• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İlişki ve Evlilikte Eğitim ve Yaş Farkı

TersAlfabe

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2010
1.117
215
123
Merhaba hanımlar, benim önceki birkaç konum da ilişki üzerineydi, bu konularda çok mantıklı olamadığım için sizlere danışmak istiyorum.

Yaşım 27, daha önce çok sancılı 4 senelik, ailevi kavgalar ve psikiyatrlarla biten bir ilişki yaşadım, o günden beri insanlara güvenim kaybolduğu için içime kapandım ve evlilik yoluna giden düzgün bir ilişkiye başlayamadım.

Şu an yakın bir arkadaşımın kuzeni benimle ciddi anlamda görüşmek istiyor, küçüklüğümüzden birbirimizle tanışma fırsatımız olmuştu ama sonra hiç görüşmemiştik. Sanal ortamda konuşma fırsatımız oldu, sadece 1 haftadır yazışıyoruz ama birbirimizle uyum sağlayabileceğimiz özellikleri var gibi. Müthiş bir doğasever ve gezgin; benim arayıp da bulamadığım bir özellik. Mütevazi, dininin gereklerini yerine getiren, bana küçük jestler yapmaya şimdiden başlayan birisi. Arkadaşım de ara ara bahsederdi zaten hayatı ve kişiliği hakkında. Ailelerimiz aynı şehirde yaşıyor ve bildiğim kadarıyla ailesi düzgün insanlar.

Ancak kendisinde olumsuz gördüğüm özellikler de var, tam tanımadan yorum yapamıyorum ancak eğer çok olumsuzsa da zaten tanışmayı ilerletmeden kesmek istiyorum. O yüzden yoruma ihtiyacım var.

Ben çok küçük davranış hatalarını bile hoş göremeyen bir insanım, tahammül sınırım oldukça düşük. Bu yüzden aradığım kişiyi bir türlü bulamıyorum, benim nezdimde kabul edilemeyecek davranışlara sahip insanlar çıktı karşıma hep. (Yalan söyleyen, haklı ve haksızı ayırt edemeyen, hayatı yüzeysel yaşayan ve derin düşünemeyen vb.) Hal böyle olunca acaba fırsatları kaçırıyor muyum endişesi var, bir de yavaş yavaş oluşan "evlenmiyor musun artık" baskısı :50:

Şu durumlardan itina ile kaçınılmalı mı sizce?

1. Benden 2 yaş küçük, ancak oldukça olgun birine benziyor, görmüş geçirmiş birtakım acılar yaşamış ve dinginleşmiş.
2. Tahsili benden düşük. Ben yüksek lisans mezunuyum, ayrıca açıköğretimden de 4 yıllık başka bir bölüm daha okuyorum (doktoraya da başlama hedefim var), o ise meslek yüksek okulu mezunu ama Boğaziçi üniversitesine girmek ve 4 yıllığa tamamlamak için çabalıyor.
3. Benim şu anki kazancım ondan epey yüksek. (Kendisine elbette sormadım daha ilk haftadan ancak arkadaşım bahsetti.)
4. Kendisi bir cemaate bağlı, ben de dindar biriyim ancak cemaate bağlanmayı uygun bulmuyorum kendimce. Bunu açıkça söyledim, ben bu konuda baskı kabul etmem. Ancak tek korkum; kendi iradesi mi hakim yoksa başkalarının iradesi mi hakim; burası oldukça önemli. İradeli birisiyse yolunu mantık doğrultusunda çizebilir ancak muhakeme yeteneği yoksa nereye çeksen oraya gidebilir ki bu sabit bir duruşu olmadığını gösterir. Ve aileme karşı bu konuda büyük savaş vermem gerekebilir.

Öte yandan tam evcimen, yemek yapmakla arası iyi, doğa ve gezi düşkünü (ben de öyleyim), ailesine değer veren, kibar birisi. Israrla da görüşmek istiyor. Sanırım bunlar yeterli değil, burada okuduğum ve çevremde gördüğüm öyle şeyler var ki herşeyden korkar oldum. :50:

Biliyorum daha çok erken yorum yapmak için ama göstergeler doğrultusunda görüşmeyi baştan kessem mi kesmesem mi?

insan arakadş yaşantısında farklıdır ilişkilerinde farklı... yaşamadan bir ön yargıya varmak doğru olmaz...

