İçime Oturdu :(

Arkadaşım zil tak oyna,çekememiş faiz,alamamış evini,
mutlu olamamış arkadaş,sen mutlu ol yeter:ecrin_bebek:

Sinirden yazacak birşey bulamıyorum....
Nasıl insanlar var bu dünya da Rabbim şerlerinden korusun....

çok üzüldüm canım yaa
ramazanda bile böyle davranıyor ya bu insanlar
artık kimsede allah korkusu kalmadı
emin ol hayrını görmez o paranın
bence kadını bir daha ra ve o para zıkkım olsun size de,
herkes kimi dolandırsak die bakıyo
vay memleketimin haline

Canım geçmiş olsun, bilirim o durumları bizde eşimle ev almak için kredi çektik ama allahtan biz öyle sorunlar yaşamadık hiç. Haram para yaramaz zaten içine oturmasın üzmede kendini sen öyle dedin diye bişey olmaz ne gelirse Allah'tan

vicdansizlar o parayi nasi harcayacaklar aceba..ama cogu zaman kapora geri verilmez benim bildigim siz bunu bile bile tanimadiginiz birine neden o kadar yüksek para verdinizki..zaman kötü ....allah onlardan bi sekilde cikartir

Merak etme,etme bulma dünyası burası...
Elbette ki bu yaptıkları onlardan çıkıcak...
Allah erteler ama yapılanı unutmaz...
Sizin içinde geçmiş olsun diyebilirim ancak.. Bir daha güvenmeyin insanlara bu kadar... umarım en yakın zamanda bi ev sahibi olursunuz hayırlısı ile..

'dilerim yalan söyleyip aldığınız o para çocuklarınızdan çıkar' iyide cocukların günahı neki yani. cok sacma.

fazlası çıksa ne olacak ki o insanlardan yazık ramazan üstü yapcaklarını yapmışlar zaten.inş o parayı başka yerden kazanırsın helal ya o para döner dolaşır seni bulur arkadaşım üzülme.

Canım bir emlakçı olarak yaptığınız şeyi normal bulmuyorum ... Özellikle de kapora verirken teminat senedi yada sözleşme yapmamanız verdiğiniz para üzerinde hiç bir hak iddaa edemeyeceğiniz anlamına gelir ....

Bu devirde para kazanmak kolay değil geçmiş olsun diyorum .....

:teselli:

kımsenın hakkı kımsede kalmaz..!
elbette cıkar ama sorun bu degıl sız tanımadgnız bırısıne tutpda kapora vermenız keşke bı makbuz parayı verdgnıze daır bı kagıt alsa ıdınız..
kımseye guvenılmez bu devırde..ama evı almamanızda ıyı olmus belkı o aile sıze daha nıce zararlar verecektı..gecmıs olsun..

üzüldüm be canım..
şu mübarek günde kimbilir ne kadar ihtiyacınız vardı o paraya...
Haramdan kime hayır gelmişki onlara gelsin..
bırak başının gözünün sadakası olsun nasıl olsa yaptıkları yanına kalmaz...

