Böyle biri olmayı seçmiyoruz ama, bu gömleği bize, birlikte yaşadığımız ve etrafımızı kuşatan çevremiz giydiriyor.
Çocukluğumdan beri babam bana hep, "sen çok güçlü bir kızsın" derdi. Büyüdüm, bu kez arkadaşlarım söylemeye başladı.
"Sen çok güçlü bir kadınsın, keşke senin kadar gözükara olabilsem, keşke senin kadar güçlü durabilsem" benzeri cümlelerle bu duyguyu beynime kazıdılar.
Evliliğim kötüydü, eşimden boşandım, çıktım geldim Adana'dan İstanbul'a. Hem de hemen duruşma biter bitmez. Öncesinde eşyalarımı kamyona yüklettim ama İstanbul'da evim yok. Nakliyeye söyleyecek bir adresim yok. Ama öyle inanıyorum ki kendime.
Uçakla gittiğim için, boşandığım günün akşamı vardım İstanbul'a. Kalacak bir yer buldum geçici, ertesi sabah nakliyeci aradı. "Abla İstanbul'dayız, adresin konumunu yolla..."
Hadi bakalım güçlü kadın, başka zaman olsa bir hafta sürünür eşyalar nakliyede ama bana ilkelisi denk geldi. Birkaç saat müsade istedim ve ilk emlakçının gösterdiği üç evden birini apar topar seçip fazlasıyla kirasını kabul edip tuttum evi. Ama nasıl cesurum.
Eşyaları getirip kurdular, gittiler ve ardından kapıyı kapattım.
Şu bir paragraflık yazıyı bir ayda yaşadım, evliliğin sancılı günlerini beş sene.
Mahkeme süreci, toparlanma, taşınma telaşı, yolculuklar, uçak biletleri ve daha nicesi...
Yatağa oturdum ve çok uzun zaman sonra, ömrümde ilk defa hıçkırarak ağladım.
Ama öyle böyle değil. Bağıra bağıra. Sesim kısılana kadar ağladım.
Geldiğimi haber alan bir arkadaşım aradı, ağlayarak açtım.
"Sen tanıdığım en güçlü kadınsın, ağlamak sana yakışıyor mu?" dedi.
Ağzıma geleni saydım ve kapattım.
O kadar çok yüklemişler ki bu misyonu sırtıma, o kadar çok ben olmaktan çıkmışım ki.
O kadar uzun süre güçlü olmak zorunda kalmışım ki, bundan yorulduğum için ağladım.
Ve ağlayarak uyuyakaldım, sabah uyandığımda üzerimden yüz yıllık yük kalkmıştı.
İnsan her duyguyu, kendi zamanında yaşamalı.
Üzüleceksek üzülelim, güleceksek gülelim ama ertelemeyin.
Ben hep aciz görünmekten korkmuşum meğer.
Oysa ne güzelmiş insanın yeri geldiğinde, hayata teslim olup üzüntüyü yaşaması.
Umarım size de gelir o nöbet ve kırılma noktanız olur o an.
Sonra o arkadaşımı arayıp özür diledim ve tatlıya bağladım.
Bebeğiniz için de çok üzgünüm, dilerim kalan yavrularınızın ömrü de, bahtı da güzel olur.
Sevgiler.