işsizliğin dibine vurmak

Ben de 7 aydır işsizim ve mühendisim, hem de inşaat mühendisiyim. Sizde atanamamak bizde de deneyimsiz olmak başa bela. Allahım tez zamanda hayırlı bir iş nasip etsin tüm işsizlere..
Bir ilan görmüştüm.18-25 yaş arası 4 yıllık mezun İngilizce bilen ve en az 5 yıllık deneyimli eczane çırağı aranıyordu.Selamın kavlen dedim.Neresinden tutarsan elinde kalıyor ilan.18-25 yaş arası nasıl olacak hem 4 yıl okul hem 5 yıllık tecrübe.İşsizliğin geldiği nokta :)

Bende uzun süreden beri işsizim. Esasında seni anlıyorum ama burdaki arkadaşlara da katılıyorum.
Edebiyat öğretmenliğinin puanları çok yüksek biliyorsundur. Vaktinde kendini paralayıp orda dört sene eğitim alan stajını yapan ve atanamayanları da düşünsene... O puanları almak ve dört sene uğraştıktan sonra ideallerle kazandığın mesleğini yapamıyorsun. Benim sevgilim de öğretmen senelerdir dershanede şimdi ne yapacak belirsiz mesela
Aslında tamamen devletin bu plansızlığından oluyor.
Eğitim fakültelerindekiler işsizken, formasyon dağıtıyorlar bunun da bir sınırı olmalı.
Yada şu işkur tabanlu kurslar çıktı şimdi bir de. Grafiker yetiştiriyorlar, ama yetenek sınavından geçip dört sene okuyup mezun olan işsizler varken altı ayda bir sertifikayla aynı mesleği yapma hakkı kazanıyorlar.
Birde özel sektördeki alaylılar var tabi. Ben de halkla ilişkiler mezunuyum, Ankarada en iyi okulunu kazanıyım diye iki senemi verdim şimdi kursiyerler benim işimi yaptığından alaylılardan beni almıyorlar. Çünkü onlar daha az ücrete tamam diyorlar.
Bu ülke de hiç bir şey gençleri düşünülerek yapılamadığından, yine biz mağduruz.
Umarım hayırlısıyla bir iş buluruz

Kesinlikle, formasyon diye bişey olmasa "öğretmenler" in işsizliği de bu boyutta olmayacak zaten. Öğretmen olmayanlar da bu umutla beklemeyecek, başka yol çizecek kendine.

Bir ilan görmüştüm.18-25 yaş arası 4 yıllık mezun İngilizce bilen ve en az 5 yıllık deneyimli eczane çırağı aranıyordu.Selamın kavlen dedim.Neresinden tutarsan elinde kalıyor ilan.18-25 yaş arası nasıl olacak hem 4 yıl okul hem 5 yıllık tecrübe.İşsizliğin geldiği nokta :)
Evett tam da bu işte, herkes 5 10 yıl deneyimli mühendis arıyor. Yeni mezunlar b.k yesin dercesine. Yani bir haftada işi öğrenirim aslında biliyorum da ama onlar ısrarla tecrübeli. Ve iyi bir yerde de okudum, iyi yerlerde staj da yaptım ama sıfırım onların gözünde.

Biz bölümlerle okuyanlar formasyon derslerini 1 yılda alıyoruz da bizim gördüğümüz ve 4 yıl boyunca sizden kat ve kat fazla edindiğimiz bilgileri sizde son 1 yılda öğrenin işte o zaman durumlar eşitlensin. Kimse kusura bakmasın arkadaşım donanım olarak hem çok çok eksiksiniz hemde bölümdekiler atanmasın diye laf yapıyosunuz ayıptır :)

Kesinlikle, formasyon diye bişey olmasa "öğretmenler" in işsizliği de bu boyutta olmayacak zaten. Öğretmen olmayanlar da bu umutla beklemeyecek, başka yol çizecek kendine.

