Kabızlık ta (Konstipasyon) Diyet..

siyah papatya

Guru
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2007
428
18
- KABIZLIK Nedir ?

Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkmaya kabızlık, peklik ya da inkıbaz denir. Tıp dilinde ise konstipasyon adı verilir. Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır
Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür. Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden alınacak müsil ilaçları kötü sonuçlar doğurabilir. Kabız olmayı önlemek için, sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır. Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır.
Müzmin kabızlıktan şikayet edenlerin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz gibi yiyecekleri azaltmaları, kahve çay ve sigarayı en az miktara indirmeleri, alkolü bırakmaları gerekir. Kabızlığı gideren ilaçların fazla miktarda ve uzun süre kullanılması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilaçları kullanırken tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir.
 
Ekteki listede sadece kabızlık çekenlerin değil sağlıklı olmak isteyen herkesin uyması gereken genel prensipleri bulacaksınız. Diyet; kısıtlayıcı çağrışımı nedeniyle sevimsiz bir kelime... Kimse ömür boyu kısıtlamalarla yaşamak istemez. Oysa dengeleyici bir yaklaşımla kabızlıktan ve onun neden olduğu hemoroid, fissür, şişmanlık ve hatta kanserden korunmak mümkün. Bol su, lifli gıdalar ve hareket; barsaklarınızın dostudur. Pirinç, hamur işleri, et, balık, tavuk gibi gıdaları, sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye çalışın. Bitki çaylarını tercih edin. Ancak abartmayın. Aynı cins bitki çayını günde 2 fincandan fazla tüketmeyin. Dilerseniz listeyi buzdolabınıza ya da mutfağın görünür bir yerine asın. Beslenme alışkanlıklarınız değiştikçe listeye daha az bakacaksınız.



DOST GIDALAR

Bol su (günde en az 8-10 bardak)
Kepek ekmeği, her türlü kepekli gıda
Bol sebze, meyve
Kabak, Ispanak, Pırasa, Lahana, Havuç, Kereviz, Semizotu, Brokoli, Enginar, Yeşil Salata, Pazı
Erik, Kayısı, İncir, Üzüm, Armut, (Bu meyvelerin kurusu yada hoşafı)
Sıcak-ılık bal şerbeti





YASAKLAR

Çay, kahve, kola
Fast-food
Abur cubur (cips,kraker,bisküvi vb)



KISITLANMASI YADA DENGELENMESİ GEREKEN GIDALAR

Pirinç
Beyaz undan yapılmış her türlü poğaça, kurabiye, börek, hamur işi
Makarna, erişte
Et-balık-tavuk
Muz Şeftali (Kabuksuz)
Bu tür gıdalar yanında uygun sebze, salata, hoşaf, meyve kombinasyonuyla tüketilmelidir. Pirinç mümkünse kabuklu olarak, unlu mamuller kepekli olarak tüketilmelidir.







TAVSİYE EDİLEN BİTKİ ÇAYLARI

Rezene, Ihlamur, Anason, Isırgan, Nane, Papatya, Melisa, Mate, Yeşil çay, Form çay

Kabızlığın şiddetlendiği günlerde; Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu Bir kase yoğurt içinde sabah aç karnına alınabilir. Gereğinde doz 3x2 yemek kaşığına arttırılabilir.

EGZERSİZ BARSAKLARIN ÇALIŞMASINI DÜZENLER, HAREKETSİZLİK İSE TEMBELLEŞTİRİR.

Tercihen sabahları 30-45 dakika tempolu yürüyüş yada 15-20 dakika egzersiz yapılmalıdır.
Barsak yumuşatıcı ilaçlar,barsakları tamamen tembelliğe alıştırıp,müdahalesiz çalışamaz hale getireceği için çok acil durumlar dışında asla kullanılmamalıdır.
(ALINTIDIR)
 
Kabızlık günümüz insanında her 5 kişiden ikisinde var olan bir rahatsızlık. Stres ve yanlış beslenme temel sebeplerinden biri. Önlemenin yöntemleri aslında çok da zor değil.

