Kadını aşağılayan gelenek

şuan çok yoğun olmasa da,türkiyede de vardı bu kültür bi dönem. çarşaf olayı çok tanıdık. bazı bölgelerde köylük yerlerde hala devam ediyor. ayrıca nişan atan değil belki ama boşanan kadına yönelik art niyet hala var. oğlum dul kadınla evlendi vs muhabbetleri hala dönüyor. işyerlerinde falan hala dul kadını meşrebi geniş görüp asılan sulanan erkek çok(bizim işyerinde oldu mesela. büyük şehir de yaşıyorum). yani biz de belki bu kültürün 1 tık üstüyüzdür. çuvaldızı batırmamız lazım kendimize de.

Bence olmayacak şey değil. Lgbt yürüyüşü bile yapılıyor TR'de. 2000'ler deyiz artık. Onu geçtim sosyal medya var...İnsta'dan binlerce insana ulaşmak çok kolay. Kadınları konuşturup kötü hikayeleri dillendirme cesareti verilse, yeni nesil en azından bunun "normal" ve sadece bir "gelenek" olmadığını görebilir.
Çok zor bizim gibi toplumlar için
Yks de Sirf mabel matiz sorusu için soruyu hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatıldı
Değişim kaçınılmaz lakin bunun için
Uzun zaman sancılı süreçler olacaktır

Ay nasılda yabancı geldi!!!
Sanki burada hiç yok
Dahada çocuk yasta evliliklerin yanlışlığını kabul ettiremiyoruz bakın halka değil başımızdakilere
Çoğu kız çocuğu okula gönderilmiyor dahada
Kizlar ikinci sınıf muamelesi görüyor
Kizlık zarı ameliyatları saymıyorum bile
Benimde çevremde çarşaf bekleyen ağda yapmayan kahve icmesine izin verilmeyen insanlar var
Klasik ortadoğu toplumu
Ağda yapmak ve kahve içmesine izin verilmemesinin bekaretle bir alakası var mı? Merak ettim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bizim ulkedeki cehalet ve avamliktan kacip Isvec'e yerlestim bir donem. Tabi kalifiye bir is bularak. Hic hayal ettigim gibi olmadi. Su an kendi ulkemdeyim. Velhasil kelam en kotu sartlarda bile ulkende 1. Sinif vatandas olmak, x bir ulkede 3. Sinif vatandas olmaktan yegdir. Ben bunu gorup yasadigim icin, artik bazi seylere takilmamaya basladim.

Size de tavsiyem eger kendi basiniza gelmedi/gelmeyecek ise, degistiremeyeceginiz bir konu ise, uzerinde dusunmeyin.

Kardes ulke Turkiye'ye de gelseniz, cok kallavi bir isiniz de olsa, buradaki hayata 5 yildiz entegre de olsaniz, adiniz hep "azeri" olacak.

Her seyi gecin, her ulkenin, en medeni ulkenin bile kendine has ve size garip gelecek durumlari oluyor. Mutlu insan karanlikta bile mutlu olabiliyor, mutsuz ise nereye giderse gitsin mutsuz. Bizzat yasadigim icin soyluyorum.

Iyi dusunun.
Bana daha hiç kimse 3. Sınıf vatandaşı olarak karsilasmamistir. Cocuklugumdan beri orta avrupada yaşıyorum, ben sizin anlattığınızi yaşamadım. Ne iş ararken, ne ev ararken hiçbir zaman böyle şeyler görmedim. Heleki arkadaşların ve is arkadaşların arasında, katiyen olmadı.

Bu tarz değişimler toplumda bir anda olmuyor maalesef... Yapabileceğiniz tek şey ailenize düşüncelerinizi yavaş yavaş işlemek. Başta karşı çıkarlar ama zamanla bu kız böyle der alışırlar. Çevrenizde sizin gibi düşünen insan bulmanız lazım. Mesela evleneceğiniz kişi çok önemli. Belki yurt dışına çıkmış, orada yaşamış biriyle evlenirseniz hayat görüşü daha gelişmiş olabilir ve ailesine karşı da bu zorbalığa dur der. En kötü çarşafınızı verdirmez.

