ihtiyac duydugun kadar tuket

Zamanimin kıymetini bilme konusunda da çok problemlerim var zaten.hayatımı bir düzene sokamiyorum.rüzgar nerden eserse

Benim kendimde farkettiğim mutsuzken gereksiz alışveriş yapma isteği.
Alıyorum alıyorum ve internetten gereksiz aldığım çok oluyor.
Üstelik bedenime falan uymuyor diyelim iade bile yapmaya üşeniyorum saçmasapan.

Güzel bir huyum varsa o da uygun fiyatlı ürünler almak.

Kalite ile fiyatı hiç bir tutmam.

Çok ucuza alıp yıllarca seve seve giydiğim ama pahalı alıp bir haftada rezil olan bir sürü
deneyimim oldu.

İşin saçma kısmı sevdiğim şeyleri kafama takıp hep onları giyerim.
Öyle hep değişik giyineyim ay çok şık olayım aynı giyiyor demesinler gibi dertlerim de yoktur.

Ben seveyim o şeyi atmaya kıyamam, yenisinin yüzüne bile bakmam :)

Şimdilerde gerçekten neye ihtiyacım var bunu belirleyip kendimi tutuyorum.
Sadece onları alacağım.

Aslında her açıdan kötü bir şey bu.
Evde, dolapta yer bile kalmıyor.

Valla zor iş tutumlu olmak olabilenler bana da anlatsın :)

Zamanimin kıymetini bilme konusunda da çok problemlerim var zaten.hayatımı bir düzene sokamiyorum.rüzgar nerden eserse
Ben avm yi sevmediğimden bişeye ihtiyacım varsa bile internetten siparişle alacak kadar üşengeç biriyim
Akşam oraya harcayacak vakti kızıma harcarım ve yorulmam
2-3 günde ayağıma gelir diyorum

Sigaram yok ( cipsim var o da zararlı ama ) , makyajla aram yok bi rimel bi kalem tamamdır, avm yi sevmem her gördüğümü almam
Aslında hayat böyle daha kolay, hazırlanmak ta zaman almıyo. Saçlarım kendinden dümdüz, yıkıyorum çıkıyorum gibi oldu
Her çıkandan almak giymek birbirine uydurmak modayı takip etmek daha zor, maddi kaybın yanında
Herşeyin ortası karar

Ne kadar güzel yaptığınız planları ugulayabiliyorsunuz.benim planlarimi uygulayamamak gibi bir problemim var.belki bir kaç kez uygulayıp meyvesini alsam alışkanlığa dönüşür.içimdeki canavarı oldurebilirim.

Kesinlikle modayı takip etmek,alışveriş yapmak,onları birbirine uydurmak çok zor hem vakitten hem paradan kısacası omurden çalıyor.Ayrıca özgür de olamıyor insan,rahatsız kıyafetler içinde.eee öyleyse neden ??? Yanlış anlamayın kendime soruyorum bu soruyu. Belkide işin temelinde özgüven eksikliği var, belki benim pahalı,göz alıcı kıyafetlere ihtiyacım var kendimin ifade etmek için.bilmiyorum ki.

banka hesabında biriken paraları görünce yaptığın planları daha önce niye uygulamadım diye kendi kendini yiyeceksin merak etme birkaç kez yap devamı gelir :)

Kendini ifade etme söz ile olur , duruş ile olur hatta belki mimikle..
Birden olmaz alıştıysan ama yavaş yavaş azaltabilirsin, aldığını yaz çiz
Her ay 100 TL eksik harca mesela

valla ne dicem artık yazık ben kocama yuklanıodum bırıkım yapamıyoruz dıye yazık adamcağıza acıdım sımdı yuklanmakten vazgectım artık esımle çalışıyoruz senın esının aldığı parayı ancak alıyoruz dusun 450 kıra 1250 araba borcu en az 1000 tl kredı kartıkı onun ıcınde telefonlar elektırık su bıreysel emeklılık mutfak masrafı benzın parası ektra başka bıse yok gerıye 300 tl anca kalıyor daha dıyorum bırıktırmıyoruz kı o halde bıle uc bes kenara sıkıştırıyorum ben . artık var sen hesapla sana sözün bıttıgı yerdeyiz halen 3 bes yakkabı alacağım derdındesın belkı sende haklısın napcaz demı ölüp gıtcez harca gıtsın :)ne deyım ben ne zaman calısmaya başladım bırılerınden para almayı kestım buna babamda dahıl bence bunca fıkırden sonra basla bıyerden .