♥gözyaşı♥;8655889 .!.:
Uzun süredir buralara uğramıyordum arkadaşlar ama bir mevzu varki içime oturdu. Çaresi yok tabi ama belki sizin söylediklerinizle içim rahatlar. Konu şu biz yaklaşık dört ay önce ev almak için bakıyorduk ve kendimize göre bir ev bulduk. Ev sahibi insan çok ilgili iyi birine benziyordu. Neyse evi almaya karar verdik ve kredi başvurusu için evin tapu belgesinin fotokopisini istedik. Ev sahibi tapuyu verirken bizden kapora istedi tamam dedik ve az bi para veriyoduk ama bize ne olursa olsun bir şekilde aksilik olurda kredi çıkmazsa paranızı her şekilde tamamıyla iade edicem dedi. Bizde zaten evi alıcaz (kredide çıkacak gözüyle bakıyoruz tabi) ne kadar verirsek bizim açımızdan iyidir diyerekten adama da güvenip bir aylık ev kiramızdan fazla kapora verdik. Ama aksilik oldu ve kredi çıkmadı ALLAH'ın işinden sual olunmaz. Bankalar bizi bir buçuk ay gibi bekletti. Ama bu sürede sürekli ev sahibiyle iletişimdeydik ve kredi için umudumuz kalmayınca ev sahibine durumu anlattık. O da evin annesinin olduğunu kaporayı onun aldığını ve almanyadan dönünce ödeyeceklerini söyledi. Bizde tamam dedik aradan 2 buçuk ay geçti baktık bunlardan tık yok. Sonra biz annesini aradık ve kadın bize ne desin ben sizi bir buçuk ay bekledim kaporayı vermeyeceğim. Tamam kaporayı verip vermemekte özgürdür mal sahibi ama vereceğim deyipte bizden fazla para almaları ve o parayı ALLAH'tan korkmadan çatır çatır yemeleri içime oturdu. Telefonda kadına ama vereceğiz dediniz bizde fazla para verdik bile diyemedim saydı saydı telefonu kapadı. Oğlu ise tel. hiç açmıyor ne bana ne eşime. O kadar içime oturdu ki o para. Kaporayı geri vermeyiz deselerdi 100-200 tl felan verirdik gidince de bu kadar üzülmezdik ama sıkışık bi durumda ordan burdan borç alıp verdik biz o parayı. Yaptıkları öyle içime oturdu ki olayın üstünden dört beş gün geçti ama hala hazmedemiyorum. Çok içime oturdu ve beddua ettim. Oğluna da anasına da mesaj yazdım dilerim yalan söyleyip aldığınız o para çocuklarınızdan çıkar diye. Biliyorum yanlış bir beddua ama çok canım yandı ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz ve biz o an elimizde ne varsa verdik onlara küçümsenicek bir para da değil. Biz eşşek gibi çalışıp emek verip para kazandık onlarda hiç utanmadan yediler. Kimileri gidip evinin camlarını indirin dedi ama ben onların yaptığı adiliği yapmam. ALLAH' a havale ettim ama giden de bizden gitti :(

Canim once gecmis olsun diyorum ...
bacim sana muhalefet olmak degil maksadim ama adi uzerinde kapora yani evi yada arabayi birseyi almaktan vaz gecersen diye mal sahibini magdur etmemek icin verilir bu para , ornegin adam sizin icin 2 ay evini (arabasini) satmiyor bekliyor kirayada vermiyor geri vaz gectiniz almadiniz yada sizdeki olan gibi kredi cikmadi ev (araba) sahibinin zararini kim odeyecek ? bunun icin kapora verilir benim bildigim.. turkiyede de ayni sekildedi duye dusunuyorum ben yurtdisindayim ama kapora mantigi bu diye biliyorum, siz ne kadar verdiniz bilmiyorum ama bir ev icinde zaten 100/200 tl verilmez bence beddua etme beddua cok kotu birsey :çok üzgünüm:

Not; ha kaporanizi kredi alamazsaniz iade ederim deyipde iyade etmeyislerinide hic etik bulmadim onuda demeden gecmeyim....

Son düzenleme:
Netden turkiyedede oyle benim bildigim gibimi diye baktim ve bulduklarimi buraya kopyaliyorum arakadasim insallah bilmeyenler icinde bir tecrube olur ... sevgilerimle a.s.

KAPARO
Gayrimenkulun başkalarına pazarlanmasının durdurulması için kaparo verilir. Alım-satım-kiralama işleminde verilen kaparo alıcı veya kiralamak isteyenin ciddiyetinin bir göstergesi kabul edilir. Kaparo dünyanın her tarafında uygulanan bir yöntemdir.

Vazgeçen alıcı veya kiralamak isteyen, talip olup kaparo ile pazarlanmasını durdurduğundan, belki gerçekten alıcı veya kiralamak isteyen başka birine pazarlanmasını engellemiş olacak, boş yere zaman kaybedilmesine; gayrimenkulünü değerlendirmeyi düşünen konut sahibinin de alacağı para ile ilgili değerlendirme hayallerinin kaybolmasına neden olacaktır, bunun tazmini sayılan kaparo iade edilmez.

bu arada belki alakalı değil ama kredi çekmediğiniz iyi olmuş.eşim evlenmeden çekmiş,evimiz var ama kredi hala bitmedi.çok zor.benim kendi fikrim.kaç sene ödüyorsunuz.faizi var bir de tabii.allah yardımcınız olsun.

