• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hiç bir geliri olmayan ve çalışmayan kadınlar

Aykadarguzel

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2022
1.704
2.246
83
Çevremde annem de dahil olmak üzere böyle çok kadın var ve durumlarına gerçekten üzülüyorum. Ben annemin bir ihtiyacı olursa karşılamaya gayret ediyorum ama annemin ikinci evliliği ve eşi de çok para vermiyor. Bakıyorum annemin hiç sosyal hayatı yok arkadaşı yok çünkü parası yok. Gün bile yapamıyor evinde. Arkadaşlarından şuan uzakta ama beraber olunca annem anneannem yengem falan hayatları boyunca hiç bir işte maaşlı çalışmamış kadınlar bana sürekli bundan yakınıyorlar ama yaşları genç olanlar çalışmayı da düşünmüyor. 40lı yaşlarda artık ev işlerinden de bunaldılar onu da yapmak istemiyorlar haklılardır ev emeği göze gelmiyor ama bilmiyorum ya parasızlık çok zor , anneme hep tembih etmiştim bişeyler yapıp satabilirsin diye. Zor bir psikoloji ben sadece benim yanımda parasızlıktan şikayet etmelerinden bunaldım.

Yaşı genç, sağlığı çalışmaya elveren bir kadının çalışmaması tamamen onun sorumsuzluğudur. Bir adamın ya da kızının-oğlunun vereceği paraya muhtaç olmayı seçerler. Kendi annem içinde konuşuyorum bu arada. Çalışmaya üşenirler ama ay sonu geldiğinde kocalarından fazladan harcadıkları üç kuruşun hesabının sorulmasına içerlemezler. Bir yere kadar üzülüyordum ama artık bu durumun kendi tercihleri olduğunu kabullendim ve üzülmüyorum

Parasızlıktan yakınan çalışır yoksa gelene razı olur. Her şeyin bi bedeli var çalışıp emek harcayan kadında bir şeylerden feragat ediyor, çalışmayan ev hanımı olanda. Senelerce çalışırsın yoruldum evdeyim artık dersin yada senelerce çalışmamışsındır 40yaşından sonra ufak tefek işlere bakarsın benim çok akrabam var böyle gözleme yapıp satan, çocuk bakan vs yani mız mızlanmak yerine aksiyon alırsın. Gerisini hiç dinlemem bile valla sonuçta kendi tercihi parada kolay kazanılmıyor

Sizin yanınızda paradan puldan şikayet etmeleri de kendilerini acındırma isteklerinden olabilir. Bunu bilinçsizde yapıyor olabilirler kötü niyetle söylemiyorum. Ama bazı insanlar acıma-acındırma yöntemini hayatta kalma becerisi haline getirmişlerdir ve böyle ayakta kalırlar.

Bazı insanlar böyle. Sızlanıyorlar ama birsey de yapmıyorlar. Siz de he he diyip geçeceksiniz. Alışmak kolay değil kimse için. Ben eve erken geldim işten, temizlikten başım döndü. Şimdi de kızımı uyutup doktora gideceğim. Ne yapalım, bazısı hayat sartlarından böyle, bazısının da kendi tercihi.

İnsanları kendileri istemedikleri sürece değiştiremezsiniz. Fazla kafanıza takmayın bence. Benim kadın akrabalarım da ne zaman karşılaşsak çalışmıyorum diye bana laf söylüyorlar. Kendi tercihim yani çocuk sahibi olmak istedim. Kimseye de bir şikayette bulunmadım. Ama kendi kendilerine benim hayatımı yaşıyorlar. Rezillik bir haldeyim onlara göre. Kız kardeşim de geceli gündüzlü haftasonu bile olmayan yoğun bir işte çalışıyor. Ona da böyle bir işin varken aile kuramazsın, çocuk bakamazsın, kocan istemez fln diye söyleniyorlar. Kız kardeşim de rezil bir hayat yaşıyor yani 😄😄

Bence herkesin hayatına kendi penceremizden bakmamak lazım. Herkesin hikayesi, şartı, taşıdığı yük farklı. Kimisi gerçekten artık tükendiği için çalışamıyor, kimisi hayatında en ufak fırsat bulamamış, kimisi de korkularından adım atamıyor 40 yaşına gelmiş hiçbir bilgisi yok belki lif örer belki yazma yapar bir şeyler üretir beş on kuruş. Bence onların asıl derdi bizler gibi öğretmen hemşire doktor vs olabilecek hayatları görünce imreniyorlar. Dışarıdan “neden bir şey yapmıyorlar” demek kolay ama ne kadar umudunu kaybettiğini bilemeyiz. Özellikle kadınlar, yıllarca görünmeyen bir emeğin içinde tükeniyorlar. Çalış desen güç kalmamış, dinlen desen huzur yok. Hepsi ben yapamadım kızım yapsın diyor çünkü onlara bu şans verilmedi