şuan ona ne sorsanız ne deseniz size kur yapmak için olumlu cevaplar verecektir..

bu durumda aklınız karısıkken yapmanız gereken sey flort donemınızı olabıldıgınde uzatarak gözlerınızı kocaman acarak kendını kaptırmadan tanımaya calısmak..

ama su durumda ben olsam ...benden 2 yas kucuk olması gorusmeme sebebım olurdu:)

bence benim burda düşünmemi sağlayan şey tarikat meselesi olurdu.
çünkü eğitimini tamamlamayı düşünüyormuş, umarım başarır
zaten güzel bir yerden mezun olursa iş imkanı da ona göre iyi olur ve parası da artar tabi ki.

ama tarikat olayı bilmiyorum.
sana baskı yapmazsa belki sıkıntı olmaz ama genelde böyle yerlerde eşlere baskı olur :ssz:

bence görüşmeye devam et ama hemen nişan evlilik olaylarına girme derim

Benden yaşça küçük,tahsili düşük ve cemaate bağlı biriyle asla görüşmezdim.

Özellikle vurguladığın tek artısı doğaya ve geziye düşkünlüğü ki bu da çok zor bulunan bir şey değil.
Ayrıca evlendikten sonra tv-pc arasında koltukta sızmayacağının garantisi hiç değil:)
Hannesli'nin dediği gibi,şimdi sen ne desen,ben de severim diyecektir.
Küçük jestleri de geçiniz diyorum,klasik flört adımlarıdır.

Çok karamsar oldu farkındayım ama söylemeden edemedim:)

cemaate bağlı olması kötü bişey değil ki..
yani öyle sanıldığı gibi çok baskıcı tutucu olmuyo cemaate bağlı insanlar..
yani benim çevremde ki insanlar öyle...
ben olsam bu sebepten değilde yaş olayından dolayı düşünürüm..
malum erkekler geç olgunlaşıyo....

benim için saydığın tüm kriterler negatif
ama dediğim gibi benim için
sen kendi akıl süzgecinden geçirip karar vermelisin canım
neleri tolere edebilirsin neleri edemezsin bunu en iyi sen bilirsin.

Yaş farkı fazla değil, olabilir. Eğitim farkı görüş ayrılığı yaratacak kadar değil, olabilir. Cemaat? İşte o olmayabilir, iyi düşünüp irdelemek lazım. Gelir farkı da sıkıntılı bir durum yaratabilir, hele ki siz belli bir maddi düzeye ulaşıp da getirilerine alıştıysanız bundan sonra daha kısıtlı bir hayat sürmek zor gelecektir. Küçük jestler de aslında hiçbir şeydir, hele ki flört döneminde romantizme en uzak adam bile bir şeyler yapmaya çalışır.

Yine de insanı bir kaç madde halinde özetleyip ona göre karar vermek çok doğru sonuç vermeyebilir. Doğrudan evliliğe yönelik görüşmek yerine eğer içiniz o kişiye ısındıysa tanımak için görüşürseniz daha iyi bir karar verebilirsiniz diye düşünüyorum. Bir de sormadan edemeyeceğim, evlilik demişsiniz ama bu kişinin yaşı 25, eğitimine devam etmeyi düşünüyor ve geliri düşük. Nasıl olacak bu evlilik?

Yaş farkı önemli değil toplumda erkeğin büyük olması baskısı var lakin 2 yaş fazla sorun olmaz bence.
Eğitim farkınız fazla değil önemsiz.
Senin kazancının ondan fazla olması biraz sıkıntı olabilir ama olgun biri ise takılmaz bu konuya.
Evlenmeyi düşünürsen cemaate bağlı olası konusu bağlı olduğu cemaatin tutumuna bak öğren eğer değerlendir.
Eğitimine devam etmenin onun için sıkıntı olup olmadığını öğren

Ona çevreden gelecek tepkileri kaldırap kaldıramayacağını sor.

Örnekler
Karına abla mı diyeceksin. Kadınlar çabuk yaşlanır çocuk doğursun anan gibi görünür
Karın okumaya doymuyor sen yanında cahil kaldın. Karının yanında karacahilsin
Karı parası mı yiyeceksin veya yiyorsun. Yalan söylüyon sen karınla parası için evlendin dimi seni seni paragöz

dindar olmakla cemaate üye olmak çok farklı şeyler. hepimiz kendi çapımızda dinimize bağlıyız ama cemaat dedin mi herşeyin kısıtlanabilir. benim de çevremden duyduğum bu şekilde. sosyal hayatın,iş hayatın.... haa şöyle bir durum var artık günümüzde iş hayatında bir yerlere gelmek için (genel anlamda diyorum) cemaat üyesi olup oradan torpil yapmak da moda oldu ama bilemiyorum benim hayat tarzıma hiiççç uygun değil şahsen. sen bilirsin tabikide. hangi okuldan mezun olduğunun çok fazla önemi yok bence sonuçta hayattan aynı zevkleri almanız önemli...

başta herkes mükemmel gibi görünmeye çalışır..
çok yeni daha tanımak için zaman lazım...
ama bende tahsili ve cemaat işleri bide maaş konusu ciddi sorunlar..
tabi bu benim düşüncem...