Yok valla harcayanda ölüyor harcamayanda yani evim,yatırımlarım olsa tamam da benim hiçbir birikimim yok ki.Evet su an da babamdan para alıyorum ,bir sene çalıştım şöyle kenara atsaydim 3-5 kuruş şimdi lâzım oldu kullansaydim dimi. Onu da geçtim ihtiyaçtan fazlasını almak harcamak mantık olarak yanlış bikere.ama yapamadım bugüne kadar inşallah bu saatten sonra yaparım.belki degisirim.kocama yazık evet su ana kadar ona itiraf etmesemde ki kendisi çok tutumludur,kendine hiçbirşey almaz(ama ona da ben alıyorum hatta onu da abartiyorum bazen kızıyor) bana da bu konuda kizsada suana kadar maaşımi hiç vermedim.Evet yerimde başka bir kadın olsaydı belki şimdiye ciddi bir yatırım yapmıştı çünkü 4 senedir annemin evinde çok cüzi bir paraya oturuyoruz.ailemden bu konuda yardıme eleştiriler geldiğinde sinirleniyordum ama burada duymak umarım motive eder beni.başka bakisacilarini duymak iyi geldi.

İsinizden neden istifa ediyorsunuz? Birde bu kapitalizmi nasıl yendiniz,hangi duygu ve düşünceler sizi motive etti ?

Canım işim beni köle haline getirdi en az 12 saat çalışıyorum. o yüzden kışın işten ayrılıp dinlenmek istiyorum. sonrası hayırlısı maddi olarak zorlansam da 8 saatlik bir iş bulana kadar dinlenicem. askeri ücrete razı olucam. yeter ki özgürlüğümü ve ruhumu kısıtlamasın çalışacağım iş.
nasıl olduğuna gelince. bir gün çok yalnız olduğumu gördüm ve bir baktım hayat akıp gitmiş ben aynı yerdeyim. çevremde kimse kalmadı hiç arkadaşım yoktu. artık ailemin bile yüzünü göremez oldum yoğunluktan ve yorgunluktan bir de bekardım o zaman ailemle yaşıyordum. ayna da kendime bakmayı bıraktım kendimden uzaklaştım. tüm hayatım iş oldu ve bir de internet ve sokak alışverişi. mutsuzluğumu alışverişlerle gidermeye çalıştığımı ama bir işe yaramadığını anladım ilk önce.
daha sonra ailevi sorunlarımdan dolayı çok mutsuz olduğum için de alışverişi çok yaptığımı fark ettim. inan sadece farkındalıkla başladı. fark ettikçe şaşkına döndüm yüzleştim bir çok şeyle.
ama hala yapıyordum alışveriş. sonra harcadığım paralara acımaya başladım. değerini anladım elimdeki paranın. ya böyle mutsuzluğuma harcamaya devam edicem ya da değişicem dedim. sonra da değişim başladı işte.
sana tavsiyem kapitalizm hakkında yeterince bilgi edinmen. sonra minimalist yaşam isteyeceksin.

alışveriş delisi bir insan hiç bir zaman olmadım. kıyafeti gerektiği yerde alırım. yeni bir ortam vs oda çok değil. mesela üniversiteye başladım kendime aldığım sadece ayakkabı ve çanta. ne yani hergün değişik değişik sıfır tasarımlar giymedim diye herkes beni dışlayacak mı? üstelik özel bir okuldayım ve hiçte öyle şıkır şıkır giyineni görmedim daha. :) gereksiz harcamalara gerek yok bence. ailemin parasıyla böyleysem kendi kazandığımın değerini daha çok bilirim
sonuçta ortada giden emek ve zaman var. böyle şeylere gitmesi mantıklı değil
ben bir çantaya 300 lira hayatta vermem, veremem gereksiz

Bipolar Bozukluk durumunda yani manik-depresif bozuklukta mani dönemleri ve depresyon dönemleri birbirini izler
Kişi mani dönemlerinde depresyon döneminin aksine aşırı mutlu ya da öyle gibi olur
Aşırı para harcama sürekli birseyler alma halinde olur
İsterseniz bi psikolaga görünün
Umarim değildir ama böyle bir hastalık olabilir akılda tutmak lazım

