Herkesin nasibi varmıdır?

36 yaşımdayım ikinci evliliğimi yapacağım. Korkuyorum gerek var mı diyorum ama anne olmak istiyorum. Allah nasip eder mi yoksa elim boş mu kalır bilmiyorum. Sadece çaba göstermek ve risk almaktan korkmamak gerekiyor diye düşünüyorum
İnşallah güzel bir evlilik yapıp sağlıklı , hayırlı bir evladınız olur :)

Normalde böyle işlere çok inanmam her şeyin çabaya bağlı olduğunu düşünürüm ama bazı olayların vakti zamanı olduğunu ya da nasip mi derler artık bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bir şeye el atıyorum mesela çabalıyorum ama kendim de hissediyorum sanki bağlanmış kalmışım kendimden beklenmeyecek şeyler yapıyorum ağzımdan çıkan lafları bile ben seçmiyorum sanki bir anda oluyor. Bazen de öyle şeyler oluyor ki su gibi akıp gidiyor. Tek bir adım yetiyor.

Normalde böyle işlere çok inanmam her şeyin çabaya bağlı olduğunu düşünürüm ama bazı olayların vakti zamanı olduğunu ya da nasip mi derler artık bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bir şeye el atıyorum mesela çabalıyorum ama kendim de hissediyorum sanki bağlanmış kalmışım kendimden beklenmeyecek şeyler yapıyorum ağzımdan çıkan lafları bile ben seçmiyorum sanki bir anda oluyor. Bazen de öyle şeyler oluyor ki su gibi akıp gidiyor. Tek bir adım yetiyor.
Hiçbir talibini beğenmeyen arkadaşım eşini beğenip evlenmişti esim karşıma çıkınca ağzım dilim bağlandı sanki demişti bence evlilik nasibin değilse her seyi kusur olarak gorme nasibinse kusuru hos görme

Evet herkesin nasibi vardır. Ama şöyle de bir durum var. Çaba göstermek elinden geleni yapmak. Bu evlilik için de iş için de geçerli. İş için ders çalışmak üni kazanmak sonrasında memur olacaksa vs gireceği sınava hazırlanmak. Veya bir meslek edinmek icin kursa gitmek. Kendini gistermek.
Evlilik için görücü usulü tanismak istiyorsa evlenme niyetinde olduğunu akraba eş dosta bildirmek. Veya kendi sosyal çevresinden arkadaşlarına bahsetmek. Kişisel bakıma kilosuna giyimine özen göstermek. Bunlar da çabadır.

Mesela ben hiçbir şey yapmadan veya yeterince çaba göstermeden ailemin yanında ekmek elden su gölden bir şekilde yaşasaydım şu anki durumda olmazdım. Bunun dışında tabii ki nasip dersin çalışırsın sınavı kazanamazsın. Bir talibin olur olumlu dersin. Ama ayrılırsın. Bu gibi durumlarda yapacak bir şey yok der. Karamsarlığa gömülmez hayatına devam edersin

Hani derler ya her nasip vaktine esirdir... Kimi çaba göstererek ulaşır kimi hiç bir çaba göstermeden bulur... Kimi ne kadar çabalasada olmaz ve bunlara nasip derler kısmet derler.. Herkes okuyor okulun ardından iş buluyor yada atanıyor, sonra evleniyor peşinden çocuk falan yapıyor... Ünv okumayanlarda liseyi bitiriyor hemen evleniyor... Bu sıralama kişiden kişiye göre değişiyor ama kimse yerinde saymıyor yaşam sıkışması yaşamıyor, bide benim gibi yerinde sayan, yaşı 30 u geçmesine ve tüm çabalarına rağmen ne iş bulabilmiş nede yuva kurabilmiş hayatı her alanda kısıtlanmış kişiler var nadirde olsa var... Bu zamana kadar hep nasip, kısmet diye kendimi avuttum ama şunu merak ediyorum bu nasip, kısmet dedikleri şey bir tek benim mi yok? Bazı insanlar bu kavramlardan yoksun mu yaratılmış ? Bende bunlardan birimiyim diye düşünüyorum...
iş konusunda mesela ne kadar çabaladınız? kendi hayatınızı şekillendirmek için ne yaptınız? her olası ile baktınız mı? başvurdunuz mu? mesleğiniz nedir? yoksa ben burda evimden ayrılmıyım zaten etrafımdaki her yere de baktım iş yok diye oturdunuz mu? kendinizi geliştirici kurslara katıldınız mı? seminerlere gittiniz mi? ek eğitimler aldınız mı?

iş konusunda mesela ne kadar çabaladınız? kendi hayatınızı şekillendirmek için ne yaptınız? her olası ile baktınız mı? başvurdunuz mu? mesleğiniz nedir? yoksa ben burda evimden ayrılmıyım zaten etrafımdaki her yere de baktım iş yok diye oturdunuz mu? kendinizi geliştirici kurslara katıldınız mı? seminerlere gittiniz mi? ek eğitimler aldınız mı?
İş konusunda ne kadar çabaladınız diye soruyorsunuz da Türkiye de yaşadığımızın farkındasınız dimi?

