Benim de her iki hamileligimde de Trisomy 21 riskim yuksek cikti. Ilk hamileligimde 23 yasindayim ustelik. 10,5 yasinda bir kizim ve 1 aylik 1 oglum var benim. O zamanlar 2'li test diye birsey yoktu. Etrafimizdaki hamileler 3'lu test yaptiriyorlardi. Biz de merak ettik, yaptiralim dedik. Risk yasima gore hayli yuksek cikmisti: 1/212. doktor amniyosentez onerdi. Esim herhangi bir problem cikmasi halinde bebegi aldirmak istiyordu. Ben durumu, ne cikarsa ciksin bebegi dogurmak istiyordum. Cok zor gunlerdi bizim icin. En sonunda, esimin de israrlarina dayanamayarak amniyosentezi kabul ettim. Amniyosentez yapildi ve 17 gun sonra genetik tani merkezinden sonuclari aldim. Hersey normaldi. O hisimla 3'lu test yaptirdigim Ankara'daki Duzen laboratuvarina gittim. Sordum, testin guvenirliligini. Onlar da,"Zaten testin guvenirliligi %60-65'tir." dediler. Bir de, "Testten once sigara dumani solumus olabilirsiniz; ya da karninizi bir yere carpmis olabilirsiniz. Bunlar da testlerin sonucunu etkiler" dediler. O an, o kadar komik ve sacma geldi ki yaptirdigim testler ve cektigim stres ve sikinti. Ve o zaman dedim ki "Keske yaptirmasaydim amniyosentezi!" Cunku 300 hamilede bir dusuk riski oldugu soylenmisti yapilmadan once. Sapasaglam bebegimi dusurecektim belki de amniyosentez yuzunden. Su anda kizim 10,5 yasinda ve sapasaglam. Hic bir problem yok. Daha sonra, su andaki hamileligimin basinda doktoruma basimdan gecenleri anlattim ve sordum bir daha tekrarlar mi diye. doktor da "Buyuk bir olasilikla yine yuksek cikacaktir risk. Sizin hormonlarinizla ilgili bir durum olabilir" dedi. 11. haftada gittigimizde ense olcumu yapti. 1,4 cikti. Gayet iyiydi. Bir de, 2'li test icin de kan verdim. Bu sefer down sendromu riski daha da yuksek cikti: 1/165. doktor, telefonda "Oldukca yuksek risk. Yuz yuze goruselim"dedi. Ben dondum kaldim. Cok uzuldum; 2 gun agladim. 2 gun sonra yuz yuze gorusmeye gittigimizde "16. haftada gelin. Direkt amniyosentez yapalim" dedi. Ben "Ben daha once de bunlari yasadim. Cok buyuk stres. Ense olcumu iyi ama. Daha once de oldu. Yasim su anda ileri. Ayrintili ultrason yaptirsak" deyip birseyler gevelemeye calistim. O da "sonradan ense kalinlasabilir. Ben de yaptirdim. Bana anlatmayin" dedi. Hersey nafileydi. Beni direkt amniyosenteze yonlendirmisti. Ben de doktorumu degistirmeye karar verdim. 15+6 gunlukken baska bir doktora gittim. Sonuclarimi gosterdim. Cok rahatlatti beni. "Doktorunuz kombine riskten hic bahsetmemis. Kombine risk 1/927. Oldukca dusuk. Yine de 3'lu testi yapalim sonra ayrintili ultrasona girersiniz. Ondan sonra karar verirsiniz" dedi. Bir de "Down sendromlu cikmasi durumunda aldiracak misiniz? diye sordu. Biz de bu sefer kararli oldugumuz icin aldirmayacagimizi soyledik. O da "amniyosenteze gerek yok o zaman" dedi. Ama insan merak edemeden de duramiyor. 3'lu testi yaptirdik. Bu sefer risk, 1/302'ydi. Cut off degerinin altinda, risk yok deniyordu raporda. 16+6'yken ayrintili ultarona girdim. Hersey normaldi. Down sendromu bulgularini bulamadilar. Amniyosentezi yeniden konustuk doktorumla ve radyalogla. Ayrintili ultrasonun riski 3 kat daha azalttigini ve de yine de illa da istiyorsak. %100'e yakin emin olmak istersek amniyosentez yaptirabilecegimizi soylediler. Biz de, daha once yasadigimiz seyleri hatirlayarak amniyosentez yaptirmamaya karar verdik. Artik Allah'im nasil bir cocuk dilediyse o olacak dedik. Ama sunu soyleyebilirim ki ayrintili ultrason bizi cok rahatlatti.
Bence muhakkak bir ayrintili ultrason yaptirin; bir perinatologa gorunun. Direkt amniyosenteze basvurmayin. Sonucunda 200 ya da 300 hamilelikte bir dusuk riski var. Sapasaglam bir bebegi de kaybedebilirsiniz. Bir de amniyosentez sonucu beklemek cok zor. Ilk gebeligimde, 17 gun bekledik. Yerde miyim, gokte miyim bilemiyordum. Cok stresli gunlerdi. Sonrasinda amniyosentez yaptirdigima cok pisman oldum ben.
Bir de, 2'li ve 3' lu testlere cok guvenmeyin. 2'li testin guvenirliligi %85. 3'lununki %60-65. Bunlar sadece olasilik testleri. Mesela risk 1/50'yse, sizinle ayni kan degerlerine sahip 50 kadindan sadece 1'nin bebeginin down sendromlu olma durumu var. Ben sanirim kk'da okumustum Riski 1/4 cikan birinin bebegi bile normal dogmus. Sunu da okumustum: 2'li ve 3'lu testleri normal olup, bebegi down sendromlu dogan. Yani hic bir sey belli degil. Herseyi Allah biliyor. Bol bol dua edin. Kalbinizi ferah tutun. Kendinizi olumsuza yonlendirmeyin. Hissettiginiz herseyi bebeginiz de hissediyor.
Tabii, son karar sizin. Esinizle basbasa verip etraflica dusunun. Sadece ikiniz karar verin. Eger, bebegi aldirmayi dusunmuyorsaniz bence amniyosentez isini hic dusunmeyin derim. Gerci bazilari da bebegi aldirmayi dusunmemesine ragmen, "9 ay boyle gecmez; en azindan ne oldugunu bilelim; kendimizi ona gore hazirlayalim" diye de dusunuyor. Benim esim boyle dusunenlerdendi bu hamileligimde. Peki ne oldu? Oglum Down sendromlu dogdu mu? Masallah Down sendromlu dogmadi. Allah kimseyi cocuguyla imtihan etmesin. cok zor. Olasiligi bile insani uzuyor.
Allah kolaylik versin. Sizleri cok iyi anliyorum. Hepiniz kalbinizi ferah tutun lutfen. Kusura bakmayin, lutfen. Cok uzun oldu ama butun detayiyla anlatmak istedim.