• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İtiraf...

Benim annem de öyle 3 çocukla bir başına kalmış. Ben de 7-8 yaşlarındayken evde tek kalıyordum okul çıkışlarıma annem yetişemiyordu ne yapsın kadın. Hafta sonları, 23 nisan gibi özel günlerde de annemle birlikte işe giderdim. Konu sahibi kendinize bir ev tutabilirseniz eğer yanınıza üniversite öğrencisi bir genç kız alabilirsiniz hem kızınızla da ders programı uyarsa belki yardımcı olabilir size ya da sınıftaki velilerden eğer samimi olduğunuz biri varsa ondan rica edebilirsiniz en azından 2-3 saat siz işten dönene kadar idare edebilir belki.
Maddiyatı iyi olmayan bir komşum vardı. Bir yurtta yemek dağıtım servis vs işine girdi asgari ücretle. Kızı da küçüktü . Aynı okulda çocuğu olan komşusuna cüzi bir ücret veriyordu . O kızı okuldan alıyordu . Bazen evine getiriyordu bazen tembihleyip kendi evine bırakıyordu . Harçlık isteyen ev kadınları var. Zaten de okula gidiyor kendi çocuğu için. 5 6 bine lillika nın çocuğunu da okuldan alıp evine bırakabilir . Anahtar çocuk da kalır. Kadın kapıyı açar geri anahtarı kıza verir.

Maddiyatı iyi olmayan bir komşum vardı. Bir yurtta yemek dağıtım servis vs işine girdi asgari ücretle. Kızı da küçüktü . Aynı okulda çocuğu olan komşusuna cüzi bir ücret veriyordu . O kızı okuldan alıyordu . Bazen evine getiriyordu bazen tembihleyip kendi evine bırakıyordu . Harçlık isteyen ev kadınları var. Zaten de okula gidiyor kendi çocuğu için. 5 6 bine lillika nın çocuğunu da okuldan alıp evine bırakabilir . Anahtar çocuk da kalır. Kadın kapıyı açar geri anahtarı kıza verir.
Evet evet hatta ücretsiz bile yapabilecek illaki biri çıkar yani. Allah iyi insanlarla karşılaştırsın herkesin yavrusunu. Hem 4-5 yaş olsa çok zor da 8 yaş artık neyin ne olduğunu anlayabilecek yaşta o yönden konu sahibi şanslı aslında yani kapıyı kimseye açmaması gerektiğini bilir, anahtarı da boynuna kolye şeklinde asarsınız ya da ayrı bir cüzdan içinde çantasına koyarsınız kaybetmez de. Yemeğini tabağına koyabilir, ödevini tek başına yapar. Varsa Doğalgaz kapatılır evdeki bıçaklar saklanır, akıllı saat alınıp konumu izlenebilir, gün içerisinde sesli görüntülü kamerayla konuşulabilir. Bizim dönemimizde yoktu böyle imkanlar eminim annem de çok korkmuştur ama bir şekilde zor da olsa büyüdük işte.

Benim annem de öyle 3 çocukla bir başına kalmış. Ben de 7-8 yaşlarındayken evde tek kalıyordum okul çıkışlarıma annem yetişemiyordu ne yapsın kadın. Hafta sonları, 23 nisan gibi özel günlerde de annemle birlikte işe giderdim. Konu sahibi kendinize bir ev tutabilirseniz eğer yanınıza üniversite öğrencisi bir genç kız alabilirsiniz hem kızınızla da ders programı uyarsa belki yardımcı olabilir size ya da sınıftaki velilerden eğer samimi olduğunuz biri varsa ondan rica edebilirsiniz en azından 2-3 saat siz işten dönene kadar idare edebilir belki.
Aynen canım insanlar ne zorluklar çekmiş.Annem yaşadıkşarını anlattığında ki çoğuna şahit olduk 😢nefesim kesiliyor.Sen nasıl dayandın diyorum bunca şeye .Evlat için bir şekilde zorlukları göze almak lazım.Herkes zorluklardan geçiyor bir şekilde.