Evet herkesin nasibi vardır. Ama şöyle de bir durum var. Çaba göstermek elinden geleni yapmak. Bu evlilik için de iş için de geçerli. İş için ders çalışmak üni kazanmak sonrasında memur olacaksa vs gireceği sınava hazırlanmak. Veya bir meslek edinmek icin kursa gitmek. Kendini gistermek.
Evlilik için görücü usulü tanismak istiyorsa evlenme niyetinde olduğunu akraba eş dosta bildirmek. Veya kendi sosyal çevresinden arkadaşlarına bahsetmek. Kişisel bakıma kilosuna giyimine özen göstermek. Bunlar da çabadır.

Mesela ben hiçbir şey yapmadan veya yeterince çaba göstermeden ailemin yanında ekmek elden su gölden bir şekilde yaşasaydım şu anki durumda olmazdım. Bunun dışında tabii ki nasip dersin çalışırsın sınavı kazanamazsın. Bir talibin olur olumlu dersin. Ama ayrılırsın. Bu gibi durumlarda yapacak bir şey yok der. Karamsarlığa gömülmez hayatına devam edersin
Konuyu açarken tüm çabalarıma rağmen diye eklemiş olmama rağmen çaba göstermem gerektiği vurgusunu yapıp ailemin yanında ekmek elden su gölden yaşayıp nasip beklediğimi neden ima etme gereği duydunuz? Benim ne yaşadığımı ben anlatamadığım sürece bilme şansınız sıfır öyle değil mi yazdıklarımdan yola çıkarak yorum yapacaksanız yazdıklarımı tersinden anlamayacak kadar okuduğunuzu anlama, yorumlama, betimleme, idrak yeteneğiniz olmalı ki cevabınız böyle konuyu saptırıp ukalalık boyutuna varmasın. Ha idrak yeteneğiniz yoksa da cevap vermek zorunda değilsiniz.

Burada başka arkadaşlar da beklemekle olmaz çaba göstermek gerek diye yazmış. Demek sizin yazdıklarınızdan bu anlaşılıyor..kendi yazdıklarınızı kontrol etmenizi öneririm.

Evlilik kader dir. Zamanı gelince evlenip yuvanı kuracaksın. İş meselesi ne gelince rabbim herkese rızık vermiştir rızkın neyse onu alırsın. Rızkını daraltmışsa rabbim yaptığın hatalarına bakacaksın Kazancından zekat veriyormusun,? Verdiğin sözü tutuyormusun? Yetim Öksüz dul yolda kalmış yardım ediyormusun? Sadaka veriyormusun? Yapıyorum hepsini diyorsan bu senin imtihanındır sabır et şükür et ki rabbim de razı gelsin. Sabırlı ol illaki rızkını eninde sonunda alacaksın.

Hani derler ya her nasip vaktine esirdir... Kimi çaba göstererek ulaşır kimi hiç bir çaba göstermeden bulur... Kimi ne kadar çabalasada olmaz ve bunlara nasip derler kısmet derler.. Herkes okuyor okulun ardından iş buluyor yada atanıyor, sonra evleniyor peşinden çocuk falan yapıyor... Ünv okumayanlarda liseyi bitiriyor hemen evleniyor... Bu sıralama kişiden kişiye göre değişiyor ama kimse yerinde saymıyor yaşam sıkışması yaşamıyor, bide benim gibi yerinde sayan, yaşı 30 u geçmesine ve tüm çabalarına rağmen ne iş bulabilmiş nede yuva kurabilmiş hayatı her alanda kısıtlanmış kişiler var nadirde olsa var... Bu zamana kadar hep nasip, kısmet diye kendimi avuttum ama şunu merak ediyorum bu nasip, kısmet dedikleri şey bir tek benim mi yok? Bazı insanlar bu kavramlardan yoksun mu yaratılmış ? Bende bunlardan birimiyim diye düşünüyorum...
o kadar çok var ki senin gibi şu sıra çevremde...

