Kardeş Şart Değil

Dunyaya bir cocuk daha getirmek ya da getirmemek tamamen size ve esinize ozel bir karar. Ama sirf cocugunuza kardes olsun diye bir cocuk dogurmak buyuk haksizlik. Kendinizi dinleyin. Siz yeni birnevlat daha istiyor musunuz, bu onemli. Kardes meselesi onemli degil. Lutfen kararinizi cocugunuzu dusunerek degil kendini isteginizi dusunerek verin.

Tek çoçuğum ve tek evladım var kardeş düşünmüyorum. Bu güne kadar hiçbirşeyin arkasına sığınmadım şükürler olsun. İstemiyorum, kaliteli yaşamı, gezmeyi, hayatı doya doya yaşamayı seviyorum ve kendimi yıpratmamak adına tek çoçukla kalacağım. Kendim tek çoçuk olduğum için herşeyi en iyi şekilde başarmayı bilirim. Çok kaliteli okullarda okudum ve eğitimim sayesinde çok güzel bir işim var bunun sayesinde çok güzel sağlam arkadaş ve dostlarım oldu. Hiçbir zaman yalnız kalacağım, aman tek başımayım demedim. Bu düşünceler ailede yetiştirme tarzında bitiyor biraz. Duygusal bakımında hiçbir eksikliğim yok çünkü herşeyi tek başına yapabilecek ve bunun bilince geleceğini hazırlayan bir insan kalkıp ne eşine ne başkasına minnet eder. Bu yüzden iyiki iyiki tekim.
Tek çoçuğum ve tek evladım var kardeş düşünmüyorum. Bu güne kadar hiçbirşeyin arkasına sığınmadım şükürler olsun. İstemiyorum, kaliteli yaşamı, gezmeyi, hayatı doya doya yaşamayı seviyorum ve kendimi yıpratmamak adına tek çoçukla kalacağım. Kendim tek çoçuk olduğum için herşeyi en iyi şekilde başarmayı bilirim. Çok kaliteli okullarda okudum ve eğitimim sayesinde çok güzel bir işim var bunun sayesinde çok güzel sağlam arkadaş ve dostlarım oldu. Hiçbir zaman yalnız kalacağım, aman tek başımayım demedim. Bu düşünceler ailede yetiştirme tarzında bitiyor biraz. Duygusal bakımında hiçbir eksikliğim yok çünkü herşeyi tek başına yapabilecek ve bunun bilince geleceğini hazırlayan bir insan kalkıp ne eşine ne başkasına minnet eder. Bu yüzden iyiki iyiki tekim.
sizin icin hayırlı olsun tek olmak
Ben mutluyum 3kardesiz.
Hatta keske daha fazla olsaymisiz.
Küçükken insan anlamiyor ama yas aldikca insan kalabalik ailenin ozlemini cekiyor.
Bu benim icsel dunyam
Ben paylasmayi seviyorum.ailemle vakit gecirmek hosuma gidiyor.
Sizde halinizden memnunmussunuz neguzel.
Benim cevremde tek olup memnun olan görmedim hepsi alelacele evlilik yaptı yalnizliktan korktuğu icin yada ani hastaliklara yakalandilar hepsinin ozlemi sicak aile yuvasi oldu.
Sizin gibi istisnalar illa vardır

3 kardeşiz ve iyi ki onlar var. Hiç çocuk istemeyen ben şu an üçüncü bebeğimi bekliyorum. Benimkiler arasında 6 yaş olmasına rağmen pandemide gördüm ki iyi ki tek çocuk olmamış. Yaş farkı çok olmasına rağmen çok güzel oynuyorlar kavga da ediyorlar. Bence çocuğu tek bırakmak çok büyük haksızlık. En büyük duam birbirlerine hayırlı kardeş olmaları

5 kardeşiz iki abim bir ablam ve bir erkek kardeşim var benim icin onlar dünyada sahip olduğum en güzel kişiler ❤
Umarim çocuğunuz için de en iyisi olur kardeşi olsun veya olmasın demek zor bana sorsanız suan tek çocuk olmak istermiydin diye asla istemezdim :)

