Kayınpederle iş kurmak

Kp ile hele sizinki gibi bir kp asla iş kurmazdım. Anlamadığım ve başında durmadığım bir iş de kurmazdım. Evde tek çalışanın erkek olduğu dönemde onun da işinden ayrılıp biriyle ortak iş kurmasını da istemezdim. Bence siz o parayi bir eve falan bağlayın. Bebeğiniz kreş yaşına gelince kendinize bir iş kurun. Eşiniz maaşlı çalışmaya devam etsin çünkü zaten tek maaşsınız neden riske atacaksınız ki? Hem icinde sizin tazminatınız da var o parayi baska şeylere karıştırmayın.

Ailevi sıkıntı yaşama ihtimaliniz yüksek, ayrıca kümes hayvancılığından anlıyor musunuz gisla?
Hayvancılığın yatırım ve üretim maliyetleri yüksek, yemde dışa bağımlıyız maalesef, döviz kuru arttıkça yem fiyatları da artıyor, damızlık hayvanda da dışa bağımlılık var, bir hastalık geldiğinde ilk gözden çıkarılanlar kanatlı hayvanlar, üstelik anladığım kadarıyla işi kuracak ama başında duramayacaksınız, başında durmadığınız işin kardan çok zararı olur, işin başında kayınpederiniz duracaksa işten de anlamıyorsanız ilaçtı veterinerdi yemdi kümes atıklarının temizliğiydi derken ya sizden sürekli para ister ya kazancınızdan harcar işletmenin size getirisinden çok götürüsü olur.

Bence bildiğiniz ve başında duracağınız bir işe yatırım yapın.
Sizin yorumlarınızı her zaman takdire şayan buluyorum bende bir şey eklemek istiyorum

Eşimde kendi ailesiyle ortak Siirt fıstığı işine girmeye karar verdi bundan 5 yıl kadar önce ve elbette beni dinlemeyerek girdi
Ama görseniz vaatler havada uçuşuyor işte alıcı gelip topluyormus elimizi bile surmuyoruz o derece zahmetsiz dusunun dalinda satiyormusuz senede 500 bin net kazanç bırakıyormuş dağda taşta bile yetisiyormus su toprak gübre hic bir sey istemiyormuş yahu diyorum madem öyle neden bu kadar pahalı bu meret bir kilosu bilmem kaç lira
Neyse uzatmayalım 5 yıldır oraya yok verimli topraktı yok gübresi yok damla sulama sistemi yok etrafı çevrilecek vs vs eline geçeni verdi 2 ev parasından fazlasını verdi daha 1 avuç ürün yok zaten olay güneydoğuda oluyor Ben Ankaradayım kendisi yurt dışında yani konu sahibinin hesap başında da duramıyoruz dursak ne fayda anlamıyoruz ki
Sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır
20 dönüm araziden bahsediyorum 1000 tane sadece Siirt fıstığı fidanı vardı birde o toprakta yetişecek iste akliniza ne gelirse kavun karpuz domates patlıcan vs vs
Ailesiyle yapıyor ya ablası bakıyor ben 1 kilo bir şey görmedim biz ha bire finansor onlar da hayal satıcı seneye şu kadar öbür seneye bu kadar yani utanmasalar senede 10 ev alacaksınız falan diyecekler
Rahmetli buyukbabamin bir lafı vardı cirakligini yapmadığın işin ustası olamazsın derdi ne kadar doğruymuş
Bir de ben şeye de cok şaşırıyorum hani konu sahibine de denmiş ya nerdeyse taş atıp kolunu yormadan aylık 150 bin gelecekmiş bize de senede 500 gelecekti iyi de aklınıza gelmiyor mu bu kadar kolaysa bu insanlar salak mi asgari ücrete ya da işte onun üstüne yıllarca ama yıllarca çalışıp ömür tüketiyor ben bunu en başta eşime dedim ama tabii ki kaale almadi şimdi de çıksa çıkamıyor dursa duramıyor senede 10 ev alacağımız tarladan 1 kilo domates yiyemiyoruz en az 2 ev parası gömdü en az diyorum
Ne diyeyim ?