Merhaba herkese. Size yaşadığım ülkede olan iğrenç zihniyetten bahsetmek istiyorum. Şimdi yaşadığım ülkenin geleneğine göre evlenmemiş kızlar kaşlarını alamaz. Sadece evlendikten sonra ala bilir. Tabi herkes uymuyor ama uyan da çok fazla. Hatta kaş aldırmaya giderken kuaförler "genç kız" kaşı mı istiyorsun yoksa "gelin kaşı" mı diye soruyor. Nişanını atmış kadına artık onunla evlenilmez gözüyle bakılıyor. Boşanmış kadına kötü gözle bakıyorlar anneler çocuklarının boşanmış kadınla evlenmesine izin vermez. En bombasına geliyorum. Evlendiğinizde ilk gece eve sizinle bir kadın geliyor kızın akrabası oluyor genellikle. Ve kızın bakire olup olmadığını kontrol ediyor. Yatak odasının kapısını çalıyor '"hadi çabuk olun gibisinden" Sonra çarşafı alıp herkese sergiliyor. Bazıları o çarşafı saklıyor bu benim güvencem diye. Kız bakire değilse olacakları tahmin ediyorsunuzdur. Ben bu kirli zihniyetten çok iğreniyorum. Sinir hastası olacağım bu gidişle. Kaç gündür bu iğrençlikleri düşünüyorum.
Uzakta aramayın bunlar Turkiyenin bazı bölgelerinde var maalesef

Öncelikle C Calcifer arkadaşın dediğine katılıyorum konu sahibi, vatanında milletinde sevmediğin şeyler varsa gidip başkasına bunu şikayet etmen etik değil. Kendi annenden ve babandan onaylamadığın bir davranış gördüğünde gibip bunu komşuna ya da tanımadığın birilerine mı şikayet ediyorsun?
diğer konuya gelecek olursak da, ben doğma büyüme Bakülüyüm. Kaşlarım da birleşiyordu lisedeyken ve alıyordum birleşmesin diye (onu da belirteyim ailem oturaklı bir aile hafif insanlar değiliz), evlendiğimde o kadın dediğin kişiyi evimize bile sokmadı eşim. Kadın benim kadınım size ne oluyor gibisinden. Bu yeni jenerasyon diyebilirsin tabi, benim babam da evlendiğinde eve kimseyi sokmamış. Gelenekle görenekle bi ilgisi yok bunun. Sen çevrendeki zihniyetten kurtul. Biz millet olarak öyle değiliz. Sığ düşünceli insanlar da heryerde var. Hatta benim burda bi arkadaşım vardı boşanmıştı çalışmıyordu. Neden çalışmadığını sorduğumda boşandıktan sonra herkes ona hafif kadın muammelesi yapmış yaşlı başlı patronu bile ona yürümeye çalışmış o yüzden ikinci bir evliliğe kadar evden dışarı çıkmıyor. Al bu da sana ülkende olmayan zihniyet. Yanlış anlaşılmasın Türk arkadaşlarımı çok severim, beni tanıyan herkes bilir bunu, sadece arkadaşa örnekler veriyorum.
K Kaktus1 Merak ediyorum amacın neydi milletini kötülerken?

Her yerde var bu tür gericilikler.

Azerbeycanda kuaför, kız kaşı mı gelin kaşı mı diye sorar.

Türkiye 'de kadın doğum doktorları, cinsel hayatın var mı diye sormak yerine, evli misin bekar mısın diye sorarlar.

Evlenip ayrılan kadın hep hor görülmüştür.

Burda da ilk gece kanı bekleyen aileler var halâ ve tahminimce, hep olacaklar;

Yani diyeceğim o ki, bu-nun Azerbeycanı Türkiye si yok. Aslolan "kadının adı yok" lanet olsun bu zihniyet de olanlara.

Ağda yapmak ve kahve içmesine işin verilmenin bekaretle bir alakası var mı? Merak ettim.
Hepsi kadının bekareti saflığı el değmemişliğı üzerine
Babanem kadın beyaz akfildir bir leke bile kirletir kadını
Erkekler siyah köpek gibidir onlara hiç bişey olmaz derdi
Kadın eşine itaat etmek zorundadır
Kadının ikinci iman edeceği kişi kocasıdir derdi
Bunu hikayelerle süslerdi

Her yerde var bu tür gericilikler.

Azerbeycanda kuaför, kız kaşı mı gelin kaşı mı diye sorar.

Türkiye 'de kadın doğum doktorları, cinsel hayatın var mı diye sormak yerine, evli misin bekar mısın diye sorarlar.

Evlenip ayrılan kadın hep hor görülmüştür.

