Kardesimin geleceği

sohrabbb

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2014
1.680
766
133
iyi akşamlar hanımlar iyi ki varsıniz :KK36:

Hemen konuya geçmek istiyorum bu konuyu epeydir açma düşüncesindeydim ama önce kendim araştırdım pek sonuç çıkmayınca sizlere danışayım dedim
Benim 16 yasında bir kardeşim var kendisinde hafif düzeyse zihinsel gelişim geriliği var normal okula devam ediyor ama kaynaştırma ögrencisi olarak haftanın belli günleri özel eğitime gidiyor Pek faydası olmuyor maalesef :cry:
Günlük hayatında pek sıkıntı yok çok şükür bizler gibi devam ediyor hayatına ama akademik olarak çok geride basit işlemleri bile yapamıyor
Şimdi liseye geçti ama okulun sisirdigi puanlarla
Onun icin çok üzülüyorum benim en büyük derdim diyebilirim onun hayatını güzel devam ettirmesini istiyorum kimseye muhtaç olmadan

Sizlerin var mı böyle tanıdığı ve yakını ?

Onun icin gelecekte sıkıntı çekmemesi icin ne yapabilirim ?

Ben bakanlığı vs de aradım ama kaynaştırma öğrencileri icin yapılan somut bir proje yok sadece kağıt üzerinde okulu bitirip hiçbir sey öğrenemeden hayata atılıyorlar
Maalesef okullarda öğretmenler pek caba göstermiyor onlar icin

Ben ne yapabilirim var mı bildiginiz bir kurum ya da sizlerin de uyguladığı bir yol ???

Kardeşiniz, okulundan sıkılmadan okulu bitirebilmesi de bir şans. benim iki yakın tanıdığım kişi var. kaynaştırma öğrencisi.. ikisi de liseyi malesef bitiremedi. bence kardeşinizi bir alan, bir dal da geliştirmesi için yardımcı olun. Misal bilgisayar programı öğrensin. Yabancı dilini geliştirebilir. Spor yapabilir. Resim çizebilir. Mutlaka kardeşinizin yetenekli olduğu bir alan vardır. Sizlere düşen görev ise, kardeşini iyi gözlemleyip onu doğru alana yönlendirmek.
Bu arada da asla kardeşinizi eksik görmeyin. Bunu ona hissettirmeyin. Onların maneviyatları, hisssiyatları çok güçlü. Onu çok sevin.. Sarılın ona.

Kardeşiniz, okulundan sıkılmadan okulu bitirebilmesi de bir şans. benim iki yakın tanıdığım kişi var. kaynaştırma öğrencisi.. ikisi de liseyi malesef bitiremedi. bence kardeşinizi bir alan, bir dal da geliştirmesi için yardımcı olun. Misal bilgisayar programı öğrensin. Yabancı dilini geliştirebilir. Spor yapabilir. Resim çizebilir. Mutlaka kardeşinizin yetenekli olduğu bir alan vardır. Sizlere düşen görev ise, kardeşini iyi gözlemleyip onu doğru alana yönlendirmek.
Bu arada da asla kardeşinizi eksik görmeyin. Bunu ona hissettirmeyin. Onların maneviyatları, hisssiyatları çok güçlü. Onu çok sevin.. Sarılın ona.
Çok teşekkür ederim yorumunuz icin
Zaten dışardan hiç anlaşılmıyor onun özel olduğu gayet normal ama konuşması ve sonradan öğrenilen becerileri sıkıntılı
Kas gelişimi de zayıf mesela ayakkabısını bağlarken zorlanıyor
İnternet telefon her birey gibi kullanıyor ama basit seyler tabi
Şimdi normal liseye mi gitse yoksa onlar icin meslek okulları varmış sanırım öyle birşey mi daha uygun olur acaba

kardesindeki bu zeka geriligi cocuk yasta tespit edilmis olmali ve ozel egitime ta kucuk yasta baslamasi gerekirdi, bu tarz rahatsizligi olan cocuklarin ailelerin yaptiklar en buyuk yanlis ve cocuklarina verdikler en buyuk zarar onceden fark etmemeleri yada kabullenmemeleri.
Madem bu olayin farkindasiniz neden kardesinizi % 100 yada %50 yani daha fazla kendi duzeyine gore bir egitim kurumuna goturmuyorsunuzda bilincsiz ogretmen ve yoneticilerin yillarini calmasina okul siralarinda bir egitim vermeden idare edilmesine izin veriyorsunuz.

