Kıyafetlerden Temizlenmesi İmkansız Lekeler Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.028
595.734
42
leke-cikarici-temizleme-mendilii.jpg

Kan lekesini temizlerken kesinlik ama kesinlikle sıcak su kullanmayın. Sıcak su kan lekesinin pişmek sureti ile kumaşa çok daha fazla bir şekilde yerleşmesinden başka bir işe yaramaz. Ancak bir takım yollar sayesinde kan lekelerinden kumaş üzerinde iz bile kalmayacaktır.

Beyaz kumaşlarda kan lekesini temizleyebilmek için lekeli bölgeyi hemen oksijenli suyun içerisine iyice daldırın. Daha sonra sabunlu su ile çamaşırı yıkayın.

Renkli olan kumaşlardan kan lekesini temizlemek için bir miktar nişastayı suya iyice karıştırın ve tam bir hamur haline getirin. Daha sonra bu hamuru lekeli olan bölgelere iyice sürün ve bu şekilde kurumasını bekleyin. Daha sonra kumaşı fırçalamak sureti ile iyice temizleyin.

Renkli olan kumaşlardan kan lekesini temizlemek için bir başka yöntemde aspirin tabletini biraz su ile eritin ve lekeli olan bölgeleri bununla iyice kaplayın. Daha sonra yine bu bölgeyi kuruduktan sonra fırçalayarak iyice temizleyin.


deodorant-lekesi-nasil-temizlenir.jpg


İmkânsız Lekeler Nasıl Temizlenir?
Çimen Lekesi; Eğer kıyafetiniz çamaşır suyuna dayanıklı ise o zaman lekeyi biraz nemlendirin ve sonrasında üzerine biraz deterjan dökün ve lekeli bölgeyi ovalayın. Sonrasında sıcak suyun içerisine biraz çamaşır suyu ekleyin ve kıyafeti iyice yıkayın. Eğer leke inatçı ise o zaman lekeli bölgeleri alkol ile durulayın.

Eğer kıyafetiniz çamaşır suyuna dayanıklı türden değil ise o zaman aynı işlemleri sadece çamaşır suyu olmadan uygulayın.

Eğer kumaş asetat içeriyor ise 1 birim alkole sadece 2 birim su olarak ölçeği ayarlayabilirsiniz.

Daksil Lekesi; İlk önce daksil lekesinin kurumasını bekleyin ve daha sonra da lekeli bölgeyi iyice fırçalayın ve sabun ve su ile iyice yıkayın. Eğer bu şekilde leke çıkmadı ise o zaman aşağıdaki mürekkep lekesi temizleme yöntemini uygulayın.

Mürekkep Lekesi; Eğer kumaşın türü dayanıklı ise biraz ılık süt ve birazda limon suyu ile lekeli bölgeyi silin. Daha sonra durulama işlemi uygulayın.

Eğer kumaşın türü nazik ise o zaman leke kuruduktan sonra hemen üzerine talk pudrasını iyice serpin ve sonrasında leke yok olana dek bölgeyi elbise fırçası ile fırçalayın.

Eğer kumaş beyaz ise vakit kaybetmeden lekeli bölgenin üzerine sulandırdığınız hardalı yayın. Daha sonra en az 30 dakika bekletin ve sonrasında sünger yardımı ile lekeli bölgeyi yıkayın.

kahve-lekesi-nasil-gecer.jpg

Kumaşlardan oje lekesini temizlemek için aynı ölçülerde eter ile alkol karışımını kullanabilirsiniz. Fakat lekeli bölgenin alt kısmına en az 5 kat katladığız temiz ve beyaz bir bez koyun ve lekeli bölgeyi temizlerken bu bezi kontrol etmeyi unutmayın. Daima lekeli bölgenin alt kısmına bezin temiz olan bölgelerini kaydırın. Eğer leke hızlı bir şekilde çıkmadıysa aynı işlemi tekrarlamanız yeterli olacaktır. İşlem sonrasında asetonu uçurmayı unutmayın.

İmkânsız Lekeler Nasıl Temizlenir?
Boya Lekeleri; Eğer leke hala taze ise işinize yarayacak olan yardımcı temizleyici terebentindir. Ancak leke kurumuş ise hemen lekeli bölgeyi sabunlu su ile iyice yıkayın ve sonrasında en az 3 saat kadar suyun içinde kıyafeti bırakın. Boya tamamen yumuşadıktan sonra temiz bir bıçak ile çok dikkatli bir şekilde lekeli bölgeyi bıçağın tersini kullanarak kazıyın. Sonrasında lekeli bölgeyi terebentin yardımı ile iyice silin.

Katran Ve Yağ Lekesi; Perkloretilen ya da tiner ile lekeli bölgelere tampon yapmanız gerekiyor. Daha sonra lekeli bölgeleri iyice şampuanlayın ve aynı işlemi ispirto ile yeniden tekrar edin. Sonrasında yeniden şampuan uygulayın. Eğer isterseniz benzinle de aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

Eğer isterseniz lekenin çıkarabildiğiniz kadarını dikkatli bir şekilde kazıyın. Arta kalan lekeyi ise biraz gliserin ile yumuşatın ve sonrasında normal bir şekilde yıkayın.

Bu uygulamalar sonrasında leke hala çıkmadıysa o zaman satılan özel leke çıkarıcılardan faydalanabilirsiniz.


Pas Lekesi; Özellikle sentetik olmayan kumaşlardaki lekeleri tuz eklediğiniz limon suyu ile iyice ovmanız gerekir. Daha sonra suyun içerisine bir miktar amonyak ekleyin ve bu su ile lekeli bölgeleri iyice silin ve iyice durulayın. Sonrasında lekeli olan kısmı su ile iyice ıslatın ve bu bölgeyi kaynar suyun buharına tutun. Sonrasında bu bölgeyi kuzukulağı yardımı ile iyice ovduktan sonra sıcak su yardımı ile lekeli bölgeyi durulayın.

Eğer kumaş sentetik ise bu tür kumaşlara daha çok özen göstermeniz gerekir. Bu tür kumaşlarda en iyi yöntem lekeli bölgeleri limon ile soymaktır.

Bu tür kumaşları temizlerken özellikle asitli ürünlere dikkat edin. Sentetik kumaşlarda mutlaka limon suyu kullanmaya özen gösterin.


Kaynak:ipuçlarım
 
X