Sizin yorumlarınızı her zaman takdire şayan buluyorum bende bir şey eklemek istiyorum

Eşimde kendi ailesiyle ortak Siirt fıstığı işine girmeye karar verdi bundan 5 yıl kadar önce ve elbette beni dinlemeyerek girdi
Ama görseniz vaatler havada uçuşuyor işte alıcı gelip topluyormus elimizi bile surmuyoruz o derece zahmetsiz dusunun dalinda satiyormusuz senede 500 bin net kazanç bırakıyormuş dağda taşta bile yetisiyormus su toprak gübre hic bir sey istemiyormuş yahu diyorum madem öyle neden bu kadar pahalı bu meret bir kilosu bilmem kaç lira
Neyse uzatmayalım 5 yıldır oraya yok verimli topraktı yok gübresi yok damla sulama sistemi yok etrafı çevrilecek vs vs eline geçeni verdi 2 ev parasından fazlasını verdi daha 1 avuç ürün yok zaten olay güneydoğuda oluyor Ben Ankaradayım kendisi yurt dışında yani konu sahibinin hesap başında da duramıyoruz dursak ne fayda anlamıyoruz ki
Sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır
20 dönüm araziden bahsediyorum 1000 tane sadece Siirt fıstığı fidanı vardı birde o toprakta yetişecek iste akliniza ne gelirse kavun karpuz domates patlıcan vs vs
Ailesiyle yapıyor ya ablası bakıyor ben 1 kilo bir şey görmedim biz ha bire finansor onlar da hayal satıcı seneye şu kadar öbür seneye bu kadar yani utanmasalar senede 10 ev alacaksınız falan diyecekler
Rahmetli buyukbabamin bir lafı vardı cirakligini yapmadığın işin ustası olamazsın derdi ne kadar doğruymuş
Bir de ben şeye de cok şaşırıyorum hani konu sahibine de denmiş ya nerdeyse taş atıp kolunu yormadan aylık 150 bin gelecekmiş bize de senede 500 gelecekti iyi de aklınıza gelmiyor mu bu kadar kolaysa bu insanlar salak mi asgari ücrete ya da işte onun üstüne yıllarca ama yıllarca çalışıp ömür tüketiyor ben bunu en başta eşime dedim ama tabii ki kaale almadi şimdi de çıksa çıkamıyor dursa duramıyor senede 10 ev alacağımız tarladan 1 kilo domates yiyemiyoruz en az 2 ev parası gömdü en az diyorum
Ne diyeyim ?
Siirt’i bilmem de Antep fıstığında asla öyle bir şey yok. Sırf kendi toprakları, bu zamana kadar emek verdiler diye o işi yürütüyor bizimkiler. Yoksa harcadıkları para ve emeğe değmiyor asla kazandıkları. Böyle böyle tarım bitecek bu ülkede.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Bizim de tavuk çiftliği kuran bir tanıdığımız vardı, battı sonunda. İşten anlamıyor ve başında duramıyordu. Belki de bu yüzden. Yoksa kulağa hoş geliyor anlattıkların ama ortak iş olması baştan hata.

Teşekkür ederim 🙏

şimdi de çıksa çıkamıyor dursa duramıyor senede 10 ev alacağımız tarladan 1 kilo domates yiyemiyoruz en az 2 ev parası gömdü en az diyorum
İşin başında durmayınca böyle oluyor maalesef, ki eminim 5 yıldır eşinizin ailesi epey kazanç yapmıştır kendisine, nasılsa gübresinden ilaçlamasına sulamasına kadar para gönderen biri var, ektiklerinin kazancını olduğu gibi cebe indiriyorlardır.

Keşke eşiniz sizi dinleseydi veya en azından şu an bile geç değil yaptığı yatırımı geri isteyip ortaklıktan çıksın.

Ben çiftçilikten de anlamam hayvancılıktan da ama maalesef istemeden miras yoluyla toprak sahibiyim, baba tarafımdan kalanları ben anlamam başında duramam ortakla da yapamam deyip elden çıkardım ama anne tarafından kalanları elden çıkaramıyorum bir türlü, 30 dönüm tarlaya bir hissedar çöktü satışı da engelliyor kaldık öyle, bizimki de miras ortaklığı ve cidden birileriyle bir sebeple ortak olmak illet bir şey.

Babayla bile ortak iş olmaz, hele anlamadığınız bir işe para yatırmak akıl karı değil.

