İş hayatında üniversite ve bölüm ne kadar önemli?

muhtesemgatsby

wubba lubba dub dub
Kayıtlı Üye
10 Ekim 2020
1.997
8.772
88
Merhaba, umarım iyisinizdir.

Bu sene liseyi bitirdim ve kendi sorumsuzluğumdan kaynaklı istediğim sıralamayı yapamadım o nedenle tekrar hazırlanmaya karar verdim. Şu sıralar çalışıyorum ama istediğim seviyede yükselemiyorum bir türlü ve bu benim özgüvenimi kırmış durumda. Sürekli eğer iyi bir üniversite kazanamazsam hayatımın geri kalanının çok zor geçeceği yönünde endişelere kapılıyorum. İyi bir üniversite olmazsa iş hayatında şansım olmayacağı gerçeği beni çok korkutuyor. Diğer yandan babam ticaretle uğraşıyor bazı iş arkadaşlarıyla tanıştığım olmuştu öncesinde, lütfen söylediğim küçümseme olarak anlaşılmasın ama iki kelimeyi bir araya getirirken zorlanan konuştuğu zaman da bir o kadar mantıksız şeyler söyleyen bir sürü insanla tanıştım. Bu insanlar milyonlarca lira kazanan adamlardı. Bu ülkede orta sınıf olmak zengin olmaktan daha zor gibi geliyor hep. Kalburüstü bir yerde okuyamazsam muhtemelen ticaretle ilgileneceğim ileride, tabii başarabilirsem. Bir kadın olarak ileride ayaklarımın üzerine basabilmenin anlamı benim için çok büyük. Kendimi hiçbir zaman biriyle evli ya da çocuk sahibi olarak hayal edemedim. Hep yalnız başıma kimseye bağlı olmadan yaşlanacağımı düşünmek beni daha mutlu etti. Hayat ileride karşıma ne çıkarır tabii ki bilmiyorum ama 18 yaşında olmama rağmen çok fazla gelecek kaygısı yaşıyorum.

İş hayatı gerçekten düşündüğüm kadar korkutucu mu sizce? Çok iyi bir özgeçmiş ya da ticaret zekası mı gerekiyor illa kariyer sahibi olmak için? Bana hayat tecrübelerinizden bahsederseniz çok sevinirim.

Son düzenleme:
İş hayatı için örnek veremeyeceğim ama şöyle bir anım oldu
Küçük bir üniversitede yüksek lisansa başvurmuştum
Orada mezun olduğum okulun çok büyük rol oynadığını düşünüyorum

Büyük ve köklü üniversitelerin eğitimini de daha kaliteli buluyorum.
Alanınızda daha bilgi sahibi olursunuz.

Bir derdim var da daha az takılıp daha çok ders çalışmalısın bana göre, gün aşırı konu açıyorsun burası bu anlamda senin için zaman kaybı. Şu saatte uyumalısın ki sabah erken kalkıp verimli ders çalışabilesin.

Köklü üniversiteler hem mesleki anlamda hem vizyon anlamında çok büyük artıdır tabi ki ve evet iyi bir üniversite kazanmalısın. Ticaret için de bana göre üniversite mezunu olmalısın, o beğenmediğin adamların kimlerden destek aldığını bilmiyorsun öyle bi iki saatte kimseyi değerlendirecek hayat tecrüben de yok. Baban da ticarette çok başarılı değildi sanırım sana bırakacak bi aile şirketi yok. Velhasıl haydi uyu bence daha fazla zaman kaybetme

Hayattaki hedefin paralı krolardan olmaktansa sana bir haberim var ... önce para bulman gerekiyor.

Sana bir haberim var ayrıca, hayat senin çevrenden ibaret değil. Konu o kadar abes ve garip ki ne yazsam boş. Tonla emek verip insanlara tedavi götüren bilim adamı da boş, doktorlar boş, bizim şirketteki gayet başarılı mühendisler boş sadece bu paralı abiler yaşıyor hayatta konu sahibesi de bula bula onları örnek alıyor. TVde son günlerde aşıyı bulan, hem de Türk çok başarılı biliminsanı var ablacım neden onları örnek almıyorsun mesela?

Onları örnek alırsa ders çalışması gerekir çünkü o yüzden onları görmezden geliyor

merhaba sevdiğin mesleği seç demeye geldim. üniversite iyi eğitim verebilir bu bir artıdır fakat sevmediğin bir meslekte kendini geliştirmen çok zor bir şey. Kendini geliştirdiğin sürece alanında gerisi çok önemli olmuyor inan. Ticaret mi yapmak istiyorsun yap, başka bir şey mi okumak istiyorsun oku ama önce bi kendini dinle hayatımın geri kalanında ne yapmak istiyorum diye.
Zaten mesleğini iyi yaparsan zengin de olursun yeter ki sev yaptığın şeyi.

