• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardeş kavgaları...

Ufak_tefek

Guru
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2012
666
599
303
Merhaba arkadaşlar

Çocuk sahibi olan veya olmayan herkesten bir fikir istiyorum,değerli vaktinizi ayırırsanız çok sevinirim.

Benim iki kızım var,büyük dört buçuk yaşında küçükse bir buçuk.

Küçük kızıma hamile olduğumu öğrendiğim günden beridir ki,ikisine aynı oranda sevgi ve ilgi gosterebilmenin,birbirlerine öfke duymadan kriz anlarını yönetebilmenin yollarını arıyorum.
Okuyorum,araştırıyorum, deneyimli annelerin tecrübelerinden faydalaniyorum.
Gelin görün ki pek basarali olamadım.
Gün içinde çok kez büyük kızımı kardeşine sinirlenip yanaklarını sıkarken veya ona bagirirken buluyorum.

Büyük kızımla defalarca bu konu üzerinde konuştuk,tamam anneciğim diyor,hak veriyor fakat bir saat geçmeden yine aynı kaos.

Farkındayım ki küçük kızım da çok inatçı,o da ablasindan alt kalmıyor sıpa,vurmaya başlıyor ablasına.

Eminim bu durumları yasayan çok anne vardır,siz nasıl davranıyorsunuz bu gibi durumlarda?

Bazen müdahale etmeyip,caktirmadan izliyorum onları,fakat aralarındaki sorunları tek başlarına halledecek yaşta değiller henuz, müdahale etmek zorundayım diye düşünüyorum.

Buyuk kızım kardes kıskançlığıni bir travma olarak yaşamasın diye çok uğraştım.
Ne yazık ki kardeşine her kizdiginda,onu benden daha çok seviyorsun,onunl o daha çok oynuyorsun diye haykırıyor yüzüme
Çok üzülüyorum

Nerede yanlış yaptığımı bulmaya çalışıyorum.

Kardeşimle aramda 4 yaş var. Hiç kıskanmadım. Annem bana görevler verirdi. O bebekti küçüktü konuşamıyor ve hiç bir işini yapamıyordu. Biz annemle ona bakıyorduk :) yani o kardeşten ziyade bizim evimizin bebeğiydi :)
sizde anlatsanız büyük kızınıza, kardeşi gibi değilde sanki sizin arkadaşınız gibi büyüyene kadar ona yol göstermeniz gerektiğini, büyük kızınızın abla olduğunu filan.

Ahh ahh ayni dertten muzdaribim. Konunuzu takipteyim birileri faydali birsey soyler insallah. Bende ben nerde yanlis yaptim diye dusunuyorum. Benimkiler biri 3.5 biri 2 yasinda resmen sac bas kavga ediyorlar. Uyariyorum yanlis yapmayin kardesler yapmaz diye. Hatta sonra simdi sarilin kardessiniz diyorum. Ama olmuyor yine ayni yine ayni

Kardeşimle aramda 4 yaş var. Hiç kıskanmadım. Annem bana görevler verirdi. O bebekti küçüktü konuşamıyor ve hiç bir işini yapamıyordu. Biz annemle ona bakıyorduk :) yani o kardeşten ziyade bizim evimizin bebeğiydi :)
sizde anlatsanız büyük kızınıza, kardeşi gibi değilde sanki sizin arkadaşınız gibi büyüyene kadar ona yol göstermeniz gerektiğini, büyük kızınızın abla olduğunu filan.
İnanin ki daha kardeşi dogmadan ona bunları anlatmaya başladım.
İlk başlarda hoşuna gitti kardeşinin bakımında ufak görevler üstlenmek.
Fakat çok geçmeden,mesela ben kızım kardeşin için bez getirirmisin desem,ufff anne herşeyi ben mi yapicam bu evde diye sizlaniyoor sıpa.
Duyan da sabahtan akşama kadar çalıştırıyorum sanır

Ahh ahh ayni dertten muzdaribim. Konunuzu takipteyim birileri faydali birsey soyler insallah. Bende ben nerde yanlis yaptim diye dusunuyorum. Benimkiler biri 3.5 biri 2 yasinda resmen sac bas kavga ediyorlar. Uyariyorum yanlis yapmayin kardesler yapmaz diye. Hatta sonra simdi sarilin kardessiniz diyorum. Ama olmuyor yine ayni yine ayni
İnşallah burdan edindiğimiz fikirler bize ışık tutar.

