İsraf

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
769
413
45
her ne kadar israf etmeyim desem de bi şekilde yaptığım yemeklerin çoğu çöpe gidiyor. çok üzülüyorum ama önüne geçemiyorum bi türlü. yemeği normalde çok az yaparım. göz kararım çok iyidir ama bi şekilde bir tabak artıyo ve ben bu bir tabağı önemsemiyorum. ya açıkta unutuyom yada dolaba kaldırdıysam dolapta kalıyo. aksi gibi beklemiş yemeği hiç sevmem. illa taze olacak. geçende bekleyen kuru üzüm vardı . siyah çekirdekli. birazda kuru kaysı , gün kurusu olanlardna. ikisinid esevmiyom israf olmasın dedim komposto yaptım. soğuması için balkona bıraktım. ve sadece bir sefer getridim sofraya . kaç gündür balkonda ve bozulmuş. eşim dalga geçer benle . sen , bir yemek nasıl çöpe atılır tarifi versene diye. bende bazen üzülerek dalga geçiyom bu huyumla . illa direk niye atalım önce pişirip, yağ soğan kolayım, enerji tüketelim sonra atalım diye . acı ama maalesef böyle bir huyum var.

geçen haftalarda radyoda bu konu ile ilgili program vardı, israfın hangi boyutlara ulaştığı ile ilgili bilgilerin verildiği güzel bir program. kendimden utandım:43:

bende her yemeği azar azar yapıyorum ama atılmasına engel olamıyorum , bende büyük boy yoğurt kabının içine her gün artan yemeğimi döküyorum buzluığa atıyorum, köpeklerin bol olduğu bir yer var bizim evin orda biriktikçe çözülmesini sağlayıp köpeklere veriyorum en azından onlar faydalansın çöpe gideceğine...

bende her yemeği azar azar yapıyorum ama atılmasına engel olamıyorum , bende büyük boy yoğurt kabının içine her gün artan yemeğimi döküyorum buzluığa atıyorum, köpeklerin bol olduğu bir yer var bizim evin orda biriktikçe çözülmesini sağlayıp köpeklere veriyorum en azından onlar faydalansın çöpe gideceğine...
güzel fikir. ekmekleri biriktiriyorum o şekilde ama yemek neden aklıma gelmedi acaba:44:

o zaman göz kararı ölçünü biraz daha düşürebilirsin.bizde çekirdek aileyiz,kızım zaten küçük ben ise akşamları yemek yemiyorum(hafta sonları hariç)

tencerelerin en ufak boylarını kullanabilirsin.misal ben 6 tane dolmabiber,1 su bardağından pilav,yarım su bardağından mercimek çorbası yaparım.komposto gibi şeyleri büyük bi kasede tutmak yerine,küçük küçük kaselere koyup streçlersen her akşam sofraya konması daha kolay olur.

artan yemekleri streçle dolaba at,o gün yemek yapacaksan dolabında olan yemeklerin yanına alternatif şeyler pişir.israftan çok korkarım valla canım ben..

aynı durum bende de var ......az az yapmama ragmen artıyor yemekler....sonuna kadar da bekletırım herseyı belkı yenır dıye...bizim attıgımız bır ekmeğe muhtac olan insanlar var çünkü....bende ekmeklerı falan ayırıyorum ama yemekler için çözüm bulamadım....bir kap ayarlıcaz artan yemeklerı çöpün yanına bırakacagız,kediler falan yer belki.......gerçi onlar bile yemek seçiyorlar:1:

israftan her zaman kaçınırım ama bazende olmuyor deil hani.bende kalan yemeklerimi ve tavuk yada et kemiklerini poşete koyar,çöp atılan yerin oraya götürür ağzını açık bırakır şekilde koyarım.daha arkamı dönmeden kediler yada köpekler saldırmış olur.

güzel fikir. ekmekleri biriktiriyorum o şekilde ama yemek neden aklıma gelmedi acaba:44:

bende mesela bugün yaptığım ve artan yemeği ertesiş gün yiyemiyorum belki yenir diye en fazla bir gün daha bekletiyorum , ve bozulmadan o yoğurt kabına döküyorum ki köpecikler de zarar görmesin , eğer ki gözden kaçmış bozulduysa direk çöpe tabi ekmek ve yemek karışık şekilde ,

ilk evlendiğim yıllarda dökülen yemeğin haddi-hesabı yoktu bizim evde. kalabalık bir evden gelmiş olmanın sağladığı dezavantajla resmen kazanla pişiriyordum yemeği.. sonuç malum!
çok az yemeğim olduğu zamanlarda illa yanına ek birşey yapardım, bu sefer ek yaptığım yemek biter ama diğer yemek kalırdı, sonuç da atılırdı. şimdi her gün taze olarak miniklerime pişiriyorum ama biz artanları bitiriyoruz önce, böylelikle 2 günden fazla yemek kalmamış oluyor dolapta. aç kalırsak da tost, cips gibi gayet sağlıksız şekilde tamamlıyoruz öğünü :D bu kadar dikkat etmeme ragmen haftada 1 temizlediğim buzdolabından bir hayli dökülecek şey çıkıyor. bu konu benimde çok ama çok canımı sıkıyor allah affetsin :44:

küçücük nescafe bardagı ile pilav yaptım gecen gun arttı....ben yemedıgım için tabi......eşim de çay bardagı ile yap dıyor cocuk gıbı evcilik oynayacagız bu gidişle.....

