- 23 Ağustos 2012
- 52.554
- En iyi cevaplar
- 1
- 245.468
- 898
- Konu Sahibi minimalce_
Daha onceki yorumlarindan birinde yazmistim , yazin sadece 3 ay calisiyorlar , cok basit hesap aslinda en onemli faktor mulk sahibi olmak , eger oteli kiralayip isletiyorsaniz ki buyuk cogunlugu bu sekildedir otellerin zaten o kazandiklari paranin cok buyuk kismi kiraya gider , personel maliyeti turizmde cok fazladir , personel maasi , yiyecek icecek maliyeti , vergi , cogu insan bir acenta araciligiyla gidiyor otele acenta komisyonu , herkes kart ile odeme yapiyor ama o kart kulaniminin isletmeye cok buyuk maliyeti var her islem icin bankaya deli gibi komisyon oduyor ,isleten kisiye hicbirsey kalmiyor geriye hele bir de o yaz deprem , secim , siyasi olay vs varsa oteller aninda bosalir
Hadi geriye 3 kusur kaldi diyelim tum maliyetler dusunce , oteli isleten o para ile 12 ay gecinmek zorunda , yani 3 ay kazanacak 12 ay gecinecek
Diyelim bu sene heryer dolu ki ben turkiyede calistigim acentadan cok farkli duyumlar aldim ama diyelim ki dolu , bu ekonomik krizde sezon sonunda oteli isleten bir bakacak zarari kardan fazla ve iflas bayragini dikecek
Bunun tek istisnasi mulk sahibi iseniz kira gideriniz dusuyor o kar olarak kaliyor , yuzlerce otel sahibiyle calistim daha kiraci olup ayakta kalan gormedim son 10 senede
Buyuk oteller ise konu disi cunku onlarin sahibinin zaten ya fabrikasi var , ya insaat firmasi ya da kirli parasi , onlardan bahsetmiyorum zaten ege de buyuk otel diyecegimiz turk oteli cok azdir , antalya bolgesindedir buyukler
Ama turkiyede turizm deli isidir , cidden cok cesur olmak lazim turizm sektorunde
Cok basit hesapla otel parasi diyelim gecelik 500 lira odediniz ve acenta uzerinden satin aldiniz odayi , zaten bunun 90 lirasi acentaya gidiyor , 10 lirasi banka komisyonuna gidiyor , daha basta zaten oda fiyati 400 e dustu , otellere bir elektrik faturasi gelir , aydem ile anlasmali oldugu halde ayda en az 50 bin elektrik oder , yani gelir kalemi cok dusuk ama gider kalemi cok fazla bir sektorden bahsediyoruz
Aynen
Yani Çeşmede ev miras edinmiş olsaydım onu işletirdim mesela. Ama mülküm olmasa kiralamazdım, getirisi olmuyor ki.