Kiracılı evi satmak

nery83

Independence is happiness.
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2008
1.853
6.302
683
Herkese iyi akşamlar. İstanbul’da bir dairemiz var. 8 senedir aynı kiracı oturuyor. İlk sene sözleşme yaptık. Sonraki seneler sözleşmeyi yenilemedik dolayısıyla süresiz sözleşmeye çevirmiş olduk. Şimdiye kadar kirayı düzensiz yatırdıkları, eksik yatırdıkları oldu. Bazı aylar hiç yatırmayıp diğer aylara eklediler vs. Pandemi döneminde de anlayışlı davranıp 6 ay kadar kira almadan idare ettik.

Ancak 1 senedir aklımızda eve tadilat yaptırıp satma fikri var. Şu an yaşadığımız yer kira açısından daha avantajlı. Ancak kiracımız o semtte istediği büyüklükte daire olmadığını söyleyip çıkmak istemiyor. Avukata danıştık ancak şu an en mantıklısının güzellikle kiracımızı ikna etmek olduğunu söylüyor. Şu an ihtar çekip çıkmasını mı istemeliyiz yoksa çıkması için ikna konuşması mı yapmalıyız karar veremiyoruz. Bu arada kiracı içindeyken evde mutfak dolabı vs değiştirme yapabilir miyiz kanunen bir fikri olan varsa bilgi rica ediyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

Herkese iyi akşamlar. İstanbul’da bir dairemiz var. 8 senedir aynı kiracı oturuyor. İlk sene sözleşme yaptık. Sonraki seneler sözleşmeyi yenilemedik dolayısıyla süresiz sözleşmeye çevirmiş olduk. Şimdiye kadar kirayı düzensiz yatırdıkları, eksik yatırdıkları oldu. Bazı aylar hiç yatırmayıp diğer aylara eklediler vs. Pandemi döneminde de anlayışlı davranıp 6 ay kadar kira almadan idare ettik.

Ancak 1 senedir aklımızda eve tadilat yaptırıp satma fikri var. Şu an yaşadığımız yer kira açısından daha avantajlı. Ancak kiracımız o semtte istediği büyüklükte daire olmadığını söyleyip çıkmak istemiyor. Avukata danıştık ancak şu an en mantıklısının güzellikle kiracımızı ikna etmek olduğunu söylüyor. Şu an ihtar çekip çıkmasını mı istemeliyiz yoksa çıkması için ikna konuşması mı yapmalıyız karar veremiyoruz. Bu arada kiracı içindeyken evde mutfak dolabı vs değiştirme yapabilir miyiz kanunen bir fikri olan varsa bilgi rica ediyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.
O içerdeyken değiştirirseniz hiç çıkmaz.

bence avukatınızı dinleyin derim...bir bildiği var ki öyle diyor

bence avukatınızı dinleyin derim...bir bildiği var ki öyle diyor
Aslında o semtte tabiki de bizim evimiz büyüklüğünde daireler var ancak kiraları çok yüksek. Kiracıyı da anlıyorum ancak ben de 1 sene önceden söyledim, bu sene son senemiz olacak evi satacağız diye. Asla kira yükseltme, yeni kiracı gibi bir niyetimiz yok ama kiracımız güzellikle ikna olmazsa diye çekiniyoruz.

Aslında o semtte tabiki de bizim evimiz büyüklüğünde daireler var ancak kiraları çok yüksek. Kiracıyı da anlıyorum ancak ben de 1 sene önceden söyledim, bu sene son senemiz olacak evi satacağız diye. Asla kira yükseltme, yeni kiracı gibi bir niyetimiz yok ama kiracımız güzellikle ikna olmazsa diye çekiniyoruz.
siz bir son kez yine güzellikle konuşun ondan sonra işi resmiyete dökün derim en azından güzellikten anlamadınız dersiniz bir kere daha konuşmaktan sonuçta siz birşey kaybetmezsiniz belki de ikna olurlar değil mi ama ...

