k.valideyle birlikte yemek yapmak

yinandyang

Guru
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2011
3.942
3.658
373
Arkadaşlar benimki dert değil,sadece yeni evli olduğum için canımı sıkan bir mevzu. Size bir sorayım istedim.
Nazlı büyütüldüm üniversite, yüksek lisans, iş güç derken, bi hatun olarak malesef mutfakta çok iyi değilim:( Hiç beceremiyor değilim. Elimden gelen şeyler var. Eşim de sağolsun yemek konusunda anlayışlıdır yavaş yavaş alışıyorum.

sorun şu ki, haftaiçi zaten çalışıyorum, eşim de haftasonlarını bir şekilde ailesiyle bir plan yaparak geçirmek istiyor anlayışlı olayım diyorum ama bu da beni yoruyor. Kayınvalidemler öyle sadece çaya ya da yemeğe gelmezler. Geldiler mi sabah kahvaltıdan gece yarısına kadar otururlar. bu durumda mecburen mutfaga birlikte giriyoruz. ama bu beni sinir ediyor. ben henüz evimin hanımı olamadan onunla mutfağımı paylaşmak zorunda kaldığım gibi ona sormak zorunda kalıyorum çünkü yöresel şeyler yapıyor ve benim adını bile duymadığım şeyler.
Bu konuda eşime bir şey söylemeye çekiniyorum. ailesini istemediğimi düşünmesin. sadece çaya gelseler ikram çıkartırım, ya da yemeğe gelseler çorba ana yemek salata pilav bir iki zeytinyağlı meze türü hazırlayabilirim. Ama sabahtan akşama olunca ben de ne yapacağımı şaşırıyorum. Kahvaltı öğlen birşeyler çay saati birşeyler akşam yemeği sonra tatlısı meyvesi... Yani, bütün bunları kayınvalidemle beraber yapmak zorundayım ve ben huzursuz oluyorum. Evimin hanımı olamıyorum yani... bunu eşime söylesem onlar misafir mi diyeceğini adım gibi biliyorum.

Nasıl üstesinden gelebilirim bana bir akıl verin...

ne güzel işte kadın yöresel möresel bişeyler yapıyomuş. bırakın o yemekleri yapsın, siz de salata vs basit şeyleri yapın.. çıkan bulaşıkları toparlayın vs..

kayınvalideniz size yardım etmeyip, mutfakta tek başınıza köle gibi çabalasaydınız üzülürdüm. ama kadın yardım ediyormuş..

madem eşiniz gelmelerine ses çıkarmanıza kırılacak, mevzu yapmayın derim.

Arkadaşlar benimki dert değil,sadece yeni evli olduğum için canımı sıkan bir mevzu. Size bir sorayım istedim.
Nazlı büyütüldüm üniversite, yüksek lisans, iş güç derken, bi hatun olarak malesef mutfakta çok iyi değilim:( Hiç beceremiyor değilim. Elimden gelen şeyler var. Eşim de sağolsun yemek konusunda anlayışlıdır yavaş yavaş alışıyorum.

sorun şu ki, haftaiçi zaten çalışıyorum, eşim de haftasonlarını bir şekilde ailesiyle bir plan yaparak geçirmek istiyor anlayışlı olayım diyorum ama bu da beni yoruyor. Kayınvalidemler öyle sadece çaya ya da yemeğe gelmezler. Geldiler mi sabah kahvaltıdan gece yarısına kadar otururlar. bu durumda mecburen mutfaga birlikte giriyoruz. ama bu beni sinir ediyor. ben henüz evimin hanımı olamadan onunla mutfağımı paylaşmak zorunda kaldığım gibi ona sormak zorunda kalıyorum çünkü yöresel şeyler yapıyor ve benim adını bile duymadığım şeyler.
Bu konuda eşime bir şey söylemeye çekiniyorum. ailesini istemediğimi düşünmesin. sadece çaya gelseler ikram çıkartırım, ya da yemeğe gelseler çorba ana yemek salata pilav bir iki zeytinyağlı meze türü hazırlayabilirim. Ama sabahtan akşama olunca ben de ne yapacağımı şaşırıyorum. Kahvaltı öğlen birşeyler çay saati birşeyler akşam yemeği sonra tatlısı meyvesi... Yani, bütün bunları kayınvalidemle beraber yapmak zorundayım ve ben huzursuz oluyorum. Evimin hanımı olamıyorum yani... bunu eşime söylesem onlar misafir mi diyeceğini adım gibi biliyorum.

