HPV nasıl oldum anlamadım?

GoldenEyes

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2020
4
3
1
24
Öncelikle merhaba herkese. Bu yılın başında vajina bölgemde et benine benzer ibareler gördüm. Anneme söyledim ve beraber doktora gittik. Doktor bunun genital siğil olduğunu ve test yapılmasını söyledi. Sonrasında yaptığımız testlerle birlikte tip 6 ve 16 taşıdığımı söyledi. Ben hiç cinsel ilişkiye girmedim, cinsel ilişkiye girmeyi bırakın erkek arkadaşım dahi olmadı. Sürtünme vs bile yaşamadım. Nasıl oluyor bu anlamadım. Daha 20 yaşındayım, ilk başlarda korksam da doktor konuşması ile rahatlattı. Bunun insanların büyük çoğunluğunun başına gelen bir virüs olduğunu ve farketmeden atlattıklarını söyledi. Bende atlatabilirmişim. Bu virüsün cinsel ilişki dışında da bulaşabileceğini, özellikle yurtdışında son dönemlerde bu konu hakkında ciddi makaleler yayımlandığını söyledi. Avm tuvaletleri, hamam, ortak iç çamaşırı, havlu ve havuzlardan bulaşı olan vakıalar varmış.

Merak ettiğim şey şu, cinsel ilişki, sürtünme vs yaşamadığı halde bu virüsü kapan var mı burada?

Bu sitede sadece cinsel ilişkiyle bulaştığın savunanlar görsün de belki düşüncelerinden vazgeçerler.. Canım benim çookkk geçmiş olsun.. İnşaALLAH atlatırsın.bağışıklığına yüklen o yeniyor.. propolis tüket.. siğil ile ilgili sayfa var ben orra eski yazışmalarda ağdadan kapan bile okumuştum

Bu sitede sadece cinsel ilişkiyle bulaştığın savunanlar görsün de belki düşüncelerinden vazgeçerler.. Canım benim çookkk geçmiş olsun.. İnşaALLAH atlatırsın.bağışıklığına yüklen o yeniyor.. propolis tüket.. siğil ile ilgili sayfa var ben orra eski yazışmalarda ağdadan kapan bile okumuştum

Öncelikle çok geçmiş olsun konu sahibine. Sizin yazdığınız üzerine bir şey paylaşmak istedim. Hpv için değil ama Benim Doç hocam hsv'yi anlatırken şöyle demişti, "Örneğin virüs tükürükle alındı (öpüşerek vs). Vücudunun bağışıklık sistemi çöktüğünde, besinlerden zayıf kaldığında bunu fırsat bilerek çıkar. Uçuk çıkmasa da onu vücudunda taşırsın bilmeden. Tükürükle temas eden elden de genital bölgeye yerleşir." Aslında bu tür hastalıklar için tek neden cinsel birleşme denilemez ve söylediğinize katılıyorum.

Öncelikle çok geçmiş olsun konu sahibine. Sizin yazdığınız üzerine bir şey paylaşmak istedim. Hpv için değil ama Benim Doç hocam hsv'yi anlatırken şöyle demişti, "Örneğin virüs tükürükle alındı (öpüşerek vs). Vücudunun bağışıklık sistemi çöktüğünde, besinlerden zayıf kaldığında bunu fırsat bilerek çıkar. Uçuk çıkmasa da onu vücudunda taşırsın bilmeden. Tükürükle temas eden elden de genital bölgeye yerleşir." Aslında bu tür hastalıklar için tek neden cinsel birleşme denilemez ve söylediğinize katılıyorum.
Yani aynen öyle.. hsv nin başka yollardan bulaştığına inanyorlar ama hpvnin inanmyorlar.. Halbuki her virüsü dışarda canlı kalma bir süresi vardır.. Ve taşıyablme durumu.. hpv genital siğili sadece gentalde çktığıziçin vücudun başka yerne bulaşmyor ama elnle onu da gentale taşyablrsn.. herkesn temzlendği ağdalar, umumi tuvaletler, ortak kullanlan eşyaler temzlenlmediğu müddetçe risk.b