Madem satacaksınız neden içini yaptırıyorsunuz yapacağınız masrafi satacaginiz fiyattan düşün satın yeni ev sahibiyle uğraşsınlar evi satıyoruz haberiniz olsun hazırlığınizi yapın diye söyleyin ve satın bunu sordunuzmu avukata bunun size bir zararı olurmu ?

Bi sene önceden söylediyseniz ona göre bir senedir bakmaları gerek zaten her geçen gün artıyor şuan bulamayan ileride hiç bulamayıp çıkmayacaktır. İçindeyken tadilat yaparsanız işi inada bindirirler. Avukatı dinleyin derim ama umarım oda ilgili bir avukattır bizim ki konumuzu önemsiz bulup hep kaybedince ödenecek olan ücretten bahsederdi birde böyle avukatlar var :D Siz önce konuşun kiracınızla gerekirse zaten mecbur hukuki işlemlere başlatılır.

Madem satacaksınız neden içini yaptırıyorsunuz yapacağınız masrafi satacaginiz fiyattan düşün satın yeni ev sahibiyle uğraşsınlar evi satıyoruz haberiniz olsun hazırlığınizi yapın diye söyleyin ve satın bunu sordunuzmu avukata bunun size bir zararı olurmu ?
8 senedir evi hiç görmedik ne durumda bilmiyoruz. Zaten kiraya verdiğimizde 5 senelikti bina bir hayli yıpranmıştır diye tahmin ediyorum. Büyük ihtimalle evi alıcılara gösterirken de sorun çıkaracaklardır. Ayrıca bu devirde içinde kiracısı olan hele ben çıkmam diyen kiracısı olan evi kim satın alacak ki?

İlk seneden sonra sözleşme yapmamanizin bir etkisi yok , son kanun değişikliğinden sonra artık kiracıyı sözleşmeyi yenileniyor diye çıkarmanız mümkün değil (10 yıl hariç). Avukatınızın dediği gibi , kirayı düzgün öderken tahliye için pek şansınız yok. Dairenin içini yenilemek için tahliye davası açabilirsiniz ama davanın kesinleşmesi bir kaç yıl sürer, ozamana zaten 10 yıl nedeniyle tahliye süreniz de dolmuş olur. Yani dava tadilat nedeniyle tahliye davası almanızın bir anlamı kalmaz. Kira ödemelerini iyi takip edin, eğer gecikme olursa ihtar gönderin.

Bir de emlak sitelerinde içi yenilenmiş ve tadilat isteyen daireler arasında büyük farklar var. İnsanlar tadilat işi gerekmeyen daireleri almak konusunda daha istekli oluyorlar genelde. Bir şekilde işi anahtar teslim bir firmaya verip yenileriz diye düşündük ama bu gidişle mümkün olmayacak gibi.

İlk seneden sonra sözleşme yapmamanizin bir etkisi yok , son kanun değişikliğinden sonra artık kiracıyı sözleşmeyi yenileniyor diye çıkarmanız mümkün değil (10 yıl hariç). Avukatınızın dediği gibi , kirayı düzgün öderken tahliye için pek şansınız yok. Dairenin içini yenilemek için tahliye davası açabilirsiniz ama davanın kesinleşmesi bir kaç yıl sürer, ozamana zaten 10 yıl nedeniyle tahliye süreniz de dolmuş olur. Yani dava tadilat nedeniyle tahliye davası almanızın bir anlamı kalmaz. Kira ödemelerini iyi takip edin, eğer gecikme olursa ihtar gönderin.
1 sene öncesinde kadar zamanında ve tam yatırılmış tek bir kira bile yoktu ama görmezden geldik ancak evi satma niyetimizden bahsettiğimizden beri ne hikmetse gününde ve tam yatırıyorlar :).

Tadilat yaptırıyorum ardından satacağım ilk olarak da satın almanız için size şans tanıyacağım diyerek ihtar çekemez miyiz acaba?

8 senedir evi hiç görmedik ne durumda bilmiyoruz. Zaten kiraya verdiğimizde 5 senelikti bina bir hayli yıpranmıştır diye tahmin ediyorum. Büyük ihtimalle evi alıcılara gösterirken de sorun çıkaracaklardır. Ayrıca bu devirde içinde kiracısı olan hele ben çıkmam diyen kiracısı olan evi kim satın alacak ki?

