Türkiye'de kanda bakılan ilaç düzeyleri oldukça sınırlı, sadece belirli ilaçların kiti var. ( belirli sayıda epilepsi ilaçları bir takım kanser ilaçları ve kalp ilaçları)
Hangi ilaç olduğunu bilmeden kan düzeyi baktırmak mümkün değil, örneğin kişi epilepsi ilacı kullanıyordur, doktor o ilacın kan düzeyine bakabilir çünkü kanda hangi ilacın düzeyine bakılacağını bilir. Ancak adı ve ne olduğunu bilinmeyen bir ilacın kan düzeyi bakılamaz. Samanlıkta toplu iğne aramak gibi bir şey.
Yani gideyim de kan aldırayım kanımda hangi ilaç yüksek miktardaymış olayı mümkün değil. Milyon tane ilaç var ve bunların hepsinin kan düzeyini ölçen kitler yok ki. Hele sizin bahsettiğiniz doğum kontrol ilacı olan siproteron asetat düzeyinin ölçüldüğünü hiç duymadım. Kaldı ki kadın doğum ilaçlarının yarılanma ömrü yani vücuttan atılma süresi 1-2 gün yani her gün düzenli almadığınız sürece zaten kanda tespit edilemez.
İlaçlar konusunda benim bilgim bu şekilde ve sizin kanda nasıl tespit edildi, çok şaşırdım açıkcası.