Gazi üniversitesinde çalışan bir arkadaşımız var sütler kodlarıyla birlikte hastanenin laboratuarına gelmiş 240 sütten 198'i kanser yapıcı madde bulunmuş.
Sütler kodlarıyla geldiği için markaları bilinmiyor
Sizler ne yapıyorsunuz ben köy sütü temin ediyorum ama kızım pek iştahlı içmiyor annem sütten çökelek yapıyor
Kendim için değil ama kızım için endişeleniyorum
Bana Gazi'de ki arkadaş en az üç ay kadar tüketmeyin dedi tankların temizlenmesi en az üç ay sürermiş. Bakanlık şu an temizlik için sıkı denetimdeymiş.
acaba bu UHT tekniği icad olunmadan önce pastörizeler falan yokken büyükanneler büyükbabalar ne yapıyordu.
ne kadar sağlıksız bir nesilmiş. bu nimetlerden faydalanamamışlar.
bilmiyorumki kişiden kişiye degişirogluma sorsan ülker bana sorsan nestle :) hangisi şimdik baş harfi versenşu an çikolata dıyınce akla hangı fırma gelıyorsa o fırmanın sutunu alın bızzat bılıyorum sutu cıftlıkten almadan once antıbıyotık testıne tabı tutuluyor,sütte sıkıntı varsa almıyorlar.guvenle tuketebılırsınız ahırında 2 ınegı olanda gıdıp benım ınek zayıfladı dıyıp veterınerden ılac alıp hayvana vuruyor ve sutude satıyor sutu alırsın kaynatırsın sut kesılır yada yogurt yaparsın yogurt kaşıkta uzar sumuk gıbı olur.
Homojenize dedikleri sütte ne var da bu kadar takıyorlar anlamıyorum sırf halkın beynini yıkayıp süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmak neslimizin zeka seviyesini toplu olarak düşürmek amaçlı... Bunları da başta televizyon programlarını izleyen annelerle yapmaya çalışıyorlar... Homojenize süt dediğiniz şey basit tabirle sütün hızla duvar gibi bir zemine çarptırılarak yağ taneciklerinin kırılması böylece üstünde kaymak birikmesi engellenmesi...
Üşenmeden tekrar yazıyorum: Evde yaptığınız yoğurt,çok lezzetli ve sizin deyiminizle çok sağlıklı olabilir... Fakat pastörize ya da UHT tekniği görmediği için besin değeri düşük yararı da zararı da olmayan lezzetli bir besin haline gelir ancak... Sütün faydasını almak istiyorsanız, evde yaptığınız süt işe yaramaz üzgünüm...
pastörize süt mü yoksa uht mi... ikisinin farkını tam anlayamıyorum. tv de dinlediğim uzmanlar uht yi tavsiye etmiyo anladığım kadarıyla. bana da mantıklı geliyo. çünkü normalde katkı maddesi olmadan sütün bu denli uzun dayanması mümkün diil. benim de bi bebeğim var ve endişe ediyorum. kim ne derse desin bunca yıldır sütün çok faydalı bi besin olduğu bi gerçek. bence de öyle. yılların kalsiyum kaynağını :) 2 dakkada tu kaka diyip bi kenara atamayız heralde :) ama öyle bi duruma geldik ki neye güveneceğimizi şaşırdık. hangisini tercih etmeliyim peki??
eveet aynen öyle kediler bile öyle eskisi gibi iştahla süt içmiyorlar.içmiyorsa vardır bi bildiği değil mi :)
inanırmısın kediler bile içmiyor koklayıp bırakıyorlar.
ne varsa içinde artık.
Artık ne yapacağımızı, neye inanacağımızı şaşırdık gerçekten. Ama benim anlamadığım, halkın süt ve süt ürünleri gibi yararlı besinlerden neden bu kadar uzaklaştırılmak istendiği...Hani bir amacı olmalı her şeyin, bundan kimler çıkar sağlayacak? Önemli soru bu bence. Ben, benim neslim ve önceki nesillerin hepsi sütle büyüdü. İster uht, ister günlük, pastörize ya da güvenilir sokak sütü alalım, ama sütün zararlı olabileceğini nedense mantığım kabul etmiyor. Hem zeka gelişimi, hem kemik gelişimi bakımından faydaları bilimsel olarak ispatlanmış bir madde neden şimdi yerin dibine sokuluyor?
Benim babam doktor ve kalp cerrahı. Senelerce yumurta yasaklı olduğu halde hastalarına ve çevresine yumurtayı yasaklamadı, aksine çok faydalı bir besin olduğundan bahsetti hep. Ama kararında tüketmek kaydıyla tabii. Yağlardan da saf, sızma zeytinyağı ve tereyağını tavsiye etti hep, en sağlıklı yağlar olarak. Yeni yeni onun yıllardır söylediklerini kabul etmeye başladı tıp çevreleri, yumurtanın aklanması da buna bir örnek. Sütle ilgili son spekülasyonları da dehşetle izlediğini söylüyor, bir doktor olarak onun da garibine gidiyor bu kadar kötülenmesi...