Benım arkadasımın kocası da salep ısıne girdi.
Kadını zor ikna ettı.
Bu yıl zararda.sımdı seneye de deneyeceğim diyor.
Böyle böyle kadını borç harç ıcınde yüzdüruyor.
Kadına çoğu zaman fikir bile sormuyor.
Dengesiz bır tip.
Kadının parası ile iş kuruyor iş batırıyor bır de kendisi memur.
Sureklı içerde.
Sureklı borçları var.

Başka yatırımımız yok ev araba motorbisiklet var borcumuz yok eşimin maaşı bizi hayli hayli idare eder. Zaten ben eşimi borca sokmak istiyorum bir kayınvalide belam var çünkü. Ve bizim paramız da başka arsada. Eşim sıcak bakmıyor ama ben bakmaya başladım herhalde aylık hatadan 100 gelse bile çalışmam bir daha. İsim konusunda çizgimi çizdim sen ölürsen çocuk yapar koyarım dedim
Gayet de yapılır,girin bence siz bir şey yapmadan 100 gelecekse gayet iyi

Ev alıp kiraya vermek de çok mantıklı değil şuan, yazlık alıp oturun daha iyi… kiracı ile sorunum oldu.

Ayrıca ne iş yaparsanız yapın başında durmazsanız olmaz.

Ailevi sıkıntı yaşama ihtimaliniz yüksek, ayrıca kümes hayvancılığından anlıyor musunuz gisla?
Hayvancılığın yatırım ve üretim maliyetleri yüksek, yemde dışa bağımlıyız maalesef, döviz kuru arttıkça yem fiyatları da artıyor, damızlık hayvanda da dışa bağımlılık var, bir hastalık geldiğinde ilk gözden çıkarılanlar kanatlı hayvanlar, üstelik anladığım kadarıyla işi kuracak ama başında duramayacaksınız, başında durmadığınız işin kardan çok zararı olur, işin başında kayınpederiniz duracaksa işten de anlamıyorsanız ilaçtı veterinerdi yemdi kümes atıklarının temizliğiydi derken ya sizden sürekli para ister ya kazancınızdan harcar işletmenin size getirisinden çok götürüsü olur.

Bence bildiğiniz ve başında duracağınız bir işe yatırım yapın.
Direkt firma yapıyor bunu sen firmaya yer ve iş sağlıyorsun firma getiriyor civcivi koyuyor ilaçlama aşı yapıyor yemini de koyuyor 45 gün sonunda paranı veriyor 3 milyonluk yatırma 70 hibe varmış bilmiyorum şuan gidip araştıracak halde değilim malum. Kayınpederim hep benim sizden başka evladım yok yatırımı size yapıyorum diyor ama belli olmaz daha 50lerinde genç ve karısı da var sonuçta. Karısı da hep eşime kızar gidip sahip çık ek biç ata toprağın o der ama insan yani nelere şahit oldum ben. Bu yüzden içime sinmiyor kendi babamla da girmem böyle bir işe. Çevremde yapanlar var ne güzel destek olmuş çocuğunun geleceği için iyi diyor bilmiyorum

İklim antlaşmasını imzaladık,çitfçiye ne gibi yaptırımlar , tarlası olanlara ne gibi kısıtlamalar gelecek belli değil .
Gelsin canım ben zaten yeni kuracağım için ona uygun olacak kaçak elektrik kullanıp çevreyi mwhveden derdine düşsün zaten teşvikler olacak bu konuyla ilgili

Bizde en büyük hata bu. Hemen ayda şu kadar gelse yılda bu olur hesabı yapılıyor. 150 bin net gelir neye göre hesaplandı? O aylık gelir en az 1 sene gelmeyecek gibi hareket edebilecek misiniz? İsmi ben koyarım diye gerginlik yaratan kayınpeder siz kazansanız kazanmasanız her ay arsa kirasını isteyecek, verebilecek misiniz? Adamın döviz kredi ödemesi var. Hibe çıkacağı garanti mi? Evet iş kurmak istihdam yaratmak önemli ama sağlam basmak lazım. İşçi tutacağız, kaç kişi alınacak mesela? Hayvanların bakımı aşısı gıdası vitamini vs. çok önemli, biri kuş gribi olsa bütün kümes telef oluyor. Ben bakamam ilgilenemem diye bir şey yok, sizin işiniz sizin gelir kapınız olacaksa gideceksiniz de ilgileneceksiniz de. Bütün birikimimi koyacağım ve gerisine hiç bakmayacağım olmaz. Ayrıca diğer ortaklık işi de bana geçmedi. Yani ekonomi piyasa sabit değil, iki ortak demek geçinecek iki aile demek.
Kayınpederim kirayı hemen istemiyor ya sonra istiyor fedakarlık yapın diyor işi kurarız bakarız borçlar bitti ödeme yaparsınız ben de işçiyi öderim diyor

