Seni çok iyi anlıyorum. Bu durum gerçekten kafa karıştırıcı çünkü hem ekonomik hem de duygusal boyutu var. Sen yeni doğum yapmışsın, kendi sorumlulukların ve masrafların var; eşinin annesinin hamileliği ise beklenmedik bir gelişme olmuş. Burada birkaç noktayı ayırmak faydalı olabilir:
1. Maddi sorumluluk meselesi
• Normal şartlarda her çift kendi sağlık masraflarını karşılar. Yani kayınvalidenin muayene ve doğum masrafları aslında kendi ve eşinin (kayınpederin) sorumluluğunda.
• Eşinin bu masrafları üstlenmesi “zorunluluk” değil, tamamen aile içi destek ve dayanışma çerçevesinde olabilir. Ama bu destek, sizin kendi bütçenizi zora sokuyorsa doğal olarak sorgulaman çok normal.
2. Kayınvalidenin beklentisi
• “Sen orada doğum yaptın, ben de orada yapacağım” demesi aslında biraz duygusal bir yaklaşım. Belki kendini güvende hissettiği için aynı doktora gitmek istiyor.
• Ama bu, sizin bütçenizi zorlayacaksa mantıklı bir çözüm değil. Devlet hastanelerinde de gayet iyi hizmet alınabiliyor.
3. Eşinle iletişim
• Burada kritik nokta eşinle açık konuşabilmek. Ona “bizim şu an kendi bebeğimiz var, masraflarımız çok. Senin annenin doktor tercihini saygıyla karşılıyorum ama bu masrafları bizim üstlenmemiz bizi zorlar” diyebilirsin.
• Yani mesele “istememek” değil, “bizim bütçemiz buna yetmez” şeklinde net bir çerçeve çizmek.
4. Dengeyi kurmak
• Kayınvalidenin isteğini tamamen reddetmek yerine, “isterse kendi doktoruna gitsin ama masrafı kendileri karşılasın” diyebilirsiniz.
• Siz destek olmak isterseniz, küçük katkılar yapabilirsiniz ama ana yükümlülük eşine ve kendisine ait olmalı.