Canim evimiz var ama kredimiz hala bitmedi diyorsun ama su sekildede hic dusundunmu kredi odemeseydiniz kira odeyecektiniz!!! ve bu yilar gececek gidecek ve odediginiz kirada havaya ucacakti ama simdi 10 senede olsa 15 senede olsa gectiginde size ayit ev birakacak!! nasil oluyorda bu mantigi dusunemiyorsunun anlamadim ..
Ben evlenip yurtdisina geldigimde 3 sene sonraydi 19 yasimdaydim ve kucagimda bir kizim vardi esim ev alalim annemlerden ayrilalim dedi ve 15 senelik kredi cektik ev aldik bu 15 sene nasil gececek diyorduki kizim 16 olacakda bu borc bitecek diye dusunuyordum o zaman (kizim simdi 21 yasinda) ustune bi 15 sene daha gecti nerdeyse ve iyiki almisiz gorumcelerim , kaynim ,yada etrafimizdaki insanlar yeni yeni ev almaya basladiginda bizim kredimiz bitmis ve 5 daireli apartman almistik cunku evimiz guvencemizdi bugunu degil 10/20 yil sonrasini pilanlayin tatlim yerimseniben

'dilerim yalan söyleyip aldığınız o para çocuklarınızdan çıkar' iyide cocukların günahı neki yani. cok sacma.

Size göre saçma. Kusura bakmayın ben parayı sokakta bulmuyorum, bilerek isteyerek yazdım o mesajı belki korkarlar diye ama hala ahım ah. Uzaktan davulun sesi hoş gelir rabbim vermesin ama sizin bu şekilde cannızı yakan bir durum olsa acaba daha ne gibi şeyler söylerdiniz orası muamma! Ben parayı sokakta bulmuyorum, akşama kadar çalışıyorum akşam evime gidip ev işi yapıyorum. Aynı şekilde eşim gece gündüz çalışıyor. Bizim bu yalanla dolanla aldıkları emeğimizi utanmadan çatır çatır yiyecekler hemde çocuklarıyla beraber. Belki acılarını çekerler ise başkasına yapmazlar başlarına bişey gelmeden kim bilir kaç insanın canını yakacaklar. Kısasa kısas..!

Canım bir emlakçı olarak yaptığınız şeyi normal bulmuyorum ... Özellikle de kapora verirken teminat senedi yada sözleşme yapmamanız verdiğiniz para üzerinde hiç bir hak iddaa edemeyeceğiniz anlamına gelir ....

Bu devirde para kazanmak kolay değil geçmiş olsun diyorum .....

:teselli:
Haklısın canım bizim salaklığımız işte insan sandık biraz muhabbet kurduk ev sahibiyle. Sözüne güvendik işte ne bilelim böyle olacağınız. Bizim kursağımızdan geçmez bir lira olsun rabbim geçirmesinde..

Canim once gecmis olsun diyorum ...
bacim sana muhalefet olmak degil maksadim ama adi uzerinde kapora yani evi yada arabayi birseyi almaktan vaz gecersen diye mal sahibini magdur etmemek icin verilir bu para , ornegin adam sizin icin 2 ay evini (arabasini) satmiyor bekliyor kirayada vermiyor geri vaz gectiniz almadiniz yada sizdeki olan gibi kredi cikmadi ev (araba) sahibinin zararini kim odeyecek ? bunun icin kapora verilir benim bildigim.. turkiyede de ayni sekildedi duye dusunuyorum ben yurtdisindayim ama kapora mantigi bu diye biliyorum, siz ne kadar verdiniz bilmiyorum ama bir ev icinde zaten 100/200 tl verilmez bence beddua etme beddua cok kotu birsey :çok üzgünüm:

Not; ha kaporanizi kredi alamazsaniz iade ederim deyipde iyade etmeyislerinide hic etik bulmadim onuda demeden gecmeyim....
Canım kaporayı bizde biliyoruz fakat sorun şu ki biz evin % 75 ine kredi çekecektik ve adam bankacı olduğunu her halukarda bizim istediğimiz miktarın daha fazlasını mutlaka çıkacağını vs. şeyler söyledi. Kapora mevzuuna gelince kapora adamda kalınacaksa o rakam çok rahat verilir çünkü biz adamı aylarca bekletip bişeyden mahrum eteyecektik. Bir hafta geçmişti çıkmıyo dedik. Oraya buraya baş vurun diye bizi yönlendirdiler ve zaman uzadı. Şuraya kadar anlaşalım. Biz kredinin çıkıp çıkmayacağından emin değildik bize çıkacağına garanti veren o adamdı. Eğerki öyle bir teminatımız olmasaydı kapora istediğinde belki vaz geçerdik. Hem bizim evin satışından vaz geçmemizle onlara kalacak 100/200 tl parada az değil. Bi zararları olmadı sonuçta.
Netden turkiyedede oyle benim bildigim gibimi diye baktim ve bulduklarimi buraya kopyaliyorum arakadasim insallah bilmeyenler icinde bir tecrube olur ... sevgilerimle a.s.

KAPARO
Gayrimenkulun başkalarına pazarlanmasının durdurulması için kaparo verilir. Alım-satım-kiralama işleminde verilen kaparo alıcı veya kiralamak isteyenin ciddiyetinin bir göstergesi kabul edilir. Kaparo dünyanın her tarafında uygulanan bir yöntemdir.

Vazgeçen alıcı veya kiralamak isteyen, talip olup kaparo ile pazarlanmasını durdurduğundan, belki gerçekten alıcı veya kiralamak isteyen başka birine pazarlanmasını engellemiş olacak, boş yere zaman kaybedilmesine; gayrimenkulünü değerlendirmeyi düşünen konut sahibinin de alacağı para ile ilgili değerlendirme hayallerinin kaybolmasına neden olacaktır, bunun tazmini sayılan kaparo iade edilmez.

BU herkese göre aynı değil zannımca. ıade edende var etmeyende. Etmeyeceklerini baştan söyleselerdi ona göre bizde durumu değerlendirir ona görede para verirdik. Annesi Almanya ya gidecek diye aman siz ne verebiliyosanız verin nasıl olsa iade edeceğiz diye aldılar o parayı.

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Bir yorum dışında hepinizin düşüncesine saygılıyım. Faiz konusuna gelince bizim bir anda çıkarıp 120-130.000 tl yi çıkarıp verecek dururmumuz yok. ıstanbulda yaşayanlar bilirler kredi çekmeden zor ev almak. Hem zaten kiradayım dediğim gibi bir yılda 7000 tl den fazla ev kirası ödüyorum bu her yıl artacak ev parasını biriktireyim dersem anca 7-8 yıl şimdi oratalama bir yılı 10.000 tl kira ödeyerek geçirsek 8 yılda 80.000 tl yapar kira ödedğim para. bu arada benim biriktirdiğim para 7-8 yıl öncesinde ev alacak bir paraydı 7-8 yıl sonra ne kadarını karşılar orası muamma. kiraya ödeyeceğim parayı faize öderim aynı kapıya çıkar diye düşündük. Zaten borçlanmadan para biriktirmemiz çok zor. kredi konusu böyle..

Tekrar kaporaya gelecek olursam burda bir çok ev sahibi yani bu güne kadar baktıklarımız kapora vs istemedi. Olursa olur olmazsa olmaz dedi. He isteyene de verdik ama sorun şu bize kaporayı iade etmeyeceğiz deselerdi ona göre bir para ayarlar verirdik yada evi bir kez daha gözden geçirirdik oraya buraya danışır kredi çıkarmı çıkmazmı diye emin olur öyle verirdik. VERECEĞıZ o parayı diyerek üstüne basa basa onlar söyledi. Biz kaporayı iade edecekmisiniz diye sormadık, sormayı da düşünmezdik.

Büyükler uyarmadı mı diyen arkadaşım :) evet ne yazıkki annem uyardı ama biz parayı verdikten sonra söylemiştik zaten. Annem daha az verseydiniz keşke vermezler öyle dediklerine bakmayın para tatlı gelir dedi. Bende hayır anne adam vericez dedi yalan söyleyecek değil ya dedim.