Ne zormuş iki çocuk arasında dengeyi kurabilmek

İnanin ki daha kardeşi dogmadan ona bunları anlatmaya başladım.
İlk başlarda hoşuna gitti kardeşinin bakımında ufak görevler üstlenmek.
Fakat çok geçmeden,mesela ben kızım kardeşin için bez getirirmisin desem,ufff anne herşeyi ben mi yapicam bu evde diye sizlaniyoor sıpa.
Duyan da sabahtan akşama kadar çalıştırıyorum sanır

:) evet evet bez getirmekte benim işimi şimdş hatırladım. Sizin büyük kızınız da aslında çok ufak. Arada 3 yaş var. İllaki paylaşamıyordur. Diğerinin aklı tam yetmiyordur ama büyük kızınız bilinçli. Küçük uyuyunca birlikte kendinize özel şeyler yapsanız. Mesela kek vs, akşam babaya süpriz olur, hem birlikte vakit geçirirsiniz. Sonrada evcilik oynarsınız. Küçükte uyanır. Çocuğum yok bilemedim ama aklıma bu geldi :) sevgiler :)

Küçuk öğlen uykusunda olduğunda büyük kızım da okulda oluyor, anaokuluna gidiyor.

Aslında sadece büyük kızıma ayirabilecegim özel zamanlar yok denecek kadar az, haklısınız bu konuda.

Bir kardesleri daha olsa bu kiskanclik azalir..en buyuk olan ortanciyi, ortanca olanda en kucugu kiskaniyor o zmn.. ama en buyuk olaninki hafifliyor. Tabii bu durumu kurtarmak icin kardes yapilmaz:)

Kucuk olan buyusun kucuk olanda buyugu kiskanacak goreceksin.. ne demisler kardes kardesin ne oldugunu ne öldüğünü istermis:)) bu isin cozumu yok yazikki.. bulursaniz banada haber verin :)

:) evet evet bez getirmekte benim işimi şimdş hatırladım. Sizin büyük kızınız da aslında çok ufak. Arada 3 yaş var. İllaki paylaşamıyordur. Diğerinin aklı tam yetmiyordur ama büyük kızınız bilinçli. Küçük uyuyunca birlikte kendinize özel şeyler yapsanız. Mesela kek vs, akşam babaya süpriz olur, hem birlikte vakit geçirirsiniz. Sonrada evcilik oynarsınız. Küçükte uyanır. Çocuğum yok bilemedim ama aklıma bu geldi :) sevgiler :)
Teşekkür ederim ilginiz için, benden de sevgiler.
Alintilamayi unuttum, üstteki yorumum sizin için.

Bir kardesleri daha olsa bu kiskanclik azalir..en buyuk olan ortanciyi, ortanca olanda en kucugu kiskaniyor o zmn.. ama en buyuk olaninki hafifliyor. Tabii bu durumu kurtarmak icin kardes yapilmaz:)

Kucuk olan buyusun kucuk olanda buyugu kiskanacak goreceksin.. ne demisler kardes kardesin ne oldugunu ne öldüğünü istermis:)) bu isin cozumu yok yazikki.. bulursaniz banada haber verin :)
Bir kardeş daha mı:))
Sanirim o durumda huniyle gezerim artık:))
Belki de haklısınız,kardeşlik böyle bir şey.

Bir kardeş daha mı:))
Sanirim o durumda huniyle gezerim artık:))
Belki de haklısınız,kardeşlik böyle bir şey.
Evet geziyoruz yeri geldiginde :) ne demisler 1 olur tek olur 2 olur rakip olur, 3 olur bereket olur :) Allah hayirlisini versin cnm. Normal.. travma travma diye gezmeyelim. Bunlarida yasasinlar gorsunler, evde kedi kopek( yipratiyo anneyi katiliyorum) ama disarda cok sahip cikacaklar birbirlerine :)

Benımde 3 buçuk ve 1 buçuk yaşında 2 kızım var. Kızlarım kıskançlık nedır bılmez. Bazen büyük kızım nadır de olsa kıskanır ama gecıcıdır.
Bırde 8 buçuk yaşında oğlum var o daha çok büyük kızımı kıskanıyor. Halbukı aklı erıyor yapmaması lazım ama o da çocuk.
Her çocuk bır olmuyor. Kımı kısknmaz kımı kıskanır.
Onları ıdare edebılmek onemlı. Her defasında yanlış yapanı uyarmak ona dogruyu anlatmak gerekıyor. O an degısr sonra yine unutur. Böyle böyle hem bırbırlerne alışacaklar hemde bırbırlerını kıskanmaz olcaklar.
Zamana ıhtıyac var. Bı anda çocuğun huyunu degıstırmek mümkün degıl. Bırbırlerıne zarar vermeden çok da müdahale etmeden takıp etmek gerekir çocukları.
Küçük anlamaz dıyıp onun yanlışını umursamamak hata olur. Küçüğede yanlış yaptığında su su harekettin yanlış doğru bu böyle davranman gerektir dıye uyarmak lazım. Küçül anlamasada büyük olan çoçuğun hoşuna gider bu durum. Evet gerçekten ayrımcılık yapılmadığının farkına varır büyük olan ve zamanla aralarındakı kıskançlığın kalkmasına sebep olur. Büyük herseyım farkında olduğu ıcın esıt dvrandıgınızında farkına varır boylelıkle.

