Karşılaştığınız sorunlara bakış açınız nasıldır?

katikula

Guru
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.740
12.319
298
İstanbul
Arkadaşlar merhaba...
Merak ediyorum, hayatta karşılaştığınız sorunlara bakış açınız nasıl olur?
Mesela, diyelim çok büyük bir sorununuz var bu durum karşısında yaptıklarınız, davranışlarınız nasıl olur?
A) Zamana bırakırsınız.
B) Dibe vurur vurur, bunalım takılırsınız ta ki sorununuz geçene kadar.
C) Kendinizi sorunu unutmak adına ya da geçiştirmek adına oyalanacak şeyler bulursunuz.
D) Diğer...

Açık yüreklilikle sorunlarınız üstüne nasıl yaptırımlar yaptığınızı dinlemek isterim.

Bir çok sorunla başaçıkmak zorunda kalan biri olaraktan ben buna cevaben:
D) Diğer... diyeceğim...

Genelde karamsarlıkla yaklaştığım oluyor, "nasıl kalkacağım bunun altından, bu da mı benim başıma gelecekti, ne yapacağım şimdi" diye paniklerim.
Sonrasında çirkefleşiyorum... Elimde olmadan, konunun üzerine giderek hakikaten ciddi bir sonuç alana kadar her yolu denerim.
Eğer bu sorun "kişi bağlantılı" bir sorun ise (ki genelde öyle olur, sorunlar tek başına çıkmaz) işin aslını astarını öğrenip, benim veya karşı tarafın hatasını tartarak sonuç alana kadar sırası ile şunları denerim:
- Tatlı dille sorunu çözmek
- Kızarak sorunun üzerine gitmek
- Hatasını anlaması için aynı şekilde ona durumu göstermek
- Gerekli kişileri devreye sokmak
- Mesafe koymak
- Düşünülmesine ve doğru davranılmasına zaman vermek
- İlişkiyi kesmek

Zamana bırakmayı istediğim durumlarda oluyor, fakat ben tez canlı bir insanım. Bir türlü bu huyumdan vazgeçemedim, hemen herşey olsun, bütün sorunlar hemen anında hallolsun düşüncesi olur hep kafamda. Herşeyi önceden düşünerek hareket etmek bana daha sağlam adım atıyormuşum hissiyatı verdiği için, konularda hemen sıcağı sıcağına hallolsun isterim... Ama bazen ne kadar herşeyi bir an önce halletmek istesekte, olamayabiliyor...
Eminim herkes problem ve sorunlarını farklı yöntemler ile hallediyorlardır.
Benim şimdilik denediğim bunlar, genelde sonuç alıyorum, sonuç alamadığım durumlarda oluyor tabii ki...
İlerde farklı yöntemler geliştirirsem, paylaşırım... Fakat sorunsuz günler diliyorum herkese...

Son düzenleme:

Tez canlı olup sorunun üstüne gitmek en mantıklısı aslında.
Ben de normalde çözümden yanayım sıcağı sıcağına ama olaylar öyle gelişiyor ki zamana bırakmak zorunda kalabiliyorsun.
Böyle zamanlarda kendime işkence çektiriyor gibi oluyorum...
Sonra aradan uzun zaman geçiyor sorunum aynı yerde ben ise uçmuş oluyorum...
Çok tuhaf bir psikoloji...

Evet haklısın, ben o sorunun üzerine hemen gitmezsem, sanki unutuluyor bir kenarda kalıyor...
Boğa burcuyum, o yüzden öfkem dayanılmaz noktalara da ulaşabiliyor, yani bir anda patlamalarım oluyor...
Eğer sorunları zamanında halledersem, bu gibi şeyler yaşanmıyor. Fakat dediğim gibi sorun halledilmeyip kenarda unutulmuş gibi kalırsa, sorun yaşadığım kişilerin vay haline diyorum

En güzeli herşeyi vaktinde halletmek. Yoksa birikiyor daha içinden çıkılmaz hal de alabiliyor bu sorunlar.
Söylediklerine katılıyorum, sorunların çözümlenmesini beklemek bana da işkence gibi geliyor çoğu zaman....
Ama bazen elimizde olmayan nedenlerden beklemek zorunda da kalabiliyoruz..
Allah dermansız dert, çözümsüz sorun vermesin inşallah...

Akışına bırakmam ben..
Bırakamıyorum daha doğrusu.
Cebelleşiyorum elimden geldiği kadar.
Mücadele etmiyorsam yorulmuşumdur. Ya dinlenir yeniden depara kalkarım ya da sıkılıp başka dertlerime el atarım.

İlk önce üzülürüm ağlarım bol bol ..
Sonrasında ne yapabilirim diye düşünürüm.
Bu sırada da kendimi yer bitiririm.
Yapabileceğim her şeyi yaparım ama eğer dış etmenler de etkiliyorsa ben elimden geleni yaptım der bir rahatlık moduna geçerim ..

Zaten çok karamsar biri olduğum için hemen koyveriyorum herşeyi ben.Hiç ne mücadele ne birşey...
Oturup kara kara düşünüyorum.Çözüm önerileri bile üretemiyorum o ilk kriz anında hatta..
Yapım bu deyip geçiştiriyorum bazen ama beni çok yoruyor bu karamsar,olumsuz bakış açım.

Zaten çok karamsar biri olduğum için hemen koyveriyorum herşeyi ben.Hiç ne mücadele ne birşey...
Oturup kara kara düşünüyorum.Çözüm önerileri bile üretemiyorum o ilk kriz anında hatta..
Yapım bu deyip geçiştiriyorum bazen ama beni çok yoruyor bu karamsar,olumsuz bakış açım.