Yani en büyük sorun bir sözün altında kalmak. Biz kimseden yalanla dolanla bir şey istemiyoruz hem bu güne kadar çok yakınımız ev aldı herkes kapora istemiyor git baş vurunu yap kardeşim olursa olur olmazsa olmaz mantığıyla iş yapıyolar kapora isteyende vermeyeceğini beyan ediyor karşısındaki de ona göre kendini ölçüp tartıp parasını ona göre veriyor. Bizi resmen enayi yerine koydular, parayı aldılar 3-4 ay oyaladılar sonra da adam gibitelefon bile açıp konuşmadılar. sorun burda. Beddua değil niyetim ama içim yandı ve asla helal etmeyeceğim o parayı. Yalanla dolandırıcılıkla aldılar, ALLAH onlardan aynı şekilde kat be kat fazlasını çıkarsın insanlara hayvan gibi davranmak neymiş birebir görsünler.

Son düzenleme:
Canim evimiz var ama kredimiz hala bitmedi diyorsun ama su sekildede hic dusundunmu kredi odemeseydiniz kira odeyecektiniz!!! ve bu yilar gececek gidecek ve odediginiz kirada havaya ucacakti ama simdi 10 senede olsa 15 senede olsa gectiginde size ayit ev birakacak!! nasil oluyorda bu mantigi dusunemiyorsunun anlamadim ..
Ben evlenip yurtdisina geldigimde 3 sene sonraydi 19 yasimdaydim ve kucagimda bir kizim vardi esim ev alalim annemlerden ayrilalim dedi ve 15 senelik kredi cektik ev aldik bu 15 sene nasil gececek diyorduki kizim 16 olacakda bu borc bitecek diye dusunuyordum o zaman (kizim simdi 21 yasinda) ustune bi 15 sene daha gecti nerdeyse ve iyiki almisiz gorumcelerim , kaynim ,yada etrafimizdaki insanlar yeni yeni ev almaya basladiginda bizim kredimiz bitmis ve 5 daireli apartman almistik cunku evimiz guvencemizdi bugunu degil 10/20 yil sonrasini pilanlayin tatlim yerimseniben

Bizim düşüncemizde bu.. Şimdi ikimizde çalışıyoruz benim işimde iyi ama şehir dışı seyehatlerim var. Çocğumuz yok 3-4 sene de yapmayız idare ederiz bu dönemde de daha kolay öderiz. Kira öde öde nereye kadar. Ev sahipleri zaten ALLAH'lık. Kiracı sanki onların malları gibi evde eksik olan hiç bir şeye bakmıyorlar. Hiç acımıyolar kira laırken. Az bir parada değil ki kira.. Başka şehirler olsa benim oturduğum eve taş çatlasın 250 tl verlir. Ama benim maşımın yarısı kadarını kiraya ödüyoruz. Yarısını kiraya ödeyeceğime tamamını krediye öderim, ödediğimde kâr kalır diye düşündük.. Ama Nasipten öte köy yok.. Dersimizi aldık, sorun kapora vs değil sorun insanların nankörlüğü... Aç gözlülüğü, emek hırsızlığı ve yalancılığı. Evet giden para içime oturdu beddua da ettim. Ama keşke durum böyle olmasaydı onlar yalan söylemeseydi bizde ona göre bir para verseydik ve olmadığında canınız sağolsun diyebilseydik.. Her işte bir hayır vardır diyorum ama içime de oturdu giden para elimden bir şey gelmiyor... Hepinize yorumlarınızdan düşüncelerinizden ötürü teşekkür ederim, dilerim tüm ihtiyaç sahipleri hayırlı bir şekilde ev sahibi olur...

ağlayanın malı gülene kalmaz...emin ol Allah biryerden çıkarır,insanlar alın teriyle kazandıkları zar zor paraları böyle insalara kaptırmak istemez ama herşey bir tecrübe...herşeyde vardır bir hayır...gönlünüzce olsun istekleriniz...a.s.

bende bu paranın geri verildiğini bilmiyorum
sonuçta 1.5ay bekletiyor adam evini sizin için
yanlış anlama yazdıklarının aksini iddaa etmek için yazmıyorum
bildiklerimi yazıyorum
aranızda konuşulanda bu para size geri verilir demişlerse ona sözüm yok
hiç üzerinde durma bence bırak
çıkar elbet bir şekilde

Back
X