Formasyon alanlara da kızamıyorum ki.
Devletin bilinçsizliği. Para kapısı olarak bakıyorlar, sistematik bir düşünce yok ki. Umurlarında da değil.
Ben de ne umutlarla ne hayallerle iletişim fakültesini yazdım. Severek okudum. Birinci sınıftan itibaren stajlarımı yaptım, ,iş deneyimim de çoktu ama saçma sapan çok şey yaşadım. Altı aylık kursiyerler ve alaylılardan dolayı kendi mesleğimi yapamaz oldum.
Gençlerin değeri yok ki.
Öğretmenlerin sorununu da sevgilim on yıllık öğretmen olunca anladım. Çok da hakları yeniyor. Şimdi benimki de dershane kapanıyor diye bu yaştan sonra endişeye başladı.
Bir kaç meslek dışında hepimizin sorunu bir aslında. Ama yönetimin hatası işte. Sen para geliyor diye sertifika dağıtırsan her meslek grubu da bu hale gelir.

Biz bölümlerle okuyanlar formasyon derslerini 1 yılda alıyoruz da bizim gördüğümüz ve 4 yıl boyunca sizden kat ve kat fazla edindiğimiz bilgileri sizde son 1 yılda öğrenin işte o zaman durumlar eşitlensin. Kimse kusura bakmasın arkadaşım donanım olarak hem çok çok eksiksiniz hemde bölümdekiler atanmasın diye laf yapıyosunuz ayıptır :)

Bölümdekiler de atansın tabi, kendi meslekleri neyse ona göre bir yere atansınlar. Kim bölümdekiler atanmasın diyor ki :) Ayrıca madem o kadar öğretmenlik heveslisiydiniz ve madem o kadar da donanımlı olma potansiyeliniz varmış :KK49: kazanıp da okusaydınız ya keşke ;)

Bu arada "siz eksiksiniz biz donanımlıyız vs vs" diye komik iddialara girişmişsiniz de... Ben öğretmen değilim. Sadece dönen bir haksızlığa ses çıkardım.

Formasyon alanlara da kızamıyorum ki.
Devletin bilinçsizliği. Para kapısı olarak bakıyorlar, sistematik bir düşünce yok ki. Umurlarında da değil.
Ben de ne umutlarla ne hayallerle iletişim fakültesini yazdım. Severek okudum. Birinci sınıftan itibaren stajlarımı yaptım, ,iş deneyimim de çoktu ama saçma sapan çok şey yaşadım. Altı aylık kursiyerler ve alaylılardan dolayı kendi mesleğimi yapamaz oldum.
Gençlerin değeri yok ki.
Öğretmenlerin sorununu da sevgilim on yıllık öğretmen olunca anladım. Çok da hakları yeniyor. Şimdi benimki de dershane kapanıyor diye bu yaştan sonra endişeye başladı.
Bir kaç meslek dışında hepimizin sorunu bir aslında. Ama yönetimin hatası işte. Sen para geliyor diye sertifika dağıtırsan her meslek grubu da bu hale gelir.

Zaten formasyon alanlara kızmak değil olay. Ama sistemin çarpıklığının görülmesi gerekiyor. Öğretmen açığı olmayan hatta öğretmen fazlası olan bir ülkede, öğretmen olmayanlara da bu hakkın verilmesinin ne kadar yanlış ve tuhaf olduğunun anlaşılabiliyor olması lazım bence...

Fen edebiyat fakültelerî akademisyen yetiştirmek amaçlı kurulmuş tercih ederken bunu biliyordunuz sanırım 2000 den bu yana öğretmen olarak atanmanız zorlaştırıldı ben de öğretmenim kız kardeşimde atanamayan eğitim mezunu sizlerin Öğrtmn olmasına ben karşı değilim yapabileceğine inanan sabrı donanımı olan öğretmen olmalı umarım gönlünüze göre olur

Bölümdekiler de atansın tabi, kendi meslekleri neyse ona göre bir yere atansınlar. Kim bölümdekiler atanmasın diyor ki :) Ayrıca madem o kadar öğretmenlik heveslisiydiniz ve madem o kadar da donanımlı olma potansiyeliniz varmış :KK49: kazanıp da okusaydınız ya keşke :KK66:

