• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kardeşim bana çok bağımlı ve kalbini kırmadan laf anlatamıyorum!!

Cevap yazan çoğu kişinin gerçekten ağır psikolojik sorunları olan birisine uzun süreli bakım verdiğini veya uzun süre ilgilenip vakit geçirdiğini düşünmüyorum. Ağır psikolojik sorunlar uyum ve işlevsellik bozar, doğaları gereği. Ve bu insanlarla ilgilenmek de yaşamak gayet zor ve yorucudur. Ne yapacağını nasıl yaklaşacağını kestiremez insan ki bu bile başlı başına bir challange. Konu sahibi kardeşimi istemiyorum sevmiyorum umrumda değil vs denemiş vakit geçirmiyorum geçirmicem de dememiş. Yorucu ve kendime ait alanım kalmıyor demiş. Zaten alana veya kendimize vakit ayırmaya ihtiyaç duymak sadece kendimiz için değildir, şarj olacağız ki ilgilendiğimiz kişiyle de en iyi şekilde ilgilenebilelim. Kız kardeşliğin nasıl bir şey olduğunu gayet iyi biliyorum, kardeşlerime anne babamdan daha düşkünüm, kızkardeşlerimle fiziksel olarak da yakın olabilmek için 10küsür yıl sonra şehir değiştirmiş birisiyim. Ama bahsettiğimiz/bahsettiğiniz kardeşler uyum ve davranış sorunları, alkol madde gibi tehlikeli dürtüsel davranışları, intihar eğilimleri, cinsel kimlik/yönelim sorunları vs olan kardeşler değil ki ??

Zaten uzun süreli değil iki hafta. Birlikte vakit geçirecekler. Ama ablası başka planlarım var arkadaşlarımla gezemiyorum diyor.

Cevap yazan çoğu kişinin gerçekten ağır psikolojik sorunları olan birisine uzun süreli bakım verdiğini veya uzun süre ilgilenip vakit geçirdiğini düşünmüyorum. Ağır psikolojik sorunlar uyum ve işlevsellik bozar, doğaları gereği. Ve bu insanlarla ilgilenmek de yaşamak gayet zor ve yorucudur. Ne yapacağını nasıl yaklaşacağını kestiremez insan ki bu bile başlı başına bir challange. Konu sahibi kardeşimi istemiyorum sevmiyorum umrumda değil vs denemiş vakit geçirmiyorum geçirmicem de dememiş. Yorucu ve kendime ait alanım kalmıyor demiş. Zaten alana veya kendimize vakit ayırmaya ihtiyaç duymak sadece kendimiz için değildir, şarj olacağız ki ilgilendiğimiz kişiyle de en iyi şekilde ilgilenebilelim. Kız kardeşliğin nasıl bir şey olduğunu gayet iyi biliyorum, kardeşlerime anne babamdan daha düşkünüm, kızkardeşlerimle fiziksel olarak da yakın olabilmek için 10küsür yıl sonra şehir değiştirmiş birisiyim. Ama bahsettiğimiz/bahsettiğiniz kardeşler uyum ve davranış sorunları, alkol madde gibi tehlikeli dürtüsel davranışları, intihar eğilimleri, cinsel kimlik/yönelim sorunları vs olan kardeşler değil ki ??
Kesinlikle katılıyorum. Normal normal kardesleri olup çok seven insanların böyle problemli biriyle ilgili sağlıklı tavsiye verme ihtimalleri yok. Kimse kardeşine anne olmak zorunda değil. Böyle sürekli telefonla aranip kardesin şöyle yaptı böyle yaptı diye çözüm üretmesi beklenen kişilerin uzun vadede psikolojileri ne hale geliyor bilmiyorlar. Sürekli intiharla tehdit edilmenin, alkole yasaklı maddeye bulasarak herkesin konforunu bozmanın, bugün yine ne olacak huzursuzluğu yaşamanın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Zaten 2 haftalığına gelirken bile yine acaba ne olacak diye günlerce uykusuz kalıp geldiklerine pişman olup, gelmeseler vicdan azabı çekip yine huzursuz olmuyorlar.

Bu arada yanlış anlaşılmasın konu sahibinin de hakkı gezmek ,yalnız kalmak ama söz konusu kız kardeşinin ona çok ihtiyacı var. Senede iki haftayı ona ayırmalı diye düşünüyorum. Kız kardeşinin özel durumu sebebiyle. Çünkü intihar ederse bu sefer kendisi çok daha bunalacak.