Nasıl üstesinden gelebilirim bana bir akıl verin...

canım önden, bi gün önceden hazırlasana, böreğini, zeytinyağlılarını vs... vs...
geldikleri zamanda sabah kahvaltılık böreğini vs.. çıkartırsın
diğer öğünlerde zaten önden zeytinyağlını ve diğer önden yapıabilecek yemeklerini çıkartırsın
mangal gibi, çorba gibi hemen taze tüketilcek şeyleri o an yaparsın olur biter
:13:

Son düzenleme:
anne sen otur yorulma misafirsin ben kendim öğreneyim yavaş yavaş sen böyle yardım ettikçe öğrenemiyorum desen hem kırmamış olursun hemde aynı mutfakta bulunmazsınız:)

kayınvalıdem ile karsı karsıya evım calısıyorum sahab kahvaltım onlarda aksam yemegım onlarda olur ama tatıl gunlerımde kendı evıme gecmem sen gibiyim oku calıs evlen mutfakdan anlamam ama bana sen yap yıyelım demez beraber yapar yer içeriz kendı annem yerıne koyarım onu bana beceremıyorsun demez sorarım şöyle böyle tamam mı kızım bı daha öyle yap emi gibi tembıhlerde bulunur eger onu ters algılasaydım cok sorunlar yasardık ben annem mutlu olsun isterım eşimde annesını mutlu ıster ben annesı ile anlastıkca eşim beni göklere cıkartıyor ben mutlulugun sırrını buldum ailesi ile içten ve iyi olabılmek bana okdr ıyı davranıyorkı eşim kardeşi annesi babası ben onlar gibiyim çünkü onunla yaparım zeytınyaglımı onunla yerım :) tavsıyem acık ve ıyı davranın ıyıde olun içten gelerek

valla ne güzel mutfağa giriyomuş kadıncağız.benim kaynanam girmez yani zaten ben sokmam.utanırım onun mutfakta benim işlerimi yapmasına.onlar artık yaşını başını almış hizmet görmeyi hakeden insanlar.ama kaynanan buna rağmen yardım ediyomuş.farkında demek ki senin bu durumunun.ama bu sorun ettiğin şey yerine sana bişi bilmiyo anlamıyo gibi imalarda bulunsaydı asıl o sorun olurdu.bence gayet güzel bi durum ve yöresel yemeklerii filan öğrenebileceğin güzel bi fırsat.mutfakta birden fazla kişiyle iş yapmak daha güzeldir.çabuk biter hem işler...

canım önden, bi gün önceden hazırlasana, böreğini, zeytinyağlılarını vs... vs...
geldikleri zamanda sabah kahvaltılık böreğini vs.. çıkartırsın
diğer öğünlerde zaten önden zeytinyağlını ve diğer önden yapıabilecek yemeklerini çıkartırsın
mangal gibi, çorba gibi hemen taze tüketilcek şeyleri o an yaparsın olur biter
:13:

aslında eşim de benim dert ettiğimi görüyor. daha önce "takma kafana annemler bizi görmeye geliyor sen iyi ev hanımı oldun mu olmadın mı kontrole gelmiyorlar canını sıkma" demişti. Ama ben de beceriksiz gelin olarak tarihe geçmek istemiyorum. eşime göre asla kötü düşünmezler vs vs ama işin gerçeği eve gidip "aman bişeyden de anlamaz" demelerini istemiyorum. Yani koz vermek istemiyorum zaten kinayeli konuşmayı laf sokmayı severler. Ben de fasulyedir,barbunyadır yapıyorum önceden ama dediğim gibi öyle çok hızlı çok pratik olamadım daha.
Bir de özeniyordum şöyle özenli bir masa kurarak davet ederek gelmelerini ama hiç fırsat bırakmadılar. Fazla samimi olduk:)))