Bu arada "siz eksiksiniz biz donanımlıyız vs vs" diye komik iddialara girişmişsiniz de... Ben öğretmen değilim. Sadece dönen bir haksızlığa ses çıkardım.
Bir insanın 17 yaşında yaptığı tercihlerin tüm hayatını etkilemesi zaten yeterince korkunç. 17 yaşında bi insan hadi böyle bi yanlış yaptı diyelim biz bu yaşımıza gelmişiz koca koca insanlar olmuşuz aman efendim öğretmenlikte olanlar atansın da bunlar böyle kalsın tartışmasına da bi zahmet girmeyelim lütfen. hele hele ki formasyon dersleri almış insan psikolojisinden anlaması gereken insanlarsak eğer. devletin hatası var mı var. Öğretmenlerin hakkı yeniyo mu yeniyo. Ama öğretmen olan bi arkadaş için ne kadar para dökülüyosa diğer öğrenci için de anası babası o kadar para döküyo. Öğretmen olan nasıl evlenip para kazanmak istiyosa diğeri de istiyo. Sen bu hakkı elinden alırsan bu insanlar ne yapıcak. Sonuçta bu bölümler devletin açtığı bölümler. İmkanlar da devletin verdiği imkanlar.

Göz kırpıp donanımla alakalı laf sokmaya çalışmışsın belli ama inan öğretmenlikte okuyan arkadaşlar 4 yıl boyunca slaytla sunumla uğraşırken bende bu kadar donanıma sahip olmak istemezdim.

Zaten formasyon alanlara kızmak değil olay. Ama sistemin çarpıklığının görülmesi gerekiyor. Öğretmen açığı olmayan hatta öğretmen fazlası olan bir ülkede, öğretmen olmayanlara da bu hakkın verilmesinin ne kadar yanlış ve tuhaf olduğunun anlaşılabiliyor olması lazım bence...

O konuda çok haklısınız çok.
Her meslek de yapıyorlar hemen hemen bunu.
Halkla ilişkiler ve diğer iletişim fakültelerinden mezun olana iş yokken isteyen herkes torpili varsa bir güzel medyada iş bulabiliyor. TRT alımlarında sanat tarihi mezunlarına dahi başvurma şansı veriliyor e radyo tv okuyanlar ne olacak?
Yada grafik tasarım okuyanlar varken hangi akla hizmet kurs açılıyor?
İsteyen herkes doktor, mühendis olamazken neden isteyen herkes televizyoncu yada halkla ilişkiler uzmanı yada grafiker yada insan kaynakları yöneticisi yada aklıma gelmeyen bir sürü meslekten herhangi birinde çalışabiliyor?
Tüm bu haksızlıklara bende çok kızıyorum. Madem kursla olacaktı açma o bölümleri bizim ailelerimizde para dökmesin okutacağız diye.
Ya ihtiyaca göre bölüm aç okul aç ve sadece o bölüm mezunları çalışsın yada kapat o okulları gençler rahat etsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir insanın 17 yaşında yaptığı tercihlerin tüm hayatını etkilemesi zaten yeterince korkunç. 17 yaşında bi insan hadi böyle bi yanlış yaptı diyelim biz bu yaşımıza gelmişiz koca koca insanlar olmuşuz aman efendim öğretmenlikte olanlar atansın da bunlar böyle kalsın tartışmasına da bi zahmet girmeyelim lütfen. hele hele ki formasyon dersleri almış insan psikolojisinden anlaması gereken insanlarsak eğer. devletin hatası var mı var. Öğretmenlerin hakkı yeniyo mu yeniyo. Ama öğretmen olan bi arkadaş için ne kadar para dökülüyosa diğer öğrenci için de anası babası o kadar para döküyo. Öğretmen olan nasıl evlenip para kazanmak istiyosa diğeri de istiyo. Sen bu hakkı elinden alırsan bu insanlar ne yapıcak. Sonuçta bu bölümler devletin açtığı bölümler. İmkanlar da devletin verdiği imkanlar.

Göz kırpıp donanımla alakalı laf sokmaya çalışmışsın belli ama inan öğretmenlikte okuyan arkadaşlar 4 yıl boyunca slaytla sunumla uğraşırken bende bu kadar donanıma sahip olmak istemezdim.

İyi de 17 yaşında yapılmış bi tercih değil ki. Yani yapılan şeyin adı "tercih" değil. Puanı oraya yetmiş onu yazabilmişler. Yani bir şekilde başarısızlık. Diğer insan nasıl daha çok çalışarak veya daha yüksek potansiyele sahip olduğu için öğretmenlik bölümünde okumaya hak kazanıp bitirdiyse bir farkı da olmalı... Yani en azından kendisi ve bir çok meslektaşı atanmayı beklerken sertifika programını bitirmiş diğerlerinin zaten az olan kadroları doldurmaya çalışması normal değil.