Burda da ilk gece kanı bekleyen aileler var halâ ve tahminimce, hep olacaklar;

Yani diyeceğim o ki, bu-nun Azerbeycanı Türkiye si yok. Aslolan "kadının adı yok" lanet olsun bu zihniyet de olanlara.
Ben bir tane cinsel ilişkin var mı diye soran jinekoloğa denk gelmiştim. Nasıl mutlu olmuştum anlatamam.

Öncelikle C Calcifer arkadaşın dediğine katılıyorum konu sahibi, vatanında milletinde sevmediğin şeyler varsa gidip başkasına bunu şikayet etmen etik değil. Kendi annenden ve babandan onaylamadığın bir davranış gördüğünde gibip bunu komşuna ya da tanımadığın birilerine mı şikayet ediyorsun?
diğer konuya gelecek olursak da, ben doğma büyüme Bakülüyüm. Kaşlarım da birleşiyordu lisedeyken ve alıyordum birleşmesin diye (onu da belirteyim ailem oturaklı bir aile hafif insanlar değiliz), evlendiğimde o kadın dediğin kişiyi evimize bile sokmadı eşim. Kadın benim kadınım size ne oluyor gibisinden. Bu yeni jenerasyon diyebilirsin tabi, benim babam da evlendiğinde eve kimseyi sokmamış. Gelenekle görenekle bi ilgisi yok bunun. Sen çevrendeki zihniyetten kurtul. Biz millet olarak öyle değiliz. Sığ düşünceli insanlar da heryerde var. Hatta benim burda bi arkadaşım vardı boşanmıştı çalışmıyordu. Neden çalışmadığını sorduğumda boşandıktan sonra herkes ona hafif kadın muammelesi yapmış yaşlı başlı patronu bile ona yürümeye çalışmış o yüzden ikinci bir evliliğe kadar evden dışarı çıkmıyor. Al bu da sana ülkende olmayan zihniyet. Yanlış anlaşılmasın Türk arkadaşlarımı çok severim, beni tanıyan herkes bilir bunu, sadece arkadaşa örnekler veriyorum.
K Kaktus1 Merak ediyorum amacın neydi milletini kötülerken?
Benim amacım ülkeyi milleti kötülemek değil. Azerbaycanda doğdum burada büyüdüm hala da burada yaşamaya devam ediyorum. Kaç zamandır beni rahatsız eden düşünceleri paylaşmak istedim hepsi bu. Azerbaycanda böyle bir site olsaydı oraya yazardım ama yok. Facebook, instagramdakı azerbaycanlıların çoğu bu zihniyette. Bakire olmayan bir kız için sen kardeşinin böyle kızla evlenmesini istermiydin gibi düşunceleri var. Kızın bunların kardeşlerine bekaret borcu varmış gibi.Onlarla nasıl paylaşa bilirim ki bunları?

Bana daha hiç kimse 3. Sınıf vatandaşı olarak karsilasmamistir. Cocuklugumdan beri orta avrupada yaşıyorum, ben sizin anlattığınızi yaşamadım. Ne iş ararken, ne ev ararken hiçbir zaman böyle şeyler görmedim. Heleki arkadaşların ve is arkadaşların arasında, katiyen olmadı.
Kuzey Avrupa farklıdır. Orta Avrupa farklı.
Bir kere oralarda Türk Osmanlı eserleri vardır.
(*Budapeşte Macaristan)
Bize aşinadır. Butik Kuzey Avrupa ülkeleri ( Norveç, Isveç, Finlandiya) öyle değil.
Norveçte bir Çocuk lisede zamanında katliam yaptı.
92 göçmen asıllı kişiyi öldürdü. Aldiği ceza sadece 21 yıl. Evet sadece 21 yıl.. :cry:

Evet çok gelişmiş ülkeler. Bende orada doğmak isterdim. Bir tercih verilse asla Turkiyeyi istemezdim. Asla..
Orası süperdir ama oranın vatandaşı olursan.
Türksen bir de üstüne Muslumansan ciddi ayrımcılığa uğrarsın.

Link de bu..

