Yani yani ben kendi adima kadinlarin ishayatindaki yerini tartismak isterim :)
Kadinlarin ishayatinda daha gayretli olmasindan yanayim
Nasilsa bir koca bulup evleneyim o da zaten evi gecindiriyor, ben cok kazanmasam da olur kafasina sebep bence kadinlarimiz kariyerlerine cok da emek koymuyor
Ote yandan yoneticilik, avukatlik, muhendislik gibi rekabetci ve cok calisma gerektiren alanlarda daha cok kadin gormek isterim
Ozellikle bizim ulkemizin kadin siyasetci, hakim, savci, avukat, polis vb yasa koyucu ve uygulayici kadinlara ihtiyaci var
Cinsel saldiri, bosanma, isyerinde mobbing vb durumlarda erkek hakim, savci, avukat kadina empati yapamiyor, ya da erkek tarafi kayiriyor. Su da bir gercek ki, erkekler erkekleri destekliyor. Bosanma davasi actiginizi dusunun, karsiniz da kadin hakim gorseniz bir ferahlama hissedersiniz, cunku o kadin hakim de olsa ayni toplumsal baskilara maruz kaliyor.
Bu haftanin en ses getiren konusu cinsel saldiriya ugrayan ve buraya yazan, yardim isteyen kizcagizdi. Kiz, 45 dakika dayak yiyor polis oyle gelip aliyor?!? Karakola goturuluyor, sikayetci olmuyor ve polisler ve savci artik ugrasmak istemediklerinden mi bilmiyorum eyvallah diyor ve adam serbest kaliyor. Simdi size soruyorum, o savci kadin bir savci olsaydi bu isin pesini bu kadar kolay birakir miydi? Polis komiseri kadin olsaydi ben bir sey yapamam sikayet yok der miydi, yoksa bir sosyal hizmet gorevlisi, bir psikolog esliginde tekrar ifade almak icin israr etmez miydi? Siz de ben de kendimizi erkek vicdanina teslim etmemeliyiz bence. Burda hala kadin calismak istemese de olur yaziliyor. Olmaz arkadasim, olmaz. Sonra kadin avukat savci, kadin komiser bulamiyoruz. Siz kadinlar calismasa da olur derseniz bugun, yarin kadin savci hakim bulamazsiniz.
Ikinci olarak, toplumda sozu gecen insanlarin arasinda da daha cok kadin gormek istiyorum. Toplumda yerin sarti maddi guc. Kadinlarin maddi gucu yok, cunku maddi olarak iyi gelirli mesleklere yonelmiyorlar, rekabet etmiyorlar. Kadinlarimiz calismak, caba gostermek istemiyorlar..
Toplumda sozu gecen, iyi konumlarda daha cok kadin olsaydi bence bu toplum bambaska olurdu (bu benim gorusum tabi)
Simdi diyeceksiniz ki Cherry hep ayni konuyu yaziyorsun konusuyorsun. Evet dogru, ama bu konuya her zaman dikkat cekmek isterim. Toplumda daha cok nufuzlu kadin gormek istiyorum.
Nüfuzlu kadın olmanın yolu sadece iş hayatından mı geçiyor peki?
Kendimce eğitimli bir insanım.
Okul anlamında ve dil anlamında yeterli olduğumu düşünüyorum, sosyal anlamda üzerinde çalışıyorum :) çünkü daha fazla ulaşmam gereken yer olduğunu düşünüyorum.
Maddi kaygım yok.
Çalışırken bulamadığım vakti, ara verdiğim su dönem iki çocukla bulabiliyorum.
Bu vakitte çocuğumla belediyeye gidip, ben okuma-yazma bilmeyen kadınlar için küçük çapta proje yapacagım, öğrencilerle kadınları buluşturup bir adım atalım dediğimde, isteğimi gerçekleştiriyorum (en azından mekan tahsis ediyorlar)
Yada savaş mağduru çocuklar için gönüllü mentörlük yapabiliyorum.
Engelli olup devletin sağladığı haklardan bihaber olan insanların hakları konusunda bilgilendirilmesi için ekip oluşturabiliyorum.
Bunları nüfuzlu olmak için yapmıyorum ama hayallerim büyük :)
yaptığım işler kafamda netleştiğinde daha genele yaymak icin bir vakıf bünyesinde devam etmeyi düşünüyorum.
Bu beni nereye götürür, bilmiyorum. Ama iş hayatında değilim demek yokum demek değil.
Sadece iş hayatı ile kısıtlamadan ‘kadın dışarıda’ dan yanayım.
İster bilgisi ile ister emeği ile ister yüreği ile bir şey üretsin.
Hiç bir şey yapamıyorsa düzenli huzurevi ziyaret etsin, bir kek börek yapıp götürsün.
Etrafındaki çocuklara örgü örmeyi, dikiş dikmeyi öğretsin.
Annemin 60 yaşındaki arkadaşı masal anlatma dersleri almış torunlarına diye, şimdi komşu çocuklarına falan organizasyon düzenliyor mesela :)
sabah 9 da oflaya puflaya işe gidip, işini sevmeden, zoraki yapan, işten kaytarmak için her türlü bahaneyi kullanan, tek amacı günü bitirip maaşını almak olan çalışan kadın ile,
Evde durup, çocuğu tv karşısında büyüten, o gün senin bu gün benim gezen, akraba ilişkilerini yönetemeyip ona buna çatan ev hanımı aynı kefede bana göre.
Ortaya konulan ürüne bakılmalı gun sonunda.
Kimse örgü örerek belediye başkanı, milletvekili olamaz, o konuda haklısınız, ancak zaten bu bahsettiğiniz kesim toplumun kaçta kaçı?
Ki çok yetenekli ve çok başarılı yetişmiş kadınlar var hali hazırda o yerleri hayal edemiyorlar maalesef. Kaç tane kadın başhekim var? Bilmem kaç yüz üniversite oldu, kaçının rektörü kadın? Hiç mi yok prof kadın? Alası var..
eğer kadın dışarıda olursa huzurevine gittiğinde kadın yönetici arar, belediyeye gittiğinde kadın muhatap sorar, kendini daha iyi kime anlatacağını düşünüyorsa talep eder...
O yüzden kim nasıl daha üretkense onu seçmeli ve geri kalan da eğitimli ve bilinçli seçimlere saygı duymasını bilmeli.
Bunu Kadına roller dayatmak amaç olmamalı.
Uzun yazdım, kafam karışık :) aslında daha derli toplu anlatsam derdimi dünyayı kurtarırız, bunun da üzerinde çalışayım :))