- Konu Sahibi bittersweetfruit
-
30 yaşından sonra hiç bilmediğiniz bir dili sıfırdan 1,5 senede c1 seviyesinde öğrendiyseniz sırrınızı lütfen bana da söyleyin ben de öğreneyimBacım kusura bakma ama dil sertifikası 6 ay ile 1 sene arasında hallolacak bir şey. En azından c1-c2 seviyesine gelmen taş çatlasın 1,5 sene sürerdi. Çocuğun da yokmuş. Denklik ise 3 senede çoktan hallolurdu. 3 senedir ne yapıyorsun orda merak ettim.
Maruz kalarak, sosyal hayata karışıp evde oturmayarak ve çalışarak. Bol bol tekrar, altyazısız dizi film izleyerek. Anadilim gibi Almanca konuşuyorum üstelik bunu Almanya’da yaşamadan yaptım. Çalıştığım şirket ve iş arkadaşlarım sayesinde tabi. Sık seyahatlerim oluyor belki herkesin ekstra yapamayacağı şey bu olabilir fakat kolaya kaçmayan herkes gayet yapabilir. Not: İngilizce seviyem de iyiydi.30 yaşından sonra hiç bilmediğiniz bir dili sıfırdan 1,5 senede c1 seviyesinde öğrendiyseniz sırrınızı lütfen bana da söyleyin ben de öğreneyim
Ek olarak öğrenmek istediğiniz dilde dergi, gazete alıp çeviri yaparak da inanılmaz ilerlersiniz. Ben öyle yaptım. Emek verdim.30 yaşından sonra hiç bilmediğiniz bir dili sıfırdan 1,5 senede c1 seviyesinde öğrendiyseniz sırrınızı lütfen bana da söyleyin ben de öğreneyim
Bahsettiklerinize benzer şeyler yaptım ama açıkçası sizin kadar ilerleme kaydedemedim ben. Hatta yazdığınız şey bana tam olarak İngilizce dersinde sınıf arkadaşının telaffuzuna gülen öğrencileri hatırlattıMaruz kalarak, sosyal hayata karışıp evde oturmayarak ve çalışarak. Bol bol tekrar, altyazısız dizi film izleyerek. Anadilim gibi Almanca konuşuyorum üstelik bunu Almanya’da yaşamadan yaptım. Çalıştığım şirket ve iş arkadaşlarım sayesinde tabi. Sık seyahatlerim oluyor belki herkesin ekstra yapamayacağı şey bu olabilir fakat kolaya kaçmayan herkes gayet yapabilir. Not: İngilizce seviyem de iyiydi.
Maruz kalarak, sosyal hayata karışıp evde oturmayarak ve çalışarak. Bol bol tekrar, altyazısız dizi film izleyerek. Anadilim gibi Almanca konuşuyorum üstelik bunu Almanya’da yaşamadan yaptım. Çalıştığım şirket ve iş arkadaşlarım sayesinde tabi. Sık seyahatlerim oluyor belki herkesin ekstra yapamayacağı şey bu olabilir fakat kolaya kaçmayan herkes gayet yapabilir. Not: İngilizce seviyem de iyiydi.
dil öğrenmek böyle bir sey degil kiBacım kusura bakma ama dil sertifikası 6 ay ile 1 sene arasında hallolacak bir şey. En azından c1-c2 seviyesine gelmen taş çatlasın 1,5 sene sürerdi. Çocuğun da yokmuş. Denklik ise 3 senede çoktan hallolurdu. 3 senedir ne yapıyorsun orda merak ettim.
