• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kız Kardeşim

Rehberlik yaptığım bir sınıfım var benimkiler 7. Sinif ama onlarda da bu sıkıntılar oldu bir kaç hafta görmezden geldim kendi aralarında çözmeye çalışsınlar diye baktım olmuyor şikayetler devam ediyor. Bir gün dersimi bu konuya ayırdım paylaşmanın güzel bir şey olduğundan ancak rızasiz kimsenin izni olmadan arkadaşların eşyalarını almamak gerektiğinden bahsettim isim vermeden üstü kapalı şekilde. Yine de sorunlar çözüme kavuşmadı şikayetler devam etti. Ben de eşyaları izinsiz alan öğrencimle özel bir şekilde konuşma yaptım, meğer öğrencinin yeni farklı şeyleri kurcalama alma gibi bir sıkıntısı varmış eşyalarını aldığı arkadaşlarının uzulduklerni farkedememis "bilseydim yapmazdım öğretmenim " dedi, durum böyle olunca ailesiyle iletişime geçtim onları da durumdan haberdar ettim. Öğrencim hatasını farkedip çeki düzen verdi kendine.

Herkes rehber öğretmene atıp tutmuş, okuldaki her sorunla rehber öğretmen ilgilenmez önce sınıf öğretmeni sorunu çözmek zorundadır, sınıf öğretmeni çözemezse rehber öğretmeninden destek istenir. Biz boşuna sınıf öğretmenliği yapmak üzere sınıf almıyoruz hiyerarşi denen bir şey var okulda.

Konu sahibi sınıf öğretmeniyle konuşmanızı tavsiye ediyorum, öğrencilere okul rehber öğretmeni uzak gelebilir anlatmaktan çekinebilirler, sınıf öğretmeni daha güven vericidir. O yüzden çocuğunuzu daha iyi bilen ona daha yakın olan kişiyle bu konuyu konuşun bence.

o ne yapsın bu ne yapsın sacmalıga bak ogretmen beslenme saatlerinde bir kac gun baslarında dursun yerken ufak tefek uyarılarda bulunsun cocuklara kendi yemeklerini yemeleriyle ilgili neticede ogretmen olan onlar yeri geldiginde biz daha iyi biliriz havasındalar buna nasıl cozum bulamadılar uzuldum ya birsey de diyemiyor canım hepsini yiyorlar kendi kalıyor ac

Kardesin gruptan dislanmak istemiyor. Benim bir ogr de olmustu bu. Caliskan kizlar arasina almislar ama onlar ne derse onu yapiyor. Baktim terslik var konustum kizla ogretmnim zaten kisa boyluyum gruba zar zor girdim cikmak istemiyorum ne derlerse yapiyorum.

Tabi sonrasinda sinifta grup falan kalmadi. Oyle bir kaynastilar ki kendileride fark etmedi.
Ogretmenin halledebilecegi bir mesele. Ancak kardesinizin hayir deme konusunda sikintisi var bunu kabul ederseniz sorunu cozersiniz. Onu rahatsiz edenlere hayir diyor demissiniz ama bu kizlarda onu rahatsiz ediyor.

Lutfen sayin veli cozum icin once sorunu kabullenin.

Haklisiniz. Rahatsiz edenlerden kastim kizlara ugrasan tipe bak eheh diyen ogrencilerden uzak durup kendisini koruyor bu konuds mutluyum. Elbette haklisiniz o arkadaslari rahatsiz ediyor fakat konussada ben bu ogrencilerin davranislarinin tam tersi olucagini dusunmuyorum cok mu on yargili veya karamsarim...
Kendi zamanimda edindigim tecrubelerden dolayi boyle sanirim...

Rehberlik yaptığım bir sınıfım var benimkiler 7. Sinif ama onlarda da bu sıkıntılar oldu bir kaç hafta görmezden geldim kendi aralarında çözmeye çalışsınlar diye baktım olmuyor şikayetler devam ediyor. Bir gün dersimi bu konuya ayırdım paylaşmanın güzel bir şey olduğundan ancak rızasiz kimsenin izni olmadan arkadaşların eşyalarını almamak gerektiğinden bahsettim isim vermeden üstü kapalı şekilde. Yine de sorunlar çözüme kavuşmadı şikayetler devam etti. Ben de eşyaları izinsiz alan öğrencimle özel bir şekilde konuşma yaptım, meğer öğrencinin yeni farklı şeyleri kurcalama alma gibi bir sıkıntısı varmış eşyalarını aldığı arkadaşlarının uzulduklerni farkedememis "bilseydim yapmazdım öğretmenim " dedi, durum böyle olunca ailesiyle iletişime geçtim onları da durumdan haberdar ettim. Öğrencim hatasını farkedip çeki düzen verdi kendine.

