Lütfen sakin olun, kaygı şu an sizi tamamen ele geçirmiş böyle mantıklı adımlar atılmaz daha da dibe çökersiniz psikolojik olarak. Adli tatil bitsin iş ilanları artacaktır. İşsizliğiniz aylarca, yıllarca sürmeyecek tabii ki üzmeyin kendinizi. Cmk öneririm bu süreçte lakin adli yardım önermiyorum naçizane. Ankara'da avukatlık yapıyorsanız cmk bu süre zarfında sizi idare eder. Yüksek lisans yapmadıysanız mutlaka yapın. Bunun da iş bulmada artı getirisi olur. Yabancı dil çok avantaj sağlıyor ama şu süreçte bir iki ayda olacak iş değil tabii. Fakültede hallediyorlar genelde. Yine de başlamanız kısa vadede en azından dil sınavları için fayda sağlar. Ben bu süreçte yds'yi aradan çıkarmanızı tavsiye ederim mesela. 70 puan alıp kenara koysanız kamu için çok faydasını görürsünüz.
Kpss A için uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, denetçi yardımcılığı alımları var, kpss p4'ten alım yapılıyor. Direkt atama olmuyor siz başvuruyorsunuz ilanlara ve hâkimlik gibi referansların aşırı yarıştığı bir alan değil. Kullanan da vardır tabii de hiç torpilsiz giren tanıdıklarım var. Şansınız daha yüksek. Kariyer kapısından takip edersiniz, her kurumun şartı farklı oluyor. Bazı kurum ve bakanlıklar sadece kpss ile alım yapıyor bazıları kpss puanı + yds istiyor. Sadece kpss puanı isteyenler yüksek kapatırken (93-94) hem kpss hem yds isteyenler daha düşük kapatabiliyor 89 90 gibi. Zaten çoğu ilanda da yds istiyor. Bu yüzden yds puanı işinize yarar. Belki de bu işsizlik süreci dönüştürmeyi bilirseniz size memurluk kapısını açar.
Kamuyu yukarıda üyelerin de dediği gibi sürekli deneyin, vazgeçmeyin.
Çift yıllarda merkezi atama var, kurum avukatlığı için gelecek yıl kpss'ye mutlaka girin. 90'ın üzerinde almaya bakın. 92 93'le kapatıyor genelde en düşük yer. Ankara için 95 civarı ve üstü daha garanti olur sanki. Biliyorum yüksek geliyor ama lütfen yapılamayacak bir puan olarak görmeyin. Sıkı bir çalışma ve azimle yaparsınız. Kanser teşhisi konulan arkadaşım o hâlde bile yılmadı çalışıp 94 aldı. Aile bu kadar memur olmanızı istiyorsa -sizin de gönlünüzün esas isteği buysa- önce kendinizi bir toparlayın, silkelenin bu umutsuz hâlden kurtulun ve oturun konuşun. İşle beraber kpss yürütmek çok zor. 95 civarı alan çoğu insan en az 6 7 ay kapanıp yüksek tempoyla çalışıyor. Temel hiç yoksa 8-9 ay çalışırsınız onu da en iyi siz bilirsiniz lakin aile biraz anlayış gösterecek, alan açıp sabredecek ki yüksek puan alıp atanın. Ben karşı çıkacaklarını sanmam. Çalışmalarınızı gördükçe yumuşarlar.
Arkadaşımın ailesi hâkimliğe gir diye baskı yapıyordu. O da bir kez girdi, iş temposunda olduğu kadar. Mülakata kalamadı. Aile baskıya devam, memur ol vs vs. Çocuk dedi ki "işle beraber yürümüyor, beni 6 ay evde darlamayın ki istifa edip çalışayım". Tamam dediler, çocuk hep kütüphanedeydi, evde çok durmazdı. Velhasıl zamanla aile de sürece odaklandı, destekledi ve sorun çıkarmadı. Çocuk sınavı kazandı, mülakata kaldı ve o süreçte de aile çok emek verdi olumlu sonuç geldi. 2. dönem savcı yardımcısı şu an.
Yani demem o ki herkesten önce siz ne istiyorsunuz bunu iyice düşünün. Kafaya bir hedef koyduktan sonra yol sizi götürür zaten. Kendi üzerinize bu kadar gelmeyin.