Insanlara nasil güvenicez?

prunes

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2009
326
136
103
Hanimlar ben cok duygusal biriyim. Biri yanimda aglasin bi derdini anlatsin gunlerce etkisi altinda kalirim. Elimden bisey geliyorsa yardim etmek isterim.

1.5 ay kadar once bir tv programina bir bayan cikti. Dolandirilmis. Engelli bir kizi vardi. Her 6 ayda bir yurumesine destek icin ayagina ayakkabi yapiliyormus 400 tl. cesit cesit ihtiyaclari varmis kizin. Maddi durumlari yokmus ve kizi icin biriktirdikleri paranin tumu ellerinden gitmis. Sonra ben cok duygulandim kadin tv de aglayinca kizi icin. yeni de dogum yapmis sayilirdim aradim kadinin numarasini istedim tvden. Verdiler. Kendi numaramdan aradim. Dedim kizinin yazlik ayakkabisini almak istiyorum. Kadinda onu tv programcisi soz verdi o alacak dedi. Ok dedim. Benden para istemeye getirdi masraflari var tahlil ilac 1000 tl tutuyor alanadik yapamadik vss diye. Ben ayakkabi icin aramistim 1000 lira beni asar dedim kapattim.

Neyse o kadin benim numarami kaydetmis. 1.5 ayda 3 kere beni aradi cesitli bahanelerle. Hep birseyler isteme cabasi icerisinde. En son aramasinda benden zekat fitre toplamami istedi ona.Aramasi istemesi bana cok itici geldi uzak durmaya calistim. Uygun birsey olunca sizinle irtibata gecicem dedim. Ustune 2 kere daha aradi. En son aramada da neden numarami kaydedip rahatsiz ediyorsunuz ben size uygun bisey olunca donerim benden birseyler istemeyin bu bana cok itici geldi dedim gene tamm dedi. Ama eminim ki bir kac zaman sonra gene arayacak.

Bi taraftan ramazan gunu kadini kirdigim icin uzuldum. Benmi yanlis yaptim ne demeliydim bilemedim o an. Bi anlik bi iyi niyet neden daha sonra defalarca tekrar tekrar bana hatirlatiliyor benmi yanlis yaptim tanimadigim insani aramakla?

İnsanların ar damarı çatlamış artık.
Yardım etmek için aramanız harika olmuş.
Allahım razı olsun.
Keşke kadın üstelemeseymiş..
İtici gelmesi çok normal.
Yine de kırmadan güzelce anlat,
benim de o kadar durumum yok ki kardeşim de.
Ama siz hiçbir zaman böyle güzel düşüncelerinizden vazgeçmeyin.

Ayakkabıyı ben karşılayayım ilaç masraflarını tv kanalındaki bayan karşılasın deseydiniz.
Bu kadar araması hoş değil tabiki, bi yandan da kadın zor durumdadır ondan arıyordur dicem ama bilemedim şimdi.
Keşke kanala "ayakkabıyı ben alabilirim" deseydiniz direkt kadının telefonunu istemeseydiniz.

Yardım konusunda bildiklerime yapmayı tercih ediyorum.Siz etkilenmiş olduğunuz için böyle yapmayı tercih etmişsiniz bu da yanlış değil ,ama ne yazık ki bazj insanlara kolay paraya tatlı gelir ve bu insanlar dilenciliğe çok çabuk alışıyorlar.Aradığınız kadının doğru söyleyip söylemediğini bilemem(tavrı itici) ama içiniz rahat edecekse ayakkabı parası kadar para verin,bir daha da yardım edemeyeceğinizi söyleyin.

Yanlis yaptigini düsünmen icin bir neden yok. Aksine bütün dünyayi kiyaslayarak icinden gelip birine yardim etme arzusu neden bir yanlis olsun ki? O sahizin da tekrar tekrar aramasi hangi amacla aradiginda ben bile kararsiz kalirdim, cünkü TV yi actigimizda Gündemi takip ettigimizde ne akil almayacak Haberleri bile duyar olduk.

M e g g nin yazdigi düsüncedeyim bende. Ama iste sevap ve yardim etme hevesindeyken insanin aklina bunlar nereden gelsin.

Bayani 1 defa aradim ve sordum maddi durumu. kirasini soyledi 300 tl.yesil kartliymis.kocasi calisiyormus ve devlet engelli kiza ayda 900 lira para yardimi yapiyormus. Acikcasi bana cok kotu gelmedi durumu. Ve bu yuzden aradikca biraz itici gelmeye basladi.
Benim yanimda calisan arkadasimla kiyasladim bian icimden. 1500 tl aliyor 600 lira kira veriyor ve 2 tane cocugu okula gidiyor. Ve o kadar mutluki. Oldugu kadar yiyoruz diyor. Bazen insanlarin beklentilerini anlamakta zorluk cekiyorum inanin

İtici gelmesi normal kadının yaptığı yanlış ama insanlar neler yaşıyor bilemeyiz. Belki o da hiç yapmak istemiyordur böyle ama hayat şartları mecburiyet bunu yapmaya zorluyordur. Belki kızı için gururunu ayaklar altına alıp bi kere daha arayayım diyordur. Hayat şartları insanları öyle bi hale getiriyor ki... Ya da ben fazla iyi niyetliyim ondan böyle düşünüyorum bilemem.