Hala bilmeden konuşuyorsun. Kendime bir tişört almış değilim herşey kızım için. Yapmadığımı yada çabalamadığımı nerden biliyorsun? Ailem yüzünden bir gecede kızımla başka şehre gittim ben.
Ben sorunun kaynağını biliyorum. Ondan kurtulmaya çalışıyorum. Ağaç alev almışken etraftaki otları sulamak gibi bu evde durmak.
Neyse başarılarının devamını dilerim
E sen ölürsen kızına ne olacak? Hadi diyelim intihar ettin sakat kalsan ne olacak? 35 bin maaşla ayrı eve çıkabileceğini sanmıyorum çok düşük bi ücret bu. Bi şwkilde farklı çözüm bulman lazım bi markwt mzğaza fabrika çalışanı daha iyi kazanıyor malesef her şeyin önünde para engeli var. Biraz evde uyumlu olup sorun çıkartmayacaksın kızına da kurs vs bul babası ödesin.

E sen ölürsen kızına ne olacak? Hadi diyelim intihar ettin sakat kalsan ne olacak? 35 bin maaşla ayrı eve çıkabileceğini sanmıyorum çok düşük bi ücret bu. Bi şwkilde farklı çözüm bulman lazım bi markwt mzğaza fabrika çalışanı daha iyi kazanıyor malesef her şeyin önünde para engeli var. Biraz evde uyumlu olup sorun çıkartmayacaksın kızına da kurs vs bul babası ödesin.
Baş üstüne

Teşekkür ederim önerileri değerlendirecem mutlaka

Teşekkür ederim önerileri değerlendirecem mutlaka
Bence yanınıza yabancı birini düşünmeyin ortalık zaten kötü. Bundan sonra yapılcak en doğru adım sağlıklı kalmak ve para biriktirmek. Her ay mutlaka kenara para atın, ailenizle dalaşmamaya bakın. Çok zordur eminim ama süreç gibi düşünürsen belki katlanman kolay olur. Kızınla bol bol anne kız akşamları yapın ama asla dertleşmeyin onunla.
35bin düşük maaş belki daha yüksek maaşlı iş olur bi yandan araştırın 50-60 bandında bulabilirsiniz üni mezunuydunuz sanırım.
İntihar falanda düşünmeyin, siz gençsiniz e kızınızda bi kaç seneye iyice büyüyecek. Her şey daha kolay olacak şimdiden pes etmeyin, önünüze hedefler koyun, psikolojiyi toparlar.
Haftalık hedefler olsun, haftalık şu kadar para kenara koncak, kızımla şu film izlencek, şuraya gidilcek vs gibi. Kardeşiniz anneniz ne derse desin, en azından evlerini açmışlar. Hepten onu yapmayan zalimlerde var, kira parasına say öyle düşün. Annem kardeşim neden böyle yapıyor demek yerine en azından kira vermiyorum de. Duygularını yönlendir

Aynen öyle. 7 ay ıssız uzak bir köyde yaşadık WC banyo mutfak yoktu. Ev yoktu köyde . Öğretmenler odasına yerleşmiştik mecbur. Dağlarda ot topladık , oyunlar oynadık arkadaşlarla 8 yaşında idim ben de. Tv telefon hiçbirşey yoktu.Valla o günler de güzeldi . Heidi gibi hissediyordum kendimi. Ünlülerin bakanların , işadamlarının vs hikayelerini dinle, çoğu zorluklardan gelmiş o yerlere. Komik yokluk hikayeleri anlatırlar . Seda Sayan mesela. 6 ayda bir taşınırlarmış gece. Babası kira ödemezmiş çünkü . Şu an onlarca evi var kadının.
ben o dediğiniz köyler gibi bir köyde doğdum, WC banyo mutfak yoktu benim doğduğum evde. su yoktu kuyudan çekiyorduk.

sizin yine iyiymiş Heidi hissediyorsanız yeşillik yerdi demek ki bizim köy çöl. bildiğiniz çöl
abartı değil türkiyenin ilk çöl kabul edilen yeri.

bahsettiğiniz hayatı bilmiyor değilim.

ama sürekli verdiğiniz bu tür örneklerin durumla alakasını da çözemiyorum. 35 sene önceyle hele hele köyle şu anda şehirdeki hayatın alakası nedir?