kardesindeki bu zeka geriligi cocuk yasta tespit edilmis olmali ve ozel egitime ta kucuk yasta baslamasi gerekirdi, bu tarz rahatsizligi olan cocuklarin ailelerin yaptiklar en buyuk yanlis ve cocuklarina verdikler en buyuk zarar onceden fark etmemeleri yada kabullenmemeleri.
Madem bu olayin farkindasiniz neden kardesinizi % 100 yada %50 yani daha fazla kendi duzeyine gore bir egitim kurumuna goturmuyorsunuzda bilincsiz ogretmen ve yoneticilerin yillarini calmasina okul siralarinda bir egitim vermeden idare edilmesine izin veriyorsunuz.
Kardeşimi tabi gerekli yerlere götürdük küçükken özel eğitimde başladı ama bu kadar oldu küçük yasta farkedildi babam maalesef pek kabul etmek istemedi sonuç bu şekilde oldu

iyi akşamlar hanımlar iyi ki varsıniz :KK36:

Hemen konuya geçmek istiyorum bu konuyu epeydir açma düşüncesindeydim ama önce kendim araştırdım pek sonuç çıkmayınca sizlere danışayım dedim
Benim 16 yasında bir kardeşim var kendisinde hafif düzeyse zihinsel gelişim geriliği var normal okula devam ediyor ama kaynaştırma ögrencisi olarak haftanın belli günleri özel eğitime gidiyor Pek faydası olmuyor maalesef :cry:
Günlük hayatında pek sıkıntı yok çok şükür bizler gibi devam ediyor hayatına ama akademik olarak çok geride basit işlemleri bile yapamıyor
Şimdi liseye geçti ama okulun sisirdigi puanlarla
Onun icin çok üzülüyorum benim en büyük derdim diyebilirim onun hayatını güzel devam ettirmesini istiyorum kimseye muhtaç olmadan

Sizlerin var mı böyle tanıdığı ve yakını ?

Onun icin gelecekte sıkıntı çekmemesi icin ne yapabilirim ?

Ben bakanlığı vs de aradım ama kaynaştırma öğrencileri icin yapılan somut bir proje yok sadece kağıt üzerinde okulu bitirip hiçbir sey öğrenemeden hayata atılıyorlar
Maalesef okullarda öğretmenler pek caba göstermiyor onlar icin

Ben ne yapabilirim var mı bildiginiz bir kurum ya da sizlerin de uyguladığı bir yol ???

Merhabalar,

RAM yönlendirmeli kaynaştırma öğrencilerinin de devam ettiği bir ortaokulda çalışıyorum. Hakikaten de pek faydamız olmuyor, olamıyor o öğrencilerimize. Size, bu tür durumlarda velilerime verdiğim tavsiyeyi verebilirim. Bence kardeşinizi açık liseye kaydettirin ve bu esnada ilgileri doğrultusunda bir mesleğe yönlendirin. Berberlik, fırında ekmek ustalığı, pastanelerde pasta ustalığı, oto sanayide arabalarla ilgili herhangi bir alan (motor-kaporta-elektrik vs), terzilik, bilgi-işlem ilk aklıma gelenler.

Bu çocuklar akademik başarısızlıkları yıllarca yaşıyor ve kendilerini gerçekten işe yaramaz hissediyorlar, bu nedenle gerçekten özel bir eğitim alamayacaksa ilgi duyduğu bir alana yönelerek hem öğrenip başarabildiğini kendisine kanıtlar hem de ileride kendisini geçindirecek bir meslek sahibi olabilir.