Yani aynen öyle.. hsv nin başka yollardan bulaştığına inanyorlar ama hpvnin inanmyorlar.. Halbuki her virüsü dışarda canlı kalma bir süresi vardır.. Ve taşıyablme durumu.. hpv genital siğili sadece gentalde çktığıziçin vücudun başka yerne bulaşmyor ama elnle onu da gentale taşyablrsn.. herkesn temzlendği ağdalar, umumi tuvaletler, ortak kullanlan eşyaler temzlenlmediğu müddetçe risk.b
Hpv genital bölge dışında da çıkıyor ağız ve boğazda görülebiliyor. Benim dilimde çıktı ve bu durumu yaşayan kişilerde mevcut. Genelde oral seksle yaptığında görülüyor ama ağızında boğazında mevcut siğili olan biriyle öpüşür veya onun yediği içtiği şeyleri tüketirsenizde bulaşabilir.

Hpv genital bölge dışında da çıkıyor ağız ve boğazda görülebiliyor. Benim dilimde çıktı ve bu durumu yaşayan kişilerde mevcut. Genelde oral seksle yaptığında görülüyor ama ağızında boğazında mevcut siğili olan biriyle öpüşür veya onun yediği içtiği şeyleri tüketirsenizde bulaşabilir.
Allah askina bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Elinizde makale delil vs var mı? Burada hpv olan cocuk sahibi olan ailesiyle yaşayan bi cok kadın var. Zaten stresli olan yaşamı bu tarz yazılarla iyice strese sokuyor korkutuyorsunuz. Ayni evde ailemizle yasarken paranoyak olmaya basladim bu tarz yazilar yuzunden artık!

HPV’ın bürsürü çeşidi var. Bazi çeşitler sadece cinsel yolla bulaşıyormuş bende olduğu gibi 😞Maalesef HPV 16 ve 18 Varmış bende, extra arayıp Sordum birtek cinsel yolla bulaştığını söylediler bana... İnşAllah tez zamanda vucüdum bu virüsü yener 🤲🏻 Rabbim tüm hasta kullarına şifalar versin 🤲🏻

geçmiş olsun. çok nadir ihtimallerde klozet, havlu gibi şekillerde de geçiyor. özellikler yurt vb. ortamlar tehlikeli. tek başınıza mı yaşıyorsunuz acaba?

