Alırsan mutlaka barınaktan al, ya da gerçekten zor durumda olan bir köpeği almanı öneririm.
Çok zor bir iş değil köpek beslemek. İlk bir ay eve alışma-uyum sürecinde sıkıntı yaşarsın biraz. Wc eğitiminde o da temel olarak.
İlk kez köpek besleyeceksen 6 aydan küçük bir köpek alma derim. Yetişkin köpek sana alışmaz kısmı tamamen yalan, hele ki barınaktan olursa çok da güzel alışıyor. Zaten hep çocuk gibiler. Örneğin 2 aylık yavru alsan da sen ona 4-5 aylıktan önce temel itaat ya da tuvalet eğitimi veremezsin.
Köpeğini kuru mamayla mı beslemeyi düşünüyorsun? Öyleyse iyi mamalardan alman gerek proplan, orijen, acana gibi. Fiyatları piyasanın üzerinde. Ben kuru mama kullanımını doru bulmadığımdan yemeğini kendim yapıyorum. Yine aşağı yukarı 120 lira gibi bir maliyet çıkıyor aylık.
Aşılarını nerede yaptıracağına bağlı biraz sağlık masrafları. Ben yakınımda klinik olmadığından barınakta yaptırıyorum. Maliyetine yapıyorlar sanırım. 20 lira aşıları.
Çok masraflı olmasa da acil durumlar karşısında köpek bakımı zor. Örneğin biz geçen ishal, ateşlendi ve acıdan inleyip duruyor diye apar topar hastaneye götürdük. Taksisi, tahlilleri vs derken 500 lira harcadık iki günde, sıkıntısı neymiş? Gaz sancısı.

Biz kanlı ishal falan olabilir sandık ama gazı varmış, artık dikkat ediyoruz mesela.
Masraf olarak başlarda çok özendiğinden her şeyi almak istiyorsun. O kısım masraflı oluyor. Biz oyuncaklara, kıyafetlere, tasmalara ne para döktük ilk iki ay. Ama bizimki oyuncakları ya parçaladı ya suratına bakmadı. Favori oyuncağı saç kurutma makinesinin vigosu, ona gözü gibi bakıyor. Kıyafetler zaten bir haftadan fazla dayanmıyor. O kısım masraflı ve gereksiz.
Bu arada barınaktan köpek alırsan kısırlaştırılmış olma ihtimali yüksek, bu da avantajlı oluyor hem maddi açıdan hem kızgınlık açısından.