Herkes rehber öğretmene atıp tutmuş, okuldaki her sorunla rehber öğretmen ilgilenmez önce sınıf öğretmeni sorunu çözmek zorundadır, sınıf öğretmeni çözemezse rehber öğretmeninden destek istenir. Biz boşuna sınıf öğretmenliği yapmak üzere sınıf almıyoruz hiyerarşi denen bir şey var okulda.

Konu sahibi sınıf öğretmeniyle konuşmanızı tavsiye ediyorum, öğrencilere okul rehber öğretmeni uzak gelebilir anlatmaktan çekinebilirler, sınıf öğretmeni daha güven vericidir. O yüzden çocuğunuzu daha iyi bilen ona daha yakın olan kişiyle bu konuyu konuşun bence.

Cok haklisiniz. Bu akran zorbaligina zamaninda bende maruz kalmistim ve kardesiminde ayni seye maruz kalmasi dusuncesi beni uzdu.
Kendisi ozel okulda okuyor ve rehberlikci ogretmen her veliyi pohpohluyor kimseye tü ayıp demiyor. Sen supersin bitanesin konusmalariyla boyle oldugunu dusunuyorum.. Rehber hocasi gulerek gecistirdi her sey toz pembe imaji yaratti...

Burada asil konu bence paylasmak veya paylasmamak degil. Bana kardesinizi kullaniyolar gibi geldi.
Benim de basima gelmisti bir kac kez bu tarz olaylar. Bir esyam veya yiyecegim fln birinin ilgsini cektiginde bana o gün iyi davranir gibi yaparlardi alana kadar. Sonra yine ayni kötü davranislar.... vermezsen zaten kötüsün o ayri (gerci ben herseyini paylasan biriydim). Yani benim de kullanildigim oldu bir kac kere.

Kardesinize dikkat edin, mobbing söz konusu olabilir. Gerekirse sinifini deyistirin. Kendi yasadigim olaylardan dolayi yazacak cok sey var da konuyu dagatmayayim simdi.

Eskiden beslenme listesi olurdu ve hergün herkes aynı şeyleri götürürdü okula...tekrar öyle olsa belki kardeşinizin yiyeceğini rahat bırakırlar...ayrıca ilgi çekici kalem vs götürmesin kardeşiniz.vermek istemiyorsa da vermesin.çünkü siz kardeşinize paylaşımı öğretmeye çabalasanız da,belliki diğer veliler bunu aşılamıyor.onların çocukları da böyle alışkanlıklar ediniyor

Burada asil konu bence paylasmak veya paylasmamak degil. Bana kardesinizi kullaniyolar gibi geldi.
Benim de basima gelmisti bir kac kez bu tarz olaylar. Bir esyam veya yiyecegim fln birinin ilgsini cektiginde bana o gün iyi davranir gibi yaparlardi alana kadar. Sonra yine ayni kötü davranislar.... vermezsen zaten kötüsün o ayri (gerci ben herseyini paylasan biriydim). Yani benim de kullanildigim oldu bir kac kere.

Kardesinize dikkat edin, mobbing söz konusu olabilir. Gerekirse sinifini deyistirin. Kendi yasadigim olaylardan dolayi yazacak cok sey var da konuyu dagatmayayim simdi.

Cok iyi bilirim benimde hep basima geldi ama cozumunu nasil urettigimi hatirlamiyorum. Paylasmak degilde insan kullaniliyormus gibi hissedince cok kotu...

kızım 1. sınıfa başladığında çok garip bir olay yaşadık
eşim ve kızım aynı okuldaydı eşim müdür yardımcısı okulda bizim için avantajdı bu
kızım sevimli sezsiz uyumlu bir çocuktu annesi olduğum için demiyorum
birinci sınıf öğrencileri ve velileri her zaman problemli olur gerek yeni bir ortam gerek çocuklarımız için duyduğumuz endişe olsun
birgün eşim odasında bayan bir veli gelip şikayette bulunuyor eşim anlatıyor
oturdu diyor buyrun bayan x problem nedir hocam diyor kızım kullanılıyor
eşim ayrıntı istiyor
veli kızımın bir arkadaşı onunla oynaması karşılığında ondan kendisine kantinden çikolata almasını istiyor kızımda onu çok sevdiği için alıyor
bu konuda birşeyler yapalım hocam diyor
eşim tabi bayan x diğer çocuğun ailesi ile konuşalım bir çözüm buluruz diyor
şubesini istiyor bizim kızın şubesi isim istiyor ve bizim kız eşim soğuk terler döküyorum diyor inanamadık neden bunu yaptı bilmiyoruz tabi uyardık ondan sonra bu gibi bir davrannışı olmadı ama çocuk bunlar bazen olabiliyor
inanın karşı taraf için daha zor bir durum