Allah askina bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Elinizde makale delil vs var mı? Burada hpv olan cocuk sahibi olan ailesiyle yaşayan bi cok kadın var. Zaten stresli olan yaşamı bu tarz yazılarla iyice strese sokuyor korkutuyorsunuz. Ayni evde ailemizle yasarken paranoyak olmaya basladim bu tarz yazilar yuzunden artık!
Mesela kendi yaşadıklarımdan örnek söylüyorum dilimde çıktığını. Bulaşma yolları genelde cinseldir ama direkt aktif siğile dokunur elinizi ağzınıza götürürseniz genital bölgenize veya ağız ortamında görülür. Ağız ortamı sürekli ıslaktır tükürük döngüsü daima vardır ağızda mevcut siğil olduğunda oral seks yapmazsınız bile tükürük yoluyla yediğiniz içtiğinizden bulaştırabilme ihtimali çok yüksektir. Çünkü aktif siğil hücreleri tükürüğe bulaşmış olabilir. Böyle sert bir şekilde yazmak yerine düzgünce sorabilirdiniz. İnsanları dehşete düşürmek istesem daha farklı uslupla yazardım bunları ki sizin yorumunuz bayağı öfke içeriyor. Ki ben hem yaşım küçük hemde ailemden gizli bu rahatsızlıkla mücadele eden biriyim yani sizin bahsettiğiniz bir kişi... Bu rahatsızlıkla ilgili özellikle ülkemizde çok büyük bir eksiklik var. Bulaşma şekli çok farklı olabiliyor çünkü virüs ölen bir virüs değildir. O yüzden direkt virüsü hedef alan bir aşısı yok. Sizin dediğinize cevap vermek istiyorum tıpta hiçbir zaman hiçbir konuda kesin diye bir şey yoktur. Her zaman bir ihtimal vardır. Ve doktorlar hep ikiye ayrılır. Ben sağlık okuyorum kendi alanım olmasada anlıyorum. Birde patolog arkadaşım var ki kendisi bu durumla her zaman iç içe ve sürekli iletişim halindeyiz. Benim demek istediğim aktif siğil olursa ağız bölgesinde yediklerden bile bulaşabilir. Çünkü bu hastalık siğil olduğu sürece insanın kendi vücudunda da ama genital bölge ama ağız ve boğazda bile çoğalmaya devam eder. Bu yüzdendir ki doktorlar ilk olarak hemen siğilleri halletmek ister gecikmeden. Sizi rahatlatayım. Ben hpv olduğumu anladığımda sağlık okumama rağmen doktora gitmeyi ilk zamanlarda reddettim ve bu sağlıklı bir düşünce değildi farkındayım. Sonrasında doktora gittim sonucu öğrendim ama bu sefer internette okuduklarıma göre tedavinin işe yaramayacağından korktum. Size katılıyorum çok saçma şeyler yazıyor. Hatta dehşete düşürücü şeyler yazıyor. Doktorum aldara vermişti forumlarda araştırıp durdum. Çoğu kişide işe yaramamış dedim ki kesin bende de ile yaramayacak. Minik bir operasyonla yakıp donduruyorlar kesin böyle olacak dedim. Ama inanın ben aldarayı sadece 1 hafta kullandım 3 şase ve siğillerimden eser yok... Ki forumlarda geçmeyenlerin 3 kutu kullanması gerektiğini söyleyenler bile vardır. Ben aldarayı kullanırken bir de forumlarda görüp ahcc aldım. Umutsuzdum ama dedim ki madem bu vitamin hpv ile savaşmakta hücreleri destekleyip bağışıklığı güçlendiriyor ve aldaranın da görevi siğilin çıktığı bölgedeki bağışıklığı güçlendirmek, ikisini beraber kullanırsam bir sorun kalmayacak. Düşündüğüm gibi oldu ama korkudan hep bir umutsuzluk tereddüt yaşadım işe yaramazsa diye... Ve bol bol yeşil çay içtim. Dilimdeki siğilde geçiyor. Bakın benim bu bilgiyi vermemin sebebi ağız ve boğazda siğil çıkan kişilerin azınlıkta olması be özellikle ülkemizde oral hpv az olması sebebiyle her doktor ağız florasından örnek alma bilincinde değil. Arama yaptığınızda çok fazla bilgiyede ulaşamazsınız oral hpv ile ilgili. Ben sadece insanların oral hpv ile ilgili bilinçlendirmek istedim. Siz bu yazdıklarımı kabul edersiniz veya etmezsiniz bilemiyorum. Yabancı dili olmayan ve tıp terimlerini anlamayacak kişiler için bilimsel makale yazmamıştım ama isterseniz birazdan gönderebilirim. Tıp her zaman ikiye ayrılır bunu unutmayın her zaman farklı görüşler vardır. Sadece cinsel ilişki ile bulaş olduğunu söyleyen doktorlar vardır ancak bu görüşün tam tersi sonuçlarda vardır. Mesela bu konu sahibi arkadaşımız gibi. Size tavsiyem stres yapmamanız o zaman her şey daha kötü oluyor. Lütfen bir daha bu şekilde yazmadan ilk önce bir açıklama isteyin eğer açıklama yapamazlar ise böyle tepkili bir yazıyı anlayabilirim. Umarım demek istediklerimi bilinçli bir şekilde anlayabilirsiniz. Teşekkürler.