Size bağımlı olmak değil ki bu. Siz yurtdışında yaşıyorsanız zaten uzaksınız bu durumda size bağımlı olduğunu söyleyemeyiz. Sadece çok sıkılıyor gibi geldi bana kardeşiniz. Sorunları olabilir sizinle gelmek istemesini bu kadar abartmayın bence. Götürebildiginiz yerlere götürün.

Bazı alışkanlıklar edinmesine ön ayak olabilirsiniz.

Kitap okumak mesela ilgisini çekecek romanlar alıp verebilirsiniz.

El işi tarzı şeyler için bir bilenden yardım alabilirsiniz.

Güzel akıcı film ve dizi önerebilirsiniz.

Bu kadar ötekileştirmeyin çocuğu. Kız kıza buluşmalarinızda gelmesi kimseye zarar vermez. Tek başına takılmayı öğrenene kadar biraz tolerans gösterin.

Götürebildiğim yerlere zaten götürüyorum. Onunla vakit de geçiriyorum dün bütün gün onunla başka bir şehir turuna gittim fotoğrafçılık kursu için.

Bütün konuşmalarımız zaten benim onu üniversiteye gitmeye teşvik etmem, hobi edinmesi için motive etmem, dil öğrenmesi için hafif dürtüklemem, terapi alması için uğraşmam vs üzerine kurulu.

Tabii ki kız kıza görüşmelere gelmesi zarar vermez olay her görüşmeye gelmek istemesi. Hazırlandığımı gördüğü an nereye gidiyosun ben de geliyim diyor. Ama benim burada çocukluktan gelen güzel bir arkadaş grubum var, birlikte çıkıp gezip tozup eğlenmeye ihtiyacımız oluyor. Özel konuşmalarımız, dertleşmelerimiz oluyor. Tek gitmek istiyorum ve tek gititğim için vicdan azabı hissetmek istemiyorum.

Bu arada yanlış anlaşılmasın konu sahibinin de hakkı gezmek ,yalnız kalmak ama söz konusu kız kardeşinin ona çok ihtiyacı var. Senede iki haftayı ona ayırmalı diye düşünüyorum. Kız kardeşinin özel durumu sebebiyle. Çünkü intihar ederse bu sefer kendisi çok daha bunalacak.
Yurtdışında yaşayıp sadece 2 hafta kendisi için tatil yapma hakkı yok mu bu kızın? Bazi insanlar tüm sene o iki haftayı bekliyor biliyor musunuz? Kimsenin o 2 hafta boyunca kendi isteklerini bırakıp kardeşini eğlendirme sorumluluğu olmamalı.

Siz Turkiyeye neden geliyorsunuz ki iki defada bir kardesinizle disari cikmak bu kadar yük olarak goruyorsunuz? Biz de Turkiyede yasamiyoruz esimin ailesi Turkiyede ve gittigimizde tabi ki abla abiyle vakit gecircek en cok sizin bu kadar arkadaş peşinde koşmaniz garip olan sey. Senede 2 hafta gelen ablasiyla vakit gecirmek isteyen kizda bir soruj goremedim.

Butun sene essek gibi calisip ulkeme geldigimde rahatca gezip tozmak ve desarj olmak icin geliyorum ebeveynlik yapmak icin ve her gittigim yere kardesimi suruklemek icin degil?
Arkadas pesinde kosmak dediginiz sey sosyallesmek insani bir ihtiyac yani.

Senede iki haftayı sorun olarak görüyorsanız bence siz onu kıskanıyorsunuz. Psikolojik durumuyla ne alakası var bu durumun? Ablasısın 2 hafta ailenle geçirsen yetmemesi lazım. Elalemin kızlarıyla takılamıyorsun diye kız kardeşini dışlıyorsun.

Bombos bir yorum yapmissin ki.cimla guldum.
Elalemin kizi ne ya hahahaha sizin hic gulup eglendiginiz vakit gecirirken yenilendiginiz bir dostunuz olmamis yazik

Yurtdışında yaşayıp sadece 2 hafta kendisi için tatil yapma hakkı yok mu bu kızın? Bazi insanlar tüm sene o iki haftayı bekliyor biliyor musunuz? Kimsenin o 2 hafta boyunca kendi isteklerini bırakıp kardeşini eğlendirme sorumluluğu olmamalı.

