Merhabalar hanımlar,
Henüz bir yıllık evliyim. Mühendis olarak yoğun tempolu bir işte çalışıyorum. Mesai saatlerim 08:30-18:30 arası, bazen de işleri yetiştirebilmek için eve iş getirdiğim oluyor. Bu yoğunluk içerisinde ev-iş dengesini bir türlü kuramadığım için eşime karşı (kendisi aslında çok anlayışlıdır fakat bu tamamen benim kuruntum) suçluluk duygusu yaşamaya başladım. Bu suçluluk hissi de ev işlerini daha fazla aksatmama, işler aksadıkça ise daha çok mutsuz olup çaba ve hevesimi kaybetmeme sebep oluyor. Yani bir döngünün içine girmiş durumdayım.
Kimi zaman istifa edip ev hanımı olmayı düşündüğüm oluyor ama bugüne kadar verdiğim kariyer emeğinin böyle sona ermesini de istemiyorum. Ayrıca ekonomik olarak da bizi zor durumda bırakacağı için bu pek mümkün görünmüyor.
Bu seneden itibaren bir de yüksek lisans eğitimim başlayacak. Daha yoğun bir tempo beni bekliyor. Bu süreçte benden daha deneyimli olan hanımların bu tempoya nasıl ayak uydurduklarına dair önerilerini veya nasihatlerini duymak istedim. Belki de benimle aynı durumda olan arkadaşlarla tanışıp yalnız olmadığımı hissetmek istiyorum.
Dipnot: Eşim günlük ev işlerinde yardımcı olur fakat genel temizlik kısmında pek katkı sağlayamıyor, o da kendi iş yoğunluğundan dolayı.
ben de ilk evlendiğimde aynı sizin durumundaydım. yüksek lisans+iş+evlilik zor oluyor. sizi çok iyi anlıyorum.
şuan yaklaşık 2 yıllık evliyim ve düzenimi hala tam oturtmuş sayılmam ama eskisi gibi kafaya da takmıyorum. benim deneyimeme göre şu tavsiyeleri verebilirim size ;
1- Öncelikle ev her zaman temiz düzenli olmak zorunda değil. evde iki kişi yaşıyor ve ikiside çalışıyor zaten o yüzden gelen giden çok olmaz ve temizliği sadece kendiniz için yapın.
2- robot süpürge büyük kolaylık. evliliğimin 3.ayı aldım ve o zamandan beri normal süpürgeyi sadece dip köşe temizlik yaparken çalıştıryorum. Robot süpürgeyle temizlik olmaz diyenlere hiç aldırmayın zaten evde çoluk yok çocuk yok öyle her yer bal dök yala kadar temiz olmasına gerek yok. Ki robot süpürge bence gayeeet güzel temizliyor.
3- yemek için temel malzemeleri önceden hazırlayın. mesela ben hafta sonu 1 kilo soğanı doğrar ve az bir yağda kavururum sonra onu sıcak sıcak kavanozlara koyar ağzını kapatıp buzdolabına koyarım ve hafta içi yemek yaparken hem hazır oluyor hemen kullanıyorum hemde tekrar kavrulmadığı için üzerin ve ev kokmuyor. aynı şekilde domatesi de hafta sonu doğrar ve az bir yağda kavururum. biraz kıyma çıkarırım onu da kavurup koyarım. bu şekilde zaten soğan kavrulmuş olunca bence yemek yapmak daha kolay oluyor. dikkat edilecek nokta: malzemeleri kavururken o kadar çok öldürmemek çünkü yemek yaparkende o tekrar pişecek zaten.
4- yemekleri 3 günlük yapın ve herzaman ne yemek yapacağınızı bilin. ne yapacağınızı bilirseniz hem alışverişte daha rahat edersiniz. yemekleri hazırlarken porsiyonluk olarak hazırlarsanı çok rahat ederseniz. hafta içi yemek yaparkende ben hep akşamları yaparım. yani o gün akşam yemek yedik diyelim sofrayı eşim kaldırırken ben hemen bir sonraki günün yemeğini yapmaya başlarım. zaten iki kişilik yemek ve ne yapacağım önceden belli o yüzden hemen yapıyorum.
5- eşinizden yardım istemeye çekinmeyin. çamaşırları falan eşiniz asıp , katlayıp yerine yerleştirbilir. belki mutfakta iş vermek zor olabilir ama bulaşık makinesi boşaltmak falan kolay işler onları eşinizden isteyin.
Ama hepsinden önemlisi HER ŞEY TAM OLMAK ZORUNDA DEĞİL bunun farkına varın. ben çok geç farkına varmıştım ve evliliğimin ilk senesi hep depresyonla geçti o yüzden bunu şimdiden kavrayın. her şey hemen olmak zorunda değil, tam olmak zorunda değil.
umarım sizde düzeninizi oturtursunuz