Bu zaten tıbbın tamamen dışladığı bir olgu değil. Herkeste böyle bir algı gelişmiş maalesef. Hpv'nin tek bulaşma yolu cinseldir diyebileceğimiz kesin bir kanıt yok elimizde. Pratikte cinsel yollar dışında da bulaşma olabilir, hatta son zamanlarda yapılan incelemelerde tehlikeli tiplerinin bile cinsellik dışında bulaşabildiği tespit ediliyor.

Size birkaç örnek vereyim. Bundan 2 yıl önce, yeni evli bir çift çocuk öncesi bizim muayenehaneye testler için smear aldırmaya gelmişti. Doktorumuzun tavsiyesi ile Smear ile birlikte HPV testi de yapıldı. Smear temiz çıksa da HPV testinde tip 18'e rastlamıştık. Daha 1 aylık cinsel birliktelikleri vardı bu çiftin ve kocasının daha önce deneyimi olmadığı konusunda ısrarcıydı. Akabinde başka bir laboratuvarda eşine sürüntü yoluyla DNA testi yapıldı ve eşinde HPV'ye rastlanmadı. Bayanın da, eşinin de ilk cinsel birlikteliklerinde böyle bir durumla karşılaşmışlardı.

Geçen yılda 17 yaşında bir kızda HPV tip 53'e rastladık ki kendisinin kimseyle cinsel deneyimi yoktu. Dünyada böyle örnekler var. Bu yüzden cinsel yolla bulaşı daha olası olsa da, diğer yollarla bulaşı kesinlikle ihtimal dışı değil.

Sana tavsiyem; spor yapman, güzel beslenmen, iyi uyuman ve alkol/sigara ikilisinden uzak durman. Son yapılan çalışmalarla HPV'nin en ağır tiplerinin bile en geç 72-80 ay arasında tamamen vücuttan atılabildiğini göstermekte. Tavsiyelerime uyarak bu süreci çok daha kısa hale getirebilirsin. Takiplerini de sakın aksatma.

HPV’ın bürsürü çeşidi var. Bazi çeşitler sadece cinsel yolla bulaşıyormuş bende olduğu gibi 😞Maalesef HPV 16 ve 18 Varmış bende, extra arayıp Sordum birtek cinsel yolla bulaştığını söylediler bana... İnşAllah tez zamanda vucüdum bu virüsü yener 🤲🏻 Rabbim tüm hasta kullarına şifalar versin 🤲🏻
Bütün tipleri cinsel yol dışında bulaşabilir. Tıpta kesin diye bir şey yoktur. Her tip belirsiz bir temas sonucu, düşük ihtimal bile olsa bir şekilde vücutta tutunabilir. Doktorlarımızın çoğu ne yazık ki kendilerini güncellemiyorlar veya kestirip atmayı seviyorlar. Kaldı ki son birkaç yılda bazı tiplerin dönüşüm geçirme ihtimalleri bile konuşuluyor. Yani örneğin size 6 geçer ama çok nadir de olsa hücre yapısı değişerek 16'ya dönüşebilir. Bu yüzden her zaman takip etmek çok önemli. Yılda 1 smear testinizi kesinlikle aksatmayın.

Bütün tipleri cinsel yol dışında bulaşabilir. Tıpta kesin diye bir şey yoktur. Her tip belirsiz bir temas sonucu, düşük ihtimal bile olsa bir şekilde vücutta tutunabilir. Doktorlarımızın çoğu ne yazık ki kendilerini güncellemiyorlar veya kestirip atmayı seviyorlar. Kaldı ki son birkaç yılda bazı tiplerin dönüşüm geçirme ihtimalleri bile konuşuluyor. Yani örneğin size 6 geçer ama çok nadir de olsa hücre yapısı değişerek 16'ya dönüşebilir. Bu yüzden her zaman takip etmek çok önemli. Yılda 1 smear testinizi kesinlikle aksatmayın.
Bilgilendirme icin tesekkür ederim. Dedigim gibi bana cinsel yolla bulastigi söylendi, nitekim bendeki durumdada öylede olmus... suan doktorum 6 ayda bir smear tavsiye etti, bende düzenli olarak gidiyorum. Saglikcimisiniz?