Benim kizlarimin arasinda 3,5 yas var.yaslarinin ilerlemesi ve kucugun oyunlarda buyuge eslik etmesi ile dediginiz sahneler biraz daha azaliyor.paylastiklari seyler arttikca isler biraz daha kolaylasiyor.biri 3 biri 6.5 yasinda suan.anne sevgisi hala paylasilamiyor.kavgalar hala cikiyor.ama birbirlerinin gonlunu alip oyuna devam edebiliyorlar.

Kavga ettikleri zaman büyük kızınıza 'sen büyüksün idare et ,o daha küçük 'gibi şeyler söylemeyin. Küçük çocuğun duymayacağı şekilde sen benim ilk göz agrimsin senin yerin farklı gibi şeyler söylerseniz çok mutlu olur .Büyük kızınıza sevdiği birşey alıp onu küçük kizinizin onun için aldığını söyleyebilirsiniz. Bunun gibi çok örnek var da siz bu kavga olaylarına kendinizi alistirsaniz iyi olur çünkü bu belirli bir yaşa kadar devam edecek. ..

Bızde durum suan bu. En büyük ortancayı ortancada en küçüğü kıskanıyor. En kucumende benı kıskanıyor. :)))

Evet geziyoruz yeri geldiginde :) ne demisler 1 olur tek olur 2 olur rakip olur, 3 olur bereket olur :) Allah hayirlisini versin cnm. Normal.. travma travma diye gezmeyelim. Bunlarida yasasinlar gorsunler, evde kedi kopek( yipratiyo anneyi katiliyorum) ama disarda cok sahip cikacaklar birbirlerine :)
Amin,insallah hayat boyu birbirlerine destek olurlar.

Benim kızkardeşim yok,çok isterdim olmasını.
Abim hiç bir zaman dert ortağı olmadı bana, hep soğuk ve mesafelidir.
Umarım kızlarım iki arkadaş gibi büyürler.

Sizin üç çocuğunuz vardi,yanlış mı hatirliyorum.

Belli ki güzel denge kurmussunuz Allah bozmasın...

Benim kizlarimin arasinda 3,5 yas var.yaslarinin ilerlemesi ve kucugun oyunlarda buyuge eslik etmesi ile dediginiz sahneler biraz daha azaliyor.paylastiklari seyler arttikca isler biraz daha kolaylasiyor.biri 3 biri 6.5 yasinda suan.anne sevgisi hala paylasilamiyor.kavgalar hala cikiyor.ama birbirlerinin gonlunu alip oyuna devam edebiliyorlar.
Ah ne kadar güzel,insallah biz de görürüz o gunleri

Buyuk kıza bagıran vuran kimse ev içinde öncelikle o kişi bu davranıştan vaz geçmeli ve buyuk kızdan özür dilemeli.

Kavga ettikleri zaman büyük kızınıza 'sen büyüksün idare et ,o daha küçük 'gibi şeyler söylemeyin. Küçük çocuğun duymayacağı şekilde sen benim ilk göz agrimsin senin yerin farklı gibi şeyler söylerseniz çok mutlu olur .Büyük kızınıza sevdiği birşey alıp onu küçük kizinizin onun için aldığını söyleyebilirsiniz. Bunun gibi çok örnek var da siz bu kavga olaylarına kendinizi alistirsaniz iyi olur çünkü bu belirli bir yaşa kadar devam edecek. ..
Banada senin yerın farklı vs vs gıbı sozler ters gelıyor. Çocuğa ayrımcılık yapıldığının ıspatı oluyor burda. Onlar aaa annem benı daha çok sevıyor kardesımı sevmıyor algısını yaratıyor çocukta. Bu da daha çok catısmalarına sebep olur. Böyle seyler asla söylemem çocuklarıma hepınızı çok sevıyorum derim.
Bırde kardesım sana bu hedıyeyi almış desem çocuğuma bana dıyecegı kelıme ama o yalnız çıkamaz kı dısarya ve onun parası yokkı nasıl alsın onu dıye karşılık alırım.

Back
X