Kadere inanr msnz?

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU2
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
eğer kader olsaydı bizler kurulmuş robotlar olurduk.. neyse ona göre hareket ederdik.. ama biz mantığımızla hareket ediyopruz.. belkide kader denen şey mantıktır....

yada kader vardır.. herşey alınyazısıyla belirlenmiştir.. biz istediğimiz kadar düşündükten sonra verdiğimiz karar zaten o alınyazımızda sonuç olarak yazıyordur..

ne rastgele yaşıyoruz nede çok planlı.. ne değiştirmek elimizde olacağı nede yaratmak yeni bir şeyi..

çok çelişkili tartrışmaya açık ucu bucağı olmayan bi konu.. bilinmez..

Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi Kader demektir.
insan iradesini yok saymak değildir.
Bilmek ayrı yapmak ayrıdır.
Bilen Allah’tır, yapan kuldur...

çok teşekkür ederim yorumlarınız için arkadaşlar...

Kesinlikle budur... Evet ben de bunu yazacaktım ama erken bitirdim yazımı... Benim yazımın sonuna ekleyin bu yorumu.. ışte benim düşüncem kaydirigubbakcemile5
Levh-i Mahfuz diye her şeyin yazıldığı bir kitap var, Yüce Allah'ın tüm bilgileri orada mevcut..
Bu şu demek değil : Biz o kitapta yazılanı yaşıyoruz...
Bu şu demek : Bizim yaşadıklarımız /yaşayacaklarımız orada yazılıyor...
Çünkü Allah (C.C.) her şeyi bilendir...
ıkisi arasında dünyalar kadar fark var.. Anlamları çok farklı.. ılkini düşünmek çok yanlış olur.. Bize bir rol verilmiş , biz onu oynuyoruz... bu mümkün olabilir mi ? O zaman aklın ne önemi var, onca sürelerde "hiç düşünmez misiniz ?" diye ikazda bulunuyor Yüce Allah... O zaman neden böyle buyursun ?
Bir de imtihan diye bir şey var.. Kimi fakir ailede dünyaya gelir, kimi zengin.. Kimi cami avlusuna atılmış halde doğar, kimi sevgi dolu bir aile ortamında...Ama ne olursa olsun durumu iyi gibi görünenin bile hayatında bizim göremediğimiz ne olumsuzluklar, eksiler vardır... Her şey göründüğü gibi gitmez... O iyi ailede , sevgi dolu aile ortamında büyüyen , bize ilk bakışta "ne şanslı diğerine göre" dedirten çocuk bir trafik kazasında anne babasını kaybedince başta güzel başlayan hayatı bir anda değişebilir... O başta "ne şanssız çocuk, cami avlusuna atılmış" dediğimizi ise, çok iyi bir aile evlatlık alabilir...
Yani bence herkese Rabbim bu dünyada imtihanlar verir ve bizi dener... Bu ölçüde kulluğumuzu belirler... Çok mutlu gibi görünen , refah düzeyi gelişmiş ama aslında çok mutsuz nice insanların olduğunu düşünüyorum... O yüzden hangi ailede dünyaya geldiğimizin de bir önemi yok gibi... Mühim olan içimizde mutlu olabilmek...

Son düzenleme:
kesinlikle kader'e inanırım ve tevekkül ederim...ama şöyle ki annemizin babamızın kim olduğu,nasıl bir evde,nasıl bir hayatta dünyaya geleceğimiz,cinsiyetimiz hatta mesleklerimizin bile kader olduğuna inanıyorum...
kişiliğimizin oturmaya başlamasından itibaren de hayatta bir çok yol ayrımları karar aşamaları oluyor...
hep birşeyleri tercih etmek zorunda kalıyoruz...ve bu tür durumlarda kaderim böyle diyip oturmak bana
pek mantıklı gelmiyor...bunun için uğraşmak Allahdan hayırlısını istemek gerek...
zaten hayat bir sınavsa ve imtihandaysak...ya üzülüyoruz ya seviniyoruz aldığımız bu kararlar doğrultusunda...ama herşeyden önce uğraşmak gerek ilerde pişman olacak kararlar almak için..
bazı şeyler ne kadar uğraşılsa çabalansada olacına varıyor buda bir gerçek..
ama biz çabalayalım ve Allahdan ona göre dileyelim..

kadere inanırım istediğin kadar seçimlerini kendin yap aklını kullan yine de yazılan neyse o olur er ya da geç...allah herkese hayırlı yazılar yazsın...

"insanların yaşadıkları talihin olduğu kadar kendi karakterinin de eseridir" *

*sözün sahibini bilmiyorum

ben senin yorumuna cevap olarak yazdım canım.. kader seçimden ibarettir diyorsun sadece ölünm kader diyorsun o zaman buna göre seçimler kaderden kaynaklı demek istedin doğru mu?

