Kaybolan paralarım

cevapveriyorum

Sınavsız Hava Sahası
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2012
3.055
8
88
Aydın
İyi günler arkadaşlar..
Bir konuda muzdaribim sizinle paylaşmak, fikirlerinizi almak istedim. Bir süredir kendi imkanlarımla para biriktiriyorum. Her hafta artırdığım miktarı bir kutuya koyuyorum. O kutuda 3 ayda toplam 230 TL param birikti. Bundan 1 ay önce paramın biraz azaldığını fark edip aileme bildirmiştim ancak ailem bana böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını sakın ola aileden birinden şüphelenmemem gerektiğini söyledi bende hak verdim. Ben yanlış saydım herhalde deyip önemsemedim. Dün kardeşime yılbaşı hediyesi almak için kutudan para almak istedim. Kutuyu açtım ve 2 hafta öncesine kadar 230 TL olan paramın 160 TL'ye kadar indiğini gördüm. Herhangi bir harcama yaptım da hatırlamıyor muyum acaba diye çok düşündüm ama, yapmadım. Üstelik geçen hafta 15 TL artırıp o kutuya koymuştum kutuda herhangi bir 5 TL yok. 20'likler vardı onlar da yok. Bu şekilde paramı birilerinin aldığından emin oldum ve anneme haber verdim. O da biraz huylandı açıkçası. Kardeşinden şüphelenmek istemiyorum ama ben yine de bir bakayım onun odasına dedi. Kardeşimin olmadığını biliyorum yapmaz öyle şey. Bu arada kardeşim 10 yaşında. Geçen hafta arkadaşım gelip bizde kalmıştı. Acaba o almış olabilir mi dedi annem. Pek ihtimal vermedim ama aile bireyleri ve o arkadaşım dışında birkaç haftadır odama giren olmadı. Annem de ben de şuan ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Babama daha söylemedik kardeşimden şüphelenmesin diye. Çünkü kardeşim değil bunu biliyorum ne kadar küçük de olsa yapmaz. Bahsettiğim arkadaşım yarın yılbaşı için ailesiyle bize gelecekler. Annem masanın üzerine 5 TL koy ve onu dene dedi. Sizce yapmalı mıyım? Ben de annem de paraya öyle çok değer veren insanlar değiliz ama böyle bir olayın nasıl olduğunu anlamak istiyoruz. Sizce parayı koyup arkadaşımı denemeli miyim? Veya kardeşimin olma ihtimali sizce var mı?

Yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Masanın üstüne koyulan 5 tl alacağını sanmıyorum , aynı yöntemi deneyebilirsiniz.
Tabi içine çok yüklü miktar da para koymayın . Bozuk para koyun ,misal beşer beşer 30 tl bırakabilirsiniz.

Ayrıca sizin paranızı saklamanız gerek , bu bir ders olsun , kim olursa olsun ne olursa olsun güvenmeyin tedbirinizi alın .

İnsanlar ihtiyacı olduğun da ya da ihtiyacı olduğunu düşündüğü zamanlar da normal de yapmayacakları işleri yapabiliyorlar.
Siz bunu da yapmaz dediğiniz insan sırf ihtiyacı olduğu veya kendince haklı sebepleri olduğunu düşündüğünden karşısındakini rahatça üzebilir ,zarara uğratabilir.

Son düzenleme:
Çok sinir bozucu bi'durum:44:
Harçlığı ailen verdiğine göre annen lazım olduğunda içinden alsa "kızım ben aldım" der. Kardeşe gelince benim de 10 yaşında kız kardeşim var onu baz alarak diyebilirim ki "yapmaz" diyorsan yapmaz. İnsan kardeşini bilir. Ben şeffaf bir saat kutusunda çalışma masamın üzerinde bozuklukları biriktiriyorum. Kardeşim arada açar sayar ve bir tlsi bile kaybolmaz:44:

Dene derim sonuçta direk arkadaşın için "o yapmıştır başka kimse gelmedi" diye düşünmektense kenara 5 tl koyarak bi'şey kaybetmezsin.
Ama yine de kardeşin ufak olduğu için "ablacım sen mi aldın ben onla sana yılbaşı hediyesi alacaktım" vs de yokla bi'ağzını :)
Bizimki geçen sene babamın koltukta uyurken cebinden düşen bozuklukları topluyodu sonra ben "baba bilmeden düşürdü izin al" deyince anladı yoksa çocukta "para bulanındır" mantığı olacaktı Allah korusun