Sanki kelimesi o altını çizdiğim yere fazla gibi.
Kesinlikle o sorun ertelemekle geçmiyor.
Ona eminim...

Bırakmamak daha doğru Lalecim...
1 Hayatımız var onu da karmaşıklaştırmak için ertelemek ancak ahmak işi...
Şu son 1 senedir ertelediklerimi daha doğru ertelettirildiklerimi düşündükçe üzülüyorum...
Kendi kendime aptal muamelesi yaptırdım resmen...

Ben de karamsarım şimdilerde kendimi pozitif yüklemeye çalışıyorum.
Her yaşadığım olaya rağmen...
Çok zor ama başarabilirim umarım.

Ama inan ki bu da yorucu.
Bazen zorlayarak daha çok çıkmaza giriyor insan.
Ben de hep A,B,C,D,E planları mevcuttur.
Birden farklı bir sonuç görünce tepetaklak oluyorsun.
Neydi;

"Hakk' ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine teslim ol.
Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın.
"Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir" diye endişe etme.
Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?"

O kadar severim ama yine de uygulamaya geçemem...

Aslında ne kadar doğru, fakat senin dediğin gibi bende bu şekilde bir uygulama yapamıyorum malesef...

Çok yoruluyorum gerçekten.
Zihnen çöküyorum. :44:
Bazen bu gerçeklerle, sen biliyorsun, yüzleşmemek için düşüncelere kapılmamak için eve gitmek istemiyorum...
Gücüm tükenene kadar dolaşıyorum sokaklarda bazen...
Ne bileyim. :26:
Belki burada yanlış yaptıklarımı düzeltmeye çalışıyorum.
Sanırım gittiğim yol yanlış, başka birşey denemem lazım belki de.
Kaçmak da iyi fikir esasında.
Bazen kaçmayı düşünüyorum. Telefonlarımı da kapatıp.

Merhaba.Yeni üye oldum siteye,aslında uzun zamandır takipçi olarak bakıyordum ve birbirini şahsen tanıyan tanımayan bu kadar çok insanın küçük büyük her şeyi paylaşıp beraberce fikir üretmesine hayranım.Umarım hepinizin gönlünce olur her şey :)

Soruna dönersem;
Yaşadığım sorunun gerçekten büyüklüğüne bağlı olarak önce tabii ki etrafa dağılmış peçeteler ve kutularca çikolata :) Tabii ki bu "uf her şey çok kötü ölmek istiyorum" durumu genelde 1-2 gün sürüyor.Akabinde nedense ben de hep bir kızgınlık bir sinir..Yani böyle sanırım olayı daha çabuk atlatmak için beynim otomatikman beni hırs küpü yapıyor. :)
İşte o zaman herkes ne kadar mutlu ben de mutlu olmalıyım diyerekten bir şeyler bulup mutlu olmaya çalışıyorum.Ama tabii bu sadece olayı görmemezlikten gelmeye çalışmak oluyor yani anlayacağın bir işe yaramıyor.Sonra tüm bu aşamaların beni yorduğunu farkediyorum..Yaşadığım şey her ne ise enine boyuna düşünüyorum..Yapmam gereken bir şey varsa yapıyorum ve sonra "Amaaan Dünyanın sonu değil ya..Allah daha kötüsünü vermesin" diye ani bir aydınlanmayla normale dönüyorum :)

ruh halime ve soruna göre değişiyor..
kimi zaman hiç takmıyorum,
kimi zaman bunalıma girecek kadar etkileniyorum,
kimi zaman da zamana bırakıyorum..Genellikle zamana bırakmamanın nedeni ise ya yorulmuşumdur ya da zamanın cözeceğini düşündüğümdendir.
HER HALİMİZE BİNLERCE ŞÜKÜR!!!

düşünüyorummm..:44:
şimdiye kadar hep inatçılığımla çözdüm tüm sorunlarımı..
evet ağladım da zırladım da...ama üstüne düşünce ancak sonuç
alabiliyorsun..zamana bırakmak lehine -alehine sonuç verebilir..
her ikisinde de risk mevcut..zaman lehime yarıyacaksa beklerim
bir müddet ama belirsizlikten nefret ederim..gri olması beni
asabileştiriyor ve sabrımı zorluyor..

senin konun içinse şimdilik beklemen en güzeli.. hazirana ne kaldı şurdaa

E) Hepsi.. desem çok mu politik cevap vermiş olurum. Çünkü yaşadığım soruna göre davranış yöntemlerim değişiyor, bazen zamana bırakıyorum, bazen hemen halletmek istiyorum, bazen en önemli sorun oluyor bunalım takılıyorum.

elimden geldiği kadar sorunu çözmeye çalışırım kalanını da zamana bırakırım ama bu arada geçiştirecek oyalanacak şeyler ararım. zaman başka türlü geçmez. gelecekten ümitli olduğum için karamsarlık yapmam.

sanki dünyada tek benim başımda sorun varmışçasına ağlarım,yemek yemem hayatı kendime zehir ederim sonra hayır ben bu değilim bir çıkış yolu olmalı derim ve kurtulmaya çabalarım ben başaramazsam yardım alarım ve Allah'ın izni ile çözerim.

sorununa bağlı olarak hepsini de uyguladığım olur..genelde olumlu bi insanımdır ve hep olumlu tarafından bakmaya çalışırım.iyi düşün iyi olsun felsefesi ile hareket ederim ancak sorunum çok önemsizse oyalanacak birşey bulurum ve unuturum zaten.eğer aşılamayacak gibiyse zamana bırakırım,zaman herşeyin ilacıdır derler.ama beni çok üzecek ve içinden çıkamayacağım bir durumsa oturur ağlarım saatlerce,bunalıma girdiğimde olur..ortaya karışık yani :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…