Kaynana-görümce-gelin çatışması

pamuksekeri

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2008
1.145
3
116
İstanbul
Arkadaşlar sabahtan beri konuları okuyorum çoğunluk kaynanasından ve görümcesinden muzdarip,kaynanam yüzünden boşanacağım ya da kocamla kavga ediyoruz,görümcem bunu yaptı şunu yaptı diyenler çok fazla.Bu dert benim de başımda var.Ben de sırf eşimin ailesinden kurtulmak için boşanmayı çok düşündüm hala da düşünürüm.
Bu konu üzerine sosyologlar ve psikologlar bir araştırma yapma ne güzel olurdu değil mi?en azından merakım giderdi az da olsa. :)
Yani merak ettiğim şey : Eşlerin ailesinden kaynaklı boşanma sayısının neden bugünlerde bu kadar arttığı?Sadece boşanma demeyeyim de ,boşanmayla sonuçlanmayan problemler de çok var.
Sizlerin düşüncelerini merak ediyorum ve yorumlarınıza çok güveniyorum.Kaynana-gelin-görümce çatışması günümzde çoğunlukla neyden kaynaklanır?
Benim kendi sorunum mesela görümcemin kıskançlıkları ,kaynanamın cahil olması lafının nereye gideceğini bilmemesi,kendilerine yapıldığında kıyameti kopardıkları şeyleri bana yapmaları.Bu da kültür farklılığından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
Empati kurmayı yaşam biçimi haline getirememek de bu çatışmayı körüklüyor bence..

bence cahıllıkten ılerı gelen bı konu.....cahıl olan ınsanların dıyalogları..gelın bılmez yerı yordamı belkı öğret işinne ama yok bulacak eksığinı sokacak parmağını teee oraya..bıraz empatı kursalar olmayacak böyle..yok ben zamanında böyle yaptım,yok saygılıydım falan fılan ıdarecı olsalar olmayacak böyle..

Ben bu tür catismalarin en büyük kaynagi olarak esleri yani erkekleri görüyorum...bircok erkek malesef karisinin ve ailesinin yerini bilemiyor...

Dengeyi onlar koymali karsini haksiz yere ezdirmeyen yeri geldimi savunan bir erkek ailesi tarafindan kilibik veya tabiri caizse kari köyle görülmekten korktugu icin cogunlukla susmayi hatta tam tersi eslerine saldirmayi tercih ediyorlar...halbuki adam gibi hakliyi haksizi ayirt edebilse bu tür sorunlar pek olmicak

Tabiki bu cizgiyi cok iyi koruyabilen erkeklerde var lakin cok cok azinlikta...

Bazı erkekler de ikili oynamayı tercih ediyorlar ve iki taraf da kendini haklı zannedip bir birine daha fazla cephe alıyor ve olaylar patlak veriyor.Bunun bir örneğini görmüştüm..

benim görümcem aşırı kıskanç. kayınvalidemler kızlarına düşkünler. eşim sadece düğün sırasında beni hatırladılar diyor. sanırım kaybetme korkusundan. kayınvalidemler görümcemin yanında başka yalnız olduklarında başka davranıyorlar. hadi ben elim anlayamıyorum ama eşim bile anlam veremiyor bu duruma. bir keresinde sormuş neden böyle diye k.peder öyle bişey yok demiş. sanırım görümcelerde paylaşamama duygusu ağır basıyor.

canım bununla ilgili çalışmalar var zaten ama güncel durumda değil malesef ben mesleğim gereği böyle şeyleri çok araştırıyorum
makalenin adı şuanda aklımda yo kama kısaca içerikten bahsedeyim....

neden erkek anneleri oğullarının eşleriyle sorun yaşıyor...

sebepler
1. özellikle Türk toplumunda erkek evlenince karısıyla çok samimi olmaz yani sevgi gösterileri yapmaz çocuklarını bile sevemez çünkü ayıp karşılanır...
saygı duyulması gereken babadır sonra da oğlanın annesi gelin ancak bir erkek doğurursa kıymete geçer (günümüzde halen bu mantığı sürdürenler var malesef)

hemen hemen tüm kayınvalideler erkek torun hasreti duyarlar... sanki kendileri erkek doğdu yaaa.......