Tabi ki herkes para kazanmak istiyor fakat bu buradaki çarpıklığı görmeyi zorlaştırmamalı. Herkes mesleğini yaparak para kazanmaya çalışmalı. Veya yapmak istediği meslek neyse onu okumalı. Yoksa şikayetler hep mantıksız bir zemin üzerinde kalıyor.

Ayrıca madem fen edebiyat öğrencisinin ailesi para döküyo o zaman öğretmene ihtiyacımız olmasa da, bunlara da öğretmenlik yapma hakkı verelim ki daha çok kaos oluşsun. Neden? Çünkü ailesi para döküyor... Böyle bir mantıksızlık olabilir mi...

Yine daha önce de belirttiğim gibi konunun asıl önemli olan kopma noktası şurası: eğer bir ülkede "öğretmen" açığı yoksa ve hatta fazlası varsa, öğretmen olmayan insanlara bir sertifika kursu yardımıyla öğretmenlik yapma hakkının verilmesi tamamen bir saçmalık, mantıksızlık.

O konuda çok haklısınız çok.
Her meslek de yapıyorlar hemen hemen bunu.
Halkla ilişkiler ve diğer iletişim fakültelerinden mezun olana iş yokken isteyen herkes torpili varsa bir güzel medyada iş bulabiliyor. TRT alımlarında sanat tarihi mezunlarına dahi başvurma şansı veriliyor e radyo tv okuyanlar ne olacak?
Yada grafik tasarım okuyanlar varken hangi akla hizmet kurs açılıyor?
İsteyen herkes doktor, mühendis olamazken neden isteyen herkes televizyoncu yada halkla ilişkiler uzmanı yada grafiker yada insan kaynakları yöneticisi yada aklıma gelmeyen bir sürü meslekten herhangi birinde çalışabiliyor?
Tüm bu haksızlıklara bende çok kızıyorum. Madem kursla olacaktı açma o bölümleri bizim ailelerimizde para dökmesin okutacağız diye.
Ya ihtiyaca göre bölüm aç okul aç ve sadece o bölüm mezunları çalışsın yada kapat o okulları gençler rahat etsin.

Evet dediğiniz gibi yapılması gereken şey ihtiyaca göre bölüm açmak. Onu yapmadıkları gibi o bölümü bitirmemiş insanlara da bir sertifika programıyla o mesleği yapma hakkı vererek iyice karmaşayı ve mağduriyeti arttırıyorlar.

Yanlış üstüne yanlış yani...

Bende 2013 mezunu işşizlerdenim.Sözde bankacılık okudum ama her bölüm bankacılık sınavını bir kere bile olsa deniyor ve torpili olan herkes girebiliyor.Bizim bölümde de öyle. Artık öyle bir işşizlik oranı var ki.Soruyorum mesela banka sınavına gelenler matematik mezunu,mühendislik,öğretmenlik yok yok yani her bölümden gelen insanlar var. Sabredip kısmetimizi beklicez artık inşallah Rabbim hepimize helal rızıklı gönlümüzden geçen işler versin.

Mesele mezun olmak değil işe girebilmekmiş meğerse.Atanamayan öğretmen tamlamasının ne manaya geldiğini şimdi anlıyorum.2013 mezunuyum.Formasyon aldım.Şimdi yığınla kişi alıyor.Kadro yok ama dolu formasyon alan var.Bu ne yaman çelişki.Ücretli yapayım dersaneye giderken dedim o bile çıkmadı.Neye elimi atsam kuruyor sanki ya.Allah tüm işssizlere yardım etsin.
Allah ın izniyle Fetih suresi, Ya Fettah ismi şerifi , Fetih suresinin ilk ayeti yada ilk 3 ayeti bunları tavsiye ederim, net den de faziletleini araştırın, umarım emekleriniz boşa çıkmaz:)

İyi de 17 yaşında yapılmış bi tercih değil ki. Yani yapılan şeyin adı "tercih" değil. Puanı oraya yetmiş onu yazabilmişler. Yani bir şekilde başarısızlık. Diğer insan nasıl daha çok çalışarak veya daha yüksek potansiyele sahip olduğu için öğretmenlik bölümünde okumaya hak kazanıp bitirdiyse bir farkı da olmalı... Yani en azından kendisi ve bir çok meslektaşı atanmayı beklerken sertifika programını bitirmiş diğerlerinin zaten az olan kadroları doldurmaya çalışması normal değil.