o evlerde kira da vermiyorduk
elektrik su parası da vermiyorduk
hayvan pisliği yakıyorduk yakıt parası vermiyorduk. ayda 1 kere şehre gidersek ancak o zaman yol parası veriyorduk başka yol paramız da yoktu.
köyde üretileni yiyorduk şehirden bir çay kahve filan alıyoduk. giysilerimizi annelerimiz dikiyor/örüyordu. eşya olarak döşek, yatak yorgan halı vardı hepsi köyün kendi üretimiydi başka mobilya da yoktu. makine olarak sadece buzdolabımız vardı.

o yaşamı "yokluk" olarak anlatıyorsunuz da sizin anneniz devlette memurdu. 80-90 bin maaş alıyor olacaktı
eylülde ev tutacak olan bir öğretmenin maaşı o civarda olacak...sınıfçı olduğuna göre tam ek ders de alır.

bu kadın ise alıyor 35 bin.

ben şu anda tek yaşıyorum evim 60-70 m2 bir yer kiram 22, temmuzda 28-29 olacak.
bu kadının eylülde tutsun, hadi 20 bin olsun kirası. eylüle kadar kira depozito vs. biriktirsin.

hadi muhtarlıktan filan yardım istesin evin eşyasını filan sağdan soldan versinler
makine filan almasın ya da verilenler içinde buzdolabı vs. olsun. ya da kendisi evliliğinden kalan bişeyleri bir kenara koymuş olsun onları kullansın? varsa

ben tek başıma 3 bin lira doğalgaz ödedim bu kış -ama ben evden çalışıyorum hep açıktı, hadi bu kadın sadece işten gelince yaksın yine de faturaları önümüzdeki kış toplam 4-5 binden aşağı olmayacaktır.

yaptı 25 bin
kalıyor 10 bin lira. 6 bin çocuğun nafakası ile çocuğa kurs mu ayarlayacak, servis mi tutacak, kitap defter mi alacak ne yapacaksa yapacak artık.

daha bir de borcu varmış.
10 bin lira ile karınlarını doyurup bir de borcu ödeyecekler.

şimdi bu nasıl olacak bana bi açıklayabilir mi birisi?

bu kadın annesi kızına öküz dedi diye kavga etme lüksüne sahip değil, ama ediyor.

ev tutma lüksüne de sahip değil. maalesef. belki hazırda evi olan bir başka kadının yanına girebilirse, kirayı bölüşebilir. o da belki. zira okula işyerine vs. yakın yerde bulabilirse.

kadın intihar etme lüksüne de sahip değil o ayrı da
böyle bir laf etti diye olmayacak şeyleri olurmuş gibi anlatmanın bir manasını da göremiyorum ben. sene 1990 değil, kadın köy yerinde yaşamıyor dahası devlette öğretmen maaşı da almıyor.

ayrıca bu kadın özel sektörde çalışıyor daha öyle sürekli bir çalışmışlığı da yok. nafakayla geçindim vs demiş. yeni iş bulmuş. daha durun bismillah dün bir bugün iki.

3 ay sonra işten çıkarıldı ne olacak?

ucu ucuna depozito verecek kadar bir para biriktirip de eve çıkmak delilik şu durumda kimse kusura bakmasın. taş mı yiyecekler sonra o evde?

yardım konusu: muhtarlık eşya yardımı filan yapabilir. yakın yerde eşyasını değiştirenler verecek yer arıyor o halledilir. ama devletten başka bi yardım alamazlar zira kadın sigortalı çalışıyor, sigortalı çalışana yardım çıkmıyor.

bu kadın annesiyle dalaşmayacak
daha iy ibir iş bulup maaşını yükseltecek
35 binle bu iş olmaz olamaz
maaş yükselmezse de 1-2 sene daha sabrecek...durum bu

ben o dediğiniz köyler gibi bir köyde doğdum, WC banyo mutfak yoktu benim doğduğum evde. su yoktu kuyudan çekiyorduk.

sizin yine iyiymiş Heidi hissediyorsanız yeşillik yerdi demek ki bizim köy çöl. bildiğiniz çöl

ama sürekli verdiğiniz bu tür örneklerin durumla alakasını da çözemiyorum. 35 sene önceyle hele hele köyle şu anda şehirdeki hayatın alakası nedir?