Yasi gencse ogrenmistir, benim universiteden bir arkadasim 20 yasindayken 4 dili aksansiz konusabiliyordu. Ama 30 yasindan sonra cok zor. Dil ogrenmek yas ilerledikce cok zorlasiyor. Bir de ozel durumlar var, oncesinden fazla dil bilenler o dile yakin olanlari cok cabuk ogreniyor, ben Norvecce biliyorum, Almanca yakin oldugu icin (cok fazla ortak kelime var, gramer yapisi da benzer) belki ben zorlasam 1,5 senede o seviyeye gelebilirim, Danca ya da Isvecce 6 ayimi alir ( hemen hemen ayni dil) Ama mesela Cince ogrenmeye kalksam, bu yastan sonra yazi dilini bile oggrenebilecegimi sanmiyorumC1 artık akademik bir düzeyi ifade eder ve bu dediklerimizle C1 düzeyinde öğrenmeniz mümkün değildir çünkü önerdiğiniz kaynaklarda bu düzeyde dil kullanılmaz. Siz de bu düzeyde öğrenmemiş olursunuz.
Yasi gencse ogrenmistir, benim universiteden bir arkadasim 20 yasindayken 4 dili aksansiz konusabiliyordu. Ama 30 yasindan sonra cok zor. Dil ogrenmek yas ilerledikce cok zorlasiyor. Bir de ozel durumlar var, oncesinden fazla dil bilenler o dile yakin olanlari cok cabuk ogreniyor, ben Norvecce biliyorum, Almanca yakin oldugu icin (cok fazla ortak kelime var, gramer yapisi da benzer) belki ben zorlasam 1,5 senede o seviyeye gelebilirim, Danca ya da Isvecce 6 ayimi alir ( hemen hemen ayni dil) Ama mesela Cince ogrenmeye kalksam, bu yastan sonra yazi dilini bile oggrenebilecegimi sanmiyorum
Gecende bir video izledim, ormanda yasamis hic dil bilmeyen bir cocuk bulmuslar, 2 sene ugrasmislar tek kelime ogretemenisler. Cunku anadili ogrenmesi gereken yas gectigi icin o kapi kapanmis. Yurtdisina gitmeyi dusunenler de dil ogrenmeye daha ogrenciyken baslamali bence sonra cok zor oluyor.
30 yasindan sonra tabi ki dil ogrenilir , ben de ogrendim, ama anadil seviyesi, aksansiz konusma bana cok mumkun gelmiyor. Benim seviyenm c1 ama cok cok uzun suremi aldi. Ben omur boyu aksansiz konusabilecegimi dusunmuyorum. Kac defa diksiyon kursuna gittim yok olmuyor. 30-40 sene burda yasayip akademik kariyer yapanlarda bile aksan var, bu utanilacak bir sey degil ama ben takinti yaptim, bir de burda kuzeyli, irkci bir kesim var, hem kendileri cok agir siveli konusur, guneyli kendi halki bile anlamaz, sen anlamayinca hemen laf sokmays baslarlar. Onceden cok uzulup agliyordum.ben zaten 30 yaşından sonra dil öğrenilemeyeceğini söylemedim ki. bahsedilen yöntemlerle C1 öğrenmenin mümkün olmadığını çünkü bu yöntemlerin hiçbirinde C1 yetkinliğinde dil kullanımı olmadığını ifade ediyorum. Ben de 35 yaşımdan sonra kuzey dillerinden birini öğrenmeye başladım ve B2 düzeyinde konuşuyorum. Gündelik hayatta sürekli bu dili konuşan insanlara maruz kalsam da C1 düzeyinde konuşabilmek için emek, zaman ve bütçe ayırmam gerekiyor.
Bu site sayesinde dil düzeyleri konusuna daha da şüühe ile yaklaşır oldum.
30 yasindan sonra tabi ki dil ogrenilir , ben de ogrendim, ama anadil seviyesi, aksansiz konusma bana cok mumkun gelmiyor. Benim seviyenm c1 ama cok cok uzun suremi aldi. Ben omur boyu aksansiz konusabilecegimi dusunmuyorum. Kac defa diksiyon kursuna gittim yok olmuyor. 30-40 sene burda yasayip akademik kariyer yapanlarda bile aksan var, bu utanilacak bir sey degil ama ben takinti yaptim, bir de burda kuzeyli, irkci bir kesim var, hem kendileri cok agir siveli konusur, guneyli kendi halki bile anlamaz, sen anlamayinca hemen laf sokmays baslarlar. Onceden cok uzulup agliyordum.