canım siz yeni evlisiniz bu kadar uzun süre kalmalarına gerek yok.
zaten çalışıyorsun hafta sonu temizlik mi yapıcan yemek mi yapıcan yoksa kocanla vakit mi geçireceksin.
siz hafta içi iş çıkışı yemeğe gidin hem beraber vakit geçirmiş olursunuz hemde hafta sonun size kalmış olur.
biz öyle yapıyoruz 1 senelik evliyim toplasan 5 kere yemeğe gelmemişlerdir.tabi kendi ailem içinde geçerli bu.
her hafta yemeğe bi gün kendi aileme bi gün de eşimin ailesine gidiyoruz.hem onlarla vakit geçiriyoruz,hemde hafta sonu kendimize ayırıyoruz.
ne kadar yemeğe yardım etsede bulaşığı temizliği çıkar.zor olur senin için.tabi sürekli bu şekildeyse eğer çok sık gelmiyorlarsa önceden hazırlık yapıp doloba atarsın.pratik şeyler hazırlarsın hem çeşit fazla olur hemde yorulmazsın.

kayınvalıdem ile karsı karsıya evım calısıyorum sahab kahvaltım onlarda aksam yemegım onlarda olur ama tatıl gunlerımde kendı evıme gecmem sen gibiyim oku calıs evlen mutfakdan anlamam ama bana sen yap yıyelım demez beraber yapar yer içeriz kendı annem yerıne koyarım onu bana beceremıyorsun demez sorarım şöyle böyle tamam mı kızım bı daha öyle yap emi gibi tembıhlerde bulunur eger onu ters algılasaydım cok sorunlar yasardık ben annem mutlu olsun isterım eşimde annesını mutlu ıster ben annesı ile anlastıkca eşim beni göklere cıkartıyor ben mutlulugun sırrını buldum ailesi ile içten ve iyi olabılmek bana okdr ıyı davranıyorkı eşim kardeşi annesi babası ben onlar gibiyim çünkü onunla yaparım zeytınyaglımı onunla yerım :) tavsıyem acık ve ıyı davranın ıyıde olun içten gelerek

Öyle eli maşalı değilse de dominant bi kadın k.validem. Aslında hizmet bekliyor, sadece ben beceremem diye düşündüğü için benim hiç bilmediğim şeyleri yapıyor. Ben aslında kendilerini de evlerindeymiş gibi çok rahat hissetmelerini istemiyorum. Misafir olduklarını bilsinler istiyorum ama bu sınırı koymam gittikçe zorlaşıyor. Bu arada annemler evlendiğimden beri hala gelmediler. Kızım siz yeni evlisiniz hele bir alışın diyorlar. Yani sorun biraz burada. Bana alışma dönemi bırakmamış olmalarında.

aslında eşim de benim dert ettiğimi görüyor. daha önce "takma kafana annemler bizi görmeye geliyor sen iyi ev hanımı oldun mu olmadın mı kontrole gelmiyorlar canını sıkma" demişti. Ama ben de beceriksiz gelin olarak tarihe geçmek istemiyorum. eşime göre asla kötü düşünmezler vs vs ama işin gerçeği eve gidip "aman bişeyden de anlamaz" demelerini istemiyorum. Yani koz vermek istemiyorum zaten kinayeli konuşmayı laf sokmayı severler. Ben de fasulyedir,barbunyadır yapıyorum önceden ama dediğim gibi öyle çok hızlı çok pratik olamadım daha.
Bir de özeniyordum şöyle özenli bir masa kurarak davet ederek gelmelerini ama hiç fırsat bırakmadılar. Fazla samimi olduk:)))

samimiyet daha iyi işte.öyle her defasında protokol ağırlar gibi olmaz zaten.mutlaka bi süre sonra o özenli sofralar filan yerini sıradanlığa bırakacaktı.onlar seni böyle şeylerle yormamış anlaşılan.kendini rahat hissetmeye çalış.elinden geleni yap.kayınvalidene de ilk şöyle bi rica edersin sen otur ben mahcup oluyorum böle gibisinden.yok nolcak filan derse de sen bilirsin filan dersin.birlikte sohbet ederek yaparsınız hazırlığınızı.mutfak eğitimini de diğer misafirlerin geleceğinde yapmaya çalışırsın...