Liseyi boşu boşuna okuyan o kadar çok çocuk var ki maalesef.

Size sahip olduğu için inanılmaz şanslı bu arada kardeşiniz. Onun adına ben teşekkür ederim.

Merhabalar,

RAM yönlendirmeli kaynaştırma öğrencilerinin de devam ettiği bir ortaokulda çalışıyorum. Hakikaten de pek faydamız olmuyor, olamıyor o öğrencilerimize. Size, bu tür durumlarda velilerime verdiğim tavsiyeyi verebilirim. Bence kardeşinizi açık liseye kaydettirin ve bu esnada ilgileri doğrultusunda bir mesleğe yönlendirin. Berberlik, fırında ekmek ustalığı, pastanelerde pasta ustalığı, oto sanayide arabalarla ilgili herhangi bir alan (motor-kaporta-elektrik vs), terzilik, bilgi-işlem ilk aklıma gelenler.

Bu çocuklar akademik başarısızlıkları yıllarca yaşıyor ve kendilerini gerçekten işe yaramaz hissediyorlar, bu nedenle gerçekten özel bir eğitim alamayacaksa ilgi duyduğu bir alana yönelerek hem öğrenip başarabildiğini kendisine kanıtlar hem de ileride kendisini geçindirecek bir meslek sahibi olabilir.

Liseyi boşu boşuna okuyan o kadar çok çocuk var ki maalesef.

Size sahip olduğu için inanılmaz şanslı bu arada kardeşiniz. Onun adına ben teşekkür ederim.
Çok çok teşekkür ederim sizin gibi insanların olduğunu bilmek çok güzel

Akademik olarak ortaokula kadar bitirdi ama yaşıtları gibi olamadı tabi ki
Sosyalim acısından vs faydası oldu
Birde ailem maalesef sürekli baskı oluşturdu üzerinde farkında olmadan hep ders çalışmasına yönelik olarak oda şimdi nefret etti ders çalış lafını duymak istemiyor
Ben onun liseyi özel eğitim alabileceği bir kurumda bitirmesini çok istiyorum ama öyle kurumlar var mı bilmiyorum varsa Nasıl ulaşılır
İlerde meslek edinmesi de çok önemli
Şuan ilgi duyduğu pek birşey de yok açıkcası
Sadece rahat bırakılmak istiyor benim bebeğim var altı aylık onunla vakit geçirmek istiyor

Merhabalar kuzenim lisede okuyor ve sınıfında kaynastırma öğrencileri var konuya az çok bende hakimim. Yanlıs anlamayın lutfen bu konudada pek bilgim yok ama sadece kaynaştırma öğrencilerinin gittiği okul gibi bir yere verseniz daha iyi öğrenir diye dusunuyorum lakin, zorba gencler tarafından dışlanma, bişey öğrenememe ona hiç bişey katmaz aksine dahada sıkabilir onada yazık olur :( çok yakın bir tanıdığımın çocuğuda aynı şekilde okula gidiyor ancak yanında yaşam koçu ile baya ilerleme kaydettiler.

Merhabalar kuzenim lisede okuyor ve sınıfında kaynastırma öğrencileri var konuya az çok bende hakimim. Yanlıs anlamayın lutfen bu konudada pek bilgim yok ama sadece kaynaştırma öğrencilerinin gittiği okul gibi bir yere verseniz daha iyi öğrenir diye dusunuyorum lakin, zorba gencler tarafından dışlanma, bişey öğrenememe ona hiç bişey katmaz aksine dahada sıkabilir onada yazık olur :KK43: çok yakın bir tanıdığımın çocuğuda aynı şekilde okula gidiyor ancak yanında yaşam koçu ile baya ilerleme kaydettiler.
Hem özel eğitim alıp hem normal okula gitmesini tavsiye etmişti doktorlar o yüzden böyle devam ettik ama akademik olarak pek bir faydası olmadı
Lisede sosyal olarak çok yıpranıp zorlanacağını düşünüyorum maalesef o yüzden kaygılıyım
O yasam koçu olan tanıdığınız kaç yasında Nasıl bir yöntem biraz acar misiniz

