- 11 Aralık 2018
- 41.467
- 257.738
- 598
Çok sığ bir soruydu ama kusura bakmayın. İnsanlar her şeyi yaşayarak öğrenmezler. Global bir ortamda yaşıyoruz artık. Elimizin altında internet var. Bu sayede japonyada yaşayan çocuğun da zorbalığa uğrayabildiğini öğreniyoruz oturduğumuz yerden. Yabancı dil yoksa bile bu bilgilere ulaşabilirken yabancı dil varsa çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Bu tip şeyler hakkında bilgi sahibi olmayı yurt dışına yapılan seyahate bağlamak komik oldu açıkçası. Hiç bir seyahatimde okul gezip zorbalık araştırması yapmadım ben.Hayır ben onu samimi bir şekilde sordum siz savunmaya geçtiniz.Bulundugunuz yerdeki gözleminizi merak ettim.Şayet bulunmadıysanız da bundan doğal bir şey yokdiyorum ya burda kadınlar tetikte bekliyor ki ben çok eski bir üyeyim biliyorum platformu
Tabiiki araştırma yapmamışsınızdır,akademisyen olduğum için farazi şeyler yazmadığımı söyleyebilirim.Çok sığ bir soruydu ama kusura bakmayın. İnsanlar her şeyi yaşayarak öğrenmezler. Global bir ortamda yaşıyoruz artık. Elimizin altında internet var. Bu sayede japonyada yaşayan çocuğun da zorbalığa uğrayabildiğini öğreniyoruz oturduğumuz yerden. Yabancı dil yoksa bile bu bilgilere ulaşabilirken yabancı dil varsa çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Bu tip şeyler hakkında bilgi sahibi olmayı yurt dışına yapılan seyahate bağlamak komik oldu açıkçası. Hiç bir seyahatimde okul gezip zorbalık araştırması yapmadım ben.
Onların tepkilerini hatırlamıyorum, kendi hislerimi hatırlıyorum ama. Herşeyin fazlası zarar bence. Çok fazla salmak da, kılık kıyafete aşırı özen gostermekte sıkıntı.Çocuklarımıza özgüvenin kılık kıyafetle olmayacağını anlatmak bize düşüyor.Böyle yetişen bir toplumda bu tür durumların yaşanması nasıl da azalacak.İleri,medeni ,gelişmiş ülkelerin kültürüne bakın,insanlar bu tür boş işlerle uğraşmıyor.Başarı,bilim takdir görüyor.Biz de ise hava civa…
Siz o kazakla okula gittiğinizde sizi küçümseyen,rahatsız eden bakışlar oldu mu?
Ergenlerle çalışıyorum ben de, siz işin teorik kısmında kalmışsınız sanki...Tabiiki araştırma yapmamışsınızdır,akademisyen olduğum için farazi şeyler yazmadığımı söyleyebilirim.
Bu üyemiz (kudr)herşeyi kendi bildiği için yine bilmislik taslamaya gelmiş.Tabiiki araştırma yapmamışsınızdır,akademisyen olduğum için farazi şeyler yazmadığımı söyleyebilirim.
Ergenlerle çalışıyorum ben de, siz işin teorik kısmında kalmışsınız sanki...
İşte bunları söyleyenin konu hakkında bilgi sahibi bir akademisyen olması asıl beni benden alan. Yani işin teorik kısmı bile hayatın bu döneminde çocuklar aileden uzaklaşır, arkadaş ilişkileri önemli hale gelir diyor. Pratikte zaten gözümüzle görüyoruz malum... Bu yaşta çocuk rol model olarak okulun popüler kızlarını değil de annesini alıyorsa orda sorun aranır normal şartlarda.Ya ergen beyni "Podyum değil orasığğ!" ikazına göre çalışmıyor ki, ne anlatıyorsa. :)
Ergenlik aşaması, aile dışında prestij edinmenin ve arkadaşlar arası kabul görmenin en önemli hale geldiği zamanlar. Aile dışı dediğimiz de, bir ergen için ne oluyor; arkadaş çevresi oluyor. Arkadaş çevresinde kabul görmek, statü edinmek için ergenler akla gelmeyecek şeyler bile yapabiliyorlar.
Öğütleyip sevgi gösterince hallolacağını zannediyor çok ilginç. Bu istemler, kıyaslar beyin gelişiminin bir parçası zaten.
Öyle bir ortamim yoktu aslında. Ve sizinki gibi alternatif uretmeme izin verecek bir ailem de.. Anlatsm roman olur derler ya neresinden tutsam elimde kalir yaniBu biraz özgüvenle alakalı bence. Lisede uzun bir süre babamın gençliğinden kalma çizgili pijama altını pantolon niyetine kullandım. Bütün okulun mağazalarda, pazarlarda deli gibi çizgili pijama aramasına sebep oldumAynı yıllarda annemin eski kabanını kesip kendime mont, ablamın hamilelik salopetinden şortlu salopet yapmıştım. Kafama renkli yazmalar bağlayıp gittiğim de çok oldu. Bir kere de dandirik spor ayakkabıma nike logosu çizmiştim keçeli kalemle, çok eğlenmiştik sınıfça bununla. Tamam para yok ama yaratıcılığınız ve özgüveniniz olursa sizinle dalga geçmek yerine sizi takip ederler. Ergenlik böyle bişey. Genç arkadaşlarıma tavsiyem olsun buradan.