Arkadaşımın günahını almak istemiyorum, onun yaptığından da kesin emin değilim zaten. Ama bir insan ne kadar ihtiyacı olursa olsun en yakınım dediği insana bunu yapmamalıdır. Üstelik ihtiyacı da yok. Elinde ipad ile, iphone ile gezen bir kız. Mümkün değil diyorum ama olabiliyor. Ve evet ders oldu bundan sonra da öyle ortalığa koymayacağım..

canım bence de masanın üzerindeki 5 tl yi almaz eğer o aldıysa tabi. aynı kutunun içine para koy 5 tl lk ama tek bi 5 lik koyarsan bence almaz. ben de dene derim arkadaşını sonuçta böyle bişey yaptıysa bilip ona göre davranman lazım.. kardeşinin alcağnı düşünmüyorum açıkcası çünkü bahsettiğin para nın miktarı fazlaca biraz.. bi dene bakalım sonrada yaz tekrar olur mu=)

Benim kardeşim de öyledir. Yerde 1 TL görse bunu kim düşürdü diye gelir bize sorar. Öte yandan arkadaşımın da günahını almak istemiyorum ama alabilecek başka kimse de yok. Bilemiyorum annemin de bu konu yüzünden çok canı sıkıldı, kardeşine güveniyorum ama çocuktur ya yapmışsa diyor. Umarım kardeşin değil de arkadaşın almıştır diyor. Olmazsa deneyeyim bakalım sonuç ne olacak

Haklısın, belki masanın üzerine koyunca almaya cesaret edemez anlaşılacağını bilir. Çok ortalıkta olmayan ama onun da görebileceği bir yere koymayı düşünüyorum.. Haber veririm, yorumun için teşekkürler :)

Yerim onu, onlar masum oluyor ya alsada kaçırırlar ağızlarından Valla bu durumlarda "ama arkadaşımın durumu iyi" deme olur mu olur. Arkadaşların dediği gibi yine aynı kutuya para koymak mantıklı sonra su içmeye vs.diye odadan çık bakalım:26:

Geçen sefer de odadan duşa girmek için çıkmıştım odamda tek kalmıştı. Annem eğer yaptıysa o sırada yapmış olabilir dedi.
En iyisi bu galiba, yine böyle bir bahaneyle odadan çıkmak

malesef durumunun iyi olmasıyla bi ilgisi yok. kleptomani olabilir. dayanamıyordur. yurtta kalırken şahit olmuştum böyle bir olaya. çok zengin bir kız, arkadaşının kalemlerini tokalarını ve çok komik ama iç çamaşırlarını çalmıştı ortaya çıkmıştı. değersiz şeyler hepsi ama hastalık işte.

ben de böyle bir olay için bi akrabamdan şüphelenmiştim geçen yıl. 2 kez bize kalmaya geldi. ilkinde 120 liram kayboldu. ikincisinde banka kartım kayboldu. Allahtan hemen farkedip iptal ettirdim hoş şifreyi de bilmiyordu. gerçi hala bi şüphe..

insan hem duygusal düşünüp vicdan yapıyor hem de mantıken düşünüp neden olmasın ya öyleyse ? diyor. gerçekten çok zor bir durum. bence denemekten zarar gelmez.
kutu yine aynı yerde dursun. içine bikaç beşlik. bikaç yirmilik filan koy. iyice say. bi de doğal ol. sık sık çık odadan bakkala gidip geliyim filan de. emin olursun zaten.
ama bence kardeşini de dene. ne olur ne olmaz.