Ben programları izleyip orada söylenenleri uygulamaya çalışanları hatalı bulmuyorum, sonuçta biz halk olarak her şeyi bilmek zorunda değiliz, elbette medyaya çıkan insanların dediğini dikkate alıyoruz. Çünkü uzman sıfatıyla buralarda yer alıyorlar. Ama bu tip programlara çıkanların dikkatli olması lazım, kitleleri söyledikleriyle etkilediklerinin bilincinde olmaları gerek. Tek dileğim, herhangi bir amaca değil, yalnızca halkın sağlığını önemseyen ve nesillerin daha iyi gelişmesini sağlayacak; başka şeylerin peşinde değil, sadece bu uğurda çaba gösteren bilgili insanların daha da çoğalmasıdır. Böylece biz de içimiz rahat olarak, acabalarla kendimizi yormadan ailemizin ve çocuklarımızın sağlığı için doğru olanı uygulayabiliriz...
Şimdi basit bir dille anlatayım aralarındaki farkı.UHT(ULTRA HIGH TEMPERATURE yani ULTRA YÜKSEK SICAKLIK)anlamına geliyor... UHT bir STERİLİZASYON yöntemidir... Sütün içinde pek çok zararlı mikroorganizma ve onların cansız halleri bulunur.Biz cansız hallerine spor diyoruz. Bunun yanında zararlı olmayan ama insanlara da yararlı olmayan mikroorganizmalar vardır. UHT süt, katkı maddesi katılmadan 146 derecede 1-3 saniye aniden bekletilen süttür. 146 derecede ne mikroorganizma kalır ne de sporları kalır... Zararı olmayan mikroorganizmalar da ölür.
Fakat pastörize süt, kısa ömürlüdür. 80 derecede ısıtılır. Bu sebepten 80 derecede mikroorganizmalar ölür ancak, cansız halleri hala sütün içinde yaşamaya devam eder.Cansız hallerinin yanında bize ne yararı ne zararı olmayan mikroorganizmalar da içinde kalır.( Bu yazdığımdan şu anlaşılmasın, biz pastörize süt içince içimize o mikroorganizmaların cansız halini alıyor değiliz, bu cansız halleri dediğim sporlar sadece sütün içinde yaşıyorlar, sütü bozuyorlar süte zarar veriyorlar o süre zarfında içtiğimizde bize zarar vermeme sebebi budur)
Pastörize süt daha düşük bir sıcaklıkta bekletildiği için, bir süre sonra içinde ölmeyen, mikroorganizmaların cansız hali olan sporlar canlı olmaya ve sütü bozmaya başlarlar. Bunun yanında ne yararlı ne zararlı mikroorganizmalar da faaliyete geçer ve sütü bozar.
UHT sütte ise, sporlar ölmüştür. Ne yararlı ne zararlı mikroorganizmalar sütte yoktur.
Pastörize sütte sütü bozan şey, tüketilmediği zaman mikroorganizmaların sütü bozmasıdır.
UHT sütte ise, sütü kendi enzim yapısı imha eder.
Aralarındaki fark budur.
Bende sütü köylülerden temin ediyorum, bildiğim güvendiğim bir yer ama onu bulamazsam (bazen hava çok kötü olduğunda falan gelmiyorlar) Sek'in şişe sütünü alıyorum. Ama ona da çok güvenemiyorum. Son kullanma tarihleri üç gün sonrası oluyor ama bir kez unuttum dolapta kullanmadım 10 gün geçmiş, bir de baktım ki bozulmamıış. O zaman şişe sütüne de güvenim sarsıldı. Mecbur kalmadıkça almıyorum. Yoğurt yapmayı da öğrendim artık açık sütten yapıyorum. Doktorum hazır sütlerdeki asıl sorunun ambalajlarından kaynaklandığını söylemişti. Yani pastörize ya da uht tekniği ile üretildikten sonra saklandıkları ambalajlardan süte karışan maddeler varmış, hazır sütleri bu yüzden önermiyoruz demişti. Düşünüce mantıklı geliyor, üç ay raf ömrü olan bir ürün ne kadar sağlıklı olabilir.
Bir gıda mühendisliği öğrencisi olarak, kesinlikle açık sütlere güvenmemeniz gerektiğini söyleyebilirim... Sütlerdense şüphe ediyorsanız, şimdilik peynir,yoğurt gibi fermente olmuş ve süte göre tuz konsantrasyonu yüksek süt ürünlerini tüketin derim... Onun haricinde sütte kanser yapıcı madde denilen şeyin ismi neymiş tam olarak öğrenme şansınız var mı ? Sütteki maddeler bellidir çünkü, içine kanser yapıcı madde denilen şey toksin etkisi yaratabilen şeylerdir, neymiş isimleri ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?