Bence herkesin hayatına kendi penceremizden bakmamak lazım. Herkesin hikayesi, şartı, taşıdığı yük farklı. Kimisi gerçekten artık tükendiği için çalışamıyor, kimisi hayatında en ufak fırsat bulamamış, kimisi de korkularından adım atamıyor 40 yaşına gelmiş hiçbir bilgisi yok belki lif örer belki yazma yapar bir şeyler üretir beş on kuruş. Bence onların asıl derdi bizler gibi öğretmen hemşire doktor vs olabilecek hayatları görünce imreniyorlar. Dışarıdan “neden bir şey yapmıyorlar” demek kolay ama ne kadar umudunu kaybettiğini bilemeyiz. Özellikle kadınlar, yıllarca görünmeyen bir emeğin içinde tükeniyorlar. Çalış desen güç kalmamış, dinlen desen huzur yok. Hepsi ben yapamadım kızım yapsın diyor çünkü onlara bu şans verilmedi
Konuyla alakalı geçen bir yazı okudum. Diyor ki 50-55 yaşından sonra yaşlanmaya başlanan kadının toplumda görünmezliği diye. Sonra sorgulamaya başladım. Hakkaten gençliğine göre koca hapsinden kurtulan kadının özgürleştiğini ama bu sefer de yaşlı olduğu için bunun boş bir özgürleşme olduğunu söylüyordu

70 sayfalık yeni kaotik konumuz hayırlı olsun.

Öncelikle nesilden nesile hayata bakış açısı değişiyor. Anneden, anneanneden (özellikle anneannenizi de işin içine katmanıza ayrı bir şaşırdım 🫠) sizinle aynı zihniyette olmasını beklemek abes. Onların nesli, özellikle kırsalda büyüyenler kocası ne verirse onu alıyordu. Şimdi parasızlıktan şikayet ediyolar, çalışsalar çalışmaktan şikayet ederlerdi.

Ayrıca anneniz nasıl 40lı yaşlarında? Siz kendiniz 30 yaşında değil misiniz zaten? Eğer öyleyse çok erken evlenmiş. O yaşta evlenip anne olmuş birinin çevresi ve yaşam şartları bellidir. Yani urfalı haticeye kadıköylü pelinsu gibi tavsiye vermeye benziyor sizinki.

Son düzenleme:
hayatları boyunca hiç bir işte maaşlı çalışmamış kadınlar bana sürekli bundan yakınıyorlar
Yanlış anlamayın ama siz önceki konulardan birinde lüks kozmetik takıntınız yüzünden çok fazla para harcadığınızı, kendinizi kontrol edemediğinizi falan anlatıyordunuz. Bu parasız kadınların yanında da bundan şikayetçi(!) oluyorsanız onlar da size kendilerinin kazancı olmadığını anlatıyor olabilir. Tek taraflı değil gibi geldi. Başlık bile bir ezikleme hissiyatı verdi bana.

Yemek sektörünün mutfakları 60-70'li nesillerden geçilmiyor. Onlar için fabrikadan veya temizlik işinden daha iyi. Bazılarıda pastahaneyle anlaşıp sabah gözlemesini yapıp gidiyor. Hatta el ilanı çıkartıp evinde yaptığı yemekten rehabet görende çok var.

70 sayfalık yeni kaotik konumuz hayırlı olsun.

Öncelikle nesilden nesile hayata bakış açısı değişiyor. Anneden, anneanneden (özellikle anneannenizi de işin içine katmanıza ayrı bir şaşırdım 🫠) sizinle aynı zihniyette olmasını beklemek abes. Onların nesli, özellikle kırsalda büyüyenler kocası ne verirse onu alıyordu. Şimdi parasızlıktan şikayet ediyolar, çalışsalar çalışmaktan şikayet ederlerdi.