2. eşinden sıcaklık ilgi göremeyen kadın eşine beslediği sevgiyi de çocuklarına aktarır özlellikle kendine prestij sağlayan erkek çocuğa çünkü o ancak kendisine sahip çıkarsa değerlidir...
yani bilnçaltında erkek çocuk (tamamiyle istem dışı burada bir ensest ya da sapkınlıktan bahsetmiyorum.... herkeste vardır Allah korusun anne ya da babamızı kaybetmişsek diğer ebeveyne daha bir bağlanırız.) eş konumuna gelmiştir.

3. eş konumuna gelen prestij kazandıran çocuğu birgün gelip birisi çalar (gelinler)
işte o zaman güç mücadelesi başlar....

en çok kimi sevecek kimin sözü geçecek kimin daha büyük emeği var ....
bunlar çoğaltılabilir. yeni yuva kabullenilmez ben erkek annesiyim benim dediğim olacak denir (kızlarımız ağaç kovuğundan çıkıyor ya)
işin özü paylaşılmak istemeyen sevgi objesidir...

görümcelere gelince... onlarınki de benzerdir gelinden önce isteklerini abiye yaptıran kız kardeş gelinden sonra kendini belirli düzeyde geri çekmek istemez ayrı bir yuva kurulduğunu kabul etmez gene herşeyini abiden bekler bu olmayınca da diş bilemeler başlar..

gelelim neden boşanmalar arttı

1. tahammül eşiğimiz düştü çünkü artık aileler gelinlikle çıktın kefenle gelirsin demiyor.
ekonomik özgürlüğümüz var
sen sensen ben de benim diyoruz.

2. günümüz toplumunun kazandırdığı ego duygumuz çok gelişmiş....
içli dışlı olmak istemiyoruz..

erkeklere gelince..

annesinin aşırı sevgisiyle büyümüş olan erkek (babaya verilemeyen sevgi de ona eklendiği için) annesini terk etimş gibi hissediyor zaman zaman (başka bir kadın için anneyi yüz sütü bırakmış)

yıllarca annesini için herşeyi yapmaya alışmış olan erkek evlenince gene aynı yaşamı sürdürmenin normal olacağını düşünyor ee ne de olsa erkek annesi mantığı ona işlenmiş durumda fazlasıyla eşinin de bir birey olduğunu istekleri sınırlarını olduğunu unutuyor ve eşini onayladığında annesine haksızlık ettiğini düşüyor..

tabi bu fikirler kırılıncaya kadar olan evliliklere oluyor.

Son düzenleme:
bu konu çok hassas,
ben sadece bizim ülkemizde yaşanıyor sanıyordum ama
gördüm ki
dünyanın her yerinde gelin-kaynana-görümce
bermuda şeytan üçgeni
bu işin ne eğitimle nede kültürle alakası var.
her kesimden insanı görüyoruz duyuyoruz.
ilk okul mezunuda üniversite mezunuda
kayınvalidesiyle sorun yaşıyor.
bence bunun sebebi
kabullenememek.
anneler oğullarının artık başka onlardan bağımsız bir aileleri,hayatları olduğunu kabul edemiyorlar.
gelinler kocalarının sadece kendilerine ait olmasını istiyorlar.
erkekler ise, aşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık
onlarda ne yapsın
denge
denge
denge

cahillik bence başka bişey değil..
aklı başında insan düşünür ben niye böyle yapıyorum diye ya da ben ne yapmamalıyım diye.
tek nedeni cahillik düşünememezlik düşüncesizlik...ve empati eksikliği...

Allah hepinizin yardımcısı olsun...
eşim konusunda şanslı olduğum kadar ailesi konusunda da şanslıyım...
belki size saçma gelecek ama kayınvalidemi ve görümcelerimi çok seviyorum...kayınvalidem hiçbirşeyime karışmaz, çok anlayışlıdır...annemden daha çok beni düşünür... ben istiyorum sık sık bana gelsınler ama ben rahatsız olmayayım diye sık gelmezler..bazen eşim nöbette olduğunda kayın validem bende kalır, rahatsız olmayayım edeceğim şeyden geri kalmayayım diye erkenden yatar, ertesi gün eşim geldiğinde de başbaşa kalalım diye hemen evine gider... hele görümcem, elimi asla boş komaz...
bekarken ablamın kayınvalidesini çok severdim. allahım ne olur bana da boyle bır kayınvalıde nasıp et dıye cok dua ettım...sanırım bunun karsılıgı onlardan daha super ıkıncı bır aılem oldu...

