- 18 Mart 2013
- 3.854
- 12.419
- 363
- Konu Sahibi En buyuk kk
-
Nasil aştınız bu durumu çok merak ettim. Bir destek alarak mi öğrendiniz kabullenmeyi ben hiç yapamiyorum da.Mukemmelliyetci misiniz?
Mukemmelliyetcilik problemim yuzunden erteleme sorunu bir ara cok yasiyordum ben de. Kontrol edebilecegim seylere yogunlasip, kontrol edemedigim seyleri kabullenmeyi ogrendikten sonra duzelmeye basladim.
Nasil aştınız bu durumu çok merak ettim. Bir destek alarak mi öğrendiniz kabullenmeyi ben hiç yapamiyorum da.
Mukemmelliyetci misiniz?
Mukemmelliyetcilik problemim yuzunden erteleme sorunu bir ara cok yasiyordum ben de. Kontrol edebilecegim seylere yogunlasip, kontrol edemedigim seyleri kabullenmeyi ogrendikten sonra duzelmeye basladim.
Evet terapi gordum. Artik kendime stresli hissettigim konularda soruyorum 'Bu olay uzerinde ne kadar kontrolum var? Kontrolumde olan seyleri yaptim mi? Evetse, su an stresli olmam sonucu degistirecek mi?' Tabii ki degistirmeyecek oluyor. O zaman o olayin sonucunu gorene kadar olayi unutuyorum, akisina birakiyorum.
Bir de mesela bir mail atmayi ya da telefon gorusmesi yapmayi erteleyecek oluyorum. Ama biliyorum ki 30sn alacak ve sonrasinda kendimi iyi hissedecegim. Kendimi zorluyorum ve o an ikinci defa dusunmeden o isi yapiyorum ve listeden cikariyorum. Halbuki ertelesem 3 gun stres yasayacagim 30snlik is icin. Kisaca davranislarimin sebepleri ve sonuclari konusunda farkindaligimi arttirip o sekilde devam etmeye calisiyorum.
Bu aynı benim ya...gelen mesajdan cekiniyorsam açmıyorumMesela bir arkadasim isle alakasi olmayan bir konuda benden bir sey rica etmisti. Olur dedim ama yapmayi unuttum. Ve bir daha da geri donmedim ona. Az once sesli mesaj atmis. O kadar korkuyorum ki o mesaji dinlemekten acmiyorum bile mesajini.
Mukemmeliyetcilik mi bilmiyorum bu ama mesela her basit iste "ya istedigim gibi yapamazsam" korkusu var ve her seyi erteliyorum.
Toplantilarda insanlarin arkamdan "bu da cok beceriksiz, biseyden anlamiyor" diyecegini dusunuyorum, soyledigim her seyden sonra uzun uzun "acaba cok mu aptalca bir sey soyledim muhtemelen bu isi hak etmedigimi dusunuyorlar" diye dusunuyorum.
Multecilerin herhangi bir istegini yerine getiremezsem "ne isim var burda" diye dusunuyorum ve kendimi cok suclu hissediyorum.
Bu dusunceler yuzunden hicbir sey yapasim gelmiyor. Genelde kendime "simdi kafandaki bu dusunceyi iptal et ve git isi bitir kimse kalitesine bakmayacak salla, sadece bitsin, dusunme" diye telkinler verdiginde ise yariyor. Negatif dusundugumun farkina varip "tamam dusunme artik bunu bitti gitti" diyorum kendime, veya "hadi sonuclari ne olursa olsun simdi bu maili aciyoruz ve cevap veriyoruz en buyuk kkcim" dedigimde de ise yariyor bazen.
MissCherryBlossom in verdigi sabah erken kalkip spor + dus + kahve kombinasyonu da cok ise yariyor.
Mutlaka altta yatan bir sebep vardir boyle dusunmenizde. Kucukken cok elestiren bir ebeveyn/ogretmeniniz mi vardi? Akran zorbaligina mi ugradiniz? Hayatiniz boyunca sartli mi sevildiniz? Aileniz disariya mukemmel aile portresi sunmak icin cok mu cabaliyordu? Bir suru alternatif cikabilir. Jungcu ne bilmiyorum ama isinde iyi bir psikoterapist ile calisirsaniz mutlaka yardimi olur. Bir de kendi kendinizi curutmeyi aliskanlik haline getirebilirsiniz, mesela bu isi hak etmediginizi dusunuyorsunuz ama o ise secilmissiniz. Kimse hak etmediginiz bir ise almaz sizi, ki calistiginiz kurumu da biliyorum. Kendinizi korkulariniza maruz birakin ama mesela 1 gun o zor gelen maili attiysaniz ertesi gun de devam edin, yoksa diger turlu beyniniz olumsuza odaklanmaya devam edecek. O sizin konfor alaniniz. Konfor alanimiz bizi oldurse de oradan cikamayiz kolay kolay.
Ertesi günden bildiriyorum, cizelgem bir işe yaramadı.Konuya gelince al eline en güzel defterini ve günlük plan yap bence.
Benim de kafam dağınık bugünlerde.
Daha demin bir cizelge yaptım.
Bugün eve gidince ve yarın yapmam gerekenleri yazdim. Epeydir erteledigim birkac sey var. Ama çizelgeye yazınca sanki yapacakmışim gibi geldi,hadi hayırlısı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?