Tarikat deyince Ecmel'in konusu geldi aklıma, tabi hepsi öyle olacak diye bir kaide yok ama o tip oluşumlar ürkütüyor beni

Ben cemaat olayına pek takılmadım.Her cemaate bağlı olan kişi "şunu yapmaaa bunu etmeee" diye baskı yapmıyordur diye düşünüyorum .
Takılmanız gereken şey yaş farkı diye düşündüm.
Malumunuz erkekler 35 yaşında bile 18lik ergen gibiler:31:

ben 22 yaşında önlisans mezunuyum eşim 35 yaşında orta okul mezunu hiç problem yaşamıyoruz maşllh :nazar: önemli olan sevgi ve anlaşablmk ne yaş ne eğitim bnce hiçbir önemi yok bence

Yas konusunda ailem, kuzenlerim ve yakin arkadaslarim ne hikmetse hep kendinden 2-3 yas kucuk erkeklerle evliler. Ama yine de benim gozumu korkutuyor. Cemaat olayi bana biraz ters geliyor, sonucta Musluman birbirine her kosulda her yerde yardimci olur diye dusunuyorum. Illa bir "efendi" etrafinda toplanip ona itaat etmeye gerek yok ki. Neyse gorustukce bu konudaki tutumunu anlarim, onemli olan kendi iradesi ne derece aktif veya pasif.

Egitim konusunda da simdiden yoklama yapayim ben, simdiden kompleks varsa ilerde daha kotu olur. Agzini arayayim ben, sonradan "cok bilmis cok ortam gormus kasar kadin" damgasi yemek var. (Eski sozlumle ayni tahsile sahip olmamiza ragmen bana bunu demisti.)

Ben 2-3 yaş küçüklüğe pek karşı değilim eğer ki karşında ki olgun davranıosa çünkü kimi erkekte var ki 30-40 yaşında çocuktan farkı yok o kişiliğiyle alakalı bunu tanıyıp anlayabilirsin.İş konusunda da eğer ego lu bi insan değilse sorun olmaz ama cemaat olayında ona göre bi ortam çevre olur grup olur ilerde evlenince sende bulunabilirsin falan bunları düşünmen lazım baskıcı bi tip mi nedir tam olarak cemaatçiler napar bilmiyorum ama birbirlerine çok bağlı bir gruplar yemekleri sohbetleri falan oluo onları biliyorum bi tek.

Herşey bir kenara cemaat olayını bende istemezdim. İnsan dini vazifelerini pekala bir yere üye olmadan da yerine getirebilir. Üni. de ilk arkadaşımın evine gittiğim de evin büyüğü bana '' efendi '' diye bahsedilen kişinin hayatından bahsetmeye başladı mesela, onun gibi nice kişiler var, çok fazla derine girmeyeyim bana ters geliyor açıkçası.

Yası küçük olması ve cemaaten olması bence negatif bir durum siz analizini iyi yapmışsınız aslında...
Sırf etraftaki insanların sen daha evlenmedinmi lafına gelmeyin bence evleneceginiz insan her konuda sizin içinizi rahat ettirmeli
Yinede konuşun ama eksileride düşünmenizi öneririm çünkü hersey kişilikte bitiyor

Son düzenleme:
arkadaşım cemaati,yaşı,eğitimi,maaşı bir kenara bırak..

eğer karşı taraf şüphe uyandıyor ve içine sindiremiyorsan o işi olduracağım diye uğraşma...olmaz.

ki adam kafanı fena halde bulandırıyor.küçük jestler göz-gönül aldatmacası olabilir.bak kafanda çok fazla soru işareti var..

kötü bir insandır demiyorum ama dengin değil anladığım kadarıyla..

ben mantık kadar olmasa da sezgilere inanan bir insanım..

eğer gözüm tutmuyor ve içim ısınamıyorsa boşuna kürek çekmezdim.

Back
X