Umarım istediğin gibi bir iş bulursun ama dinlenmek iyi fikir.Bende bu sebeplerden işten ayrılmıştım birkaç yıl önce. Evet kapitalizmi sorgulamaya başladım,minimalist yaşam da bir yerde karşıma çıkmıştı ve istediğim yaşam olabileceğini düşünmüştüm.ama üzerine fazla araştırma yapmadim. Aslında bu konuyu açma sebeplerimden biri de buydu.basitlik sadelik, bunu felsefe olarak benimsemiş kişilerle karsilasirim umuduyla.bu yaşam tarzı da minimalist yaşam oluyor sanırım çok bilmiyorum.bu konuda onerecegin kaynak. Kitap vs. Varsa sevinirim.birde ben her konuda minimalist olunabilecegini düşünüyorum, giyecek yiyecek,oturdugun ev eşyalar vs... Benim düşüncem bu tabiki,bu konuda araştırma yapmak istiyorum ama.

Genç yaşta bunun farkında olman büyük şans ve ayrıcalık tebrik ederim seni.

açıkçası hiç kitap okumadım bu konularla ilgili. internetten edindim bilgilerin hepsini. minimalist yaşam tüm maddeyi kapsar. yani sen ve senin dışındaki herşey ( vücuttaki fazlalıklar-zararlı alışkanlıklar vs) . değişimi gerçekleştirmek tam anlamıyla gerçekten zordur. en kolayı para sanki.

Önceki yorumları okumadım ancak konu ile ilgili şunu söyleyebilirim. . Gayet sade bir ev düzenim var , eşyaların hepsinden bir takım var. Mesela bir çaydanlık takımı, bir salata tahtası gibi.. Herhangi bir şey alacağım zaman önce soruyorum bu bana %100 gerekli mi diye..aksesuar hiç almıyorum.. geziye gittiğim yerlerden süs eşyası olarak değil, sadece kullanabileceğim şeyler alıyorum. Mesela tepsi, saat,kilim, yastık gibi..o da ihtiyacım varsa tabi..
Kıyafet konusunda ise şöyle bir taktiğim vardır. Asla modadaki bir şeyi almıyorum
Kıyafetlerim her modaya uyar tarzda..renkler desenler her zaman bulunabilen türden. Ama şık.pahalı olanları var. O fiyata almam ben diyenler oldu. Ancak 5 yıl önce almış olduğum herhangi bir kıyafet bu gün de rahatça giyilebilir. 1 yıla kadar modası geçecek kıyafet almamaya çalışırım. Kalite her zaman önemlidir ama. Ucuza ben de para vermek istemem. Beğendiğimden olsun yeter ki.
Bir de yatırım olarak altından başlamanızı tavsiye ederim. Her ay bir çeyrek çok işinizi görür Vicdanen. Ve bir de bireysel emeklilik durumlarını araştırıp uygun olanını değerlendirmenizi tavsiye ederim. Böyle bir konu açmanız bile bir başlangıç ve durumların düzeleceğini gösterir. Mutlu huzurlu günler dilerim. .

Evet ama para başlangıç noktası sanki,ben yiyecek konusunu da değiştirmek istiyorum aslında ve küçük bir şehir yada kasaba hayatı istiyorum (istanbulda yaşıyorum) aslında tamamen hayat tarzimin değişmesini istiyorum para dediğiniz gıbı en kolayı belki onu hallederim de diğerleri zor gibi.

Evde az eşya,sadelik gerçekten çok güzel,ben bazen bir bavula sığacak kadar esyam olsun diyorum (hayal tabi) evim su an çok büyük ama başka bir evde oturmak istiyorum artık bukadar büyük ev bulmam mümkün değil.mesela birkaç yıl önce ev konusuda sıkıntıydi,e bukadar eşyaya çok büyük ev lazım baktım hayallerimde bile imkansizlari istiyorum sonra gereksizliğini farkettim ama uygulama konusu yok henüz umarım o da olur.

"Eksikliği hissedilmeyen şey ihtiyaç değildir." Arada bir kaçamak yapsam da genelde buna sadığımdır. :)

Aynen canım para en kolayı.
evdeki fazlalıklar da çok kolay
ama diğer kalıplaşmış alışkanlıklar zor.
ama en azından uğraşması iradeyi kuvvetlendirme açısından bile çok faydalı...
bu sadelik biraz kişisel gelişime giriyor içsel olarak da uygulamak istersek çünkü..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…