İnsan sanırım yaşıtlarına baktığında elde ettiği şeyleri görünce bi sorguluyor hayatını ben nerde neyi yanlış yaptım diye. Ama elde edilen yada edilmeyen şeyler her zaman yanlış diyemez ki. Bazen mükemmel gider herşey ama doğru insan çıkmaz karşına ve bu imtihanın olabilir. Yada iş hayatı. Rızık konusunda inancım şu, eğer biyerde ekmek parası kazanacak olman sana yazıldıysa önünde ne engel olursa olsun o rızık sana ulaşır. Ama yazılmadıysa bi rızk sana, sen tırnaklarınla kazsanda ulaşamayabilirsin. Yani herkesim hayatıyla ilgili nasibi, imtihanı farklıdır bence. Bazen kusursuz görünen şeyler asıl sıkıntıdır. Yani sorun yoksa sorun vardır:) bu süreçte kendnize ne kazandırıyorsunuz onu önemseyin bence..

çok hem de... yakın arkadaşlarım hep aynı açıkçası
büyükşehirde yaşayan ve yüksek bir şeyler okumuş kesimde evlenen daha az oluyor gibi geliyor bana ya da daha geç evleniyor gibi
Evet bencede, eğitim seviyesi, kariyer yükseldikçe evlilik az oluyo yada geç oluyo, seçenek daha az oluyo çünkü, kendine denk birisini bulmak gerekiyo, bide farkindandalik arttıkça mutsuzluk da artıyor.

İnsan sanırım yaşıtlarına baktığında elde ettiği şeyleri görünce bi sorguluyor hayatını ben nerde neyi yanlış yaptım diye. Ama elde edilen yada edilmeyen şeyler her zaman yanlış diyemez ki. Bazen mükemmel gider herşey ama doğru insan çıkmaz karşına ve bu imtihanın olabilir. Yada iş hayatı. Rızık konusunda inancım şu, eğer biyerde ekmek parası kazanacak olman sana yazıldıysa önünde ne engel olursa olsun o rızık sana ulaşır. Ama yazılmadıysa bi rızk sana, sen tırnaklarınla kazsanda ulaşamayabilirsin. Yani herkesim hayatıyla ilgili nasibi, imtihanı farklıdır bence. Bazen kusursuz görünen şeyler asıl sıkıntıdır. Yani sorun yoksa sorun vardır:) bu süreçte kendnize ne kazandırıyorsunuz onu önemseyin bence..

Kesinlikle.her şey istediğim gibi olursa bu hayırlıdır ön kabulü çok yanlış.Bir çok insan istediğine ulaşmış olsa da seneler içinde aslında kaybetmiş olabilir.Dışarıdan çok düzenli denilen hayatların içine birazcık girince hiç de öyle matah olmadıklarını anladım ben.Sadece çok güzel vitrinleri var çoğunun.İçi virane.

Konu sahibine ise diyeceğim;şu an üç dört tanıdığım var ilk etapta aklıma gelen; hepsi de sizin gibi."Bir insanın hiç mi nasibi olmaz "deyip duruyorlar.Çoğu 35 yaş üstü ve öğretmen.Atanamadılar.Evlilik de yok.Ailevi sıkıntılar.Maalesef.Demek ki haklarında hayırlısı bu.Ben hayırlısı kavramına çok inanırım.Allah'tan hayırlısını isteyip elinden geleni güzelce yapıp,sonucun da kendisi için en iyisi olduğuna inanmalı insan.

çok hem de... yakın arkadaşlarım hep aynı açıkçası
büyükşehirde yaşayan ve yüksek bir şeyler okumuş kesimde evlenen daha az oluyor gibi geliyor bana ya da daha geç evleniyor gibi

Nasip degil de istatistiksel ve toplumsal gercekler diyelim bu duruma :)
Soyle ki, kadinlar da artik egitim ve kariyer sahibi oluyor. Evrimsel olarak kadinlar sosyal statu ve guc olarak kendilerinden yukarda erkekle evlenmek istiyorlar (marry-up ya da hipergami deniyor bu duruma). Erkeklerde ise boyle bir durum yok, gelir veya egitim olarak kendilerinden az biriyle pekala olabiliyorlar. Bu durumda iyi egitimli kadinlarin aday profili sayica zaten azken iyice azaliyor. Olayin toplumsal ve evrimsel aciklamasi bu her sey sayilarla ilgili yani :KK50:

Back
X