normal liseye giderse sizin de düşündüğünüz gibi sosyal açıdan çok yıpranabilir, malaesef o yaşlardaki gençlerimiz sosyal adalet duygusundan yoksun olarak özel bireylere yanlış davranıp kırıcı olabiliyorlar. böyle bir dönemde kardeşinizin de ruhsal bir yıkım yaşamasına neden olabilir. benim şahsi görüşüm ve tavsiyem otizm, zihinsel gelişim geriliği vb problemler yaşayan çocuklar için özel olan meslek liselerine yönlendirmeniz olur. el becerileri güçlüyse çok başarılı bir zaatkar olabilir. kas gelişiminde sorun var dediniz, el becerisi gerektiren işlere çok yatkın değilse fotoğrafçılık gibi daha ruhsal zenginlikle yürütebileceği bir mesleğe yönelenebilir. Samsun'da bir beyefendiyle tanışmıştım, zihinsel engelli ve otizmli gençlere iş verdiği bir ahşap oyuncak atölyesi kurmuştu, sadece onlar çalışıyordu ve çıkarttıkları işleri görseniz gözleriniz dolar! ergenlik çağında gençlerimiz malesef sosyal adalet duygusundan ve empati yetisinden çok yoksun oluyorlar. ilk öğretimde kaynaştırma öğrencisi olarak sosyal açıdan elde ettiği kazanımları bu dönemde kaynaştırma öğrencisi olarak normal liseye devam ederken çevreden gelen anlayışsızlıklar ve nahoş tavırlar yüzünden yitirebilir. özgüven kaybı yaşamaması açısandan ilk bahsettiğim şekilde bir yol izlemeniz acizane tavsiyemdir...

Teşekkür ederim aynen ben de sizin gibi düşünüyorum bu meslek liseleri nasıl oluyor ama onu bilmiyorum Bu liselerden mezun olduktan sonra iş bulabilir mi hayata atılması kolay olur mu çünkü bu liselerde kendisi gibi yada biraz daha ağır olan öğrencilerle birlikte eğitim alacak onu nasıl etkiler bunları düşünüyorum maalesef ülkemiz bu konuda çok yetersiz keşke öğrencilere kaynaştırma programı uygularken geleceğe yönelik düşünerek hareket etseler okuldan mezun olsun yeter diyorlar

Hem özel eğitim alıp hem normal okula gitmesini tavsiye etmişti doktorlar o yüzden böyle devam ettik ama akademik olarak pek bir faydası olmadı
Lisede sosyal olarak çok yıpranıp zorlanacağını düşünüyorum maalesef o yüzden kaygılıyım
O yasam koçu olan tanıdığınız kaç yasında Nasıl bir yöntem biraz acar misiniz

16-17 yaslarında çocuk sanırım, bayan hocası var yanında hergün onunla okula gidiyolarmıs o her tenefus filan yanında yanlısı doğruyu öğretiyomus sosyalleşmesi acısındanda iyi koruyup kolluyomus okulda ama belli bir ucreti var tabi o kadarını bilmiyorum dusunurseniz bi arastırın.

Çok teşekkür ederim yorumunuz icin
Zaten dışardan hiç anlaşılmıyor onun özel olduğu gayet normal ama konuşması ve sonradan öğrenilen becerileri sıkıntılı
Kas gelişimi de zayıf mesela ayakkabısını bağlarken zorlanıyor
İnternet telefon her birey gibi kullanıyor ama basit seyler tabi
Şimdi normal liseye mi gitse yoksa onlar icin meslek okulları varmış sanırım öyle birşey mi daha uygun olur acaba

İlkokulda boyle bi cocuk vardi. Kardeşiniz gibi kas gelisimi zayif ama yinede kendi ihtiyaclarini kismen girebiliyordu. Liseye 2 sene gitti, sonra ayrildi. Bir avm de calisiyor simdi.