Son düzenleme:
Bilgilendirme icin tesekkür ederim. Dedigim gibi doktorum cinsel yolla bulastigini söyledi, nitekim bendeki durumdada öylede olmus... suan doktorum 6 ayda bir smear tavsiye etti, bende düzenli olarak gidiyorum. Saglikcimisiniz?
Doktorunuz yalan söylemiş demiyorum yanlış anlamayın. Doğru cinsel yolla bulaşı olasılığı çok yüksek, fakat bu diğer yollardan bulaşmaz demek değil. Özellikle son dönemlerde yayımlanan makaleler ve çalışmalar çok farklı yollardan da bulaşı olan vakıaları gösteriyor. Evet, sağlıkçıyım bende. Çok geçmiş olsun ayrıca. Hangi tip tespit edildi sizde?

Doktorunuz yalan söylemiş demiyorum yanlış anlamayın. Doğru cinsel yolla bulaşı olasılığı çok yüksek, fakat bu diğer yollardan bulaşmaz demek değil. Özellikle son dönemlerde yayımlanan makaleler ve çalışmalar çok farklı yollardan da bulaşı olan vakıaları gösteriyor. Evet, sağlıkçıyım bende. Çok geçmiş olsun ayrıca. Hangi tip tespit edildi sizde?
Yüksek riskli tipler tespit edildi maalesefIlk ögrendigimde direk doktorumu aramistim, hemsire cikmisti oda bu tiplerin bir tek cinsel yolla bulastigini söylemisti bana, daha sonra doktorumla görüstügümde ona özel olarak bunun sirf cinsel yolla bulasip bulasmadigini sormadim, cünki artik ögrenmistim bana cinsel yolla bulastigini, doktoruma iftira atmis olmayayim :)
Cinsel yolu harici bulas oldugunu duyunca daha cok korkuyorum, benden baskalarina bulasabilir diye... ilk aklima gelen ic camasiri v.s. Bu gibi durumlarda ayrimi yikatmak gerekir mesela?

bende ortak tuvaletleri kullanmaktan nefret ediyorum ama zor durumlarda elimden bir şeyler gelmiyor maalesef...

Yüksek riskli tipler tespit edildi maalesefIlk ögrendigimde direk doktorumu aramistim, hemsire cikmisti oda bu tiplerin bir tek cinsel yolla bulastigini söylemisti bana, daha sonra doktorumla görüstügümde ona özel olarak bunun sirf cinsel yolla bulasip bulasmadigini sormadim, cünki artik ögrenmistim bana cinsel yolla bulastigini, doktoruma iftira atmis olmayayim :)
Cinsel yolu harici bulas oldugunu duyunca daha cok korkuyorum, benden baskalarina bulasabilir diye... ilk aklima gelen ic camasiri v.s. Bu gibi durumlarda ayrimi yikatmak gerekir mesela?
Öyle yapmanız daha doğru olur. Hemşire arkadaşımız da temel bilgi vermiş. Dediğim gibi kabahatleri yok. Şu an kullandığımız bilgilerin çoğu 10 yıl önceki bilgiler. Güncel yeni bilgilerin literatüre geçmesi ne yazık ki geç oluyor ülkemizde. Korkmayın bu virüs dünya nüfusunun %90'ından fazlasının hayatında bir dönem karşılaşıp, farketmeden attığı bir virüs. En tehlikeli tipleri bile farketmeden, hasar almadan insanların çoğu taşıdığından habersiz bir şekilde vücudundan atıyor. Size tavsiyem sağlıklı beslenin, iyi uyuyun, karanlıkta uyuyun(mümkünse gece), spor yapın(haftada 3), bol bol su için ve moralinizi yüksek tutun. AHCC tavsiye eden doktorlar var, son dönemlerde reishi mantarının faydaları konuşuluyor, bunları kullanabilirsiniz. Son dönemlerde Curcumin takviyesi de tavsiye edilmekte. Bunu da araştırabilirsiniz. Müsterih olun, 30 yaştan küçükseniz çok daha kolay atarsınız. Değilseniz dahi vücudunuz maksimum 75-80 ay içinde temizleyecektir virüsü. Bu süreç içinde takiplerinize, sağlığınıza, hijyeninize ve bağışıklığınıza dikkat edin yeterli. Moral bozmak yok kesinlikle. Bende geçirmiştim geçmişte, rahat olunuz.

