İş derdi

baklavacheesecake

Hâlinden memnun ❤️
Kayıtlı Üye
7 Haziran 2017
2.837
3.162
133
Arkadaşlar günaydın.
Uluslararası bir kuruluşta idari ve mali işler personeli olarak deneme süresindeyim. Şubatta başladım. Genel kurallara uymak konusunda hiçbir sorunum yok, hatta geçenlerde hastaneye gitmek için izin aldığımda beklediklerinden erken geldim ve koordinatörüm bile erken gelmeme şaşırdı. Yani en azından öğleden sonra gelmemi beklediklerini söyledi.
Daha özel kurallarda ise çok sıkıntı yaşıyorum. Çalıştığım yerdeki işleyiş şimdiye kadar çalıştığım yerlerden çok farklı. Yani eski iş yerimde basit bir hata denilebilecek bir şey burada kriz nedeni. Dolayısıyla ben de çok kaygılıyım, bir iş bana verilmeden kendi kendime isteyemiyorum ya da yanlış yapma korkusuyla sormadan yeni şeyler üretemiyorum. Toplantılarda söz alamıyorum. Özellikle üstüme vazife olmayan şeylere bilmeden karışmaktan ve sonra bunun için azarlanmaktan çok korkuyorum.
Dolayısıyla koordinatörüm çok şikayetçi. Yeni bir şey üretmediğimden, hep yapılanla devam ettiğimden dem vuruyor. Ama ben korkuyorum, ya yeni bir şey üretirken aslında yapmamam gereken bir şey yaparsam?
Deneme süremin son 2 haftası kaldı, koordinatörüm de olumsuz gibi bakıyor çünkü sürekli şakalar yapıyor çıkartacağıyla ilgili çünkü biliyor işten kovulma korkusu çektiğimi. Sürekli bu ayın kritik bir ay olduğunu bana gülerek söyleyip duruyor. Ben korkunca da bana gülüyor. Belki gözdağı vermek için yapıyordur belki samimiyetten ama emin olamıyorum. İşten atılmak gibi bir seçeneğim ise yok çünkü borçlarım var, bir de kimsenin benim sorunlu olduğumu düşünmesini istemiyorum.
Sizce kendimi nasıl düzeltebilirim, bu kaygılarımı nasıl yenebilirim, nasıl daha üretken olabilirim?Şimdi ben istersem kitap yazayım koordinatörüm "ben söylediğim için yazdın kadeyif kendin üretmedin." diyecek biliyorum ama sizce hiçbir yolu yok mudur?

Güncelleme: kovuldum arkadaşlar

Son düzenleme:
E bu kaygılarınızdan karşınıza koordinatörünüzü alıp oturup konuşmadınız mı?
Konuştum tabii. Mesela bazen beni en üst merci ile yapılan toplantılara görüşmelere çağırırlardı. Söz almıyorum diye kızardı, ama ben yanlış bir şey söylerim diye korktuğum için söz alamadığımı söyledim. Mesela koordinatörüm bir konuda üst merciye "X" deneceğini söylemiştir ve benim bundan haberim yoktur, ben kalkıp yanlışlıkla "aaaa o Y değil miydi" derim gibi. Bundan korkmamamı söyledi ama açıkçası hiç güvenmiyorum.
Ya da mesela toplantıda rapor tutuyordum, toplantıda raportörün konuşması yasakmış ben bunu bilmeden konuştum. Bundan ötürü de bir uyarı aldım, yine de bir şey olmayacağını söyledi ama açıkçası tedirginim.

İş yerinde de sıkıntı var. Doğru düzgün oryantasyon süreci yapmıyorlar. Sen burada mobbing yersin

