Hıdırellez

İnsanlar dileklerini isteklerini kağıtlara çizip gülün dibine filan gömüyorlar ama bu bana nedense doğru gelmiyor. Yani bunu yaptığımı düşündüğümde yanlış yaparmışım gibi hissediyorum. Dileğimi isteğimi duayla rabbimden istiyorum. Araya aracı koymaya, böyle şekli şeyler yapmaya gerek var mı bilmiyorum, ki bence yok. O yüzden benim diğer günlerim nasıl geçiyorsa bugünümde öyle geçiyor:) bi hareketlilik yok.

Şirk ne alaka ya onu anlamadım.
Başka birine tapip onu yaratıcı olarak görmüyorsun etmiyorsun.

Neyi şirk olacak ki.
Yine Allahtan gelecek ne istiyorsan.

Evde ki yiyeceklerin ağzını açık bırakıp bereket gelmesini beklemek, paraya bereket gelmesini beklemek, dilek yazıp ağaca asmak veya suya atmak ne gibi şirk olabilir.:işsiz:

Camin önüne para koyup bereketlendigine inanmam şirk mi oluyor :halay:

Evet oyle oluyor arkdasim.
Agaca kagit asmak neden? direkt Allaha elini acip dua etmk varken. Agac aracimi olucak saniyosun Allahla araniza? Yaradandan istemek varken dolambacli yollar neden anlatirmisin?

Ilk defa bu sene yapiyorum isteklerimi cizdim tazdim gul agacinin dibine gomdum ins. Olur;)
Cam onune parada koyucam :dua:
He bir bardak suyun icine yuzukte koydum sabh suyu gul agacinin dibine dokecegim ama yuzugu napicam bilmiyorum:deli:

Çocukluğum aklıma geldi . .
Gece gülün dibine gömerdik,
Ordan sabaha karşı denize atardık . .
Hey gidi günler be . .
:ıslık:

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak lazım. Bir türk olarak sevdiğim ve kutlamaya çalıştığım bir bayramdır. Sabah ezanında kalkar evin bütün camlarını açarım hiç bir şey yapamazsam.

Hıdrellez
Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdırellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.

Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:

• Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.
  • Mucize ve keramet sahibidir.

Kur'an'da Kehf suresi'nde Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır.Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik. denilerek Hızır olarak atfedilenden bahsedilir.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

Bilgilendirdigin icin teskkurler sephora. Ama suna aciklik getireyim kendi adima.
Ben bu neymis be peh! Demedim. Olabilir kurandada gece bilir. Tipki turbelerimizde yatan mubarek kisiler gibi. Her hangi bi camiide. Hidizellezde mubarek bi anlami olabilir. Ama benim anlmadigim neden dolambacli yollardan dua edildigi.
Allaha ellerini acmak varken, bi turbeyi/ bi kagit parcasini/ cam i pencereyi araci etmek neden Allahla senin arana?

Agaca kagit asmak neden? direkt Allaha elini acip dua etmk varken. Agac aracimi olucak saniyosun Allahla araniza? Yaradandan istemek varken dolambacli yollar neden anlatirmisin?
Cnm neden konuyu bu kadar abarttın anlam veremedim bu bi gelenek haline gelmiş birşey herkez dua ediyo nerden nereye satırdan konuyu

Ben de şunu merak ediyorum. İnancımıza güvenmiyor muyuz da sürekli her şeyden ters anlam arıyoruz?

Yüzyıllardan beri yapılan baharın gelişinin kutlandığı bir kutlama bu.
Bana gayet masum geliyor.
Dua yine edilir engel değil ki.
Ama dilek dilemenin nesi kötü olabilir ki?
Ben kalkıp ağaca tapmıyorum ki?
Sadece çevreme, arkadaşlarıma kendime dilekler asıyorum yada yazıyorum yada çiziyorum. Bana baharın gelişinde bu tip sevimli eski adetlerimizi yapmak gayet normal geliyor. İnancım da azalmıyor başka şeylere de tapmıyorum. Sadece baharın gelişine güzel duygular ve dileklerle başlıyorum.
Mesela bugün dileklerime hiç tanımadığım halde instagramda gördüğüm bir anne de girdi. Üçüncü kez kansere yakalanan güçlü bir anne daha bebeği iki aylık. Onu kızına bağla Allahım dedim. Bunu nereye yazdığım yada nasıl istediğimin önemli olduğunu sanmıyorum, yada birine dilek dilemenin kötü olacağını.
Yani iyi niyetten kötülük çıkacağını sanmıyorum.
Bazı sevimli insana ufak mutluluklar veren adetlerimiz de kalsın lütfen hemen kötü niyet bulaştırmayalım bence.

Bilgilendirdigin icin teskkurler sephora. Ama suna aciklik getireyim kendi adima.
Ben bu neymis be peh! Demedim. Olabilir kurandada gece bilir. Tipki turbelerimizde yatan mubarek kisiler gibi. Her hangi bi camiide. Hidizellezde mubarek bi anlami olabilir. Ama benim anlmadigim neden dolambacli yollardan dua edildigi.
Allaha ellerini acmak varken, bi turbeyi/ bi kagit parcasini/ cam i pencereyi araci etmek neden Allahla senin arana?

Belki biz allahla aramıza aracı koymayı seviyoruzdur.
Şaka bir yana, eski türk geleneğidir hıdrellez. Yüzyıllardır böyle kutlanır böyle yapılır. Ben değiştirmeyi düşünmüyorum. Seviyorum, bana anlamlı geliyor, keyif veriyor, umut veriyor. Dini katı kurallara göre yaşayan bir insan değilim. O yasak bu günah şu şirk diye bakmıyorum olaya. Allah sırf bu yüzden cehenneme atacaksa beni ya da dualarımı kabul etmeyecekse problem değil. Ne diyeyim.

Back
X