Bilmiyorum kanser teshisi konup iyilesen hayvanlar var mi ama kücük bir ihtimal icin aylarca hayvanin agri cekmesinden yana degilim. Ki sonunda da iyilesmeyecekse, aci cektigi ile kalacak...
Var tabii ki. Nasıl ki insanlarda iyileşme kanserin türü, ilerlemesi ve vücudun verdiği cevaba göre oluyorsa hayvanlarda da aynı şekilde. Tedavisi de yine aynı şekilde ameliyat, ilaç tedavisi veya kemoterapi olabiliyor.
İnsanların yakalandığı hastalıkların çoğuna kedi ve köpekler de yakalanıyor.
Konu sahibine de çok geçmiş olsun, ben de diğer kedilere bulaşmasındansa hasta olan kediyi korumak için diye biliyorum.
Bir örnek daha vereyim, kanser teshisi konmus bir köpek icin sahibi cok fazla emek harcadi. Tamamen düzelmedi ama 1 sene fazla yasadi sonra yine öldü. Sahibi hatta sey demis, "Duygusal davranarak hayvana aslinda iskence ettim, bir sene daha fazla agri duymasina sebep oldum ama ölüme terk etmek de kolay bir secenek degildi."
Benim büyük köpeğime de kanser teşhisi kondu. 1 sene önce ameliyat geçirdi. Şimdi çok şükür her şey gayet yolunda. Dolayısıyla 1 yıldır birçok farklı kaynaktan yazı okuyorum, kanser gruplarına üyeyim ve diğer insanlarla yazışıyorum. Yani inanın kanseri de, tedavilerin ne işe yaradığını da, "cancer-free" olan köpekleri de gayet iyi biliyorum.
O yüzden başta da dediğim gibi, kanserin türü ve ilerlemesine bağlı olarak tedavi düzenlenir, düzenlenen tedaviyi uygulayıp uygulamamak sahibin takdiridir. Ama köpek ve kanser kelimeleri yanyana geldiği an doğrudan uyutma yaklaşımı da doğru değil. Tetkikler, sonuçlar önemli.
Köpeğime kanser teşhisi konup veterinerimizle tedavi ihtimallerini konuşurken kemoterapi veya radyoterapi gerekirse yaptırmayacağımı söyledim. Hayat kalitesini ciddi anlamda azaltacak böyle bir şeyle son aylarını zora sokmaktansa o ayları köpeğimi mutlu ederek geçirmeyi tercih edecektim. Çok şükür ameliyat sonrası hiçbir şeye gerek kalmadı danam için :)
Her neyse, başlığın konusu kanser değil zaten. O yüzden ben bu konuda başka bir şey yazmayacağım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?