Bir de emlak sitelerinde içi yenilenmiş ve tadilat isteyen daireler arasında büyük farklar var. İnsanlar tadilat işi gerekmeyen daireleri almak konusunda daha istekli oluyorlar genelde. Bir şekilde işi anahtar teslim bir firmaya verip yenileriz diye düşündük ama bu gidişle mümkün olmayacak gibi.
Hakli olabilirsiniz bilemiyorum yardımcı olabilmek adına ilk aklıma geleni yazdim ama açıkçası isin hukuki boyutunuda pek bilmiyorum güzellikle ikna etmeye çalışmaktan başka şansınız yok sanırım ama evi ilana koyup içinde kiracı var kiracı çıkınca görülebilir diye ilan açanlar çok var resimleri isteseniz gonderirlermi onu da bilmiyorum tabi ki bu durumda ama varsa eski resimlerle ilan acsaniz telefon numaranızı yazmadan ki almak isteyenler o süreçte rahatsız etmezler sizi o ilanı da kiracıya gosterseniz ciddiyetinizi belki anlarlar

Eve yirmi binlik masraf yapıp yüz bin lira fiyat ekleyebilir
Çoğu insan bir evin içine bakınca bitmiş halini göremez,yüksek fiyat vermek istemez.
Çoğu insan da zaten tasinma bilmemne masraflı,bir de öncesinde tadilatti,ustaydi ...hem maddi hem manevi uğraşmak istemez. Bu yüzden icini yaptirip,parkeleri değiştirip,güzelce boyayıp bir tık daha pahalı satmak bence ev sahibi için de alıcı için de daha mantıklı
Benim arkadaşım geçtiğimiz sene bir ev aldı, miras maliymis. Direkt içindeki kiracıyı çıkarıp satmışlar. Ama evi tabiri caizse b.k goturyordu. Fayanslar kırık, mutfak dolapları yağ içinde,nemden tahtaları soyulmuş, kiracılar duvarlara salak salak şeyler yazmışlar . Onlar da piyasanın altında bir rakama satışa çıkarmışlar. Benim arkadaşım alacakken çoğu insan 'orasi ahır,almayin' falan dediler. Ama kız aldı, içine usta soktu. Bir aya yakın uğraştı, epey de masraf yaptı, elektrik düzeneğine kadar değişirdi. Ve ev çok güzel bir ev oldu. Eger ilk sahipleri miras derdine düşüp hemen elden çıkarmak istemeyip uğraşsa en insaflı haliyle +100 bin daha koyup içine alıcı bulabilirlerdi.

İlk seneden sonra sözleşme yapmamanizin bir etkisi yok , son kanun değişikliğinden sonra artık kiracıyı sözleşmeyi yenileniyor diye çıkarmanız mümkün değil (10 yıl hariç). Avukatınızın dediği gibi , kirayı düzgün öderken tahliye için pek şansınız yok. Dairenin içini yenilemek için tahliye davası açabilirsiniz ama davanın kesinleşmesi bir kaç yıl sürer, ozamana zaten 10 yıl nedeniyle tahliye süreniz de dolmuş olur. Yani dava tadilat nedeniyle tahliye davası almanızın bir anlamı kalmaz. Kira ödemelerini iyi takip edin, eğer gecikme olursa ihtar gönderin
Tadilat yaptırıyorum ardından satacağım ilk olarak da satın almanız için size şans tanıyacağım diyerek ihtar çekemez miyiz acaba?
İhtar çekseniz bile , mahkeme açısından gecerli bir tahliye nedeni olmaz.
Hayır bu şekilde bir ihtar çekmenizin hukuken bir faydası yok. Kanun, kiracı, kiralananın imarı veya tadilatı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli olması ve bu işler sırasında kullanımının imkânsız olması halinde tahliye edilebilecektir. Demiştir yani tahliye için onarimin genişletmeyi ya da değiştirmenin yapımı sırasında o taşınmazın kullanımının imkansiz hale gelmesi gerekir. Öyle küçük ve basit tadilatlar tahliye için neden olmaz. Zaten bu iddia ile dava açsanız bile en az 2 yıl sürer dava.