Eşinizin tek çocuk olması avantaj ama bir KV sorunu var dediniz (anladığım kadarıyla anne KP'inizin ikinci eşi yani üvey?) Eşiniz bu işe sıcak bakmıyorsa bence hiç karışmayın. Sonuçta ortak iş sıkıntı olabilir ve akraba ile ortak iş daha büyük sıkıntı.
Hayır canım kayınpederimin ikinci eşi var üvey onda sıkıntı yok zaten kayınpederim sağlığında ona malını bağışladı eşime de sen buraya buraya girmeyeceksin diyor aksine kayınpederimin eşi bizi destekliyor çok yardımcı olmuştur mesela ev yaptırdım tüm perdeleri ödedi mutfağımızı yaptırdı benim yeğenim yapıyor dedi çağırdık baktık borç yok ödemiş o daha çok eşime kızar ata toprağın ilgilen der ama insanız sonuçta. Sorun benim eşimin öz annesi. Problem birisi bizden sürekli para istiyor eşim annesiyle konuşmuyor ama varlığı bile rahatsız edici

Eşim ne zaman kendi alanı dışında iş kursa hep battı.
Bize göre büyük meblağlarla battı.
Yıllarca da kazancımız olmayan işin borcunu ödedik.
Anlamadıgınız, ustası olmadıgınız işe girmeyin.
Hele ki ortakla.
Çok haklısınız ya zaten ne ben ne eşim anlamaz bu tarz işlerden

Kendi tazminatımı kayınpederle yürütülen bir ila yatırmazdım.
Ayrıca eşinizle evliliğinizin sürmediği durumlarda bu işten sizin hakkınız ne olacak? Bir hukukçuya sordunuz mu?
İş zaten benim olacak ama evlilikte edinen mal ortak tabii

Bir arkadaşımın eşi abisiyle hayvancılık işine girdi. 5 sene olacak ama tüm düzenleri mahvoldu. Ne işçi duruyor nede veteriner. Arkadaşımın eşi aşırı titiz bir insan. Hayvanları kendi çocuklarından daha çok görüyor. Bazen günlerce eve gelemiyor. Bazen geliyor 2 saat sonra gitmek zorunda kalıyor. Arkadaşım ve çocukları tatile çıkıyor o hayvan bakıyor. Asla çiftliği yanlız bırakamıyor.

Başka bir tanıdık gene hayvan işinde. Basında durmuyor. Ayda bir iki kere gelip gidiyor. Çiftlik ve yaşadığı şehir farklı. Elemanı dolandırdı. 100 kilo yem parası çıkmış,80 kilo yem alınmış gibi. Başında durmadan zor. Hayvancılık zor iş. Telef olna ihtimali var. Basında durmayacaksa kiralamak daha mantıklı.
Biz kanatlı yapacağız 45 gün duruyor yemini vs şirket bırakıyor veterineri öyle sıkıntı işçi bulmak evet e

Kp ile hele sizinki gibi bir kp asla iş kurmazdım. Anlamadığım ve başında durmadığım bir iş de kurmazdım. Evde tek çalışanın erkek olduğu dönemde onun da işinden ayrılıp biriyle ortak iş kurmasını da istemezdim. Bence siz o parayi bir eve falan bağlayın. Bebeğiniz kreş yaşına gelince kendinize bir iş kurun. Eşiniz maaşlı çalışmaya devam etsin çünkü zaten tek maaşsınız neden riske atacaksınız ki? Hem icinde sizin tazminatınız da var o parayi baska şeylere karıştırmayın.
Kayınpederim iyi birisi aslında ama parayı sever 3 milyonluk arabaya biner 700 bine motor alır vs ama hep şunu der zaten tek yatırımım size ben yapıyorsam size biraz bize para tutmuyoruz diye kızıyor eğer arsayı üstüme verirse ben karlı bile olabilirim hibe olacak zaten. Eşim maaşlı çalışmaya devam ediyor ama insan risk almalı. Ben bir daha işe dönemem muhtemelen

Back
X