Bu arada c1 sınavını versek bile iş hayatında bir toplantıda vs bir dili tam yetkinlikle anlayıp sunum yapmak, üzerine tartışmak vs kolay şeyler değil. Sağlık çalışanı için hastayla iletişim için keza aynı şekilde. Standart ön büro çalışanı dışında beyaz yaka işlerde gerçekten çok iyi dil bilgisi gerekiyor.Dil sinavini lise hazirlik seviyesi saniyorlar sanirim. Kendi anadili oldugu halde C1 sinavini gecemeyenler biliyorum
Benim de durumum çok benzer. 3,5 yıl önce eşimin işi dolayısıyla yurtdışına taşındık. Önce burda geçici süreyle İngilizce olarak çalıştım. Henüz ben de dili bilmiyordum. Sonra hamile kalıp doğum yaptım ve biraz çocuğumu büyüttüm derken 2 yıl ara vermiş oldum. Bu hafta yeni yeni iş görüşmelerine başladım. Bana daha çok neden çalışmadığım değil de şirketlerimden neden ayrıldığım soruldu görüşmelerde. Çalışmadığım süreyi ben kendim kısaca anlattım. Bu sürede eşim çok yoğun çalıştığı için yeni bir ülkede yeni bir düzen oluşturmayı daha çok ben üstlendim, bebeğimle vakit geçirdim ve dilinizi öğrenmek için kursa gittim diye. bu vurguyu yapın, “dilinizi öğrenmek istedim. 30 yaşından sonra, gramer yapısı anadilimden bu kadar farklı bir dil öğrenmek benim için çok kolay değildi ama burda yaşıyorsam bu topluma uyum sağlamak için dilinizi öğrenmemin şart olduğunu düşünüyorum ve “challange accepted” diyince birazcık milliyetçi yönlerine de hitap etmiş oluyorum)Merhabalar, 3 sene önce eşimin iş bulmasıyla yurtdışına taşındık. Normalde sağlık çalışanıyım fakat henüz burdaki şartları(dil sertifikası, mesleki sınav vb) tamamlayamadığım için işime dönüş yapamadım. Şartları tamamlayabilmem de en az 1 sene daha sürecek gibi duruyor ki sağlık sistemi Türkiye’den çok farklı, adapte olabilir miyim onu da bilmiyorum. Burda yaşamayı çok sevsem de sırf bu yüzden bazen Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum. Çalışmaya uzun süre ara verip işe tekrar döndüğünde adapte olabilen var mı? Ya da çalışmaya ara verip bu kararından pişman olan? Şu an hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyorum kendimi, sanki işe dönsem de yeni mezundan bir farkım olmayacakmış gibi. Bu düşünceler beni çok endişelendiriyor. Bir yandan da çocuk sahibi olma düşüncemiz var fakat bu belirsizlik yüzünden onu da erteliyorum. Buraya taşınmamış olsak muhtemelen şimdiye kadar çocuk sahibi olmuş olurduk. Anlayacağınız kafam çok karışık ve endişeliyim. Siz olsanız ne yapar, nasıl bir yol izlerdiniz? Benzer tecrübesi olan var mı?
Eskidenmiş o Avrupa’da kazanıp Türkiye’de apartmanlar yazlıklar almakTecrübem yok ama çok güzel fırsatlar var ayağınızda. Umarım üç senede biraz temel atabilmişsinizdir umarım bir senede toparlarsınız. Hem Sağlıkçısınız hem yurtdışındasınız. Üzülmeyin gayret edin mücadele edin. Sonra Almancı paralarıyla Türkiye’den yazlık alır havanız atarsınız. Bunun hayaliyle yaşayın. Biz ev bile alamıyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?