Dışlanmak ya da zorbalık değil mesele, özenmek, örnek almak.Hikayeler oldukça uzucu. Ama yine de normali tek tipleşmek degil. İnsanlarla kiyafetinden ayakkabisindan dolayi dalga geçmemek o ortamin oluşmamasi gerek diye dusunuyorum.
Bu kafayla yetişen cocuklar iş hayatinda da, disarda da karakterinden, bilgisinden çok kiyafetiyle kendini saydiracagini sanan yetişkinler oluyorlar ki doğru oyle oluyor bir çok ortamda.
Ama yanlış bence.
Sinifimizda 2-3 durumu kotu ogrenci vardi ve formalarin eskiliginden, ayakkabilarin eskiliginden, öğle yemeklerinde ne yediklerinde belli oluyordu kotu durumlari ki hala hatirladigima gore oldukca gorunurdu bunlar.
Ama bir kişinin bile kirici kelimesini duymadim bu arkadaşlarimiza, ne dişlandilar ne dalga gecildiler. Onlar da "kiyafetlerimiz essskii bunalim gecireyim okula gitmeyeyim" kafasinda degillerdi kendilerini hiç kenara çekmezlerdi gayet neselj cocuklardi hepimiz arkadastik.
İçlerinden bir tanesiyle hala takipleşiyoruz şuan kendisi yurtdisinda, gayet guzel giyiniyor ve iyi bir hayati var. :)
Dışlanmak ya da zorbalık değil mesele, özenmek, örnek almak.
Çocuklar kıyafetleri yüzünden zorbalığa uğramamalılar: doğru
Çocuklar arkadaşlarına özenip onları örnek almamalılar: yanlış
İşte altı üstü kıyafet olmuyor. Salt doğru bu diyemem, sadece negatif yanları da var diyemem ama artısıyla eksisiyle kıyasladığımızda eksisi daha ağır basıyor. Serbest kıyafet olduğu takdirde o zengin-fakir durumu çok daha göz önünde oluyor. Tabii ki her konuda eşitlik sağlanamaz. Kullandığı telefondan, kaleminden bile illaki anlaşılıyor imkanlar. Ama bunun sadece kalemle, çantayla olması var birde haftanın en az beş günü kıyafetlerle belli olması var. Çocuk artık bir yerden sonra dersi değil de "ya ben yarın ne giyeceğim" diye düşünmeye başlıyor çünkü kıyafeti sınırlı..Tabi ki özenir, bu yaşta bile bir seylere ozeniyoruz elinde olmayabilir ama nebileyim okulu birakacak, gitmek istemeyecek, bunalimlar bunalimlar da biraz fazla sanki...Bazi uyeler serbest kiyafetin facia seylerle sonuçlandiğini yazmiş yani o kadar da olmamali alti ustu kiyafet.
İşte altı üstü kıyafet olmuyor. Tabiri caizse çocuğun o yaşta psikolojisinin içine ediliyor. Salt doğru bu diyemem, sadece negatif yanları da var diyemem ama artısıyla eksisiyle kıyasladığımızda eksisi daha ağır basıyor. Serbest kıyafet olduğu takdirde o zengin-fakir durumu çok daha göz önünde oluyor. Tabii ki her konuda eşitlik sağlanamaz. Kullandığı telefondan, kaleminden bile illaki anlaşılıyor imkanlar. Ama bunun sadece kalemle, çantayla olması var birde haftanın en az beş günü kıyafetlerle belli olması var. Çocuk artık bir yerden sonra dersi değil de "ya ben yarın ne giyeceğim" diye düşünmeye başlıyor çünkü kıyafeti sınırlı..
Ama okul gezisi sürekli olan bir durum değil. Zaten o geziye, etkinliğe çocuk gitmek zorunda olmadığı için gitmemeyi tercih edebilir ya da sürekli olmadığı için idare edebilir.Nebileyim bunun okul gezisi var, etkinliği var, kursu var, arkadaş buluşmalari var. Bir forma giyilmesi zarari en aza indiriyorsa butun bunlari az bucuk örtebiliyorsa bir şey diyemeyecegim.
Bu yorum ile bu konu ne alaka?Ben yine kapitalist sisteme hizmet edicem
Ama bir söz var insan kıyafetiyle gelir , sözleriyle ağırlanır diye.
Ben aşırı önem veririm giyime kuşama. Çünkü bence insan hakkında çok şey söyler. Ha bir insanın durumu yoktur ona amenna.
Ama durumu olup , paspal gezen insandan haz etmem ve yakınlıkta kurmam
Her zaman çare bulamayız. Yanında oldugumuzu, benzer şeyler yaşadığımızı bilmesi de onu rahatlatır.Siz madem çok yapıcısınız nasıl bir çare buldunuz ?ciddi anlamda soruyorum sizi yermek için değil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?