Hormon tedavisine hayır

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.776
60
Menopoz döneminde hormon tedavisi görmeyen kadınlarda meme kanseri riskinin düşük olduğunu biliyor muydunuz?
Hormon tedavisiyle, meme kanseri vakalarındaki düşüş arasında henüz bilimsel bir bağ kurulamasa da çok sayıda uzman hormon tedavilerinin durdurulması ya da düşük dozlarda yapılmasını tavsiye ediyor.

ABD’de menopoz döneminde hormon tedavisi gören kadınlarda meme kanseri vakalarının artması ve kalp sorunlarının görülmesi üzerine Federal Kadın Sağlığı İnisiyatifi adlı örgüt, 2002’de bu tedavi yönteminin zararlarını gündeme getirmişti.

Bu çağrı üzerine hormon ilaçları üzerinde uyarılar yer almaya başladı ve doktorlara bu yönde bilgi verildi. Ve bu uyarılar sonucu bir sonraki yıl hormon ilaçları kullanımı yarı yarıya düştü.

Son dönemde yapılan bir araştırma da bu çağrının ne kadar yerinde olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre 2003’te meme kanseri vakalarında yüzde 7’lik bir azalma görüldü. Azalmanın yoğun olarak görüldüğü yaş grubuysa menopoza giren 50 yaşın üzerindeki kadınlar.

Bilim adamları henüz hormon tedavisi ve meme kanseri vakalarındaki düşüş arasında bilimsel bir bağ kurabilmiş değil ama uzmanlar hormon tedavilerinin durdurulması ya da en düşük dozlarda kısa bir süre yapılmasını tavsiye ediyor.
kaynak:ekolay.net
 
hormonların endometrium ve serviks kanserini azaltıcı etkisi de vardır,osteoporozdan korur,menopozdaki ateş basmalarını giderir vs vs... bir çok da olumlu etkisi vardır. ilaçlar hastaya göre verilir. hastalığa göre değil. meme kanseri riski ya da hikayesi olan bir insana hormon tedavisi verilmesi zorunlu kalınmadıça doğru değildir ve tüm yararlı etkilerini,tedavi edici özelliğini de bir yana bırakamayız. en güzeli elbette hiç ilaç-hormon kullanmamak ama zaten bunlar da gerekli durumlarda kullanılması gereken şeyler.burda çok itici ve korkutucu bir ifade gördüm.
 
X