Ben kalabalık ailenin çocuğum. İyi ki ablam abim var kardeşlerim var. Her biri çok çok ayrı benim için. Şahsen tek olsaydım ve ailem yapabildiği halde beni tek bıraksa lardı çook sitem ederdm. En basiti ven doğum yaptğmda ablam geldi yanıma böyle bir durumda anneden daha yakın ve daha rahat oluyorsun. Annemden ped isteyemem ama ablamdan isterm. Benim 3 yaşında bir çocuğum var ve tereddütsüz nasip olursa 2.düşünüyorum.insanın hayatındaki anne baba kadar gerekli kardeş. Sırdaş arkadaş düşünün teyzeyim halayım yeğen duygusu çok başka kendin çocuğun kadar seviyırsun.. Çok samimi arkadaşlarmn da çocuklarını çok severm ama kan bağı bambaşka.

bir erkek kardeşim ve tek bir çocuğum var, keşke kardeşim tek çocuk olsaydı da beni hiç yapmasalardı diyorum :KK14: kızım için ise kardeş istese de düşünEmıyorum çünkü herşey gittikçe zorlaşıyor, imkânlarım tek çocuğa bile zor yetiyor, gıdası, eğitimi, sağlığı, giyimi, güvenliği.....bir servet tutuyor,bu durumda niye 2. 'nin günahına gireyim ki?

Ben kalabalık ailenin çocuğum. İyi ki ablam abim var kardeşlerim var. Her biri çok çok ayrı benim için. Şahsen tek olsaydım ve ailem yapabildiği halde beni tek bıraksa lardı çook sitem ederdm. En basiti ven doğum yaptğmda ablam geldi yanıma böyle bir durumda anneden daha yakın ve daha rahat oluyorsun. Annemden ped isteyemem ama ablamdan isterm. Benim 3 yaşında bir çocuğum var ve tereddütsüz nasip olursa 2.düşünüyorum.insanın hayatındaki anne baba kadar gerekli kardeş. Sırdaş arkadaş düşünün teyzeyim halayım yeğen duygusu çok başka kendin çocuğun kadar seviyırsun.. Çok samimi arkadaşlarmn da çocuklarını çok severm ama kan bağı bambaşka.
en çok ablanız belirtmissiniz kardeşlik hemcins olunca daha sıkı oluyor özellikle kızlar arasında
Benim 3 abim var hiç ortak özelliğimiz ve paylaşımimiz yok.

Kardeş bir birine destek olup iyi bağlar kurunca güzel tabiki. Ben tek kız cocuğuyum abilerim ve erkek kardeşlerim var. 4 kardeşiz evet aramızda çok iyi bağlar olmasa da varlıklarını hissetmek elbetteki yetiyor. Ama keşke bir ablam olsaydı diye kalpden hissettiğim yalnızlığım varmı var. Keşke olsaydı bir ablam şöyle dertleşseydim dediğim beni anlayan bir abla. O yüzden evladınızı mahrum bırakmayım kardeşsiz kalmasın.

bir erkek kardeşim ve tek bir çocuğum var, keşke kardeşim tek çocuk olsaydı da beni hiç yapmasalardı diyorum :KK14: kızım için ise kardeş istese de düşünEmıyorum çünkü herşey gittikçe zorlaşıyor, imkânlarım tek çocuğa bile zor yetiyor, gıdası, eğitimi, sağlığı, giyimi, güvenliği.....bir servet tutuyor,bu durumda niye 2. 'nin günahına gireyim ki?
12 bin gelirimiz var
Borç yok
Ev ve araba var
Ama anca geçiriyoruz
Bir cocuk daha olsa kısıtlamaya giderek idare edebiliriz. Ama paranızın değeri yok her sey ateş pahasi. Kardeş güzel ve özel ama bir ekmeğin tamamı artik çocuğumun olmayacak yarısıyla yetinecek. Bu bir olumsuzluktur

en çok ablanız belirtmissiniz kardeşlik hemcins olunca daha sıkı oluyor özellikle kızlar arasında
Benim 3 abim var hiç ortak özelliğimiz ve paylaşımimiz yok.
Abimlerle de çok iyiyiz ama hemcins le çok daha iyiyiz doğru tespit :) ayrıca 8 kardeşiz ve babam normal emekli işçisi ve şu anda abim maldivler de tatil yapıyor. Böyle istisnalar da var:)

