Kedilerle İlgili Genel Bilgiler

E

eny

Ziyaretçi
Yavru Kediler İçin İdeal Ortamlar

Yavrular İçin İdeal Ortam


Yavrular için anneleri; ısıtma, nem, bakım, güven ve süt sağlamanın yanı sıra kan dolaşımı ve boşaltım sistemi için de yalayarak uyarım sağlar. Yavrular sütten kesilmiş olsalar bile iki aylıktan önce annelerinden ayrılmamalıdır. Annelerinden ayrılmak zorunda kalan yavrular için öncelikle temiz, nemli, sıcak ve hava akımının olmadığı rahatça hareket edebilecekleri bir yaşama alanı sağlanmalıdır. Sert plastikten yapılmış bir kutu ile bu yaşama alanı sağlanabilir, ısınma lambayla ya da havlu sarılmış buyot (sıcak su torbası) ile yapılabilir. Annesi olmayan yavrular birbirlerinin genital organlarını, ayaklarını, kulaklarını ve kuyruklarını yalayacağı için, ilk 4 hafta boyunca birbirlerinden ayrı olarak bakılırlarsa enfeksiyon riski azaltılmış olunur. Yaşama alanındaki ısı yavruların hizasında yerleştirilmiş bir termometre ile izlenmelidir. Yavrular büyüdükçe ihtiyaç duydukları ortam ısısı azaltılabilir.

Yavrular için ideal yaşama alanı ısısı:

....Yaş......................Isı
0 - 7 günlük.............33 C
8 - 14 günlük...........30 - 28 C
15 - 28 günlük.........28 C
29 - 35 günlük.........24 - 21 C
35. günden sonra.....21 C


Kedilerle İlgili Genel Bilgiler

Vücut Isısı...........................38-39 0C
Solunum Sayısı.....................10-20 / Dakika
Nabız Sayısı.........................110-140 / Dakika (Yetişkin)
.........................................180-200/ Dakika (Yavru)
Diş Sayısı.............................30 (Yetişkin)
İlk Süt Dişi Çıkışı....................1 Aylık Olduğunda
Diş Değişim Yaşı....................3 - 4 Aylık Olduğunda
Kızgınlık Süresi......................Yılda 2-4 Defa 10-12 Gün
Ergenlik Yaşı.........................6 - 15 Ay (Irk Ve Beslenme Gibi Faktörlere Bağlı Olarak Değişir)
Gebe Kalma Dönemi................Kızgınlık Süresince
İlk Çiftleşme Yaşı...................12 - 18 Aylık Olduğunda
Gebelik Süresi.......................57 - 62 Gün
Doğumdaki Yavru Sayısı..........1-5
Gözler.................................Parlak Ve Canlı
Ağız Ve Dil...........................Açık Pembe Renkte
Burun.................................Hafif Nemli
Kalori İhtiyacı.......................Yetişkin Kedide 60-88 Kcal/Canlı Ağırlık/Gün
.........................................Yavru Kedide (5 haftalık) 250 Kcal/Canlı Ağırlık/Gün
Tüy Değiştirme.....................Senede 2 Kez
__________________
alıntıdır.........
 
mrb 2gun once bı kedımız oldu..bı sokak kedısı 3yavru dogrmus ve hıc bırıne bakmıyor bırı ölmüşş sınekler falan böl agzını burnunu falan yemıss..2.kedide 2gun once can cekıserek ömuss..can ckısrken gttgmzde öludu..su döktuk sut verdık nafıle ölmuşş..3.kedıde baygın bı haldedii onu aldık su sut verdık canlandı 2gundr bızde onun bi guzl pirelerını temızledık yıkadık bakıoruzz fakt yedıremıyoruzz..can kasıgıyla ve şırıngayla sut su mama gıbı yapıp bıskuvı vermeye calıısyoruz ama yemıoo nasıl ydircezz lutfen yardım
 
Anne süt tozu alacaksınız süt haline getirip biberonla içireceksiniz.

Şuan anne arayışı içindedir sıcak tutacaksınız. Size yanaşırsa sakın geri itmeyin.

Şuan muhtaç ve bir an önce anne sütü edinin.

Normal süt ishal ve sonuçta ölüme yol açar.
 
peki biberon normal bebk bıronumu olcakkk...bu sut tozunu suylamı sute cevırcezz..evet hep anne arayısı ııcndee 2gundr bızde anesıne gotryozz yavruusna hıc bakmıyo onu gerı ıteklıoo..zaten 2yavruusnu gunese bırakmıs ölmuler kendıde golgede duruyoduu..pis anne...böle annem onu yumusak tuylu bıseyın ııcne koydu ordan aldıkmı hemen aglıoo onu annesi sanıyo meme arıyo ondaa..böle o tuylu seyde topak topak seyler var onları meme sanıyo emıyoo..
 
