Çocuk elbetteki yaramaz olabilir,enerjisini kontrol etmekte zorluk yaşayabilir.Ve bir çocuk yaramaz diye yargılanıp,yerden yere vurulamaz. Burada sorun ailede.
"Benim çocuğum yaramaz ne yapayım" diye hareket ediyor bazı anneler ve nerede olursa olsun 'aman çocuğumun psikolojisi etkilenmesin ,özgüveni zedelemesin,özgür bir birey olsun' gibi nedenlerle çocuğunun hiçbir davranışına müdahele etmeyen sözde bilinçli annelerle dolu etraf...
Bir de hiperaktiviteyi öğrenmişler(!) çocuğun tüm yaramazlığı ve şımarıklığıyla ilgili olarak; hiperaktif aynı zamanda da çok akıllı benim çocuğum,hep fazla akıllı olmasından kaynaklanıyor bu hareketleri diyen bir kesim var.
Çocuklu bir misafirim (arkadaşım) gelmişti,çocuk elinde flütle geziyordu evin içinde flütü nefes almadan çalıp duruyordu annesi yapma demedi,o flütle kapılara vurdu annesi dur demedi,ayakkabiligi açtı ayakkabılarımi giyip evin içinde dolaştı altları kirli ayakkabıyla annesi yine dur demedi üstüne üstlük ayy yavrum benim,annesinin kuzusu nasıl meraklı evde de böyle dedi. Koltukların üstünde zıp zıp zıpladı annesi dur demedi,arkadasimla konuşuyoruz illaki araniza oturcam diye yerlerde tepindi annesi dur demedi ve aramıza oturdu,izinsiz telefonumu aldı interneti açtı üst üste çocuk videoları izledi annesi dur demedi bi süre durdu öyle,telefonu fırlattı sonra gitti bibloları aldi onlarla oyun oynayacağım dedi,o biblolar artık yok çünkü annesi dur demedi.En son sesi çıkmıyordu bi baktım yatak odasında bütün ojelerimi bulmuş sürmek isterken yatağımın üstüne dökmüş ojeleri,kırmızı,siyah,bordo,mavi her rengi dökmüş nasıl yapmışsa,eline bulasanlari da yataga sürmüş bir güzel. Bu manzarayla karşılaşınca refleks olarak ne yaptin dedim.Koşa koşa annesinin yanına gitti ağlamaya başladı. Misafirim de yatak örtün kadar konuş benim çocuğumdan hiçbişey kıymetli değil,o çok zeki ve araştırmacı bir çocuk o yüzden yapıyor bunları dedi ve bir hışımla çıktı gitti evden,ben de elim yanağımda saatlerce düşündüm ne yaptım acaba ben diye.. Ama iyi ki de gitmiş ve arkadaşlığımız bitmiş yoksa sinir hastası olacaktım içime ata ata..
Çocuğun enerjisini tümüyle kontrol etmesini bekleyemeyiz ama en azından aileler tarafından kontrol altına alınıp çevreye rahatsızlık vermesi engellenebilir.