Üslubunuz döver gibi olmuş, yaşım size göre küçük olabilir belki bir abla olarak yaklaşmışsınızdır ama ben sizin kardeşiniz değilim söylemek istediklerinizi daha farklı anlatabilirdiniz.

Burada her gün konu açmıyorum açtıklarım da zaten öyle büyük olaylar değil günlük hayatta aklıma takılan şeyleri danışıyorum. Üniversite eğitimi elbette alacağım sadece bu eğitimin kalitesinin iş hayatına etkisi ne derece oluyor bunu merak ettim daha fazla çeşitli insan olduğu için bu tarz platformda. Babam da bahsettiğim insanlar içerisinde sayılabilirdi bu arada, zamanında çok zengin bir iş adamıydı ama parayı kazanmayı bildiği kadar yönetmeyi beceremedi. Uyku saatimle ilgili tavsiyeniz için de ayrıca teşekkür ederim :)

Şu kısma müdahele etmek istiyorum
İnsan sevdiği işi yapınca zengin olmak öyle çok hedefi olmuyor zaten bence
evet haklısınız kesinlikle o tutku yeter insana ama belki konu sahibinin aklında maddiyatla ilgili sorular vardır diye eklemek istedim işini iyi yapan her türlü kazanıyor.

Herkes ders çalış yazmış kız onu bu mu diye seçemk için önce bir yerleri kazanman gerek

Önceki gün birikim için şehre uzak olan lojman gibi bi yere taşınmak istediğinizden bahsetmiştin ki o da abinin kontenjanından, abin evlense o şansınızda elinizden gidecek, ben o konudan parasal durumunuzun çok iyi olmadığını çıkarttım. Orta sınıf çocuğunun tek çaresi okumaktır , tek şansı da sınavlardır.

Burada bana cevap vermek herkesçe cevabı bilinen sorular sormak ders çalışmaktan daha kolay geliyor belli ki. Bu akşam genel olarak emek vermeden yemek sahibi olmak isteyenlerin gecesi sanırım, bi başka konuda da bi genç kızımız 22 yaşındayım kalbim temiz neden iyi kısmetler beni bulmuyor diyordu.

Sizin gibilere verecek akıl çok da almaya niyetli zihin yok belli ki.

Hayır demek istediğim asla o değildi yanlış ifade etmiş olabilirim kusura bakmayın. Hayat benim çevremden ibaret değil tam da bu yüzden bunları düşünerek yazmak istedim buraya farklı görüşler almak adına. Benim abim de mühendis bir devlet kurumunda onların çevresinde gerçekten kendime örnek aldığım çok başarılı ve kendini geliştirmiş iş kadınları var. Diğer yandan kariyerini eğitim hayatıyla ilgisi olmadan şekillendirmiş insanlar da görüyorum o yüzden bu işin bir matematiği yokmuş gibi geliyor bazen.

Kendimle ilgili kimlik karmaşasına düşüyorum sanırım. Hayat beni sizin tabirinizle 'paralı kro' mu yapsa mutlu olurum yoksa daha zor bile olsa idealist bir yol benimsersem mi? Bu sorunun cevabını bulamıyorum kendi içimde. Küçüklüğümden beri hep iyi bir vatansever olmanın sadece söylemekle olmadığını, iyi bir eğitimle ülkeye faydalı bir iş yaptığım zaman kendimi vatansever olarak tanımlayabileceğimi düşünürdüm. Büyüdükçe gördüğüm, duyduğum bazı şeyler beni daha farklı biri olmaya itiyor gibi geliyor bazen. Kafamdaki karmaşıklığı net olarak ifade edemedim sanırım.

en başta hayatınla ilgili konularda tavsiye almakla hata ediyorsun herkesin bir hayat dinamiği var herkes aynı şeyi yapar ama herkes aynı sonucu almaz böyledir bu sen ne istiyosun ve ne kadar istiyosun bunu düşün çok istiyorsan çok vereceksin bunu unutma

Onları örnek alırsa ders çalışması gerekir çünkü o yüzden onları görmezden geliyor
Ders çalışıyorum bu arada ama benden yaşça büyük bu kadar insan aynı fikirde toplanmışsa ve benden farklıysa tabii ki onları dinlemem gerekir zaten konuyu da büyük tavsiyesi almak için açmıştım. Yanlış anlaşıldıysam tekrar kusura bakmayın. Bu arada Mune gördüğünde hesabımı kapatırsa sevinirim kafa dağıtmak için bakıyordum buraya ama daha fazla ders çalışmış olurum böylelikle :)