Daha sonraki yazdıklarımı da dikkate alırmısınız..opuyorumnanaktan

kader vardır,bunun inkarı islam dinine ters düşer....insanın karekteride kaderidir...

kaderimiz biz doğmadan yazılmıştır, ama arada bazı boşluklar var, onları kendi irademiz ile dolduruyoruz. bu yüzden sevap-günah var mesela. kendi seçimimizle ya günah işliyoruz ya sevap. kaderimizde yazmıyor bizim günah işleyeceğimiz...

HERKES KADERıNı YAŞAR
KADERE ıNANMAMAK DıNıMıZE TERS ZATEN.
(kadere hayır ve şerrin allahtan geldiğine inanmak.imanın şartıdır zaten)

bende kadere inanlardanım..bence hayatımız bir yola benzer.bu yol bizim kaderimizdir.üzerinde birsürü sapaklar kavşaklar bulunur.nerden ne şekilde spacağımıza döneceğimize bizler karar veririz..bazıları iyi yola çıkar bazıları çamura..bence her ikiside bizim kaderimizde vardır.ama seçimleri bizler yaparız..bazen yollar bizi yeni seçimlere götürür.bazende tek yönlü gidişleree..
çok karışık oldu:bbo: ama umarım anlatabilmişimdir fikrimiiyerimseniben

Aynen ben de böyle düşünüyorum.. Yani yazılmış şeyleri yaşamıyoruz.. Yaşadıklarımız yazılıyor..

Kaderi tamamen insanın kendi iradesine göre gerçekleştiğini varsayarsak o zaman başımıza gelen olumlu olumsuz bazı durumlarda "kısmet değilmiş/böyleymiş" "hayırlısı böyleymiş" gibi lafları niye söyleriz o zaman?
Bence de çoğunlukla insan kendi kaderini kendi çizer ama bazı kararlar da siz aksini yapmaya çalışsanız da Allah ın dediği olduğunu düşünüyorum, mesela evlenme, almak istediğiniz ev araba vs. gibi...

Zaten gayretlerimizin olumlu ya da olumsuz şekilde sonucunu aldığımızda tevekkül etmek, hayırlısıymış demek insana terapi gibi geliyor...

"Kadere inanma" çok hassas bir konu "Kader" olgusunu doğru bilmek ve tanımlamak gerekiyor, oldum olası bana karışık gelen ve yanlış kanılara kapılmamak adına tam olarak tanımlamasını yapamadığım bir konudur...

Kaderi tamamen insanın kendi iradesine göre gerçekleştiğini varsayarsak o zaman başımıza gelen olumlu olumsuz bazı durumlarda "kısmet değilmiş/böyleymiş" "hayırlısı böyleymiş" gibi lafları niye söyleriz o zaman?
Bence de çoğunlukla insan kendi kaderini kendi çizer ama bazı kararlar da siz aksini yapmaya çalışsanız da Allah ın dediği olduğunu düşünüyorum, mesela evlenme, almak istediğiniz ev araba vs. gibi...

Zaten gayretlerimizin olumlu ya da olumsuz şekilde sonucunu aldığımızda tevekkül etmek, hayırlısıymış demek insana terapi gibi geliyor...

"Kadere inanma" çok hassas bir konu "Kader" olgusunu doğru bilmek ve tanımlamak gerekiyor, oldum olası bana karışık gelen ve yanlış kanılara kapılmamak adına tam olarak tanımlamasını yapamadığım bir konudur...

Kader tamamen kişinin kendi iradesine bağlı değildir.İnsanın kendi iradesinde olan şeyler var kendi iradesinde olmayan şeyler var.Herşey insanın kendi iradesi altında değildir..Külli irade ve cüzzi irade diye adlandırılır bu...

Kader tamamen kişinin kendi iradesine bağlı değildir.İnsanın kendi iradesinde olan şeyler var kendi iradesinde olmayan şeyler var.Herşey insanın kendi iradesi altında değildir..Külli irade ve cüzzi irade diye adlandırılır bu...

Evet haklısın, külli irade ve cüzzi irade işte bu... kader konusunda doğru düşünüyormuşum o zaman yerimseniben

"kısmet değilmiş/böyleymiş" "hayırlısı böyleymiş" gibi lafları " bunlar elimizde olmayan külli irade neticesi oluşan şeylerdir....

Ben 45 yaşındayım,hayatımızı kaderimiz mi , seçimlerimiz mi yoksa vazgeçişlerimiz mi şekillendiriyor hala çözebilmiş değilim....

inanırım... ama kaderci bir insan değilim...
bir kitapta okumuştum...
kader bize yolları verir, hangi yoldan yürüyeceğimiz ise bizim seçimimizdir...
işte en çok buna inanıyorum...

Back
X