Kardeşini eğlendirme sorumluluğu mu? Kız ablası hariç kimseyle yakınlık kuramıyor ve intihar girişimi var. Ama abla da ortada yani umrunda olsa böyle yazamazdı zaten. Beni kıskanıyor her yere gelmek istiyor falan. Kızkardeşi mi düşmanı mı belli değil.

Kardesine biraz ablalik yapmayi denesen? Kardesin icin inanilmaz kiskaniyor kelimesini kullanman bile tuhaf. Olsa olsa ozeniyordur sana. Ve bu da cok normal. Ayrica seni de surukledigi yer, yaninda bi destek olsun diye yapmistir. Asosyalmis zaten tek basina gitmeye cekinmistir. Yani telefonla bile ugrasmak sana zor geliyor kardesinle. Cok yazik kardesine. 19 yasinda kucucuk cocuk ve psikolojik sorunlari var. Destekleyecegine neredeyse zorbaliyorsun. Ben olsam yol gosterirdim ona. Ders calismaya tesvik ederdim. Yurt disina bir sure yanima gelmesini saglamaya calisirdim. Tatil olur, dil okulu icin olur (uygun bir ulkedeysen tabii).

Kardesimle her gun konusmam, ona egitimin ne kadar onemli oldugunu anlatmaya calismam, terapi alsin yeter ki parasini ben oderim demem, hicbir seyini yargilamamam, disariya geldigimde kisitli vaktimde kahve icmeye cikarmam, sabahlari aktif olsun diye kosuya zorla uyandirmam, annemle her kavgasinda aralarini duzelticem diye kendimi kilometrelerce oteden yipratmam. Bunlar sizin ablalik taniminiza girmiyor herhalde.

Yurtdisina yanima gelmesini su an istemiyorum cunku tedavisi devam ediyor ve unstable bi cocuk. Ben ona yabanci ulkede sahip cikamam ailesi burda soz geciremiyorken.

Ve evet kiskaniyor kelimesini kullandim cunku kiskaniyor. Onunla degil de nisanlimla tatile cikmami “kiskaniyor”. Babamin yaninda babamin sorun cikarma ihtimalini bilmesine ragmen “bunlar balayina gidiyor o yuzden beni goturmek istemiyor” gibi uygunsuz bir cumle kuracak kadar.

Ben size hak verdim konu sahibi. Kardeşlerimle hiç böyle sorunlar yaşamadım ama bir aile dostumuzun zaman zaman bana kitlemeye çalıştığı, sorunları olan bir kızı vardı. Annesi sürekli beni arıyordu, işte seni seviyor, seni dinliyor, şöyle ilgilenir misin, böyle gezdirir misin. Neyim ben gönüllü rehabilitasyon merkezi mi? Siz de senede iki hafta geldiğiniz memleketinizde tabi ki ailenizle olduğu kadar arkadaşlarınızla ya da nişanlınızla da vakit geçirmek isteyeceksiniz.

Bunun en kökten çözümü kardeşinizin kendi yaşıtlarından oluşan güzel bir arkadaş çevresi olması ama işte bazı insanlar için bu çok zor oluyor. Umarım en kısa zamanda hem güzel bir okula girer hem de çok güzel bir çevresi olur.

Kardeşini eğlendirme sorumluluğu mu? Kız ablası hariç kimseyle yakınlık kuramıyor ve intihar girişimi var. Ama abla da ortada yani umrunda olsa böyle yazamazdı zaten. Beni kıskanıyor her yere gelmek istiyor falan. Kızkardeşi mi düşmanı mı belli değil.
Kız kardeşin kimseyle yakınlık kuramaması bu üyenin problemi degil. Bütün sene çalışan insanların 2 hafta tatil yapma hakları vardır ve bunu istiyor diye demediğiniz kalmadı. Eski konularini da bildigim için sorunlu, alkolik, madde kullanan, sürekli intihar tehditi yapan bu kardeşin tüm psikolojik yükünün üyenin üstüne atılmak istendiğini söyleyebilirim. Sizin böyle bir kardeşiniz olmadığı için anlamıyorsunuz. Bense tam olarak böyle bir kardesim oldugu icin cok iyi anlıyorum.