12 bin gelirimiz var
Borç yok
Ev ve araba var
Ama anca geçiriyoruz
Bir cocuk daha olsa kısıtlamaya giderek idare edebiliriz. Ama paranızın değeri yok her sey ateş pahasi. Kardeş güzel ve özel ama bir ekmeğin tamamı artik çocuğumun olmayacak yarısıyla yetinecek. Bu bir olumsuzluktur
Ama emin olun manevi duygunun getirisi çok daha başka.

Destek olacakları garanti değil. Belki küs olacaklar? Belki iyi anlaşamayacak?
Benim babamın iki kardeşi var babamın zor zamanlarında yoklardı. Ona haksızlık fln etmiyorsunuz yani.
Ben de tek çocuk yapacağım. Hiç üzülmüyorum vicdan da yapmıyorum. Şartlarım tam anlamıyla bir çocuğa müsait maddi manevi. Ondan ilgimi çalamam. Enerjimi çalamam. İyi bir eğitim hakkını çalamam. Umarım ki iyi insanlarla karşılacak, kardeş gibi dostları olacak, vefalı bir karısı ve çocukları olacak, yalnız kalmayacak zaten.

Babam 78 yaşında bir kardeşiyle mahkemelik bile oldu. Ama şu anda bahsederken gözlerinin içi parlıyor ve anne babasını görmüş gibi seviniyor

Dediğiniz konularda haklısınız fakat dünyanın bin türlü hali var. Eşim tek çocuk. Baba vefat etti başka akrabada yok tek annesi var. Anne yıllardır rahatsız hem bedenen hem psikolojik olarak. Eşimin yükü o kadar ağır ki paylaşacak kimsesi yok. Hasta bakımı olarak demiyorum o bi şekilde halloluyır ama derdini tam anlatabileceği daraldıgında konusabileceği bi alo diyebileceği kimsesi yok. Benimse kardeslerimle aramız çok iyidir. Biz vakğtli vakitsiz konusurken çok imrenir. Kardeş gibisi yoktur. Anladığım kadarıyla ilgili bi ailesiniz. Onları bi güzel yetiştirirsiniz.

ikinci çocuk konusunu aylarca düşünüp tarttım diyebilirim. Benim kaygım hiçbir zaman dünyanın gidişatı veya maddiyat olmadı, biz üç kız kardeşiz, çok mutlu bir çocukluk ve yarı yetişkinlik geçirdik. Evlenene kadar birbirimize çok bağlıydık, dert ortağıydık, birimizin varlığı diğerine huzur verirdi. Hepimiz kariyer yaptık, bizimiz doktor birimiz diş hekimi birimiz çevirmen/yönetici oldu. Sonra evlilikler başladı ve aramıza yeni insanlar katıldı. İki kardeşim de kendi aile sorunlarına daldı. Ben onlardan geç evlendim, bekarken hersey güzeldi, sürekli onlara yardım için koşturdum, yeğenlerime baktım vs. ancak evlendikten sonra aslında ne kadar yalnız olduğumu anladım.

