Infertilite ile ruhsal olarak başetmenin yolları

Kadınlar genelde infertilitenin yükünü daha fazla hissederler.Kendilerini bu durumdan sorumlu hissettiklerinde daha fazla olumsuz düşünceler,acı çekme,kızgınlık korku gibi duyguları yaşarlar ve bunlar endişe ve depresyon başlamasına neden olabilir. Bu durum oldukça yaygındır ve eşlerin ilişkilerinde ciddi problemlere yol açar.

canım hayırlı olsun topiğin. ya bu kitabı almak istiyorum bir an önce; çünkü böyle bi kitao arıyodum kaç gündür kitapçılarda ama iatediğim gibi bulamadım.kitapçılarda bulabilirim umarım.....

Erkekler kendilerini kendini ifade etme konusunda her zamankinden daha fazla tehdit altında hissedebilirler.Bazen duyguları bastırabilmek zorlaşır. Bir erkek olarak her zaman kararları verebilmek, kontrolü elde tutmak ve duygusallığa yer vermeden mantıklı adımlar atabilmek için eğitildiniz.Ama infertilite bu yetilerinizi elinizden alıyor.Bu durumdaki pek çok erkek kendilerini işlerine yoğunlaştırma yolunu seçer çünkü orada kontrol elinizdedir.Çoğu zaman eşinizin duygusal yoğunluğu o kadar artarki, ona yardım etmeyi istiyor olsanız bile bilinçli ya da bilinçsiz bundan kaçmayı seçebilirsiniz.

Her ikiniz birden sizin yaşamakta olduklarınızı kimsenin anlamıyor olduğu hissine kapılıp arkadaş ve aile ortamından uzaklaşmayı seçiyor olabilirsiniz.

İnfertilite pek çok açıdan ilişkinizi bir teste tabi tutar.Birbirinize duygusal destek verebilmek ve birlikte hareket etmek stresinizi azaltacağı gibi,aranızın açılmasını da engelleyecektir.Hatta bu durum ilişkinizi daha güçlü hale getirebilir.Birlikte birbirimizi cesaretlendirmeyi, teskin etmeyi,avutmayı öğrenebilir,birbirinize her zamankinden daha yakın ve bağlı olduğunuzu keşfedebilirsiniz.

Bebek sahibi olamamak kendi özsaygınızı ve özdeğerinizin azaldığını hissetmenize neden olur. Bu negatif düşünceler eşlerin seks hayatını da etkileyebilir.Seks bir paylaşım olmaktan çıkıp gündelik bir iş halini alabilir.
Planlanmış ilişki yöntemi,tıbbi uygulamalar, bazal vücut ısısı ölçümleri derken zamanla seks hayatınızın zevk veren etkinliklerini kaybedip bunu sadece bebeğe ulaşabilmek için yapılması gereken gereken bir görev olarak görmeye başlayabilmeniz de mümkündür.
Duygularınız seks yaşamınızı olumsuz etkiliyebilir.Ancak bu durumda birbirinize zor zamanlarda yardı etmenin önemini hatırlamalısınız.Birlikte yatak odasının dışında da ortak paylaşımlar bulmaya gayret edin.Duygularınızı birbirinizle paylaşın.Unutmayın ki hayatınız birbirinizle zengin alternatiflerle dolu. Mutlu olmak için ille de çocuk sahibi olmanız elzem mi?

