Aynen öyle. 7 ay ıssız uzak bir köyde yaşadık WC banyo mutfak yoktu. Ev yoktu köyde . Öğretmenler odasına yerleşmiştik mecbur. Dağlarda ot topladık , oyunlar oynadık arkadaşlarla 8 yaşında idim ben de. Tv telefon hiçbirşey yoktu.Valla o günler de güzeldi . Heidi gibi hissediyordum kendimi. Ünlülerin bakanların , işadamlarının vs hikayelerini dinle, çoğu zorluklardan gelmiş o yerlere. Komik yokluk hikayeleri anlatırlar . Seda Sayan mesela. 6 ayda bir taşınırlarmış gece. Babası kira ödemezmiş çünkü . Şu an onlarca evi var kadının.
ben o dediğiniz köyler gibi bir köyde doğdum, WC banyo mutfak yoktu benim doğduğum evde. su yoktu kuyudan çekiyorduk.
sizin yine iyiymiş Heidi hissediyorsanız yeşillik yerdi demek ki bizim köy çöl. bildiğiniz çöl
abartı değil türkiyenin ilk çöl kabul edilen yeri.
bahsettiğiniz hayatı bilmiyor değilim.
ama sürekli verdiğiniz bu tür örneklerin durumla alakasını da çözemiyorum. 35 sene önceyle hele hele köyle şu anda şehirdeki hayatın alakası nedir?
o evlerde kira da vermiyorduk
elektrik su parası da vermiyorduk
hayvan pisliği yakıyorduk yakıt parası vermiyorduk. ayda 1 kere şehre gidersek ancak o zaman yol parası veriyorduk başka yol paramız da yoktu.
köyde üretileni yiyorduk şehirden bir çay kahve filan alıyoduk. giysilerimizi annelerimiz dikiyor/örüyordu. eşya olarak döşek, yatak yorgan halı vardı hepsi köyün kendi üretimiydi başka mobilya da yoktu. makine olarak sadece buzdolabımız vardı.
o yaşamı "yokluk" olarak anlatıyorsunuz da sizin anneniz devlette memurdu. 80-90 bin maaş alıyor olacaktı
eylülde ev tutacak olan bir öğretmenin maaşı o civarda olacak...sınıfçı olduğuna göre tam ek ders de alır.
bu kadın ise alıyor 35 bin.
ben şu anda tek yaşıyorum evim 60-70 m2 bir yer kiram 22, temmuzda 28-29 olacak.
bu kadının eylülde tutsun, hadi 20 bin olsun kirası. eylüle kadar kira depozito vs. biriktirsin.
hadi muhtarlıktan filan yardım istesin evin eşyasını filan sağdan soldan versinler
makine filan almasın ya da verilenler içinde buzdolabı vs. olsun. ya da kendisi evliliğinden kalan bişeyleri bir kenara koymuş olsun onları kullansın? varsa
ben tek başıma 3 bin lira doğalgaz ödedim bu kış -ama ben evden çalışıyorum hep açıktı, hadi bu kadın sadece işten gelince yaksın yine de faturaları önümüzdeki kış toplam 4-5 binden aşağı olmayacaktır.
yaptı 25 bin
kalıyor 10 bin lira. 6 bin çocuğun nafakası ile çocuğa kurs mu ayarlayacak, servis mi tutacak, kitap defter mi alacak ne yapacaksa yapacak artık.
daha bir de borcu varmış.
10 bin lira ile karınlarını doyurup bir de borcu ödeyecekler.
şimdi bu nasıl olacak bana bi açıklayabilir mi birisi?
bu kadın annesi kızına öküz dedi diye kavga etme lüksüne sahip değil, ama ediyor.
ev tutma lüksüne de sahip değil. maalesef. belki hazırda evi olan bir başka kadının yanına girebilirse, kirayı bölüşebilir. o da belki. zira okula işyerine vs. yakın yerde bulabilirse.
kadın intihar etme lüksüne de sahip değil o ayrı da
böyle bir laf etti diye olmayacak şeyleri olurmuş gibi anlatmanın bir manasını da göremiyorum ben. sene 1990 değil, kadın köy yerinde yaşamıyor dahası devlette öğretmen maaşı da almıyor.
ayrıca bu kadın özel sektörde çalışıyor daha öyle sürekli bir çalışmışlığı da yok. nafakayla geçindim vs demiş. yeni iş bulmuş. daha durun bismillah dün bir bugün iki.
3 ay sonra işten çıkarıldı ne olacak?
ucu ucuna depozito verecek kadar bir para biriktirip de eve çıkmak delilik şu durumda kimse kusura bakmasın. taş mı yiyecekler sonra o evde?
yardım konusu: muhtarlık eşya yardımı filan yapabilir. yakın yerde eşyasını değiştirenler verecek yer arıyor o halledilir. ama devletten başka bi yardım alamazlar zira kadın sigortalı çalışıyor, sigortalı çalışana yardım çıkmıyor.
bu kadın annesiyle dalaşmayacak
daha iy ibir iş bulup maaşını yükseltecek
35 binle bu iş olmaz olamaz
maaş yükselmezse de 1-2 sene daha sabrecek...durum bu