Kanunu bilen söyler de sizce içinde bir aile yaşayan evin mutfağını sırf kiracınız diye düşünmeden yenilemek insani bir şey mi?

Kanunu bilen söyler de sizce içinde bir aile yaşayan evin mutfağını sırf kiracınız diye düşünmeden yenilemek insani bir şey mi?
İyi de ben bir sene önce durumu konuştum kendileriyle. O mutfağın şu an boş olması gerekiyordu. 1 sene önce satmış olsam yaşadığım ilçede 5 daire alabiliyordum o evin parasına. Şu an 3 alabiliyorum muhtemelen ev satıldığında ancak bir tane alabileceğim. Benim zararım ne olacak?

Bu enflasyonla aynı apartmanda 2bin liraya da 10 bin liraya da kirada oturanlar oluştu. Ev sahiplerinin de ihtiyaçları çeşitlendi. Kiracıyı koruyan yasalar iyi güzel ancak ortada ev sahipleri açısından da bir çok sorun var. Çok değil 3-5 yıla kadar, evi kiracısı ile satın alan arkasında avukat ordusu bulunan ulusal/küresel şirketler türeyecektir. Maaş zamlarının 6 ayda bir yüksek oranda güncellendiği dönemde böyle devam ederse, kanunlarda da düzeltmeye giderler.

Paraya acil ihtiyacınız umarım yoktur. Karşı taraf istemedikçe çıkarmak zor. Kiracıya evden çıkması için 6 ay kadar süre tanıyın (tanımışsanız doğrudan dava) ardından, kiralananı gösterme davası açacağınızı ve evi içindeki kiracı ile satacağınızı söyleyin. Dava sonrası verin bir emlakçıya,, evi satıp satmamanız önemli değil bir süre böyle devam edin. Satış içinde kiracı olduğundan istediğiniz rakamın en az %10 u altına satabileceksinizdir. Siz istediğiniz rakamı yazın. İhtiyacınız olduğunu söyleyin. Bir süre her iki taraf da uğraşsın.

Bu enflasyonla aynı apartmanda 2bin liraya da 10 bin liraya da kirada oturanlar oluştu. Ev sahiplerinin de ihtiyaçları çeşitlendi. Kiracıyı koruyan yasalar iyi güzel ancak ortada ev sahipleri açısından da bir çok sorun var. Çok değil 3-5 yıla kadar, evi kiracısı ile satın alan arkasında avukat ordusu bulunan ulusal/küresel şirketler türeyecektir. Maaş zamlarının 6 ayda bir yüksek oranda güncellendiği dönemde böyle devam ederse, kanunlarda da düzeltmeye giderler.

Paraya acil ihtiyacınız umarım yoktur. Karşı taraf istemedikçe çıkarmak zor. Kiracıya evden çıkması için 6 ay kadar süre tanıyın (tanımışsanız doğrudan dava) ardından, kiralananı gösterme davası açacağınızı ve evi içindeki kiracı ile satacağınızı söyleyin. Dava sonrası verin bir emlakçıya,, evi satıp satmamanız önemli değil bir süre böyle devam edin. Satış içinde kiracı olduğundan istediğiniz rakamın en az %10 u altına satabileceksinizdir. Siz istediğiniz rakamı yazın. İhtiyacınız olduğunu söyleyin. Bir süre her iki taraf da uğraşsın.
Benim dayım istabulda emlakçı sırf bu işin bile artık mafyası varmış kiracıyı çıkartmak için komisyonlar çok büyük paralar dönüyor.

Zor içinde çıkmayan kiracı olan evi kim almak ister. Dava desen seneler sürer. Evi de satmak için alıcının görmesi lazım. Ee bu durumda da evi göstermezler. Yakında işçi çıkaramazsınız kanunu gibi kiracı çıkaramazsınız kanunu gelecekmiş kulislerde bu konuşuluyor. Kiracıların hakları daha da artırılıcakmış. Geçmiş olsun ama zorr

Back
X