küçücük nescafe bardagı ile pilav yaptım gecen gun arttı....ben yemedıgım için tabi......eşim de çay bardagı ile yap dıyor cocuk gıbı evcilik oynayacagız bu gidişle.....

en minik boyun yarısına yemek yapıyorum ona rağmen 2 günde bitmiyor.kayınvalidem de hep der kızım bu nasıl yemek yaktığın gaza değmez diye...

Tam da benim sıkıntımı dile getirmişsiniz.
Bu aralar benim en çok takıldığım nokta.. yemek ve israf olan ekmekler
Bende öyleyim 2 günden sonra ki yemeği yiyemiyorum, eşime de yedirmiyorum haliyle, sonra da çöp oluyor :50:
Mutlaka bir tabak kalıyor yemeklerden hatta bazen fazlaca kalıyor.

Daha az yapmaya çalışıyorum ama kalanı da en azından sokak köpeklerine veriyorum. Bi nebze içimi rahatlatıyor.

özellikle pilav ve makarna tarzı yemekler kalınca problem oluyo zaten. ısıtılınca tadı değişen yemekler ya bunlar:50:

Pilav ve makarna için şöyle bi çözümüm oluyor benim.
2 kişiysek pilavı yarım su bardağı kadar yapıyorum ve çok rahat bir şekilde yetiyor ve artmıyor.
Makarna içinde yine 2 kişilik, tencereye dökmeden önce tabağa döküyorum makarnayı ve o ölçüde haşlıyorum.
Sonuçta yaptığım makarna 2 tabağı geçmiyor.
Ama bazı yemekler için çözüm bulmak zor :44:

her ne kadar israf etmeyim desem de bi şekilde yaptığım yemeklerin çoğu çöpe gidiyor. çok üzülüyorum ama önüne geçemiyorum bi türlü. yemeği normalde çok az yaparım. göz kararım çok iyidir ama bi şekilde bir tabak artıyo ve ben bu bir tabağı önemsemiyorum. ya açıkta unutuyom yada dolaba kaldırdıysam dolapta kalıyo. aksi gibi beklemiş yemeği hiç sevmem. illa taze olacak. geçende bekleyen kuru üzüm vardı . siyah çekirdekli. birazda kuru kaysı , gün kurusu olanlardna. ikisinid esevmiyom israf olmasın dedim komposto yaptım. soğuması için balkona bıraktım. ve sadece bir sefer getridim sofraya . kaç gündür balkonda ve bozulmuş. eşim dalga geçer benle . sen , bir yemek nasıl çöpe atılır tarifi versene diye. bende bazen üzülerek dalga geçiyom bu huyumla . illa direk niye atalım önce pişirip, yağ soğan kolayım, enerji tüketelim sonra atalım diye . acı ama maalesef böyle bir huyum var.

geçen haftalarda radyoda bu konu ile ilgili program vardı, israfın hangi boyutlara ulaştığı ile ilgili bilgilerin verildiği güzel bir program. kendimden utandım:43:

Ben elimden geldiğince yemek dökmemeye çalışırım. Mesela ıspanak yaptım arttı bir sonraki gün krep bir şeyler yaparım.. her attığımız yemekte Afrikalı çocukları düşünelim lütfen.
Benim diğer uyguladığım da şu; köpük kaplardan aldım ya da aldığım sebzelerin kaplarını atmadım. Akşam artan yemekleri ekmek üstüne doğrayıp köpeklere verdim. Karda aç gezen köpekler içimi burkuyor benim… tabi çevresel koşulları da göz ardı etmeden yapmak lazım bunu.

Bizde evde iki kişiyiz malum avuç kadar yapsamda artıyor.Ama eşim sırf israf olmasın diye kokmuş yemeği bile yiyor.tabi bende ona yardım ediyorum

Son düzenleme:
özellikle pilav ve makarna tarzı yemekler kalınca problem oluyo zaten. ısıtılınca tadı değişen yemekler ya bunlar:50:

Biz iki kişiyiz, benzer sorunlar bizde de oluyordu. Yine arada olmuyor değil. Ben pilavı normal bardakla bir bardak yapıyordum fazla oluyordu 200 ml lik bardakla. Artık 150 ml lik bardakla yapıyorum. Bir bardak iki kişiye geliyor. Yalnız bu kadar pilavı kaseye doldurup tabağa şekilli koyunca tam oluyor. Direk tabağa kaşıkla konsa biraz fazla gelir. Makarnada da asla tam paket yapmıyorum. Çünkü ertesi gün çok kötü hale geliyor. Makarnayı da eğer tek yemek olarak yiyeceksek yarım paketi iki kişi gümletiyoruz. Eğer etin tavuğun veya başka şeylerin yanında yiyorsak 1/3 paket pişiriyorum. Makarna ve pilav yapması kolay şeyler. Onları ertesi güne kalacak şekilde yapmaya gerek yok zaten. Daha zahmetli yemekleri iki günlük yapıyorum.

bende bazen çöpe atıyorum.bizim evdede ikinci kez ısıtılan yemeği yemezler mecbur çöpe.aslında bize göre pişiriyorum yinede geriye artıyor.

