E
EU2
Ziyaretçi
- Konu Sahibi EU2
-
eğer kader olsaydı bizler kurulmuş robotlar olurduk.. neyse ona göre hareket ederdik.. ama biz mantığımızla hareket ediyopruz.. belkide kader denen şey mantıktır....
yada kader vardır.. herşey alınyazısıyla belirlenmiştir.. biz istediğimiz kadar düşündükten sonra verdiğimiz karar zaten o alınyazımızda sonuç olarak yazıyordur..
ne rastgele yaşıyoruz nede çok planlı.. ne değiştirmek elimizde olacağı nede yaratmak yeni bir şeyi..
çok çelişkili tartrışmaya açık ucu bucağı olmayan bi konu.. bilinmez..
Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi Kader demektir.
insan iradesini yok saymak değildir.
Bilmek ayrı yapmak ayrıdır.
Bilen Allah’tır, yapan kuldur...
ben senin yorumuna cevap olarak yazdım canım.. kader seçimden ibarettir diyorsun sadece ölünm kader diyorsun o zaman buna göre seçimler kaderden kaynaklı demek istedin doğru mu?
Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi Kader demektir.
insan iradesini yok saymak değildir.
Bilmek ayrı yapmak ayrıdır.
Bilen Allah’tır, yapan kuldur...
Kaderi tamamen insanın kendi iradesine göre gerçekleştiğini varsayarsak o zaman başımıza gelen olumlu olumsuz bazı durumlarda "kısmet değilmiş/böyleymiş" "hayırlısı böyleymiş" gibi lafları niye söyleriz o zaman?
Bence de çoğunlukla insan kendi kaderini kendi çizer ama bazı kararlar da siz aksini yapmaya çalışsanız da Allah ın dediği olduğunu düşünüyorum, mesela evlenme, almak istediğiniz ev araba vs. gibi...
Zaten gayretlerimizin olumlu ya da olumsuz şekilde sonucunu aldığımızda tevekkül etmek, hayırlısıymış demek insana terapi gibi geliyor...
"Kadere inanma" çok hassas bir konu "Kader" olgusunu doğru bilmek ve tanımlamak gerekiyor, oldum olası bana karışık gelen ve yanlış kanılara kapılmamak adına tam olarak tanımlamasını yapamadığım bir konudur...
Kader tamamen kişinin kendi iradesine bağlı değildir.İnsanın kendi iradesinde olan şeyler var kendi iradesinde olmayan şeyler var.Herşey insanın kendi iradesi altında değildir..Külli irade ve cüzzi irade diye adlandırılır bu...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?