Son düzenleme:

Evet haklısın, insan hem konduramıyor hem de olabilir mi ki diyor. Deneyeceğim çünkü eğer denemezsem bu şüpheyle onunla nasıl eskisi gibi görüşebilirim ki? Üstelik ailemin de sıkça bir araya geldiği bir aile. Sürekli iletişim halindeyiz belki de ondan konduramıyorum yakın olduğumuz için.
Ama dediğin gibi eğer o yapmışsa kleptomanidir diyeceğim. Deneyip sonucunu buraya yazarım zaten

kardesin 10 yasinda,

arkadasiyla birlikte bile yapmis olabilir..

tamam kardesinize güveniz güzel birsey ama

ona güvenirken 5tl ile diger cocugu deniyorsunuz..

o geldi tek yabaci diyorsunuz yani kutunun icinde dediginize göre ortalikta mi duruyor,

yani ne bileyim almista olabilir ama ortada cocuklar varken birine ak birne kara demek yanlis..

ayrica öncede parada eksiklik oldugunu farketmissin,

o zamanda mi o cocuk vardi?

Son düzenleme:

Şimdi şöyle bir şey var: kardeşim yerde 1 TL bulduğunda bile gelip hepimize siz mi düşürdünüz yerde buldum diyen bir çocuk. O açıdan ona güvenim tam. Arkadaşları geldiğinde de benim odama hiç girmezler zaten.
Kutu kitaplığımın üst rafında duruyor normalde öyle ortalıkta durmaz ama o gün öyle olmuş. Ben bir ara duşa girdiğimde, karnımızı doyurmak için mutfakta bir şeyler hazırlarken odamda tek başınaydı annem de bundan şüphe ediyor zaten. Yine de arkadaşımın da günahını almayayım ama deneyeceğim bakalım ne olacak..
Bu arada arkadaşım bizim eve sürekli girer çıkar odama gelir hatta odamda çoğu şeyin yerini biliyordur. Önceden parayı eksik saymamla bunun da bir ilgisi olabilir.

Son düzenleme:
Arkadaşım inş paralarını bulursun ama şöyle bir durum var hani paran ilk kayboldugunda annene demissin ya işte o zamanda o arkadaş sizdemiydi tamam 2.kayboldugunda sizdeymiş ondan şüphelenebilirsin ama masaya 5 tl koyayım deneyeyim olmaz bana göre.

O arkadaş zaten sürekli bizim eve girer çıkar, sürekli görüşürüz yani. Belki 50 kere gelmişliği vardır..

arkadaşınızın kişiliğine bağlı. hiç yapmaz diyemem.
bir akrabamın, çocukluk arkadaşlarıyla buluştuğu ev toplantısında annesinin mücevherleri gitmişti. annesi gece yatarken fark etmiş odasının kurcalandığını.
kız, o kadar çok seviyor ve güveniyordu ki arkadaşlarına, hanginiz aldı diye sormaya bile utandı. ama arkadaşlarından birisi, annesinin yatak odasına girip mücevherlerini çalmaya utanmadı, hem de çocukluk arkadaşının...
eğer şüpheniz varsa, bence görüşmeyi azaltmayı deneyin.
kardeşinizin işi olduğunu pek sanmıyorum, o para çocuklar için çok büyük bir miktar, alsa ne yapacak, birşey alsaydı evde görürdünüz...
evinizin anahtarını verdiğiniz biri yok, değil mi?

bence arkadaşınız tekrar geldiğinde ortaya para bırakmak işe yaramaz. azcık kafası çalışıyorsa, almayı düşünmez. denendiğini anlar.
gerçekten ondan şüphe ediyorsanız araya mesafe koyun. o almışsa, davranışlarıyla bir şekilde şüphenizi çeker. emin olmadan günahını almayın ama...

Son düzenleme:

Evin anahtarı başka kimsede yok. Ve evet kardeşim alsaydı bir şekilde ortaya çıkardı aynı çatı altında yaşıyoruz zaten.
Arkadaşımın son dönemde başka bazı davranışları da beni çok rahatsız etmeye başlamıstı bilemiyorum belki suçluluk duygusundan dolayıdır, gözlerini üstüme dikip bakmalar falan rahatsız oldum. Eskisi kadar görüşmüyorum ancak yarın mecburiyetten bir araya gelecegiz...

Benim arkadaşım..

tamam ben yanlis anlamisim,kardesinizle yasit bir arkadas sandim o yüzden iki kücük varken neden digerine bu gözle bakiliyor diye yazdim..

hersey mümkün üzüldüm,ortaya koysanizda parayi alacagini sanmiyorum belkide alabilir..

eger hastalik modundaysa olabilir..kolay gelsi zor bir durum insan görmeden birsey diyemiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…