Stres ve yanlış beslenme pek çok metropol insanında kabızlığa yol açıyor. Posalı yiyecekler yerine karbonhidratlı gıdalarla beslenen ve su içmeyen birçok kişi, hayatlarının belli bir döneminde kabızlıkla ilgili savaş veriyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, posalı yiyeceklerle kabızlığı yenmenin ipuçlarını verdi:

* Günlük beslenmenizde tükettiğiniz basit şekerler size yüksek oranda kalori sağlarken kan şekerinizde dalgalanmalara yola açarak çabuk acıkmanıza neden olur. Posa ise su çekme yeteneği olduğundan mide içerisinde şişerek hacim yaratır ve kendinizi daha tok hissedersiniz. Ayrıca posa mideyi geç terk ettiği için, tokluk hissiniz uzun süre devam eder.

VAR OLANI DA ÇÖZER

* Kalori içermeyen posa, formunuzu korumak adına birebirdir. Eğer sık sık acıkıyorsanız, şeker tüketiminizi azaltmanızın ve posa tüketiminizi arttırmanızın vakti çoktan gelmiş demektir.

* Kabızlığın gelişiminin önlenmesinde ve mevcut kabızlığın düzeltilmesinde posanın büyük etkisi bulunmaktadır.

* Diyet posasının yeterli miktarda tüketilmesi kalınbağırsak kanserinin oluşumunun önlenmesine de yardımcı olur.

* Çözünülebilir posa içeren yulaf, arpa ve pirinç kabuğu gibi besinler, karaciğerdeki kolesterol sentezini azaltarak, kötü huylu (LDL) kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olmaktadırlar.

Kabızlığı yenen müthiş karışım

* 1 kaşık yulaf ezmesi.

* 4 adet küçük küçük doğranmış kuru kayısı.

* 1 avuç kuru siyah üzüm.

* 2 çorba kaşığı iri dövülmüş ceviz.

* 1 su bardağı süt. Yukarıdaki besinleri bir kasede karıştırıp, sabah kahvaltısı olarak tüketin. Gün içinde bol su içmeyi ve hafif fiziksel aktiviteler yapmayı da unutmayın.

Kaynak:Sabah
 
Kabızlık haftada üç kereden az dışkılamak demektir. Kabızlık durumunda dışkı sert, kuru ve daha az miktarlarda olur. Kabızlık halinde kişide karın ağrısı, şişkinlik, karında dolgunluk hissi meydana gelir. Günümüzde beslenme ve fizik aktiviteyi olumsuz yönde etkileyen yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle olukça sık rastlanmaktadır.
Neler kabızlığa neden olur ve neler kabızlığı düzeltir?
Diyet: Lifli gıdalar tüketilmeli. Lif en çok meyve, sebze ve kurubaklagillerde bulunur. Fazla miktarda et, pilav, makarna gibi gıdaların tüketilmesi kabızlığa yol açar.
İçecekler: Su içilmesi çok çok önemlidir. Az su içilmesi kabızlığa neden olur. Kahve, çay, kola ve alkollü içecekler de kabızlığı artıracaktır.
Fizik aktivite: Unutulmaması gereken en önemli nokta, hareket eden insanda bağırsakların da hareket ettiğidir. Gün boyu oturan kişilerin kabızlık yaşamaları yüksek olasılıktır. İş gereği oturarak çalışan kişiler, günün iş dışındaki saatlerinde mutlaka yürüyüş yapmalıdırlar.

Pek çok neden var
Psiko-sosyal: Stres ve gergin hayat tarzı.
metabolik hastalıklar: Şeker hastalığı, tiroid hastalığı.
Gebelik dönemi: Bu dönemde kabızlık hormonal değişiklikler nedeniyle son derece kolay gelişir.
İleri yaş: Bağırsaklardaki kas yapısının değişmesi nedeniyle ilerleyen yaşta kabızlık sık rastlanan bir durumdur.
Yapısal bozukluklar: Bağırsağı içeren kanser, basur, divertikül gibi hastalıklar.
Kas hastalıkları: Amiloid ve skleroderma gibi hastalıklar.
Sinir sistemi hastalıkları: Parkinson hastalığı, mutipl skleroz, inme.