Şu an çalıştığım yerde kıdemliyim. 3 tane yeni gelen arkadaş var iş öğrettiğim. Bir tanesi verilen görevi eksiksiz yapar sürekli fazlasını yapmaya çalışır ve bizim yaptıklarımızı düzeltmeye çalışır. Bunu böyle yapsanız daha iyi olmaz mı gibi yorumlarda bulunur. Çoğu şey sistemi bilmediği için saçma olsa da biz onun yaklaşımını beğeniyoruz. Gelecekte bir şeyler katacağını düşünüyoruz.
Bir tanesi verilen görevleri yerine getiriyor sorun çıkmıyor ama işi bitirir bitirmez oturmaya başlıyor. Ama bizim işimizi görüyor üzerinde durarak çözeriz konuyu zamanla alışacak.
Bir tanesi ise ne versek yanlış yapıyor. Deneme sürecinde farkettik ama işten çıkarmıyoruz haliyle. Zamanla düzelecek geç olacak ama o da öğrenecek. Sonuçta iş görüşmesinde bunu analiz edebilmemiz gerekirdi. Çocuğa da umut verdik. Büyük bir sorun olmadıkça kurumsal şirketlerde deneme süreci sonunda işten çıkarma olmuyor.
Sizin şirketin bu konuda politikası nasıl. Ve sen bu saydıklarından hangisinin bilmiyorum.
Ama bence ilki gibi olmak da yetenek. Herkes olamaz. O çocuk bizi mutlu etti ama bu kadar beklentimiz yoktu bile başlarken. İyi bir zam alacak bir yılın sonunda.
Sen ikinci gruba dahilsin diye düşünüyorum ve yöneticinin seninle biraz uğraşıp eğlendiğini düşünüyorum. Deneme süreci sonunda çıkarmaları için büyük bir problem yaşanmış olması gerekir.
Bence korkularını bırak. Kendine güven. İşi öğrenmeye odaklan bir an önce. Herkes aynı girişkenlikte ve kapasitede değil.
Hata yapabilirsin. Bu krize de sebep olur. Ama ilk 1 yıl içinde çıkardığın tüm krizler bir şekilde tolere edilir. İleride unutulur gider.

İş yerinde de sıkıntı var. Doğru düzgün oryantasyon süreci yapmıyorlar. Sen burada mobbing yersin
Ya da mesela dün bir dosya verecekmiş bana, kendi kendime bir şeyler üretemeyeceğimi bildiği için bana güvenmemiş ve vermemiş. Kendi çıkarttığı özeti gösterdi, hakikaten öyle yapmak aklıma gelmezdi ama en azından bir şans verilmesi gerekmez miydi? İstediği gibi bir özet olmasaydı bile en azından üst merciye gitmeden düzeltilebilirdi bence.
Bunun yanında o dosyaları koordinatörüm söylemeden benim düşünüp özet çıkartmam gerekiyormuş. Ben mesela yukarıda yazdığım "üstüne vazife olmayan şeylere karışma korkusu"ndan dolayı bu dosyayı kendi kendime özetlemeyi düşünemedim. Ben çok kaygılanıyorum belki ama saçma yani.

E tamam hata yapa yapa öğreneceksin. Bunu bilemezdin bu senin problemin değil ki.

1. Hiçbir iş vazgeçilmez değildir.
Müdürünüz de olsa karşısında dik durun
O kim sanki o da işçi
Çık deseler çıkacak

2. Eğer öyle bir firmada iş alabilmişsiniz çok boş değilsiniz demektir.

3. Oradan çıksanız başka yerde de iş bulursunuz.

4. Stres yapmayın
Kendinize güvenin.
Sorumluluk almak istediğinizi kendiniz söyleyin.
Yanlış yapa yapa doğruyu bulacaksınız neticede

5. Bu kadar strese gerginliğe huzursuzluğa değecek bir maaş alıyor musunuz ?
( tabi ki maaşınızı söyleyin demiyorum , kendinize sorun sadece )

Öncelikle teşekkür ederim, bizde aslında kriz olabilecek şey mesela yazdığım yazıyı/ yaptığım hatayı direkt yukarıdaki başkanın görmesi. Ki ben bir yazı oluşturduğumda 30 kere sormadan baskıya bile vermiyorum. İşte bilemiyorum ki. Çok yetersiz hissediyorum.

Çalıştığınız birim için eğitiminiz yeterli değil mi? Sizinle görüşüp yeterli olduğunuzu düşünüp işe almadılar mı? Siz neden yetersiz olduğunuz kanısına kapıldınız ki. Biraz ÖZGÜVEN lazım size

İşte iş görüşmesinde yazdım çizdim, şimdi aynısını yapamıyorum hatta koordinatör bile dedi ki bana, sen iş görüşmesinde böyle değildin. E iş görüşmesinde en fazla görüşme kötü geçerdi ama iş yerine girince öyle olmuyor bir de beni aldıkları görevden farklı bir göreve verdiler, idari ve mali işlere başlattılar aslında bu bölüm olmayacaktı.