4 sene önce babam vefat etti, ana gibi yar olmaz lafı ne kadar doğruymuş onu öğrendim. Kardeşlerim sadece doğumumda geldiler, çocuğum 18 aylık, evime herhalde 4-5 kez gelmişlerdir, onun dışında görüşmedik, hep onların işi var ben onlara uyuyordum. Meğer ilişkimizi ben ayakta tutuyormuşum, çocuğum olduktan sonra bazı sorunlardan dolayı evden pek dışarı çıkamadım, onlar bu süreçte aramayınca ben de arayıp sormayı bıraktım, ayda yılda bir kez bir araya geliyoruz, büyük bir manevi boşluk falan da hissetmiyorum. Allah anneme uzun ve sağlıklı ömürler versin, kardeşlerim hikaye, başım sıkıştığında ya da dertleşmek için aradığımda hep kendi dertlerini anlatıyorlar, beni dinlemiyorlar bile. Kendi hayatımdan yola çıkarak çocuğuma kardeş yapmanın gereksiz olduğu sonucuna vardım, kardeşlik evlenene kadar mükemmel birşey, karşılıksız sevmeyi paylaşmayı öğrenir ancak gerçekten aşık olduğunda da bu duyguları öğrenme şansı var. İleri yaşlarda hayal kırıklığı çok kırıcı.

kıssadan hisse: dünyayı bırakıp kendi gerçek dünyanıza göre karar vermeniz lazım. En doğru kararı kendiniz verirsiniz, kimse sizin içinde bulunduğunuz şartları sizden iyi bilemez. Olumlu yorum yazanlar kadar olumsuz yazanlar var, hepsi doğru, hepsi yaşayanın kendi gerçeği. Kardeşliği tam yaşayanlara ne mutlu.
İkinci çocuk kararını etkileyecek birinci şey kendi deneyimlerimiz, ikincisi kendi gerçeklerimiz (maddi durum, yaşadığınız coğrafya, eşiniz, onun ailesi vs onları da hesaba katmak lazım)

Son düzenleme:
12 bin gelirimiz var
Borç yok
Ev ve araba var
Ama anca geçiriyoruz
Bence tek çocuk.
Bu devir eskisi gibi değil
Eskiden de bazı şeyler pahalıydı ama sebze meyve ucuzdu. Devlet okulları iyiydi. Bu kadar sosyal medya yoktu. Özenme yoktu. Şimdi öyle değil. Eskiden çoğunlukla anneler çalışmazdı. Çocuklara bakardı.
Şimdi eşler günde en az 9 10 saat dışarıda. Eve geliyorlar yatmaya kadar 4 5 saat kalıyor.
O 4 5 saatte ilgini 2 çocuğa mi verirsin tek çocuğa mi?

Öyle eskisi gibi saldım çayıra mevlam kayıra olayı artik yok. Gün geçtikçe şartlar zorlaşıyor. Tek yapın gitsin. Maneviyat çok iyidir birbirine destektir densede bu her zaman olmaz. Imkanları maddi ve manevi tek çocuğa verin. Ayrıca tek çocuklar benim gözlemim Kendine daha güvenli ve yeterli yetişiyor.
Tek kalmak zorluklara göğüs germe eşiğini arttırır.
Zaten kuzeniniz varsa onların çocuğuyla arada oynar.
2. Çocuk 20 25 bin gelirin yoksa ve günde en az 6 saat zamanın yoksa Bence olmamalı.
Maddi ve manevi yeterlilik lazım.
Çocukla gerekirse saatlerce oyun oynayacaksın.
Iki çocukla ayrı ayrı baş başa ilgilenmek lazım.

Kuzenim tek çocuk. Küçüklükten beri kendine yetti.
Daha özgüvenli ve kendi sorunlarını çözen biri oldu..
Ayakları daha sağlam yere bastı. Ve maneviyatı ailesiyle ilişkisi daha sağlam. Ailesiyle iyi vakit geçirdi. Maddi ve manevi tatmini bizden çok daha yüksekti. Hem maddi imkanlar daha çok verildi hem de ailesinin ilgisini bizden daha çok aldı. Bu durumun artıları eksilerinden daha fazla. Onu gördüğümden beri tek çocuk diyorum..

Zaten sizin istediğiniz de tek çocuk.

Ne istiyorsanız ona göre karar alın.

Back
X