benim gibi bir cok kisi eşinden bu neden yüzünden soğuyor
evlenmek aileni bırakıp yeni bir aile kurmak icin ama koca ailesini bırakmayıp sizi ikinci planda hep onlar onlar ne derse yapacak yat derse yatacak kalk derse kalkacak ve karısına onlar yüzünden sürekli laf söyleyecek bu eşe nasıl sevginiz ve sayğınız kalır ben ailesini bıraksın demem hic bir zaman ama herkesin yere ayrı bu sınırıda korumalı malesef yapmıyor bunu erkekler
ve sonuc olarak kadın kaynanadan görümceden ve diger üyelerinden nefret ediyor cünki onlar yüzünden bir türlu huzuru yok ekstra kocası otarafta kadın hep kendini yalnız hisediyor
böyle kocalara bu layık iste:tomato::tomato::tomato::tomato::tomato::tomato::tomato:

Bazi erkekler bir zaman sonra anliyor anyayi konyayi...bu davranislarinin sonucta sadece kendi yuvalarina evliliklerine zarar verdigni...fakat is isten geciyor malesef...kirilan kirilmis dagilan dagilmistir bazi olaylari sözleri unutamiyor insan...

Yasadinimi diye sorarsan hayir hic yasamadim...10 yilik evliligimde bir kere bile olsun ne kaynanamla nede görümcelerimle bir tartismam olmadi sükür...ama ablamin evliliginde en yakin sahit oldum...ve ben bile nefret ettim...dogal olarak oda benim canim kanim ona zarar veren herkese bende öfke ve kin duydum..

Bu durum devam ettikce insan sadece erkege kaynanaya görümceye nefret duymuyor onlarla ilgili herseyden ve herkesden soguyor ve nefret ediyorsun...

Umarim senin esinde bunu anlar canim...allah yardimcin olsun:teselli:

Erkeklerin, kadınların aksine, evlendikten sonra, artık anne babalarında ayrı bir hayata adım attıklarının çok da farkına varmadıklarından kaynaklanır bu bitmeyen gelin-kaynana olayları.

Dikkat edin, kadınlar evlendikten sonra kocasını 1.plana alır, anası babası bilmem nesi hep sonra gelir, kocam, yuvam için gerekirse herkesi 2.plana atarım der kadın..

Erkek öyle mi? Erkeklerin bazıları_çoğunluğu için bu olay sadece, kadına göstermelik olarak lafta kalır..

Erkek; annesinin eşine müdehalesine, evlerine müdehalesine çoğunlukla ses çıkarmaz, hayatlarına karışmalarına göz yumar, artık yeni bir evde yaşadığının, yeni bir hayatta nefes aldığının halaaa farkında değildir..

Erkeklere göre bu olay çok normaldir, sonuçta karşıdaki insan onun annesidir, hayatlarına müdehale etmesi ona tabii ki rahatsızlık vermez, 25-30 yaşına kadar aynı evi paylaştığı anasının davranışları ona nasıl rahatsızlık versin ki? Bu da normal bir insani davranıştır.

Gel gör ki erkek; eşinin, annesinin müdehalelerinden rahatsızlık duyduğu gerçeğini, tıpkı anası gibi, kendi evinde kendi kurallarını uygulamak isteyeceğini, tıpkı anası gibi, kendi hayatı hakkında kendi kararlarını almak isteyeceğini, bir türlü kabul edemez.

Erkeklerin eksikliği burdadır..

Kayınvalideler ve gelinlerde de yanlış ve hatalı davranışlar mutlaka vardır insan olarak..

Ama teraziyi dengede tutacak olan kişi erkektir..
3. kişi olarak erkek annesi olaya girdiği için, iş de erkeğe düşmektedir.

kayınvalidem rahmetli oldu, görümcem de yok.

her yerde söyledim gene de söyleyeceğim; keşke kayınvalidem hayatta olsaydı, bize kol kanat gerseydi, yanlışlarımızda uyarsa doğrularımızda alkışlasaydı..

benim eşimde annesine çok düşkündü. evin en küçüğü olduğu için annesinin dizinin dibinden ayrılmamış zamanında.
kayınvalidem de şımartabildiği kadar şımartmış, el üstünde taşımış onu.

