Bence eşiniz sizin onunla oturum izni-vatandaşlık vb. için evlendiğinizi düşünüyor olabilir içten içe kendini kullandırmamaya çalışıyodur aklınca. Çok duydum çevremde “benim sayemde burada yaşıyorsun, buradasın, para kazanıyorsun” vb. şekilde başa kakanları.
Göçmen bürosuna-yabancılar şubeye (artık hangi birimse) gidip oturum için başvurun bence, zaten orada herkes yabancı olduğu için dil bilmez çoğu, size çevirmenlik yapacak biri çıkacaktır elbette. Kesinlikle Türkçe bilen vardır, yoksa da tercüman gelir. Eşiniz üzerinden başvurmanız gerekiyorsa problem yaşayabilirsiniz ama belki de o olmadan halledilebiliyordur(inşallah)
Hiçbişey yapamazsanız haritadan Türk Büyükelçiliğini bulun, gidip durumu izah edin oturum almak ve çalışmak istediğinizi, eşinizin güven vermediğini vs anlatın, bir yol gösteren çıkacaktır illa ki. Belki bir avukata danışırsınız.
Korkmayın, çekinmeyin. Siz insansınız ve saygıyı hakediyorsunuz. Nefes alan her birey gibi tüm haklarınızı size esirgemeden vermek zorundalar. Yol yordam elbette bilmeyeceksiniz, kaç kere başına gelir insanın böyle şeyler?! Bilmediğiniz konuyu size eşek gibi izah etmek zorundalar yeter ki siz çekinmeden anlayana kadar sorun.
Eşinizin uyruğu nedir çok merak ettim. Alman değildir diye düşünüyorum çünkü Alman koca ideal kocadır diye onları ilah gibi anlatıyolar:)