hayvan pisliği yakıyorduk yakıt parası vermiyorduk. ayda 1 kere şehre gidersek ancak o zaman yol parası veriyorduk başka yol paramız da yoktu.
köyde üretileni yiyorduk şehirden bir çay kahve filan alıyoduk. giysilerimizi annelerimiz dikiyor/örüyordu. eşya olarak döşek, yatak yorgan halı vardı hepsi köyün kendi üretimiydi başka mobilya da yoktu. makine olarak sadece buzdolabımız vardı.

o yaşamı "yokluk" olarak anlatıyorsunuz da sizin anneniz devlette memurdu. 80-90 bin maaş alıyor olacaktı
eylülde ev tutacak olan bir öğretmenin maaşı o civarda olacak...sınıfçı olduğuna göre tam ek ders de alır.

ben şu anda tek yaşıyorum evim 60-70 m2 bir yer kiram 22, temmuzda 28-29 olacak.
bu kadının eylülde tutsun, hadi 20 bin olsun kirası. eylüle kadar kira depozito vs. biriktirsin.

hadi muhtarlıktan filan yardım istesin evin eşyasını filan sağdan soldan versinler
makine filan almasın ya da verilenler içinde buzdolabı vs. olsun. ya da kendisi evliliğinden kalan bişeyleri bir kenara koymuş olsun onları kullansın? varsa

ben tek başıma 3 bin lira doğalgaz ödedim bu kış -ama ben evden çalışıyorum hep açıktı, hadi bu kadın sadece işten gelince yaksın yine de faturaları önümüzdeki kış toplam 4-5 binden aşağı olmayacaktır.

yaptı 25 bin
kalıyor 10 bin lira. 6 bin çocuğun nafakası ile çocuğa kurs mu ayarlayacak, servis mi tutacak, kitap defter mi alacak ne yapacaksa yapacak artık.

bu kadın annesi kızına öküz dedi diye kavga etme lüksüne sahip değil, ama ediyor.

ev tutma lüksüne de sahip değil. maalesef. belki hazırda evi olan bir başka kadının yanına girebilirse, kirayı bölüşebilir. o da belki. zira okula işyerine vs. yakın yerde bulabilirse.

böyle bir laf etti diye olmayacak şeyleri olurmuş gibi anlatmanın bir manasını da göremiyorum ben. sene 1990 değil, kadın köy yerinde yaşamıyor dahası devlette öğretmen maaşı da almıyor.

ayrıca bu kadın özel sektörde çalışıyor daha öyle sürekli bir çalışmışlığı da yok. nafakayla geçindim vs demiş. yeni iş bulmuş. daha durun bismillah dün bir bugün iki.

ucu ucuna depozito verecek kadar bir para biriktirip de eve çıkmak delilik şu durumda kimse kusura bakmasın. taş mı yiyecekler sonra o evde?

yardım konusu: muhtarlık eşya yardımı filan yapabilir. yakın yerde eşyasını değiştirenler verecek yer arıyor o halledilir. ama devletten başka bi yardım alamazlar zira kadın sigortalı çalışıyor, sigortalı çalışana yardım çıkmıyor.

Amma yazmışsınız. Ne örnek vereceğimi size soracağımı bilmiyordum . Siz köyde doğmuşsunuz o hayata alışık olabilirsiniz . Annemle ben kaloriferli lüks bir ev varken ilçede , o köyde yaşamak zorunda kaldık. O köy sizin köyünüz akraba vs hepsi var. Biz camında demir olmayan köy dışındaki okulda korka korka uyuduk . Zorlukları mı yarıştırıyoruz pardon? Konu sahibi arkadaşım çok severim. Ben zaten aile evinde kal sabret de yazmışım kendisine . Ortasından okuyup konuyu beni mi hedef seçtiniz ? Aman eve çık rahat edersin mi yazmışım nerede yazmışım? 12 Eylül zamanı da Ege de başka ilçede tek kaldı annem. Evi kurşunlandı . Tek başına konu sahibi gibi evlat yetiştirmeye çabaladı başardı da. Kadın güçlü olmalı mecburuz diye cesaret vermek için örnekler veriyoruz hepimiz de hayatımızdan . Bu da sizi zerre ilgilendirmez . İyi akşamlar .