Tabi ki herkes para kazanmak istiyor fakat bu buradaki çarpıklığı görmeyi zorlaştırmamalı. Herkes mesleğini yaparak para kazanmaya çalışmalı. Veya yapmak istediği meslek neyse onu okumalı. Yoksa şikayetler hep mantıksız bir zemin üzerinde kalıyor.

Ayrıca madem fen edebiyat öğrencisinin ailesi para döküyo o zaman öğretmene ihtiyacımız olmasa da, bunlara da öğretmenlik yapma hakkı verelim ki daha çok kaos oluşsun. Neden? Çünkü ailesi para döküyor... Böyle bir mantıksızlık olabilir mi...

Yine daha önce de belirttiğim gibi konunun asıl önemli olan kopma noktası şurası: eğer bir ülkede "öğretmen" açığı yoksa ve hatta fazlası varsa, öğretmen olmayan insanlara bir sertifika kursu yardımıyla öğretmenlik yapma hakkının verilmesi tamamen bir saçmalık, mantıksızlık.

O konuda haklısın çünkü artık şöyle bi durum var turizm bölümünü okuyana bile (neden bilmiyorum) formasyon verilmeye başlandı. neden? formasyon başına 2 milyar para kazanılıyo çünkü. O zamna hadi ekmek dağıtır gibi dağıtalım çünkü bu insanların başka çaresi yok.
Bi de şöyle bi algı var bölümler sadece akademiyen yetiştirmek için varlar. Bu işin içinde bulunan bi insan olarak söyleyim ki Türkiye'de üniversitede akademisyen olarak kalmak demek " benden öğretmen olmuyo bari kapağı üniversiteye atalım " demek. Fen bilimleri adına yapılan tek şey ise yıllar önce bilimsel olarak kanıtlanmış olayları öğrencilere yeniden kanıtlattırmak.
Formasyon verip vermemeyi değil de, bölümlerin kapatılıp kapatılmamasını yada burda yetiştirdiğin öğrencilerin eğitim seviyesini arttırarak onlara tamamen uygun bir iş sahası açıp açmamayı düşünmek gerek.

Sonucta egitim fakultelisi de zorlu yoldan gecip formasyon almis fen edebiyatlisi da ayni yolun yolcusu.Kpss denen illet ortak taraflari.Yani egitim fakulteli olmak bir ayricalik kazandirmiyor.Suclu aramak gerekirse suclu olan bu sistemi yerlestirenler.Sonucta oyle ya da boyle egitim fakultelisi de atanamayan ogretmen bolum cikisli olup formasyon alan da.

"Bu bir basarisizlik" soyleminizi bizim ülkemizde doğru bulmuyorum. Bizim ülkemiz öylesine değişken ki bugün yuksek puanlarin aldiği iyi bolumlere giriyorsun 4 sene sonra mezun olurken bir bakiyorsun bölümün yerlerde sürünüyor.

Örnegin hemen hemen ayni puandan ogrenci alan bölümler var...peki hepsi ÖSS de ayni basariyi gösterdiği halde ayni derecede is bulmaya atanmaya hak bulabiliyorlar mi? Asla..

Bu konuda bahsedilen fakultelerle yakından uzaktan alakam yok bunu da belirteyim

"Bu bir basarisizlik" soyleminizi bizim ülkemizde doğru bulmuyorum. Bizim ülkemiz öylesine değişken ki bugün yuksek puanlarin aldiği iyi bolumlere giriyorsun 4 sene sonra mezun olurken bir bakiyorsun bölümün yerlerde sürünüyor.

Örnegin hemen hemen ayni puandan ogrenci alan bölümler var...peki hepsi ÖSS de ayni basariyi gösterdiği halde ayni derecede is bulmaya atanmaya hak bulabiliyorlar mi? Asla..

Bu konuda bahsedilen fakultelerle yakından uzaktan alakam yok bunu da belirteyim
cok iyi aciklamissiniz :)

Back
X