Öyle yapmanız daha doğru olur. Hemşire arkadaşımız da temel bilgi vermiş. Dediğim gibi kabahatleri yok. Şu an kullandığımız bilgilerin çoğu 10 yıl önceki bilgiler. Güncel yeni bilgilerin literatüre geçmesi ne yazık ki geç oluyor ülkemizde. Korkmayın bu virüs dünya nüfusunun %90'ından fazlasının hayatında bir dönem karşılaşıp, farketmeden attığı bir virüs. En tehlikeli tipleri bile farketmeden, hasar almadan insanların çoğu taşıdığından habersiz bir şekilde vücudundan atıyor. Size tavsiyem sağlıklı beslenin, iyi uyuyun, karanlıkta uyuyun(mümkünse gece), spor yapın(haftada 3), bol bol su için ve moralinizi yüksek tutun. AHCC tavsiye eden doktorlar var, son dönemlerde reishi mantarının faydaları konuşuluyor, bunları kullanabilirsiniz. Son dönemlerde Curcumin takviyesi de tavsiye edilmekte. Bunu da araştırabilirsiniz. Müsterih olun, 30 yaştan küçükseniz çok daha kolay atarsınız. Değilseniz dahi vücudunuz maksimum 75-80 ay içinde temizleyecektir virüsü. Bu süreç içinde takiplerinize, sağlığınıza, hijyeninize ve bağışıklığınıza dikkat edin yeterli. Moral bozmak yok kesinlikle. Bende geçirmiştim geçmişte, rahat olunuz.
Cook tesekkür ederim vakit ayirip yazdiginiz icin. Bana en iyi ihtimalle 3 yil önce bulasmis olmasi gerek kötü ihtimal ise daha öncede bulasmis olabilir, bu süre icerisinde esimle beraber olduk (tabii benim hpv oldugumdan haberim yoktu) Bu durumda esimle biz sürekli birbirimize yeniden bulastirmismi oluyorduk?

bende ortak tuvaletleri kullanmaktan nefret ediyorum ama zor durumlarda elimden bir şeyler gelmiyor maalesef...
İnsanların çoğu %90'ın üstünde bu virüsü alıyor ve büyük çoğunluğu hiçbir şey olmaksızın vücuttan atıyor. Büyük ihtimalle temas edip, yok etmiş dahi olabilirsiniz. Bağışıklığınızı güçlü tutun, hijyeninize dikkat edin, takiplerinizi yapın ve iyi beslenip, uyuyun. Emin olun dış faktörler için bu kadarı yeterli. Cinsel yoldan bulaşı korkusu için ise, korunarak ilişkinin yanında eşinizin etek traşı olmamış olması hatta düğmeli boxer kullanması yeterli olacaktır. Evlilik öncesi erkekler için yapılan dna testini de isteyebilirsiniz, kafanız rahat olur ve ekstra bir durumda eşinizi suçlamış olmazsınız. Böyle durumlar yüzünden çok sıkıntılar yaşanıyor ve bu çok üzücü. Zira erkeklerde askerlik, ortak tuvaletler, halı saha ve basket maçlarındaki hijyen dışı ortamlarda vs daha sık bulundukları ve buralarda hijyen çok kötü olduğu için bir çok bulaşı yaşanması olabiliyor.

Back
X