Bence siz de ''senin istediğin kadarını gönderemem ama ayakkabı için gözden çıkardığım parayı gönderebilirim, sen de üzerini bi şekilde tamamlarsın, elimden bu kadarı geliyor, benim maddi durumum da çok iyi değil, fazlasını bekleme'' deyin. Söylediğiniz parayı gönderdikten sonra da rahatsız etmeye devam ederse numarasını engellersiniz.

Böyle durumda nunaranızı gizleyin. Benimde instagram da takipçi sayısı çok yüksek bir arkadaşım var cokta iyi kalplidir. Birisi için hesap no falan paylaştı uğraştı sonra öğrendiki dolandırıcı çıktı. Ayakkabı istemek için çıkıp başka şeyler için tekrar tekrar araması çok yanlış. Muhtemelen sizin gibi arayan başkaları da olmuş ise ayakkabı ihtiyacı sonrası paraya dönmüş olabilir. Tekrar tekrar araması benide rahatsız ederdi.

Bende en son oğlumun okulunda bir velinin durumu yok diye yardımcı oldum çok ciddi mebla değil sadece bazı etkinlillerde çocuğu geri kalmasın istedim başka bir veli ye daha yardımcı olabilmek için öğretmenle konuşurken bizi dinlediğini farketmiştim. Sene sonunda bu bayanın oturduğum muhitte benim kira sını odeyemeyeceğim bir evde oturduğunu öğrendim. En son bana cikom hn sizin orda kiralık daire varmı dedi bende yok dedim sonra bana yakın gayette lüks bir site var orayı düşünüyoruz dedi. Yanımızda başka veliler de var bişey de diyemedim. Valla canım ben normal mahallede oturuyorum o siteye benim gucum yetmeyeceği için hiç gidip bakmadım dedim. Hımmm bizde orayı düşünüyoruz dedi. Ben hala birşeyleri yanlış mı anladım noluyor ya diye düşünüyorum

Bende onu dusundum zaten. Ondan hayiflandim. Kadin belkide yuzunu kizartip ariyor bende utanmadan itici buluyorum kadini diye. Kim neler yasiyor bilemeyiz. Ama tanimadigi insani nasil boyle rahatca ariyor 3 defa. Suan sosyal imkanlar oldukca fazla. Belediyelerde valiliklarde. Ya ben cok safsam ya millet cok cakalsa diye de dusunduruuor seytan

Bazende Belediye ve valilikler her insanin derdine yetisemiyor veya görmemezlikten geliyorlar. Almanya'da bir Türk kizi 4 yildir lösemi hastasi, yillardir Anne ve Baba kendi imkanlari ile para toplama pesinde 4 yil icerisinde gereken Tedavi icin 500 bin € gerekiyor fakat 200 bin € anca toparliyorlar. Sonrasinda duyarli bir Youtube Kanali yöneten genc kadin takipcilerine duyarli bir mesaj ilettikten sonra 4 yilda birikmekte zorluk ceken aile geriye kalan 300 bin € yu 1-1.5 haftada olmasi lazim galiba biriktirdiler. Yani anlayacagin, bazen saglik sistemi saglam olan ülkelerde bile Insanlar bizim gibi Vatandaslara muhtac kaliyorlar.

O ailenin giderleri ne kadar bilemeyiz, cünkü bazen gercekten hastalar öyle caresiz bir duruma geliyor ki, akil edemeyecek seyleri bile yapmak zorunda kaliyorlar. Fakat iste temiz yüreklilerden cikarlarini elde etmek isteyenide cok.

tanidiklariniza yardim yapin .
akrabalara , komsuya vs. yakin cevre onemli
tanimiyirsunuz sonucta . temkinli olmak lazim . iyi etmissiniz.

Haklısınız valla bu konularda ben de aşırı iyi niyetli ve duygusal bir insanım. Örneğin, nişanlım dilencilere para vermekten hiç hoşlanmaz, çoğunun ihtiyacı olduğuna da inanmaz. Bir keresinde yolda giderken bi kadın karnım aç diye para istedi bizden, nişanlım da vermedi, bana da verdirmedi, dedim ki ''tamam para vermeyelim ama şurdan yiyecek bişeyler alıp verelim'' , ona da yok dedi. İnanmıyor onlara, bizden iyi durumları diyor. Ama o gün resmen o kadına yardım edemedim diye ağladım eve gelince. Bu konularda çok saf ve duygusalım. Belki de siz benim tavsiyelerime uymamalısınız bilemiyorum ama her ihtimali de düşünmek lazım.

İnsanlara güvenemezsiniz. Hiç kimseye % 100 güvenemezsiniz. Burada sizin niyetiniz önemliydi. Sizin yerinizde olsaydım arayıp konuştuğunuz için en azından ayakkabı parasını gönderirdim tek seferlik .