İnfertilite ilişkiniz üzerinde önemli etkiler oluşturur.Eşlerin her ikisini birden fiziksel,ruhsal,sosyal ve ekonomik olarak etkiler.Çiftler aşağıda örnekleri sunulan bir perspektifle duygular yaşayabilirler;
*Hayatlarını kontrol eden infertiliteye karşı kızgınlık ve öfke
*Sonuçsuz kalan tedavi yöntemlerine karşı kızgınlık veöfke.Bu duygusal durum kadınlarda daha güçlü olarak yaşanmaktadır.
*Yoğun bir zaman,enerji ve para tüketmesine rağmen tedavilerin bebeği garanti edememesinden duyulan hayal kırıklığı
*Ekonomik endişeler
*Artmış hassasiyet, duyarlılık ve kolay incinebilirlik
*Seks ilişkisini bir yük ve angarya gibi hissetmek
*Kısa ve uzun vadeli plan yapabilme yetisini kaybetmenin sıkıntısı
*Kendini cezalandırma-"belki de ben çocuk sahibi olmayı haketmiyorum" tarzı düşünceler
*Kendini suçlama-"eğer şunu ya da bunu yapmamış olsaydım bebeği olurdu" düşünceleri
*Tekrar tekrar denemeler yaparak savaşa devam edip bir şekilde kontrolü ele geçirebilme çabası.

Son düzenleme:
"İnfertil olduğumu bir süre gebe kalmak için çabalayıp başarılı olamayınca öğrendim.Şimdi hayatım askıya alınmış gibi, zamanımın önemli bir kısmını doktor randevularında, labratuvar testlerinde ve tedavilerde harcıyorum.Bazen kendimi çok kırgın, yılgın ve güçsüz hissediyorum."

şu sıralar en yoğun yaşadığım duygular.

İnfertilite ilişkiniz üzerinde önemli etkiler oluşturur.Eşlerin her ikisini birden fiziksel,ruhsal,sosyal ve ekonomik olarak etkiler.Çiftler aşağıda örnekleri sunulan bir perspektifle duygular yaşayabilirler;
*Hayatlarını kontrol eden infertiliteye karşı kızgınlık ve öfke
*Sonuçsuz kalan tedavi yöntemlerine karşı kızgınlık veöfke.Bu duygusal durum kadınlarda daha güçlü olarak yaşanmaktadır.
*Yoğun bir zaman,enerji ve para tüketmesine rağmen tedavilerin bebeği garanti edememesinden duyulan hayal kırıklığı
*Ekonomik endişeler
*Artmış hassasiyet, duyarlılık ve kolay incinebilirlik
*Seks ilişkisini bir yük ve angarya gibi hissetmek
*Kısa ve uzun vadeli plan yapabilme yetisini kaybetmenin sıkıntısı
*Kendini cezalandırma-"belki de ben çocuk sahibi olmayı haketmiyorum" tarzı düşünceler
*Kendini suçlama-"eğer şunu ya da bunu yapmamış olsaydım bebeği olurdu" düşünceleri
*Tekrar tekrar denemeler yaparak savaşa devam edip bir şekilde kontrolü ele geçirebilme çabası.

Tükenmekdeyim sabrımın sınırlarını zorluyorum artık

"Bunlara katlanmak zorunda kalan tek kadın benmişim gibi hissediyorum.Çocuğu olan veya hamile arkadaşlarımla görüşmeyi kestim, çünkü onları görmek bana çok acı veriyor. Çok yanlız hissediyorum,hiç kimse beni ve neler yaşadıklarımı anlamıyor."

:128: bu sözler beni ifade ediyor....Rabbim hepimize yardım etsin

Eşiniz,aile fertleriniz ve arkadaşlarınız sizi ve infertilitenin ilişkinizi nasıl etkiliyeceğini düşünğyorlarsa, bu konuda yardım etmek istiyor ama ne yapacağını bilemiyorlarsa bu bölüm herkese yardımcı olacaktır;
Eşinize nasıl yardım edebilirsiniz? Bir eş olarak bilmelisiniz ki infertilite çiftin problemidir.Bu yüzden en iyi yaklaşım bir takım ruhuyla hareket etmektir. Tüm sözler birlikte verilmeli ve birlikte hareket edilmelidir.İşte zor zamanlarda eşinize destek vermek için yapabilecekleriniz aşağıdaki bölümde özetlenmeye çalışılmıştır.
Eşinize,ailenizin bir ferdine ya da infertiliteyi yaşayan yakın bir arkadaşınıza gerçekten yardım olmak istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz;

Onlara konuşmak isteyip istemediklerini sorun.Onlar için her zaman hazır olduğunuzu bilmelerini sağlayın.Onları dinlerken açık fikirli ve destekleyici olmaya çalışın.Onlara ne olursa olsun onları sevdiğinizi hatırlatın.Eğer psikolojik desteğe gerek varsa her iki eşe birlikte buna katılmaları için cesaret verin ve ortam hazırlayın.