Tutma alışkanlığı...
Bazı ilaçlar: Kansızlık için kullanılan demir ilaçları, bazı hipertansiyon ilaçları, depresyon ilaçları, kalsiyum, verapamil, mide için kullanılan anti-asit ilaçlar, çok fazla miktarlarda kabızlığı önleyen ilaçların kullanılması.
Uzun yolculuklar, dışkılama hissi olmasına rağmen tutmak ve geciktirmek de kabızlığa yol açabilir. Özellikle çocuklar ev dışında tuvalete gitmemek veya oyunu bölmemek amacıyla bu tutumu geliştirirler.
 
Kabızlık (Konstipasyon) 2

Kabızlık başka sorunlara yol açar mı?
Uzun süreli kabızlık hemoroid, yani basurun ortaya çıkmasına yol açar.
Ayrıca anal bölge çatlak ve yırtıkları da oluşabilir. Bu durumlar, bu bölgede kaşıntı, ağrı, kanama, sümüklü dışkılama ile kendini gösterir.
Kabızlık herkesin hayatında zaman zaman olabilen bir sorundur. Özellikle kadınlarda adet dönemi öncesi hormonların etkisiyle meydana gelir. Bazı kişiler kabızlıkla başa çıkmada sadece ilaç kullanmayı tercih ederler. Ancak unutulmaması gereken önemli nokta aşırı ilaç kullanıldığında ilaçların da kabızlık yapabildiğidir.

Tedavide nelere dikkat edilmelidir?
Tuvalete gitme hissi olduğunda asla ertelenmemelidir. Bağırsak hareketlerinin (yani tuvalete çıkma hissinin) göz ardı edilmesi kabızlığa neden olur. Bu özellikle çocuklarda, yolculuk sırasında veya sadece evde tuvalete gitme alışkanlığı olan kişilerde, ayrıca duygusal stres, yoğun çalışma temposu olanlarda sıklıkla kabızlık nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilmelisiniz ki, bağırsak terbiye edilebilen bir organınızdır. Her gün aynı saatte tuvalete gitmek, burada biraz vakit geçirmekle düzenli bir dışkılama alışkanlığı geliştirebilirsiniz.
Lifli gıdalar yenmelidir . Bunlar: Fasulye, kurubaklagiller (mecimek, nohut) taze meyve, sebzelerdir. Et, peynir, pirinç, muz, makarna, patates ise kabızlığı olumsuz etkiler.
Yeteri kadar su içilmesi çok önemlidir. Susuzluk ihtiyacı için içilen diğer sıvılar asla suyun yerini tutmaz.
Bağırsakların çalışması için vücudun hareket ediyor olması gereklidir. Sürekli oturan veya yatmak zorunda olan kişiler beslemelerine dikkat etseler dahi (içtikleri su ve yedikleri zengin lifli gıdalara rağmen) kabızlıktan şikayet ederler. Her gün düzenli 30-45 dakikalık yürüyüşler bağırsakların hareketlerinin düzenlenmesine oldukça katkıda bulunur.
İlaç tedavisi uygulanıp uygulanmayacağına ve hangi seçeneğin kullanılacağına bir hekim karar vermelidir. İlaç tedavisi, önerilerimi uygulamanıza rağmen düzelmeyen, dirençli durumlarda düşünülmelidir.
 
Stres ve yanlış beslenme pek çok metropol insanında kabızlığa yol açıyor.
Posalı yiyecekler yerine karbonhidratlı gıdalarla beslenen ve su içmeyen birçok kişi, hayatlarının belli bir döneminde kabızlıkla ilgili sorun yaşıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, posalı yiyeceklerle kabızlığı yenmenin ipuçlarını verdi:

* Günlük beslenmenizde tükettiğiniz basit şekerler size yüksek oranda kalori sağlarken kan şekerinizde dalgalanmalara yola açarak çabuk acıkmanıza neden olur. Posa ise su çekme yeteneği olduğundan mide içerisinde şişerek hacim yaratır ve kendinizi daha tok hissedersiniz. Ayrıca posa mideyi geç terk ettiği için, tokluk hissiniz uzun süre devam eder.