Dünya böyle katliam görmedi

Benim amacım ülkeyi milleti kötülemek değil. Azerbaycanda doğdum burada büyüdüm hala da burada yaşamaya devam ediyorum. Kaç zamandır beni rahatsız eden düşünceleri paylaşmak istedim hepsi bu. Azerbaycanda böyle bir site olsaydı oraya yazardım ama yok. Facebook, instagramdakı azerbaycanlıların çoğu bu zihniyette. Bakire olmayan bir kız için sen kardeşinin böyle kızla evlenmesini istermiydin gibi düşunceleri var. Kızın bunların kardeşlerine bekaret borcu varmış gibi.Onlarla nasıl paylaşa bilirim ki bunları?
Burda yok mu öyle konular? Bdv bunlarla dolu değil mi? Kanlı çarşafını sandıkta saklayanlar, kvsi ve görümcesi kanlı bezi uzmana götürüp gerçekten kızlık zarı mı değil mi teyit ettirmeler. Yok mu burda hiç mi görmedin?

Hepsi kadının bekareti saflığı el değmemişliğı üzerine
Babanem kadın beyaz akfildir bir leke bile kirletir kadını
Erkekler siyah köpek gibidir onlara hiç bişey olmaz derdi
Kadın eşine itaat etmek zorundadır
Kadının ikinci iman edeceği kişi kocasıdir derdi
Bunu hikayelerle süslerdi
Çok ilginç geldi bana. Bekaret konusunda bana da anneannem tarafından bir sürü şey anlatılmıştı. Rahmetli aklınca bana yol göstermeye çalışmıştı. Sonra sonra büyüdükçe bazı şeyleri farketmeye başladım. Düşünce anneannemin düşüncesinin tam zıttı. Eminim kızım benden de modern görüşlü olacak. Böyle böyle değişecek .

Anlattıklarınız yabancı gelmese de çok şükür yakınımda, kendimde yaşamadığım bir şeydir çarşaf olayı, hiçte büyüklerimden duymadım bizden istendi diye, umarım yaşayan da olmaz. Hala böyle şeylerin olduğuna, kabul gördüğüne inanmak istemiyorum gerçekten. Gerçekten ciddi bir travmaya sebep, kaş aldırmama olayı sadece Azerbaycan da değil, Boşnak arkadaşlarımda da vardı. Maksat önemli, her şeyin evliliğe dayatılmasını gerçekten itici buluyorum.

Son düzenleme:
Yoo bu sadece Türkiyede öyle oluyor. Avrupa ülkesinde yasiyorum, burda fazla magazin kültürü yada manken kültürü yok. Cinsellik normal oldugu için, kimse bir kadin daha "açik" giyindigi için cesur olarak görmüyor. Kimse burda 1 saat magazin programi bakip, acaba kim kim ile beraber demiyor. Hatta öyle bir program yok bile.

Kadinlar ayrica daha fazla haklari var, is imkanlari var. Kres imkanlari var, sirf kadinlar çalisabilsin diye. Ve kimse bir kadinin evlenmis oldugu, bosanmis oldugu, beraber yasamis olduguna bakmiyor. Namus bekçileri yok. Kadin istediginde cinsellik yasar yada yasamaz.

Sizin gibi degil yani. Güya bati ülkeleri asaglayacaksiniz, kadinlari kullanipta. Ama yine her zamanki gibi bos laflar.

Kadinlar evet istedigi gibi "açik" giyenebilirler. Istedigi gibi seks yaparlar yada sizin tabiriniz ile "erkegin hosuna giden davranislari sergileyebilerler" yada istedigi gibi hiçbirini yapmayip, istedigi sekilde giyinebilirler. Kadin haklarinda zerre kadar anlamiyorsunuz. Ve zerre kadar savunmuyorsunuz.
Amerikada magazin programları oldukça yaygın. TV'yi bilmiyorum ama özellikle video paylaşım platformlarında çokça karşılaşıyorum. Üstelik kadına özgürlük sadece cinsel özgürlük anlamında mı oluyor? Orada da dünyanın her yerinde olduğu gibi kadına zorbalık maalesef var. Özellikle güzellik algısı üzerinden bu yapılıyor. Avrupa'ya has bir durum değil. Ancak Avrupa da bu durumdan arınmış değil. Belçika'da üniversitelerde başörtüsü yasağı gelmek üzere. Avrupa'da halen aynı işi yapsalar dahi kadınlar daha az maaş alıyor vs... Bende Avrupa da büyüdüm. Onlarda mankenlik kültürü yok demişsin ancak Hollandalılar bu konuda oldukça popüler. Sadeve Victoria's Secret'e bile baksak bir sürü hollandalı manken görürüz. Hadid kardeşlerin annesi de manken ve Hollandalı. Dolayısıyla, bu derece göz önünde olmasa da kadının çilesi bitmedi, bitmiyor.

Back
X