Ulkemizde maalesef onemsenmiyor engelliler. izledigim yabanci dizide down sendromlu kiz vardi. Ve ben 3 sezon izledikten sonra kizin down sendromlu oldugunu anladim. o kadar guzel konuşuyor, hareket edebiliyordu ki bizlerden farksizdi inanin agzim açık kaldim. Keske ulkemizde de engelli kardeslerimize daha dusuk meblalara guzel egitimler saglansa

Bence akademik olarak zorlamaya gerek yok meslek lisesine gitmesi iyi olabilir onun için. Elektrik elektronik motor mobilya bölümü gibi bölümle oluyor . Bu na ek olarak aynı alanda bir yerde çalışmaya da başlarsa iyi olur. Bütün insanlar akademik başarılı olacak diye bir şey yok. Bence başarılı olacağı seveceği alanı bulması için yardım edin. Yani hangi mesleğe yatkın olabilir bunu bulmaya çalışın.

Umarım kardesiniz için en iyisi olur, temel yaşam becerilerinde bir sıkıntı uyumsuzluk yok anladığım kadarıyla, akademik başarısı düşük, aslında öğretmenlerin zorlamamasi yerinde olmuş, evde zorlandığı gibi okulda da zorlansa çok daha fazla yıpranirdi, bulunduğunuz şehirde sadece hafif zeka geriligi olan öğrenciler için bir iş okulu varsa gidebilir, ama karma ise ki benim bulunduğum şehirde öyle zararı bile olabilir. Korkabilir, zamanla rol modelleyebilir vs... Bu durumda kaynaştırma ve rehabilitasyon beraber daha iyi olur...allah yardimciniz olsun

Umarım kardesiniz için en iyisi olur, temel yaşam becerilerinde bir sıkıntı uyumsuzluk yok anladığım kadarıyla, akademik başarısı düşük, aslında öğretmenlerin zorlamamasi yerinde olmuş, evde zorlandığı gibi okulda da zorlansa çok daha fazla yıpranirdi, bulunduğunuz şehirde sadece hafif zeka geriligi olan öğrenciler için bir iş okulu varsa gidebilir, ama karma ise ki benim bulunduğum şehirde öyle zararı bile olabilir. Korkabilir, zamanla rol modelleyebilir vs... Bu durumda kaynaştırma ve rehabilitasyon beraber daha iyi olur...allah yardimciniz olsun
Çok teşekkürler şuan araştırıyorum insallah onun icin iyi bir gelecek imkanı bulabiliriz

Bence akademik olarak zorlamaya gerek yok meslek lisesine gitmesi iyi olabilir onun için. Elektrik elektronik motor mobilya bölümü gibi bölümle oluyor . Bu na ek olarak aynı alanda bir yerde çalışmaya da başlarsa iyi olur. Bütün insanlar akademik başarılı olacak diye bir şey yok. Bence başarılı olacağı seveceği alanı bulması için yardım edin. Yani hangi mesleğe yatkın olabilir bunu bulmaya çalışın.
Meslek liseleri maalesef artık eski işlevini yitirmiş durumda mezun olan normal kişiler bile issiz kalabiliyor
Ben bazı devlet kurumlarında kardeşim gibi hafif düzey olan insanların çalıştığını görüyorum acaba Nasıl giriyorlar oralara

İlkokulda boyle bi cocuk vardi. Kardeşiniz gibi kas gelisimi zayif ama yinede kendi ihtiyaclarini kismen girebiliyordu. Liseye 2 sene gitti, sonra ayrildi. Bir avm de calisiyor simdi.

Ulkemizde maalesef onemsenmiyor engelliler. izledigim yabanci dizide down sendromlu kiz vardi. Ve ben 3 sezon izledikten sonra kizin down sendromlu oldugunu anladim. o kadar guzel konuşuyor, hareket edebiliyordu ki bizlerden farksizdi inanin agzim açık kaldim. Keske ulkemizde de engelli kardeslerimize daha dusuk meblalara guzel egitimler saglansa
Bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da zayıfız maalesef
Ailelerde ne yapacagını bilemiyor

Back
X