VAR OLANI DA ÇÖZER
* Kalori içermeyen posa, formunuzu korumak adına birebirdir. Eğer sık sık acıkıyorsanız, şeker tüketiminizi azaltmanızın ve posa tüketiminizi arttırmanızın vakti çoktan gelmiş demektir.

* Kabızlığın gelişiminin önlenmesinde ve mevcut kabızlığın düzeltilmesinde posanın büyük etkisi bulunmaktadır.

* Diyet posasının yeterli miktarda tüketilmesi kalınbağırsak kanserinin oluşumunun önlenmesine de yardımcı olur.

* Çözünülebilir posa içeren yulaf, arpa ve pirinç kabuğu gibi besinler, karaciğerdeki kolesterol sentezini azaltarak, kötü huylu (LDL) kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olmaktadırlar.

Kabızlığı yenen müthiş karışım
* 1 kaşık yulaf ezmesi.

* 4 adet küçük küçük doğranmış kuru kayısı.

* 1 avuç kuru siyah üzüm.

* 2 çorba kaşığı iri dövülmüş ceviz.

* 1 su bardağı süt. Yukarıdaki besinleri bir kasede karıştırıp, sabah kahvaltısı olarak tüketin. Gün içinde bol su içmeyi ve hafif fiziksel aktiviteler yapmayı da unutmayın.
 
biz kadınların en büyük savaş verdiği şey maalesef kabızlık suyun tabii ki çok önemi var.sabah aç karnına 1 bardak ılık su çok iyi geliyor
 
Kabızlık
kabızlık
Tuvalete hiç çıkmama veya çok seyrek çıkmaya kabızlık, peklik ya da inkıbaz denir. Tıp dilinde ise konstipasyon adı verilir. Yeterince sulu şeyler yememe, sinir bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı, sindirim sistemi bozuklukları, hormon dengesizliği, basur, fıtık boğulması, kabızlığı doğuran nedenler arasındadır. Ayrıca günlerinin büyük bir kısmını oturarak geçirmek zorunda olanlarla, hamilelerde ve yaşlılarda görülür. Öncelikle kabızlığa neden olan hastalığı tespit etmek gerekir. Esas nedeni tespit etmeden alınacak müsil ilaçları kötü sonuçlar doğurabilir. Kabız omayı önlemek için, sebze çorbaları ve yemekleri, mercimek, ıspanak, salata, balık ve çavdar ekmeği yemek çok faydalıdır. Ayrıca erik reçeli, bal, üzüm, kayısı veya elma yemek; bol su veya şerbet içmek de yararlıdır. Müzmin kabızlıktan şikayet edenlerin de; fazla et, yumurta, peynir, beyaz ekmek, muz gibi yiyecekleri azaltmaları, kahve çay ve sigarayı en az miktara indirmeleri, alkolü bırakmaları gerekir. Kabızlığı gideren ilaçların fazla miktarda ve uzun süre kullanılması kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ilaçları kullanırken tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir.

anus kaşıntısı
Anus (şerç); yani sindirim kanalının doğrubağırsak denilen son kısmındaki çıkış deliği veya çevresinde (oturak yerinde) görülen kaşıntıların nedeni çeşitlidir. Bunlar arasında; kılkurtları, sümüksü akıntı, basur, çatlak, ishal veya kabızlık, egzama (mayasıl), sinir bozukluğu veya yeteri kadar temizliğe dikkat edilmemesi sayılabilir.

ateş
Vücut sıcaklığının yükselmesine ateş denir. Vücut sıcaklığı bedenin her yerinde aynı değildir. Örneğin; termometre ağıza konulduğunda görülen ısı, koltuk altına konulduğunda gösterdiği ısıdan 0,5 derece daha düşüktür. Diğer taraftan, vücut ısısı gün boyunca da 0,5 derece oynar. Sabahın erken saatlerinde ısı düşük, akşam saatlerinde yüksektir. Vücut ısısı 36,2 - 37,5 arasında ise normaldir. Ateşle birlikte; üşütme, titreme, baş ağrısı, bunalma, huzursuzluk, vücut kırgınlığı, iştahsızlık, kabızlık, sayıklama, havale veya koyu renkli idrar çıkarmada görülebilir. Ateşin nedeni, genellikle soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüzit, kulak iltihabı, bağırsak iltihabı veya böbrek hastalıklarından biri olabilir. Bu nedenle tedaviden önce nedeni tespit etmek gerekir.