Amma yazmışsınız. Ne örnek vereceğimi size soracağımı bilmiyordum . Siz köyde doğmuşsunuz o hayata alışık olabilirsiniz . Annemle ben kaloriferli lüks bir ev varken ilçede , o köyde yaşamak zorunda kaldık. O köy sizin köyünüz akraba vs hepsi var. Biz camında demir olmayan köy dışındaki okulda korka korka uyuduk . Zorlukları mı yarıştırıyoruz pardon? Konu sahibi arkadaşım çok severim. Ben zaten aile evinde kal sabret de yazmışım kendisine . Ortasından okuyup konuyu beni mi hedef seçtiniz ? Aman eve çık rahat edersin mi yazmışım nerede yazmışım? 12 Eylül zamanı da Ege de başka ilçede tek kaldı annem. Evi kurşunlandı . Tek başına konu sahibi gibi evlat yetiştirmeye çabaladı başardı da. Kadın güçlü olmalı mecburuz diye cesaret vermek için örnekler veriyoruz hepimiz de hayatımızdan . Bu da sizi zerre ilgilendirmez . İyi akşamlar .
ben diyorum 1990 ile günümüz benzemiyor
siz gittiniz teee 12 eylüle
12 eylülde benim de etrafımda evi kurşunlanmayan yok

eee? ne yapalım yani? hiçbirimiz 12 eylüde doğmuş bile değildik.

yahu konuyla alakası yok diyorum.

o zamanlarda olsak gitsin bir arsaya çöksün yapsın bir gecekondu. ne kira ne fatura. buyrun. verdiğiniz örneklerin konuyla alakası bu kadar.

çabalasın ve umarım da başarsın. ama burada herkes coşmuş kadına evler filan tutmuş

bu kadın zaten kendisi kirada otururken
kirayi ödeyemediği için aile evine dönmüş...

ne oldu kiralar mı ucuzladı, bolluk mu geldi, ne değişti?

Dert sıkıntı yarıştırıyormuşuz daha neler. Ayrıntılı yazayım o zaman. Köy başka dil konuşuyordu bakkal vs yoktu . Ekmek alamıyorduk ekmek köylü de vermiyordu . Bir gece ateşlendim düşmemiş ateşimköye 1km uzakta gece yarısı köpeklerden korka korka kapıları çalmış annem . Jandarma aranmış da sağolsun gelmişler hastaneye götürdüler . Hiçkimseyi tanımadığın bir köyle tüm herkesin akraban olduğu yer bir mi? Haftada bir köylülerden birinin taksisi ilçeye giderdi . Gencecik annem tıkış pıkış takside mecbur vücudu köylülere değerek ezile büzüle ben de kucağında giderdik . Pazar da aynı şartlarda geri dönerdik . Gidemezsek 15 gün yıkanamazdık . Konu sahibini gayet iyi anlıyorum ben merak etmesin kimse

ben diyorum 1990 ile günümüz benzemiyor
siz gittiniz teee 12 eylüle
12 eylülde benim de etrafımda evi kurşunlanmayan yok

eee? ne yapalım yani? hiçbirimiz 12 eylüde doğmuş bile değildik.

yahu konuyla alakası yok diyorum.

o zamanlarda olsak gitsin bir arsaya çöksün yapsın bir gecekondu. ne kira ne fatura. buyrun. verdiğiniz örneklerin konuyla alakası bu kadar.

çabalasın ve umarım da başarsın. ama burada herkes coşmuş kadına evler filan tutmuş

bu kadın zaten kendisi kirada otururken
kirayi ödeyemediği için aile evine dönmüş...

ne oldu kiralar mı ucuzladı, bolluk mu geldi, ne değişti?
Mune hanım zorla polemiğe çekiyor . Cevap yazmayacağım . Kiraya çık hemen nerede yazdım ?

