Heramel

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Mayıs 2020
38
10
88
Merhabalar,

İlkokul ve lise döneminden beri bacaklarımda ara ara ağrılar mevcuttu. Yaşım 30 ve 2 sene öncesi yine yürürken bacağım uyuşuyor ve neredeyse topallıyorum diye gittiğim bir fizik tedavi uzmanı muayenesinde daha önce çekildiğim bir bel mr raporunda şüpheli durum olduğu söylenip beyin sinir cerrahına yönlendirildim.

C7-T2 arası siringomiyeli(omurilik sıvısı dolu bir kist) 7 mm en geniş yeri, 28 mm boyu,
L1 itibarı ile aşağı sakral bölgeye uzanan ayrık omurilik (kapalı olduğundan fark edilmemiş)
ve gergin kord anomalim olduğu genel mr istemi ile görüldü.

1 sene sonrası tekrarlandı ama sirinksim hala aynı boyuttaydı. Doğuştan olduğu düşünüldü.

Vajinal doğum yapabileceğimi söyledi doktorum. Kadın doğum uzmanı beyin sinir cerrahın karar verir diyordu.

Şimdi gebelik düşünüyorum ama yapay zekaya sorunca bu boşluğun ıkınma ile tetiklenebileceğini söylüyor, ayrıca epidural alırsam da anestezi uzmanı, beyin sinir cerrahı ve kadın doğum uzmanımın organize olması gerektiğini belirtiyor, benim ayrık omuriliğim tüm lomber ve sakral bölgemi kaplıyor. Epidural için boşluk oluşacak mı bilmiyorum.

Genel anestezinin de başka yönden sıkıntıları olduğunu okuyorum.

Bu 3 durumun birleştiği vakaları bulmak çok zor. Yine de bunlardan birine veya birkaçına sahip olup çocuk sahibi olanların tecrübelerini merak ediyorum. Veya çocuk sahibi olmayıp bununla baş edenlerin tecrübeleri nelerdir?

Ağır spor yapma, fazla hareketsiz kalma ama fazla ayakta da kalma, vücut duruşuna dikkat et, yüzme, pilates, hafif yürüyüş iyi gelir, uykuna, beslenmene dikkat et, stresten, üzüntüden uzak dur... bu gibi tavsiyeler vardı.

Benim idrar tutamama gibi şeylerim yok. Sadece bazı günler vücudum böyle hamlamış da ağrıyor ve yatmak istiyorum. Ellerimde ayaklarımda bazen uyuşukluk oluyor ama böyle çok bariz değil. En büyük sorunum yürürken sol uyluk bölgesine vuran ağrı. O da her zaman değil ama eğimli yolları tırmanırken ve biraz daha yetişmem gereken bir yer olursa. Özellikle soğuk havalarda. Bir de böyle yere eğildiğimde başım zonkluyor bazen. Sirinks olan bölgede ağrı ve arada sanki cız diye ses duyuyorum elektriksel bir his. Belim ayaktayken özellikle sabitsem çok kısa sürede ağrıyor. Sabahları özellikle ellerime ve koluma vuran uyuşukluk olabiliyor. Dizlerim bazen sanki boşa çıkıyor. Sağ ayakta zaten dışa basmam var. O bacağım bazen çok zorlanıyor daha da ters bastığım için ani.

saydıklarınızın içinde gergin cord bana yabancı değil sadece,
mesanenize bakıldı mı acaba,
uyuşmalar büyük ihtimalle gerginlikten kaynaklı bir durum yıllarca siz büyürken omurilikte ki sinirler de sizinle birlikte gerildi uzadı bu da ayak ve kolları etkiliyor,oğlumda vardı bu sorun,büyüme ağrısı ile karıştırdılar,
beyin cerrahisi bebekken fark edilmezse,ergenlikte bunda da fark edilmez ise yetişkinlikte fark ediliyor dedi,şansınız varmış ki bu yaşa kadar sinirleriniz kopmadan gelmişsiniz,büyümeyi etkileyen bir durum bazı kişiler de,
hamilelikte omuriliğe baskı olacak ayrıca doğum yolculuğunuz da okuduğunuz şeyler yapay zeka da olsa doğruluk payı var,
hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama size tavsiyem bu şekilde hamilelik düşünmeyin derim,alanın da ismi duyulan doktorlardan birisine gidin,bu işin uzmanı profesör doktorlardır,türkiyede de ehli olan bunların ameliyatını yapan üç beş şehir var demişti bir doktor,

saydıklarınızın içinde gergin cord bana yabancı değil sadece,
mesanenize bakıldı mı acaba,
uyuşmalar büyük ihtimalle gerginlikten kaynaklı bir durum yıllarca siz büyürken omurilikte ki sinirler de sizinle birlikte gerildi uzadı bu da ayak ve kolları etkiliyor,oğlumda vardı bu sorun,büyüme ağrısı ile karıştırdılar,
beyin cerrahisi bebekken fark edilmezse,ergenlikte bunda da fark edilmez ise yetişkinlikte fark ediliyor dedi,şansınız varmış ki bu yaşa kadar sinirleriniz kopmadan gelmişsiniz,büyümeyi etkileyen bir durum bazı kişiler de,
hamilelikte omuriliğe baskı olacak ayrıca doğum yolculuğunuz da okuduğunuz şeyler yapay zeka da olsa doğruluk payı var,
hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama size tavsiyem bu şekilde hamilelik düşünmeyin derim,alanın da ismi duyulan doktorlardan birisine gidin,bu işin uzmanı profesör doktorlardır,türkiyede de ehli olan bunların ameliyatını yapan üç beş şehir var demişti bir doktor,
Benim sürekli hayatımı etkileyen şekilde sıkıntım yok aslında. İdrarla ilgili hiç sıkıntım yok. Mesaneye bakılmadı bu nedenle. Doktorum ameliyata gerek olmadığını çünkü ameliyatın da riskleri olduğunu, bu yaşa kadar böyle geldiysem daha da büyüme olmayacağı için durumumun iyi olduğunu belirtti. Sen kendini dinleyeceksin. Dikkat edeceksin. Daha büyük güçsüzlükler yaşarsan o zaman gel hemen dedi. Benim bu saydığım 3 şey birleştiği için bunların her biri ayrı daha kolay çözüm olsa da hepsini göz etmek zorlayıcı olabiliyormuş. Benim ayrık omuriliğim ve siringomiyelim epidural ve spinal anestezi almama engel olacak gibi duruyor, aslında siringomiyelim de oldukça üstte, bel ve çevresi olsa vajinal doğum risk olabilirdi, yapay zeka sadece gergin kord olduğu için pozisyon önerilerinde bulunuyor. Yine de böyle tecrübesi olan varsa burada toplansın diye konuyu açtım. Büyüme ağrısı sandık biz de küçükken. Yükseklikte yamaçta filan başım dönüyor gibi hissederdim mesela bacağım güçlü olmadığı için düşeceğim korkusu ile. Arkadaşlarım korkmaz atlardı her yerden ben zar zor başarabilirdim korku olurdu. Yarı düz taban teşhisim de var küçüklükte. Bacak ağrım için de lise ve üniversitede ortopedi, kalp damar, nöroloji… hepsini gezerdim. Kimse anlayamadı. Bel mr ı çektirmiş olmam lazım aslında ama kayıtlar eski olduğu için çıkmıyor. Aslında bu ayrık omurilik dışı şeyler de çoğu kişide olup fark edilemeyebiliyormuş. Belki de doğum yapanlar var böyle ama bilmediği için konuşamıyoruz üstüne.

Back
X