basur
Son bağırsakta bulunan siyah kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamalarına; halk arasında basur, tıp dilinde hemoroid denir. Başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. kabızlık, hamilelik, şişmanlık, soğuk yerlerde fazla oturma, alkol alışkanlığı ve son bağırsaklardaki bazı hastalıklar, basura neden olur. Basurlar iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç basur; makatın içinde meydana gelen basurlara verilen isimdir. Dış basur; makatın dışında, küçük, yuvarlak, eflatuni renkte tümörlerdir. Tedavide ilk şart, kabızlığı gidermektir.

baş ağrıları
Baş ağrıları çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bunlar; şöyle sıralanabilir. Aşırı yemekten sonra görülen veya açlıktan kaynaklanan baş ağrıları. Göz, kulak veya burun hastalıklarından kaynaklanan baş ağrıları. Ateşli hastalıkların neden olduğu baş ağrıları. Alkol kullanmanın neden olduğu baş ağrıları. Kafa bölgesinde meydana gelen, kırık, ezik, çatlak veya sarsıntılardan kaynaklanan baş ağrıları. Beyin urlarının neden olduğu baş ağrıları. Kahve tiryakilerinde kahvesizlikten doğan baş ağrıları. kabızlık çekenlerde görülen baş ağrıları. Saralılarda görülen baş ağrıları. Çikolata, sarımsak, lahana, yeşil biber, kuru yemiş yedikten sonra görülen, alerjik baş ağrıları. Menenjit hastalığının neden olduğu baş ağrıları. Fazla miktarda şekerli yiyecek yemekten doğan baş ağrıları. Diş hastalıklarının neden olduğu baş ağrıları. Fazla çalışma ve ruhi çöküntülerin neden olduğu baş ağrıları. Baş ağrılarının gerçek nedenini bulabilmek için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

gıda zehirlenmeleri
Gıda zehirlenmeleri; çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür. Belirtileri : Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarında ağrı ve kramplar vardır. Baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür. Yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye götürülür.

hazımsızlık
Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına; halk arasında hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekler, yemekleri gereği gibi çiğnememe, diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir. Yemekten bir süre sonra; midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. kabızlıktan şikayet edilir. Bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı; sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terkedilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenir.

karaciğer yetersizliği
Karaciğerin görevini yeterince yapmaması sonucu görülen bir hastalıktır. Belirtileri bağırsaklarda gaz, karın şişliği, sağ böğürde ağrı, burun kızarması, solgun renk, yüz ve elde çil gibi lekeler, paslı dil, ağızda acılık, mide bulantısı, kabızlık, çarpıntı, el ve ayak şişleri, görme ve işitmede azalma görülür. İdrar rengi, sabahları koyu, gündüz ise açık ve durudur. İdrara çok çıkılır. Hastanın çukulata, baharatlı yiyecekler, turşu, kızartmalar, ve yağlı şeyler yememesi gerekir.

öksürük
Çoğunlukla, göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkan öksürüktür 3 grupta toplanır. - Kuru öksürük Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları, gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalp hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yani kuru öksürüktür. - Nöbet şeklinde gelen öksürükBu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi; gırtlak veya hava borusunun tahriş olması, veya astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte pek az balgam görülür. - Balgamlı öksürük Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; Bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalp hastalıkları veya tüberküloz'un bir işareti olabilir. Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır

raşitizm
Çocuklarda görülen bir çeşit kemik hastalığıdır. Nedeni, yeteri kadar D vitamini almamaktır. Çoğunlukla yeteri kadar güneş görmeyen, sıhhi olmayan, rutubetli, karanlık ve basık tavanlı evlerde yaşayan, yeteri kadar süt içmeyen ve haddinden fazla miktarda unlu gıdalarla beslenen çocuklarda görülür. Hastalık genellikle 2 yaşında ortaya çıkar. Çocukta huysuzluk ve devamlı terleme görülür, iştahı azdır. Bazıları kabızlık çeker, bazıları da ishal olurlar. Adaleleri gevşektir. Derileri soluk ve kansızdır. Dişleri geç çıkar ve erken çürür. Ayakta durmayı ve yürümeyi geç öğrenir. Bacak kemikleri çarpıktır. Düztabanlık görülür. Deniz, kum veya güneş banyoları, kış aylarında da, haftada 3 kere ılık banyo yaptırmak yaralıdır.


