Hiç kıyafetim yok?

Çok sığ bir soruydu ama kusura bakmayın. İnsanlar her şeyi yaşayarak öğrenmezler. Global bir ortamda yaşıyoruz artık. Elimizin altında internet var. Bu sayede japonyada yaşayan çocuğun da zorbalığa uğrayabildiğini öğreniyoruz oturduğumuz yerden. Yabancı dil yoksa bile bu bilgilere ulaşabilirken yabancı dil varsa çok daha fazlasını elde edebilirsiniz. Bu tip şeyler hakkında bilgi sahibi olmayı yurt dışına yapılan seyahate bağlamak komik oldu açıkçası. Hiç bir seyahatimde okul gezip zorbalık araştırması yapmadım ben.

Dolabım çakılı, istediğin her lüks marka var. Ama covidim ve halsizlikten 3 gündür aynı pijamayı giyiyorum. Şu devirde sağlıklıysan, karnını doyurabiliyorsan şükret, öyle bi zamana geldik ki sağlık, ekonomik kriz dört bir yanımızı sardı

Tabiiki araştırma yapmamışsınızdır,akademisyen olduğum için farazi şeyler yazmadığımı söyleyebilirim.

Cogu ogrenci sivil geldigine gore okullarda yönetmelik değişti herhalde..

Onların tepkilerini hatırlamıyorum, kendi hislerimi hatırlıyorum ama. Herşeyin fazlası zarar bence. Çok fazla salmak da, kılık kıyafete aşırı özen gostermekte sıkıntı.

Ergenlerle çalışıyorum ben de, siz işin teorik kısmında kalmışsınız sanki...

Ya ergen beyni "Podyum değil orasığğ!" ikazına göre çalışmıyor ki, ne anlatıyorsa. :)
Ergenlik aşaması, aile dışında prestij edinmenin ve arkadaşlar arası kabul görmenin en önemli hale geldiği zamanlar. Aile dışı dediğimiz de, bir ergen için ne oluyor; arkadaş çevresi oluyor. Arkadaş çevresinde kabul görmek, statü edinmek için ergenler akla gelmeyecek şeyler bile yapabiliyorlar.

Öğütleyip sevgi gösterince hallolacağını zannediyor çok ilginç. Bu istemler, kıyaslar beyin gelişiminin bir parçası zaten.

Hanımlar benim bilgim senin bilgini döver, al sana diploma al sana tecrübe tartışmasına girmeyecek kadar yaşını almış ve eğitimli insanlarsınız, bari sizler yapmayın lütfen.

İşte bunları söyleyenin konu hakkında bilgi sahibi bir akademisyen olması asıl beni benden alan. Yani işin teorik kısmı bile hayatın bu döneminde çocuklar aileden uzaklaşır, arkadaş ilişkileri önemli hale gelir diyor. Pratikte zaten gözümüzle görüyoruz malum... Bu yaşta çocuk rol model olarak okulun popüler kızlarını değil de annesini alıyorsa orda sorun aranır normal şartlarda.

Öyle bir ortamim yoktu aslında. Ve sizinki gibi alternatif uretmeme izin verecek bir ailem de.. Anlatsm roman olur derler ya neresinden tutsam elimde kalir yani

Hikayeler oldukça uzucu. Ama yine de normali tek tipleşmek degil. İnsanlarla kiyafetinden ayakkabisindan dolayi dalga geçmemek o ortamin oluşmamasi gerek diye dusunuyorum.
Bu kafayla yetişen cocuklar iş hayatinda da, disarda da karakterinden, bilgisinden çok kiyafetiyle kendini saydiracagini sanan yetişkinler oluyorlar ki doğru oyle oluyor bir çok ortamda.
Ama yanlış bence.

Sinifimizda 2-3 durumu kotu ogrenci vardi ve formalarin eskiliginden, ayakkabilarin eskiliginden, öğle yemeklerinde ne yediklerinde belli oluyordu kotu durumlari ki hala hatirladigima gore oldukca gorunurdu bunlar.
Ama bir kişinin bile kirici kelimesini duymadim bu arkadaşlarimiza, ne dişlandilar ne dalga gecildiler. Onlar da "kiyafetlerimiz essskii bunalim gecireyim okula gitmeyeyim" kafasinda degillerdi kendilerini hiç kenara çekmezlerdi gayet neselj cocuklardi hepimiz arkadastik.