1 senedir tüm konuları böyle evliliği nasıl bitmiş yazmamış bi kadın önce kendini düşünmeli 18 yaşında değil 32 yaşında doğurmuş hiç cahil cuhela gariban bi yaş değil. Hala ailesini bana ev tutun kendimi öldürcem diye tehdit ediyor. Çocukları okuldan alıp 6 7 ye kadar bakan etüt yerleri var. En kötü temizliğe gidersin yine de çocuğunu rahat ettirirsin. Kurban olmak kolay tercih
Zaten cocugu varken insanin boyle davranma luksu yok. Intihar etmek falan sozu edilecek seyler degil. Bir sekilde o cocugun hayatini yola koymak zorunda. Dedigim gibi bilmedigim
Icin kendisini, belki cok caresizdir diye dusundum ve intihar konusunu da ciddiye almadim.

Hanımlar rica ediyorum tartışmayın, herkes kendi tecrübelerini ve tavsiyelerini paylaşıyor.

Konu sahibine uyar ya da uymaz🤷‍♀️

yaptı 25 bin

Verdiği örnekle gayet de alakası var.
Sizin köyünüzde WC banyo yokmuş ama su kuyusu varmış. Onun köyünde yeşillik varmış sizde yokmuş. Farkı böyle gördünüz. O ise annesinden bahsetti. Sudan ottan daha mühim şeylerle uğraşmış. Heidi gibi hissetmesi ise böyle bir zorluğun bir çocuğun zihninde böyle güzelmiş gibi kalması sevindirici bana göre.
Ayrıca eve çıkarsam para yetmeyeceği konusu da doğru. Ucu ucuna ancak. Gerçekçi bir yaklaşım Ama akıl sağlığımdan daha mı önemli bilemedim

Canım bak şimdi her gecenin bir sabahı var .Büyür minik kızın yoldas olur arkadaş olur sana .Biliyormusun vakti saati gelince o anne kız sohbetleri varya tadindan yenmez oluyor .Nasıl bir ruhsal yakınlık biliyormusun .Dün aynaya bakıyordum dedimki anneme benzedim .Yok sadece dış değil içimde .Annemin kızı oldum o onun yerine kendimi koydum sulalemin kadınlarıni düşündüm.Olani biteni geleni gideni her birinden bır parça buldum kendimde .Senin için işler zor bu aractanam ama zaten hayat zor ev kiralari yüzde bilmem kaç zamlandi motorin öyle gıda öyle.Takip eden bilir dunyadanda bı haber değiliz .Ailen toksik sende birçok badire yaşamışsın.Ama ben anlıyorum seni.Bu kadar karamsar olma belki mevkin artar belki daha iyi bir iş fırsatı çıkar belki birşeyler biryerden sana gülen yüzünü gösterir . Üzülme yeri gelir neler olur bu hayatta .Hepimizin sığacağı yer iki metrekare .Sen istersen başarırsın sen tuttuğunu koparırsın.Pes etmek yok her gün çaba .Seviyorum sizi

Verdiği örnekle gayet de alakası var.
Sizin köyünüzde WC banyo yokmuş ama su kuyusu varmış. Onun köyünde yeşillik varmış sizde yokmuş. Farkı böyle gördünüz. O ise annesinden bahsetti. Sudan ottan daha mühim şeylerle uğraşmış. Heidi gibi hissetmesi ise böyle bir zorluğun bir çocuğun zihninde böyle güzelmiş gibi kalması sevindirici bana göre.
Ayrıca eve çıkarsam para yetmeyeceği konusu da doğru. Ucu ucuna ancak. Gerçekçi bir yaklaşım Ama akıl sağlığımdan daha mı önemli bilemedim
Kuzum bak ne güzel anlamışsın. Şartlar ne olursa olsun ufak mutluluk bulunmalı bulduk da demek istemiştim. Sana da yazdım ya o sorunlu evde evdekilerin suyuna git ayıya dayı de gerekirse , bazı şeyleri görmemezlikten gel ama kızının psikolojisi için küçük mutluluklar yarat. Kitap saati yapın, film izleyin sarılarak sevgini hissetsin yazmadım mı? Ayol ben ne zaman yazdım hemen eve çık aldığın parayla rahatça geçinirsin ? Pes diyorum artık.Annem de köyde bazı adamların tacizini de anladı . Anlamamazlıktan geldi . Bilerek dokunan da oldu taksi de . Yuttu mecbur. Banane başka köylerin şartlarından. Ben kadınların çektiğine örnek verdim. Pes etmedi o sen de etme diye.

Back
X