--------------------------------------------------------------------------------

Kabızlık için Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

bamya
Meyvesi beş bölmeli,tohumları yuvarlak ve yeşilimtrak gri renkte bir sebze. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Meyveleri müsilajlıdır. kabızlık tedavisi ve barsakların düzenli çalışması için faydalıdır.

mersin
Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır.

sinameki
Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.

Aranan kelimeler: Kabızlık, Kabızlık Hastalığı, Kabızlık Tedavisi, Kabızlık Hastalıkları, Kabızlık için Şifalı Bitkiler ve Dahiliye (İç Hastalıkları)...
 
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Pata, bağırsaklarda ve anüsde bazı hastalıklara ve şikayetlere neden olabilen kabızlığın tedavi edilmezse kansere yol açabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Cengiz Pata, akut kabızlığın ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini, bu nedenle acil olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, toplumda birçok insanda görülebilen kabızlığın tedavi edilmediği durumlarda kansere bile neden olabileceğini vurguladı. Pata, rektal kanama, karın ağrısı ve krampları, bulantı ve kusma ile istemsiz kilo kaybının kabızlığa eşlik etmesi durumunda, dikkatli olunması ve acil olarak gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.

Pata, dışkının çok koyu renkli ve çok kötü kokulu olmasının yanlış beslenmenin ya da herhangi bir bağırsak hastalığının belirtisi olduğunu kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

"Dışkıyı çıkarmakta zorlanmak, sert dışkı, gaz-şişkinlik, karın bölgesinde ağrı, 3 günden daha uzun aralıklarla dışkı çıkarmak, dışkı çıkarırken anüste ağrı, nadir tuvalet ihtiyacı hissetmek, dışkı çıkardıktan sonra hala içeride bir şey kalmış hissi ve anüste şişlikler olması kabızlığın belirtileridir. Kabızlığın nedenleri ise; yeterli su içmemek, yanlış beslenme, hareketsizlik, aşırı yemek, bağırsak hastalıkları, hemoroidler, kas zayıflığı, bazı ilaçlar, prostat sorunları, stres, yeme biçiminde değişiklik, bazı diyetler, uzun süren yolculuklar, barsak fonksiyonel hastalıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarıdır."

Pata, kabızlık sorununun ortadan kaldırılması için lif zengini yiyecekler olan çiğ sebzeler, meyve, hububat, kepek gibi besinlerin tüketilmesini önererek, lifli besinlerin bağırsakların çalışmasını hızlandırdığını belirtti. Liften zengin besinlerin bağırsaktaki toksinlerin, maya mantarlarının ve hastalık yapıcı bakterilerin oluşmasını azalttığını kaydeden Pata, lifli yiyecekler kadar su tüketiminin de önemli olduğunu vurguladı.
Kalın bağırsağın her gün en az 1,5 litre suya ihtiyacı olduğunu bu nedenle yetişkin bir insanın günde 1.5-2 litre su içmesi gerektiğini belirten Pata, genç hastaların kabızlığın uzun sürmesi durumunda, 50 yaş üzeri hastaların ise kabızlık belirir belirmez bağırsak tetkiki için bir gastroenteroloji uzmanına görünmeleri gerektiğini belirtti.
 
arkadaşım herşeyin başı sağlık niye demişler.Güzel ve önemli bir konu, aynı konudan bende muzdaribim.Ama ben hatamı biliyorum hiç su tüketmeyenlerden biriyim.Öyle olmaması gerektiğini biliyorum başka hastalıklara da davetiye çıkarıyorum biliyorum fakat midem almıyor.Bu konuya değindiğin için eline sağlık.
 
X