İçlerinden bir tanesiyle hala takipleşiyoruz şuan kendisi yurtdisinda, gayet guzel giyiniyor ve iyi bir hayati var. :)

Dışlanmak ya da zorbalık değil mesele, özenmek, örnek almak.

Çocuklar kıyafetleri yüzünden zorbalığa uğramamalılar: doğru

Çocuklar arkadaşlarına özenip onları örnek almamalılar: yanlış

Tabi ki özenir, bu yaşta bile bir seylere ozeniyoruz elinde olmayabilir ama nebileyim okulu birakacak, gitmek istemeyecek, bunalimlar bunalimlar da biraz fazla sanki... Bazi uyeler serbest kiyafetin facia seylerle sonuçlandiğini yazmiş yani o kadar da olmamali alti ustu kiyafet.

İşte altı üstü kıyafet olmuyor. Salt doğru bu diyemem, sadece negatif yanları da var diyemem ama artısıyla eksisiyle kıyasladığımızda eksisi daha ağır basıyor. Serbest kıyafet olduğu takdirde o zengin-fakir durumu çok daha göz önünde oluyor. Tabii ki her konuda eşitlik sağlanamaz. Kullandığı telefondan, kaleminden bile illaki anlaşılıyor imkanlar. Ama bunun sadece kalemle, çantayla olması var birde haftanın en az beş günü kıyafetlerle belli olması var. Çocuk artık bir yerden sonra dersi değil de "ya ben yarın ne giyeceğim" diye düşünmeye başlıyor çünkü kıyafeti sınırlı..

Nebileyim bunun okul gezisi var, etkinliği var, kursu var, arkadaş buluşmalari var. Bir forma giyilmesi zarari en aza indiriyorsa butun bunlari az bucuk örtebiliyorsa bir şey diyemeyecegim.

Nebileyim bunun okul gezisi var, etkinliği var, kursu var, arkadaş buluşmalari var. Bir forma giyilmesi zarari en aza indiriyorsa butun bunlari az bucuk örtebiliyorsa bir şey diyemeyecegim.
Ama okul gezisi sürekli olan bir durum değil. Zaten o geziye, etkinliğe çocuk gitmek zorunda olmadığı için gitmemeyi tercih edebilir ya da sürekli olmadığı için idare edebilir.
Forma en aza indirmiyor elbette ama arttırmıyor en azından. Tabii ki formanın da eksileri vardır fakat +/- kıyası yaptığımızda artısı daha çok bence. Çocukların bazıları gerçekten eleştirirken ayarı tutturamayıp çok acımasız olabiliyor. Kıyafet de çocuk yaştaki biri için önemsiz bir detay olmuyor maalesef.

Son düzenleme:
Bu yorum ile bu konu ne alaka?

Siz madem çok yapıcısınız nasıl bir çare buldunuz ?ciddi anlamda soruyorum sizi yermek için değil.
Her zaman çare bulamayız. Yanında oldugumuzu, benzer şeyler yaşadığımızı bilmesi de onu rahatlatır.

Insan o yaşlardayken bunları bir tek kendisi yaşıyormuş gibi hissediyor. Hele de çevresinde maddi sorunu olmayan arkadaslari varsa.

Siz bir öğretmensiniz sanırım. Belki cok yeteneklisiniz öğretme konusunda. Ancak tavırlarınız hep bu mesafede ise onlarin ruhlarına hicbir zaman dokunamamış, dokunamayacaksınız demektir.

Ergen psikolojisinden, bu kuşağın gereksinimlerinden, arkadaş grubu içinde kabul görme "kriterlerinden" ... haberiniz yok ya da bunlar zerre umrunuzda değil.

Bu sekilde bir sorunu olan ogrenciniz olsa, sizinle paylaşsa, "burası podyum değil, okul" mu diyeceksiniz? Cevabınız evetse o öğrenci bir daha sizinle hiçbir derdini paylaşayacaktir.

Ben, öğretmenligin yalnizca iyi ders anlatmak, hızlı öğretmek oldugunu düşünmüyorum. Ruhlarına dokunmayacaksanız robottan ne farkınız kalır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…