biz daha nişanlıyken mutfaktan birşey getirmesini istemiştim onlarda kalırken.
canım kayınvaldem hemen ayağa fırlamıştı o otursun ben getiririm diye.
ben akşamına söylemiştim ama, eşimi de yanımıza alıp: "anne izin ver bir düzen kurmaya çalışalım biz, şimdiye kadar herşeyini sen yapmışsın ama artık o rahatlık olmayacak. ne olur müdahele etmeyin, öğrensin biraz demiştim"

o günden sonra sadece içli gözlerle bakmıştı yavrusunun koşturmasına.
bir-iki müdahele etmeye kalkmıştı ama bu sefer de oğlu izin vermemişti..

bu yüzden bütün iş eş de biter.
isterse, yüz verirse; evliliğinize de size de karışan çok olur.
sırf kaynana-görümceyle kalmaz yarın öbür gün emmioğlu, dayıkızı da girer işin içine.
önce kadın kendini ezdirmeyeceğinin sinyalini verecek; ondan sonra da erkek karısının arkasında duracak duvar gibi..

bunun başka yolu yok bence..

cok sağol canım insallah ama biz ümitsiz vakayız helede kayın pederim vefat etti öbür kaynım ise eşinin tarafını tutup restini cektigi icin kaynanam bizim üzerimize daha cok düsmeye basladı esim ise baslarında erkek yok herseyleriyle ben ilgilenmek zorundayım düsüncesinde tabi olan bana oluyor
görümcelere laf söylemiyor kaynanaya söylemiyor
bana o gün kaynanımın dedigi bir lafı diyeyim benim on yıldan sonra oldu bebegim ve bende biraz korkuyla arka arkaya yaptım kücük kızımı benden istiyor büyütmek icin ve vermeszem beni babam evine yollayacakmıs ve eşimin yanında söylüyor
oda bana oğlunu vermis nasıl verdiyse artık
bende al oglun senin olsun dedim eve geldik ve eşime annen neden böyle söylüyor gönder beni derse gönderecekmisin dedim bir sürü azar işittim bu kocadan hayır gelirmi sizce

Son düzenleme:
Bir erkek, ne karisini ezdirmeli, nede annesini
Arada ki dengeyi saglamali
Ne gelin gelip olmadik laflari anneye soylemeye hakki var
Nede bir kaynana gelip gelinin hayatini zindana çevirmeye

Es de biter bu...eger ki boyle sorunlar yasaniliyorsa da, yine o erkek o firsati veriyor demekki.

öhhhhhh yaaa
düşünceye bakarmısın?
ben sana oğlumu verdim sende bana kızını vereceksin....
güzelim belliki sağlıklı düşünemiyor,
belliki rahatsız
hiç kafana takma
salla gitsin
bunu düşünen ve söyleyebilen insan normal olabilirmi?

Arkadaşlar bir de benim şöyle bir sorunum var kaynanam ve kaynatam işe gireyim diye resmen gözümün içine bakıyorlar.Tamam ben de işe girmek istiyorum ama bunlar böyle yaptıkça işten iyice soğumaya başladım.Bir de kaynanam ben işe girince kazandığım parayla ne yapacağımı bile planlamış,çok sinir oldum ama artık laf dalaşına girmekten de yorulduğun için bir şey demedim.Benim kazanacağım paraya bile karışma hakkını nasıl buluyorlar ya sizce ne yapmalıyım bu durumda.o kadar bunaldım ki ne yapacağımı şaşırmış durumdayım........

benim kayınvaldem üvey ama hiç farketmiyor yalnız olduğumuz zaman sürekli laf sokar eşimi bir an yalnız yakalasın sorguya çeker. görümcen benden 5 yaş küçük deliler gibi kıskanıyor beni düğünde salya sümük ağladı düşünün. sürekli eşime fitne sokmaya aklını çelmeye çalışıyorlar tabi bende bunun farkında olduğum için uzak kalmaya çalışıyorum olardan ama yetmiyor bi şekilde ulaşıyorlar eşime bu zamanlarda ben çıldırıyorum çünkü evliliğimizi bozacaklarını düşünüyorum. eşim benden saklar gittiğini geldiğini konuştuklarından asla bahsetmez aslında ben sinirlenmeyim die yapyor biliyorum ama sonrasında başkasından duyunca ben daha çok zıvanadan çıkıyorum bu durumlar beni eşimdende soğutuyor. valla 2 yılda bıktım evlilikten (((

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…