Bizde yemek israfi pek olmuyor hatta hic olmuyor diyebilirim.Bugun pisirdigimz yemek artarsa onu ertesi gun yeriz zaten o yuzden yemekler cope gitmiyor.Bayat ekmek olursa annem onlari hamurun icine koyar borek ve sikma yapar unla karistirarak.Cope atilan ekmeklere cok uzuluyorum markete gitmistim bir ara cop bidonun yanindan geciyordum kadinin birsi copun icine 2 tane ekmek atti hemen olaya karistim tabi ekmekleri neden atiyorsunuz diye bak ileride kopekleri olan aile var onlara verebilirdini yada. Marketin arka tarafinda sokakta yasayan kopekler var onlara verebilirdiniz dedimsiz korkuyorsaniz market calisanlarina verin yada agaca baglayin market calisanlari alir kopeklere verir dedim kadin ekmegi sabah aldigini ama aksama cocuklarinin yemedigini soyledi sabahtan alinin bir ekmek aksama bayatlamis oluyor onlara gore kadin ekmegi almayinca ben copun icinden aldim marketteki calisan bir bayana verdim oda kopeklere dagittti

Bir komsumuz vardi oglen yemegine pisirdigi yemekler. Artinca direk cope dokerdi aksama yiyemezlermis.

Ne kadar dertliyiz bu konuda yaaa, israf olmasin diye herseyi yersek kilolar alipbasini gider. Zaten tok olarak yemek yemek gereksiz. Az yapmaya calisirim ben ama ezim sevmiyor bazi yenekleri... Bende hepsini kendim yiyemem dimi? Bi keresinde etli yahni yaptim. Tam 3 gun yedik, ama cok rahatti.. Isteyken hic dusunmedim yemek derdim olmadi. Herhalde cok az yapip yetmedigi yerde ekmek arasi, yumurta pismesi filan gibi seylerle tamamlamak en iyisi.

Ben elimden geldiğince yemek dökmemeye çalışırım. Mesela ıspanak yaptım arttı bir sonraki gün krep bir şeyler yaparım.. her attığımız yemekte Afrikalı çocukları düşünelim lütfen.
Benim diğer uyguladığım da şu; köpük kaplardan aldım ya da aldığım sebzelerin kaplarını atmadım. Akşam artan yemekleri ekmek üstüne doğrayıp köpeklere verdim. Karda aç gezen köpekler içimi burkuyor benim… tabi çevresel koşulları da göz ardı etmeden yapmak lazım bunu.
bende onları düşünüp üzülüyorum canım ama üzülmek yetmiyo senin gibi yapmak lazım. ayrıca her bireysel israf kıtlığa bir adım yaklaşama :50: ingiletrede tarla tarla sebzeler sırf göüntüsünden dolayı tarlada bırakılıyormuş:50:

Bizde yemek israfi pek olmuyor hatta hic olmuyor diyebilirim.Bugun pisirdigimz yemek artarsa onu ertesi gun yeriz zaten o yuzden yemekler cope gitmiyor.Bayat ekmek olursa annem onlari hamurun icine koyar borek ve sikma yapar unla karistirarak.Cope atilan ekmeklere cok uzuluyorum markete gitmistim bir ara cop bidonun yanindan geciyordum kadinin birsi copun icine 2 tane ekmek atti hemen olaya karistim tabi ekmekleri neden atiyorsunuz diye bak ileride kopekleri olan aile var onlara verebilirdini yada. Marketin arka tarafinda sokakta yasayan kopekler var onlara verebilirdiniz dedimsiz korkuyorsaniz market calisanlarina verin yada agaca baglayin market calisanlari alir kopeklere verir dedim kadin ekmegi sabah aldigini ama aksama cocuklarinin yemedigini soyledi sabahtan alinin bir ekmek aksama bayatlamis oluyor onlara gore kadin ekmegi almayinca ben copun icinden aldim marketteki calisan bir bayana verdim oda kopeklere dagittti

Bir komsumuz vardi oglen yemegine pisirdigi yemekler. Artinca direk cope dokerdi aksama yiyemezlermis.
ah canım her suçu da bu çalışmaya atıyoruz ama belki evde olsam bu kadar israf etmem gibime geliyo. :50:

Son düzenleme:
Back
X