Bu arada sadece kayınvalidem kayınpederim gelmiyor tabi elti görümce hep beraber toplanıyoruz. ama onlardan pek hayır yok :) Benim canımı sıkan sanırım asıl oalrak eşimin aynı samimiyeti kendi aileme göstermemiş olması. annem bu yüzden geliriz annecim geliriz iftara geliriz zaman var daha deyip erteliyor her seferinde. Ama ben eşimin ailesiyle haftasonlarımı sabahtan akşama kadar geçiriyorum. Sadece iki haftasonu arkadaşlarımızla plan yaptık şimdiye kadar.

valla çok iyi anlıyorum daha evine alışamadan sürekli beraber olmak zor. bence haftasonu gelmeden siz başka planlar yapın. onlardan önce davranın yani

açıkçası burada kayınvalidenin mutfakta sana yardım etmesinden daha çok, kendini evindeymiş gibi hissetmesi rahatsız edici bence
çünkü ne olursa olsun o evin hanımı sizsiniz, tüm gün bütün ailenin sizde olması, sizin onları istediğiniz gibi ağırlayamamanız, bi de üstüne kayınvalidenizi mutfağa girip kendi kafasına göre yemek yapması hakikaten çok sıkıcı
yani müsade etsinler de, o evin hanımı olarak ne yemek yapılacağına siz karar verin
tamam belki kayınvaliden bunu 3-5 yıl sonra yapsa daha farklı yaklaşılabilir ama henüz yeni evlisiniz ve sen evine alışamamışken kayınvalidenin bu kadar rahat hareket etmesi hiç hoş değil
ayrıca ne zamandır evlisiniz?
ailenizin evinize yeni evlisiniz diye henüz gelmelerine rağmen kayınvalidenizin sizin evinizde bu kadar rahat davranması sizin daha da bi sinirinizi bozuyordur
bence ilk fırsatta kendi ailenizi iftara davet edin, şık ve güzel bir sofrayla
böylece kendinizi daha mutlu hissedersiniz, ayrı bir yuvam oldu, annemleri ağırlıyorum diye :)

bence sen bi gün annenleri zorla çağır hatta ramazan olmasaydıda sabahtan akşama kadar otursalardı sora bakalım eşin bi dahaki hafta çağırabilirmiydi altta kalma onlar ne kadra geliosa sizinkilerde gelsin annesinin yanında oturduğu gibi oturamayınca anlar seni:66:

açıkçası burada kayınvalidenin mutfakta sana yardım etmesinden daha çok, kendini evindeymiş gibi hissetmesi rahatsız edici bence
çünkü ne olursa olsun o evin hanımı sizsiniz, tüm gün bütün ailenin sizde olması, sizin onları istediğiniz gibi ağırlayamamanız, bi de üstüne kayınvalidenizi mutfağa girip kendi kafasına göre yemek yapması hakikaten çok sıkıcı
yani müsade etsinler de, o evin hanımı olarak ne yemek yapılacağına siz karar verin
tamam belki kayınvaliden bunu 3-5 yıl sonra yapsa daha farklı yaklaşılabilir ama henüz yeni evlisiniz ve sen evine alışamamışken kayınvalidenin bu kadar rahat hareket etmesi hiç hoş değil
ayrıca ne zamandır evlisiniz?
ailenizin evinize yeni evlisiniz diye henüz gelmelerine rağmen kayınvalidenizin sizin evinizde bu kadar rahat davranması sizin daha da bi sinirinizi bozuyordur
bence ilk fırsatta kendi ailenizi iftara davet edin, şık ve güzel bir sofrayla
böylece kendinizi daha mutlu hissedersiniz, ayrı bir yuvam oldu, annemleri ağırlıyorum diye :)

Beni anladığınız için teşekkür ederim. şöyle 1-2 yılı geride bırakmış olsam dert etmem zaten ben de. daha 3 ay bile olmadı evleneli. Zaten ben bana yardım etmesini değil kendi evimde misafir gibi olmama sinir oluyorum. Ama buna izin veren eşim. Ona bir şey demiyorum yanlış anlayacak diye nişan dönemi ailesiyle ilgili bir laf ettim aldım ağzımın payını öğrendim ki erkeğe ailesiyle ilgili birşey söylemenin usulü yolu yordamı var. İşte bu konuda henüz bu yolu keşfedemedim.

bence sen bi gün annenleri zorla çağır hatta ramazan olmasaydıda sabahtan akşama kadar otursalardı sora bakalım eşin bi dahaki hafta çağırabilirmiydi altta kalma onlar ne kadra geliosa sizinkilerde gelsin annesinin yanında oturduğu gibi oturamayınca anlar seni:66:

:1: rahat oturup kalkma konusuna hiç değinmedim bile.. Eşim zaten oturmaz bizimkilerle o kadar imkansız. Annemlerde 3 saati geçmedik daha. Zaten evlendikten sonra benimle bir kere geldi o da el öpmeye işte:( Ben zorlamıyorum onu, sıkılır diye ama işte biz geliniz ya, her şeye uyum sağlamak zorundayız:(

:1: rahat oturup kalkma konusuna hiç değinmedim bile.. Eşim zaten oturmaz bizimkilerle o kadar imkansız. Annemlerde 3 saati geçmedik daha. Zaten evlendikten sonra benimle bir kere geldi o da el öpmeye işte:( Ben zorlamıyorum onu, sıkılır diye ama işte biz geliniz ya, her şeye uyum sağlamak zorundayız:(

eşin senin ailene 3 ay boyunca sadece el öpmek için geldi ve ailen size gelselerde eşin onlarla oturmayacak
bence ailen damatlarının bu huyunu hissettiği için 3 aydır evinize gelememişler
pardon da henüz 3 aylık evliyken eşini zorlamamak, eşinin rahatını bozmamak adına ona bişey yaptırmaz yada söylemezsen; o da sen gelinsin deyip istediği herşeyi size yaptırır
kusura bakmayın ama bu son yazdıklarınızdan dolayı size çok kızdım; ne demek eşim benim ailemle sıkılır o yüzden onu zorlamıyorum,
siz onun ailesiyle birlikteyken çok mu keyif alıyorsunuz????
yada eşinize bişey söylemediğiniz için öyle mi sanıyor???
lütfen arkadaşım , bi laf vardır "ağaç yaşken eğilir" diye. sizde lütfen evliliğiniz ilk dönemlerinde bütün kartları açıkça oynayın, sevdiğiniz , sevmediğiniz şeyleri ve eşinizden beklentilerinizi açıkça söyleyin
söyleyin ki herkes kimden ne bekleyeceğini o ölçüde belirlesin
işte yukarıda saydığım nedenlerden dolayı evliliklerin ilk ayları hep sıkıntılı geçmiştir
herkes beklentilerini açıkça söyler, kabul edilirse ne ala, kabul edilmezse sürtüşmeler vs, olabilir
hiç sıkıntı değil bunlar bence, çiftlerin birbirinin ne istediğini bilmesi için her yol mübahtır

ilk yazdığınıza göre yorum yapacağım.
ben de ilk evlendiğimde mutfakta pek iyi değildim. biz de kayınvalidemler bize geldiğinde birlikte mutfağa girerdik. kayınvalidem aşçı ben asistanı olurdum:) hiç bir zaman rahatsız olmadım. onun sayesinde harika yemekler yapmayı, mutfakta gereken püf noktalarını öğrendim:) ona her zaman duacıyım. ben öğrenmekte azimliydim, o öğretmekte sabırlıydı. bence bunu sıkıntı yapmayın, hazır yanınızda bilen var öğrenmeye bakın. emin olun arada onu onare edecek şeyler de söylerseniz çok şey kazanırsınız. sohbet ede ede birlikte yemek hazırlamayı hala severim:)

bir keresinde bana pirinci tuz katıp sıcak suyla haşlamamı söylemişti. o arada kendi telefon görüşmesi yapıyordu. bizde haşlamak kaynatmak anlamında kullanılıyor. istediğine anlam veremesem de anladığımı yaptım. meğerse o pirincin üzerine tuz katıp sıcak su dökmemi istemiş:)))) çok utanmıştım. ama o sağolsun olsun kızım ondan dolma yaparız ziyan olmaz. birbirimizi tanıyıp anlayacağız demişti:)
bugün bu anımızı hala hatırlayıp gülerim:)))

haklısın sende canım hak verıyorum soyle bısey yapabılırsın canm onlar gelmeden bı gun once haberın olur heralde herseyı aksamda hazırlaya bılırsın besela cay ıcın kurabıyenı tatlını aksamdan yap...kahvaltıda zaten aynı seyler olur hep ...oglen bı patetes salatası ve kurabıyeyı cıkarrsın 5 te de meyve verrsın aksamda yaptıgın zeytın yaglıları corbayı ve ana yemeklerı verrsın senle bırlıkta durumu olmaz ben herseyı hazrladım dersın...

Back
X