Herşey normalmiş ya da mükemmel olacakmış gibi davranmayın.Onların duygularını önemsiz ve sıradan görmeyin."Aman sen de bu da birşey mi,dert ettiğin şeye bak, boşversene" gibi ya da "Sen şükret haline daha ne çok zorlukla karşılaşıp yılmayan insanlar var" diye başlayıp bilimum felaket haberleri vermek gibi yaklaşımlar onları üzebilir, sizin onu anlamadığınızı hissettirir.
Ayrıca onlara boş sözler ve garantiler vermeyin."Benim içime doğuyor bu sefer olacak ya da falda çıktı tamam bu iş" gibi yaklaşımlar olumsuz sonuçlar yaratabilir.

İnfertilitenin uzun zaman alabilecek bir süreç olabileceğini hatırlamalısınız.Herhangi bir garanti, paket halinde satışlar, her zaman doğru sonuç verecek bir yanıt veya kesin ve hızlı çözümler yoktur.Duygusal değişimler daha da sabırlı yaklaşmanızı gerektirecektir.Onların hislerini ve duygularını hafifa almayın, onların duygularını yorumlamaya kalkmayın.Onların duygularını ifade edebilmelerine ve onlara zaman tanıyın.

Eşinizin, akrabanızın veya arkadaşınızın durumu hakında bilgi sahibi olun.Böylece yapılacak tercihler hakkında doğru bilgilere ulaşabilir, eşinizle birlikte doğru alternatifler arasında akıllı seçimler yapabilir, bundan muzdarip akraba veya arkadaşınıza mantıklı önerilerde bulunabilirsiniz. En azından örneğin sürekli düşük yaparak bebek sahibi olamayan bir yakınınıza tüp bebek önermek veya erkek faktörü nedeniyle döllenmede problemi olan bir yakınınıza başka bir ülkede yumurta nakli yaptırmak gibi saçma önerilerde bulunmamış olursunuz.

Eşinizle, akrabanızla ya da arkadaşınızla örneğin öğle yemekleri,alış veriş gezileri, bir müzeyi ziyaret veya birlikte sinema ya da tiyatroya gitmek gibi aktiviteler planlayabilir, böylece dışarıda bir hayat olduğunu, herşeyin infertilite etrafında dönmediğini birlikte hatırlayabilirsiniz.
İnfertilite belki de şimdiye dek karşılaştığınız en zor problem olabilir.Eşinizle birlikte birbirinize destek olarak, birbirinizi dinlemeyi ve anlamayı öğrenerek bu uzun ve zor yolun yarattığı stresi azaltmayı ve yenmeyi tecrübe edebilirsiniz.

Eğer ferilitenizde problem olduğunu düşünüyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey hemen harekete geçmektir.Problemin erken tanımlanması, problemin çözümüne ilişkin yolların size uygun olanının en erken seçimine zemin hazırlıyacaktır.Erken başvurular daha yüksek pozitif sonuçlarla sonlanmaktadır.

Doktor yardımı istediğinizde tedaviniz başlar.Pek çok çift uzun ve garantisi olmayan infertilite tedavi yöntemlerini uygulamaya başlarken, bazı çiftler de infertilite uzmanını ilk kez ziyaret ettikten hemen sonra kendiliğinden veya bazen tek tedavi uygulamasıyla gebe kalabilmektedirler.

Bebek yapmak iki kişilik bir iştir.Bu yüzden tüm basamaklarda birlikte hareket etmeniz uygun olandır. Doktorunuz durumunuz ve alternatifleriniz hakkında ikinizi birden bilgilendirecek, yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını açıklayacak ve kararı ikinizin birlikte karar vermesini arzulayacaktır.

Back
X