Kız kardeşin kimseyle yakınlık kuramaması bu üyenin problemi degil. Bütün sene çalışan insanların 2 hafta tatil yapma hakları vardır ve bunu istiyor diye demediğiniz kalmadı. Eski konularini da bildigim için sorunlu, alkolik, madde kullanan, sürekli intihar tehditi yapan bu kardeşin tüm psikolojik yükünün üyenin üstüne atılmak istendiğini söyleyebilirim. Sizin böyle bir kardeşiniz olmadığı için anlamıyorsunuz. Bense tam olarak böyle bir kardesim oldugu icin cok iyi anlıyorum.

Çok acımasız konuşuyormuşsunuz gibime geliyor ya. İntihar tehdit olarak kalmamış ama. Belki kardeşim yok öyle ama. Ben tam olarak öyle olmasa bile ağır depresyon hastasıydım. Benim kardeşlerim neler yaptılar ah ah. Neyse beni ilgilendirmez. İsteyen tatiline çıksın.

Bombos bi insan gercekten ya sanki ben dogurdum kardesimi de butun sorumlulugu ben almak zorundayim. Tabii ki abla oldugum icin ustume duseni yapiyorum onun kendini j.letledigi sureclerde ben henuz yurtdisina tasinmamistim her gun nobet tutardim odasinin anahtar deliginden bakip napiyor iyi mi diye. Yarin odasinda olu bulursam onu diye korkudan uyuyamazdim. Sonra sabah kalkar bursluluk sinavina calisirdim o kafayla. Bir seyleri basardim kendimi kurtardim mental olarak daha gucluyum diye hayatimi dondurup onunla ilgilenmek zorunda miyim?

Çok acımasız konuşuyormuşsunuz gibime geliyor ya. İntihar tehdit olarak kalmamış ama. Belki kardeşim yok öyle ama. Ben tam olarak öyle olmasa bile ağır depresyon hastasıydım. Benim kardeşlerim neler yaptılar ah ah. Neyse beni ilgilendirmez. İsteyen tatiline çıksın.

Tatile çıkıcam zaten konu tatile çıkayım mı değil kardeşimi kırmadan nasıl sınır koyarımdı.

Senin bu konuyu bu kadar sahiplenmeni şimdi anladım kardeşlerine de üzüldüm. Mental olarak daha sağlıklı diye hiç kimse hayatını olmayana adamak zorunda değil.

Siz öyle yaşamadığınız seyler hakkında insanları vicdansız gibi suçlamayın bence. Gerçekten hiç ama hiç bilmediğiniz bir seyde cok yanlış şeyler söylüyorsunuz. Emin olun böyle kardeşi olanlar sizin düşündüğünüzün bin katını zaten yıllarca yapmış, bütün sinirleri yıpranmış, anne olmadan cocuk sorumluluğu almış, gecelerini uykusuz geçirmiş oluyor. Bütün sene yabancı bir yerde eşşek gibi çalışan insanların 2 hafta tatil ihtiyacı vardır ve verilen tüm emeğin çöpe gittiği biri için bu haktan vazgeçmeye gerek yoktur.

Kesinlikle katılıyorum. Normal normal kardesleri olup çok seven insanların böyle problemli biriyle ilgili sağlıklı tavsiye verme ihtimalleri yok. Kimse kardeşine anne olmak zorunda değil. Böyle sürekli telefonla aranip kardesin şöyle yaptı böyle yaptı diye çözüm üretmesi beklenen kişilerin uzun vadede psikolojileri ne hale geliyor bilmiyorlar. Sürekli intiharla tehdit edilmenin, alkole yasaklı maddeye bulasarak herkesin konforunu bozmanın, bugün yine ne olacak huzursuzluğu yaşamanın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Zaten 2 haftalığına gelirken bile yine acaba ne olacak diye günlerce uykusuz kalıp geldiklerine pişman olup, gelmeseler vicdan azabı çekip yine huzursuz olmuyorlar.

Gerçekten ne güzel söylemişsiniz. Zaten olay bütün sene yorulup eşek gibi çalışıp sonra o iki haftanın da sana tatil değil görev olması.

Ben de istiyorum ki kardeşim üniye gitsin, yaşıtlarıyla takılsın, süslenip dışarı çıksın. Ben maddi olarak bile sürekli destek çıkıyorum her para istediğinde yolluyorum git zaradan bir şey al dışarı çık iki parça yeni kıyafet al kafan dağılsın modun değişsin diye. Her türlü ilişkisini dinliyorum hiç yargılamıyorum sürekli akıl veriyorum. Daha önce doğdum ve daha sağlıklıyım diye o iki haftalık tatilimi de kardeşime adayacakmışım

Back
X