SICAKLIK

Öncelikle yavru bir kedi sıcak tutulmalıdır. Tüyleri henüz yeni çıkmıştır ve kendini ısıtacak kadar tüyü ve yağı yoktur. Sıcak tutmak için en ideal çözüm bir kedi evi ya da bir kutudur. Kedi evinin içine 3-4 saat ara ile havluya sarılmış sıcak su torbası konulmalıdır. (Eğer mevsim yeterince sıcaksa da gece onlar için soğuk sayılabilir.) Sıcak su torbasının yaydığı ısının kaybolmaması için kedi evinin/kutunun üzeri bir battaniye ile kapatılmalıdır. Bazı kedi dostları ısıtıcı lamba da kullanmaktadır. Ama ısıtıcı lamba konusunda dikkatli olunmalıdır. Hem ışıktan dolayı rahatsız edicidir hem de yanma, yakma tehlikesi bulunmaktadır.



BESLEMEK

Sizin ilginize ve sizin vereceğiniz besine öylesine ihtiyacı vardır ki, onu besleme görevine usanmadan devam etmelisiniz. Bu fedakarlık gerektirecektir. Her bebek öyle değil mi?

Yetim yavrunun artık bir annesi olmadığına göre onun ihtiyaç duyduğu besleyici anne sütünü bulmak size kalıyor. Veterinerlerde ve eczanelerde yavru kediler için özel yapılmış anne sütü (toz şeklinde) satılmaktadır. Bunun yerine normal pastörize süt kullanmak doğru değildir. Çünkü anne sütünde sadece besleyici maddeler değil yavru kedileri hastalıklardan koruyan antibiyotikler de bulunmaktadır. Pastörize sütler anne sütü kadar hem besleyici değil hem de antibiyotik koruma içermezler. Şayet hazır bir anne sütü bulamıyorsanız mecburen pastörize süt kullanacaksınız. Ama pastörize sütü de besleyici hale getirmelisiniz. 100 gram süte 2 yumurta sarısı, 1 kesme şeker ve 1 çay kaşığı margarin yağı katabilirsiniz. Eğer hazır anne sütü kullanacaksınız, kullanım tarifinde zaten nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Genellikle su ile karıştırılarak hazırlanmaktadır.



Sütü nasıl vereceksiniz? Bir kedi biberonuna ihtiyacınız var. Kediler için özel biberonlar eczanelerde bulunmaktadır. Eğer kedi biberonu bulamıyorsanız iğnesi çıkarılmış bir şırınga da bu işi görebilir. Hazırladığınız mamanın taze olmasına, beklememiş olmasına dikkat etmelisiniz. (Bazı şanslı yetim kediler süt anne bulabilmektedirler. Ama bu oldukça zor bir seçenektir. Hem yavrunun hem de süt annenin birbirlerini kabul etmeleri gerekir.) Kesinlikle süt ısıtılmadan verilmemelidir. Sütün ısısı 30-35 derecede olmalıdır. Hatırlamıyor olabilirsiniz ama anne sütü vücut sıcaklığındadır. Sütün ısısını emzirmeden önce mutlaka kontrol edin. Biberonun ucundan elinizin üzerine (içine değil) bir kaç damla damlatarak ısıyı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Biberon içindeki sütü ısıtmakta sıcak su dolu bir kupadan yararlanabilirsiniz. Kupayı sıcak su ile doldurup biberonu içine koyun ve ısınına kadar bekleyin.



Yavru kediler bir haftalıkken 2 saatte bir, 2 haftalıkken 4 saatte bir ve 3 haftadan sonra 6 saatte bir emzirilmelidirler.


Alıntıdır.

Bu tamamen size yardımcı olur bunları uygulayın lütfena.s.
 
Şırıngayla beslemeyi tavsiye etmiyorum, yavrunun ağzında kızarıklık ve yara yapabiliyor.
 
peki biberon normal bebk bıronumu olcakkk...bu sut tozunu suylamı sute cevırcezz..evet hep anne arayısı ııcndee 2gundr bızde anesıne gotryozz yavruusna hıc bakmıyo onu gerı ıteklıoo..zaten 2yavruusnu gunese bırakmıs ölmuler kendıde golgede duruyoduu..pis anne...böle annem onu yumusak tuylu bıseyın ııcne koydu ordan aldıkmı hemen aglıoo onu annesi sanıyo meme arıyo ondaa..böle o tuylu seyde topak topak seyler var onları meme sanıyo emıyoo..


Canım mecbur kalmadıkça normal süt vermeyin, vericeksenizde yarı yarıya su katın...Pet shoplarda bebek kediler için anne sütleri ve biberonları var...Toz süt tozuna benziyor...Bunu yazdığı ölçüde ılık suyla süte çeviricen. Kesinlikle süt kullanmıyorsun...Şırınga ağzında yara yapabilir, biberon kullanmak lazım...Altını da bir parça pamuğu ıslatıp, poposunu silicen, öyle çişini yapıcak...Altına tüylü, pamuklu şeyler serin çünkü onları emerek uyuyor, sen de söylemişsin emdiğini :)))) Büyüdüklerinde de bu uyku moduna geçtiklerinde buldukları örtü vs.. emmeye devam ediyorlar...Artı biberon alışkanlıkları da devam ediyor...Kolay gelsin...
 
X