Tabii ki üniversitenin ve bölümün önemi çok büyük ama ben iyi para kazanmak icin diplomanın yanında biraz da
girişken olmanın önemine inanıyorum.
Bir hukuk firmasında çalışıyorum, son birkaç senede bir çok avukatla tanıştim. Ama mesleki açıdan körelecekleri bir şirkette , çokça haksızlığa maruz kaldıkları bir işte calisiyorlar. Bir avukat için güzel bir rakam da almıyorlar. İçlerinden zamanla istifa edip büro açanlar var , ama girişken olmadıkları için ve çok deneyimli olmadıkları, tanınmadıkları için genelde konuştuğumuzda pişman olduklarını söylüyorlar, hatta burosunu kapatıp yine eski işyeri gibi bir yerde yeniden ise başlayan arkadaşım da çok.
Amaaa (benim tanıdığım insanlar arasında genele vurunca az olsa da) girişken insanlar bizim işteyken de sivriliyorlar, iş yeri sayesinde tanıştıkları kimselerle samimiyet yakalayıp bir vasitayla daha kurumsal firmalara, daha güzel iş fırsatlarına gidiyorlar.
Ayni şekilde öğretmenlik okumuş bir tanidigim var, Üniversitedeyken gezi ile ilgili bir kulüp kurmuş, otobüsle Avrupa'ya gitmişler kulüpcek. Sonra bunu iş haline getirip bir şirket kurmuş ve yıllardır iyi paralar kazanıyor, öyle ki yurt dışında bile şubesi var. Kendi şirketi bünyesinde çok alakasiz başka alanlara da yöneldi... Adam daha yirmilerinin ortasında kaç tane ayrı isin sahibi oldu, girişimciliğiyle.
Bir başka arkadaşım kalabalık arkadaş cevresine sahip bir çocuktu, üniversitede bir organizasyon ajansiyla çalışmaya baslamis. Öyle yerlerde günlük işe her getirdiği kişi için para kazanıyorlar (Misal bir şirket fuara katılacak,ziyaret eden herkese hediyelerin olduğu bir torba verecek,esantiyon için. Bir gün boyunca tüm hediyelikleri+reklam kağıtlarinı torbaya dizecek iki eleman tutuyor, arkadaşıma 200 lira veriyor, arkadaşım da 80+80 tl'ye 2 kişi bulup kalan kırkı kendine alıyor). Arkadaş çevresi iyi olduğu için orada sivriliyor, öğrenciliği boyunca iyi paralar kazanıyor, iş dunyasindan çevre ediniyor. (alakasız bir bölümden) mezun olduktan sonra da kendi organizasyon ajansını kuruyor ve gecmisteki referansları sayesinde büyüyor ve daha yirmilerinin ortasında İstanbul'daki pek çok festivale-organizasyona parttime eleman toplayan bir organizasyon ajansı sahibi oluyor ve tabii ki durumu oldukça iyi...
Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Ama başka bir iş de yapsan, youtuber de olsan yine de üniveristeyi bitir. Yoksa şirket sahibi olsan bile çalışanlarınin 'lise mezunu kadından emir alıyoruz ,ulan...' dedigi bir patron olursun. Paranla - mevkiinle belki yaninda saygıli olurlar ama senin hakkında her daim küçümseyici bakışlarını hissedersin

İyi de güzel kardeşim o işler belki sana uygun değil? Sen o adamların hayatı çok kolay sanıyorsan sanma. Eğitimsiz, donanımsız, kolay yoldan para kazanmak kolay olsaydı herkes zengin olurdu. Baban orta hallice anladığım kadarıyla, kolay yoldan zengin olmak kolay madem oniye zengin değil? Ben sana söyleyeyim, başlangıç sermayesi gerekiyor öncelikle o da genelde babadan dededen kalıyor. Babadan dededen malı kalmayanlar ise işe amele, getir götürü vb işlerle başlıyor, çevre ediniyor, networking yapıyor ama bunların hepsini en kötü şartlarda ağız kokusu çeke çeke yapıyor. Ve de çok çok uyanık olmak gerek. O adamlar ne satıyorlar, sattıkları yerleri işi kurmadan bağlıyorlar, onu bulmak için de ilk etapta bolca ağız eğiyorlar, kapı kapu geziyorlar. Sen o adamlar kolay para kazanıyor sanıyorsan sanma. Bu kadar yazayım.

Sen lise mezunu olarak ticarete atılmak istiyorsan buyur ama kolay yoldan zengin olurum sanma. O abilerin de soyu tükenmek üzere zaten çoğu ortayaşlı, lise mezunu kimse de kalmadı. Özet geçeyim kolay yoldan para diye bir şey yok.

Konu is hayatinda üniversitenin seni iyi insanlarla tanıştırmasi ya da iyi bir yerlere gelmense ilk olarak şunu benimsemelisin. Türkiye'nin en iyi okulundan da mezun olsan kendine bir şey katmadigin sürece ilerleyemezsin :) Tabii ki iyi bir okul, iyi bir bölüm bunlar önemli şeyler ve sana güzel kapılar acabilir önemli olan senin bu kapılar açıldığında ne yapacağın. Yoksa iş hayatındaki arkadaşlık ilişkilerinde inan kimin ne okudugunun inan önemi yok. Aynı statudesin bir kere. Mühim olan afedersiniz tabiri caizse eşek olmamak. Ne demişler okumak cahilliği alır ama eşeklik baki :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…