Benim bir tanıdığım var.
Kızı otizmli. Aylık ve üç aylık devlet yardım ediyor.
min.3000 tl gibi bir maaşla eşi çalışıyor.
Kendi evleri.
Devlet zaten tüm fatura vs gibi şeylerde özel indirim yapıyor.
Yol parası ödemiyor.

Gözümle görmezsem inanmam belki diyeceksiniz ama anlatacaklarım gerçek.
Aynı kadın akraba/ eş dostla görüşeceği zaman bilerek terlik giyiyor yada eski ayakkabı,
Kıyafeti yokmuş gibi eşinin tişörtlerinden giyiniyor.
Saçlarını özellikle boyamıyor/ boyatmıyor.
Sürekli ağlak sesle konuşuyor. İnsanlar öyle görüyor. Yardıma muhtaç zavallı.

Hayatımda bir çantaya 40 tl den fazla para vermedim. 1 veya 2 kere kullanacağı kullanmayacağı çantaya 100 lira verebiliyor
Gidip bir bluza150 lira verebiliyor. Hemde 3,4 tane alıyor. Mağazasında 40 tl ye satılan bir bluzu aradım taradım 10 liraya aldım.
Ben heryere toplu taşımayla giderim ama ücretsiz toplu taşıma kullanma hakkına rağmen taksiyle geziyor. Sürekli gezmelerde. Ben ailemle ayda 2,3 kere dışarı çıkabilirim.

Biri bana söylesin şimdi ben mi fakirim o mu ?

Sanane diyekseniz lütfen orada durun. Çünkü sürekli etrafındaki insanları sömürüyor. Halbuki o daha iyi bir çanta taksın diye kızının durumunu öne çıkararak biz ağlamıyoruz diye paramız var sanıyor ve isteme gafletinde bulunuyor. Resmen milletin geçim kaynağı oluyoruz.

Gerçekten artık ağlayan insandan korkuyorum ve görüntüsüne aldanmıyorum. İnsanların görüntüsüne değil yaptıklarına bakmak gerek. Böyle insanlar yüzünden empati yoksunluğu yaşadığım dönemler oluyor.

Üzgünüm dolmuşum yazıverdim

yok yok sen en doğrusunu yaptın

Direk engelle hiç laf anlatmaya uğraşma. Ondan çok daha kötü durumda olanlar var. Eğer vicdanın rahat etmezse bir ayakkabı parasını gönder ondan sonra numarayı engelle.

Ben de artık inanmıyorum. Dilencilere, yol parası, ekmek parası isteyenlere.

Geçen sene eşimi beklerken iki kadın geldi yanıma biri daha yaşlı öteki koluna girmiş. Yol paraları yokmuş. Her dilenene zaten vermezdim bunlara vereyim dedim. Bozukluk yokmuş 5tl varmış cüzdanı açmış bulundum verdim parayı. Biraz ilerlediler eşim geldi yürürken arkama döndüm baktım başka birinin başındalar. Hala içimden bana şimdi yardım etmiyorum diye vicdan muhasabesi yaptıran o ikiliye küfrediyorum.
Bir daha da o oldu. Artık el açanlara inanmıyorum. Gerçek ihtiyaç sahipleri el açmaz siz onları yüzlerinden tanırsınız der din adamları.
Şimdi sadece mendil satan, küçük tezgahında bir şeyler satan yaşlı teyze, amcalara dikkat ediyorum. Tv de gördüklerime bile inanasım yok artık.

Mendil satan çocuk yaşlı dede diyorsunuz ama bence onlarda iyi değil. Aldıkça teşvik ediliyor.
Bir yaşlı bembeyaz saçlı nine vardı bizim mahallenin camisinin önüne mercedesle bırakırlardı, akşam alırlardı.

Çocuklar çalıştırıldıkları için almıyorum zaten. Geçen tv de de deşifre ettiler otobanda çocuk çalıştıranları ama ne fayda?
Teyzeler/amcalar en azından belli bir bedel karşılığı boş boş el açmıyorlar diye daha rahatım.

Benimde başıma benzer bir durum gelmişti. Belli bir parayi yardım vereceğim diye ayırdım. Sonra arkadaşımın vasıtası ile bir hesaba bu paranın bir kısmını yardım amaçlı gönderdim para gönderdiğim kisiyide aradım dedim ki: "hesabınız da para var ihtiyaç durumunda cekebilirsiniz" (arkadaşım işin usulü böyle dedi)
Biraz sonra adam beni aradı bana "... lira mi gönderdiniz, cik cik cik (kızma sesi ) . Bu kadarcik mi" falan dedi ben şok oldum. Inşallah tekrar yardimci olurum dedim. Adam zırt pirt aradi. En sonunda şikayet edeceğim sizi dedim.
Not: arkadaşım bu kişileri tanımıyor birebir. Yardım kuruluşu gibi bir yerde çalışıyor. Onların vasıtası ile yönlendiriyor.
Demem o ki ben artık guvenemiyorum kimselere

Madem böyle bir niyete girmişsin.Ayakkabının parasını ver numarasını da engelle

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…