Ayrıca anneniz nasıl 40lı yaşlarında? Siz kendiniz 30 yaşında değil misiniz zaten? Eğer öyleyse çok erken evlenmiş. O yaşta evlenip anne olmuş birinin çevresi ve yaşam şartları bellidir. Yani urfalı haticeye kadıköylü pelinsu gibi tavsiye vermeye benziyor sizinki.
Yengemden bahsetmiştim

Konuyla alakalı geçen bir yazı okudum. Diyor ki 50-55 yaşından sonra yaşlanmaya başlanan kadının toplumda görünmezliği diye. Sonra sorgulamaya başladım. Hakkaten gençliğine göre koca hapsinden kurtulan kadının özgürleştiğini ama bu sefer de yaşlı olduğu için bunun boş bir özgürleşme olduğunu söylüyordu
Benim çevrem Anadolu’nun ezilmiş kadınlarıyla dolu. Ne hikayeler anlatırım buraya, yaz yaz bitmez. Gençliğinde kocasından görmediği eziyet kalmamış psikolojik, ekonomik, her türlü. Kaynanası, komşusu, akrabası… herkes giydiğine, yediğine, evinden çıkışına bile karışmış. Hayatında bir kere bile kendi için bir imkan bulamamış. Ancak bir lif örüp, bir yazma satmaya çalışarak kocasının ekonomik şiddetinden nefes almaya çalışanlar olmuş. Şimdi yaşlandılar, bizim hayatlarımıza bakıp “siz ne şanslısınız ” diye yakınıyorlar, çünkü onlara hiç geçmedi bu imkanlar. Ömürleri boyunca başkalarının çizdiği sınırların içinde yaşadılar, şimdi de o sınırların gölgesinde yaşlanıyorlar

Yanlış anlamayın ama siz önceki konulardan birinde lüks kozmetik takıntınız yüzünden çok fazla para harcadığınızı, kendinizi kontrol edemediğinizi falan anlatıyordunuz. Bu parasız kadınların yanında da bundan şikayetçi(!) oluyorsanız onlar da size kendilerinin kazancı olmadığını anlatıyor olabilir. Tek taraflı değil gibi geldi. Başlık bile bir ezikleme hissiyatı verdi bana.
Hayır ben yalnız yaşıyorum. İhtimaller üzerine yorum yapmayın bence. Ezikleme hisyatı yok başlığımda siz öyle algıladınız

Yengemden bahsetmiştim
Anne, yenge hatta anneanneyi bile katmışsınız konunuza. Bu tarz konuları önceki nesiller üstünden konuşmak bana saçma geliyor. Birçoğumuz sülalemizin ilk okuyan kadın nesliyiz. Geçen youtubeda birisi 19. yüzyılda yaşamış bir yazara ırkçı demişti, tüm yorumlarda “200 yıl önce ırkçı olmayan mı vardı” diyip dalga geçmişlerdi. Ona benzettim yazınızı. Bu tarz kıyaslamaları kendi nesliniz ve kendi neslinizde de sizinle eşit şartlarda olan insanlarla yapabilirsiniz. Anne, anneanne, yengeyle değil.

Hayır ben yalnız yaşıyorum. İhtimaller üzerine yorum yapmayın bence. Ezikleme hisyatı yok başlığımda siz öyle algıladınız
Ben de size o kadınlarla halay ekibi gibi beraber yaşıyorsunuz demedim zaten. Bana sürekli yakınıyorlar yazmışsınız konuda. Sizi gördükleri/konuştukları bir zaman dilimi oluyor demek ki eğer bu yakınmalar telepati yoluyla iletiliyor değilse. Birbirinizi gördüğünüz zamanlarda siz de biraz hava atıyor olabilirsiniz. Olamaz mı, olabilir.

Çevremde annem de dahil olmak üzere böyle çok kadın var ve durumlarına gerçekten üzülüyorum. Ben annemin bir ihtiyacı olursa karşılamaya gayret ediyorum ama annemin ikinci evliliği ve eşi de çok para vermiyor. Bakıyorum annemin hiç sosyal hayatı yok arkadaşı yok çünkü parası yok. Gün bile yapamıyor evinde. Arkadaşlarından şuan uzakta ama beraber olunca annem anneannem yengem falan hayatları boyunca hiç bir işte maaşlı çalışmamış kadınlar bana sürekli bundan yakınıyorlar ama yaşları genç olanlar çalışmayı da düşünmüyor. 40lı yaşlarda artık ev işlerinden de bunaldılar onu da yapmak istemiyorlar haklılardır ev emeği göze gelmiyor ama bilmiyorum ya parasızlık çok zor , anneme hep tembih etmiştim bişeyler yapıp satabilirsin diye. Zor bir psikoloji ben sadece benim yanımda parasızlıktan şikayet etmelerinden bunaldım.
Valla ben anneme bir şey yap sat dersem hayirsiz evlat diye bin km kovalar 😁..Annemde babamda düzenli bir işte hiç calismadilar biz hep onlarla beraber çalıştık yazın tatilller haftasonlari dönem arasında falan 20 yıldır ise hiç çalışmıyorlar artık zaten bu saatten sonra yaşlılar hep biz baktık kardeşler olarak,ev dahi aldık ki kendi evlerimiz yokken almıştık..

Back
X