1- tabii ki değildir ama karşısındaki insan altındaki işçi bile olsa kaygılı, neden karşındakinin kaygılarını bile isteye coşturuyorsun ki?

2- evet ama işe girdikten sonra stres başladı bende.

3- benim bundan yana bir şüphem yok ama açıkçası atıldıktan sonra insanların sorunlu olduğumu düşünmelerini istemiyorum.

4- sabah mesela bir fatura dosyası yapılacaktı, onu yapmak istediğimde koordinatörüm bana bir şey üretmediğim için, sadece kopya işler yaptığım için kızdı, bu iş önemsizmiş.

5- yani 2021'den beri iş hayatındayım ve bu alabildiğim en iyi maaş diyebilirim.

Şu an zaten her şeye zam geldiği için hepimiz meslek hayatımızdaki en yüksek maaşı alıyoruz

Fatura dosyası yerleştirmede ne üreteceksiniz ki zaten işiniz üretim mi sanki ?
Müdür patronculuk oynamak istiyor belli ki

ne kadar stresli bir ortam ben gerildim allah kolaylık versin canım

Hayır yani fatura dosyası yerleştirme işinin peşine düşmekten ziyade daha üretim gerektirecek şeylere girmemi istiyor. Tamam da ben daha formatı bile tam anlayabilmiş değilim ki, 1 ayda her şeyi çözmem çok mümkün değil ki.
Az önce şöyle bir şey oldu, kendi yazdığı bir yazıyla ilgili bir üstümüzden azar işitmiş. Geldi, bir arkadaşımızla konuşurken kendisinin benim üstüme gereksiz geldiğini çünkü daha kendisi bu kadar sorun yaşarken benim asla kaldıramayacağımı söyledi. Bilemiyorum ya.

O da baskı altında demek ki o yüzden öyle davranıyor

O da baskı altında demek ki o yüzden öyle davranıyor
E tamam olabilir de saçmalık bu, yani bir insanın bir ayda bütün her şeyi çözmesi gerçekçi değil ki. O zaman tecrübeli arayacaktınız ya da idari mali işler yerine daha üretkenlik olan bir bölüme verecektiniz.
İnşallah çıkartmazlar çünkü şu anda işsiz kalmak gibi bir seçeneğim asla yok.

çıkaracaklarını sanmıyorum
Göz dağı veriyor işte

Gün içinde konuştuk. Benimle alakalı kararsız olduğunu söyledi. Evet herkes beni çok sevmiş, dürüst olmam, saygılı olmam, iyi niyetli olmam, çalışırken kontrollü gitmem, işe uyum sağlamaya çalışmam... Bunlar çok güzel şeylermiş ama üretken olmamam büyük bir eksikmiş. Yani kimsenin yapmadığı yeni şeyler yapmamı istiyor. Mesela herhangi bir konuda grafik yapabilirmişim, kendisi işe ilk girdiğinde böyle yapmış. Sabah tabloyu nasıl yapacağımı sormamam gerekiyormuş, kendi kendime bir şeyler çıkartmam gerekiyormuş. Ya da ilk toplantı raporumu yazarken iş arkadaşlarıma nasıl yazacağımı sormam rahatsız etmiş. Benim sormadan yapıp en son onlara göstermem gerekiyormuş.
Ortamı yeni tanıdığımı, bilmediğim bir ortamda da çok fazla karışmak istemediğimi, yanlış yapmak istemediğimi söyledim. Bilmeyebilirmişim ama bir şeyler sallamam lazımmış.
Tüm iyi özelliklerimi saydıktan sonra şunu söyledi: Aslında önemli olan iyi özelliklerimmiş, ama....
O "ama" bana çok şey anlattı.
Neyse son 15 günüm var, inşallah güzel bir fikir bulurum da ikna ederim
Ha gerçi diyelim kaldım, bu mobbing çekilir mi? Bilmiyorum ama işte ah mecburiyetler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…