Eskiden beslenme listesi olurdu ve hergün herkes aynı şeyleri götürürdü okula...tekrar öyle olsa belki kardeşinizin yiyeceğini rahat bırakırlar...ayrıca ilgi çekici kalem vs götürmesin kardeşiniz.vermek istemiyorsa da vermesin.çünkü siz kardeşinize paylaşımı öğretmeye çabalasanız da,belliki diğer veliler bunu aşılamıyor.onların çocukları da böyle alışkanlıklar ediniyor

Yemekhanede yiyorlar ama ekstra ogun arasi olarak koyulan seyleri aliyorlarmis. Aksama kadar okulda kaldigi icin acikiyor ogle yemegi yetmiyor. Diger cocuklarda getiriyor ogretmen ozellikle ogun arasi atlamayin demisti..
Cogu kiz ogrenci ilgi cekici esyalar getiriyor o da ozenip aldiriyor okula goturdugunde bitiriyorlar diyor... Neden boyle bir sey yapilir hic anlamam

kızım 1. sınıfa başladığında çok garip bir olay yaşadık
eşim ve kızım aynı okuldaydı eşim müdür yardımcısı okulda bizim için avantajdı bu
kızım sevimli sezsiz uyumlu bir çocuktu annesi olduğum için demiyorum
birinci sınıf öğrencileri ve velileri her zaman problemli olur gerek yeni bir ortam gerek çocuklarımız için duyduğumuz endişe olsun
birgün eşim odasında bayan bir veli gelip şikayette bulunuyor eşim anlatıyor
oturdu diyor buyrun bayan x problem nedir hocam diyor kızım kullanılıyor
eşim ayrıntı istiyor
veli kızımın bir arkadaşı onunla oynaması karşılığında ondan kendisine kantinden çikolata almasını istiyor kızımda onu çok sevdiği için alıyor
bu konuda birşeyler yapalım hocam diyor
eşim tabi bayan x diğer çocuğun ailesi ile konuşalım bir çözüm buluruz diyor
şubesini istiyor bizim kızın şubesi isim istiyor ve bizim kız eşim soğuk terler döküyorum diyor inanamadık neden bunu yaptı bilmiyoruz tabi uyardık ondan sonra bu gibi bir davrannışı olmadı ama çocuk bunlar bazen olabiliyor
inanın karşı taraf için daha zor bir durum

Haklisiniz boyle olaylar cok oluyor. Kalemini silgini yiyecegini paylasirsan seviliyorsun ama paylasmazsan senden kotusu yok vs. Yapilan iyilikte unutuluyor. Yaptigiyla kaliyor. Hayir dediginde veya bir sey soylediginde hemen cimri vs diyip dışlanmasi uzuyor... bu gruplasma dislanma yas arttikca daha da belirgin oluyor keske herkes kaynassa

Ben de sınıf öğretmeniyim ve öğrencilerim ısrarla arkadaşlarının yiyeceklerine saldırıyorlar.
Bu durumda müdahale edip ellerinden direkt olarak alıyorum,
Onlara sadece bizim olanı yememiz gerektiğini anlatıyorum.

Rehberlikçi bilmiyorsa ben söyleyeyim , öğretmenleri biraz daha dikkatli olarak uyarılarda bulunup eşyaları sahibine teslim edecek. Diğerleri de engellendikçe artık istememeye başlayacaklar.

Çocuklar bu konularda acımasız oluyor. Başkasından aldığı kalemi boyayı vs deforme olmuş şekilde geri verebiliyor, kendi malı gibi hassas kullanmayabiliyor. Bu durumda çocuğun vermek istememesi çok normal. Çocuk yok paylaşımcı olsun şöyle iyi böyle iyi olsun dememeli. Yardımseverliğini gerçekten ihtiyacı olan arkadaşlarında göstermeli. Sorumsuz çocuklara karşı değil.
Kendi yiyeceğini eşyasını sömürtmektense cimri denmesini tiye almasını öğretebilirsiniz. Ona vermediğinde cimri olmadığını ama arkadaşları onu kızdırmak için cimri dediğini bilmeli. Bir derler iki derler bir daha sömürmezler.

Ben de sınıf öğretmeniyim ve öğrencilerim ısrarla arkadaşlarının yiyeceklerine saldırıyorlar.
Bu durumda müdahale edip ellerinden direkt olarak alıyorum,
Onlara sadece bizim olanı yememiz gerektiğini anlatıyorum.

Rehberlikçi bilmiyorsa ben söyleyeyim , öğretmenleri biraz daha dikkatli olarak uyarılarda bulunup eşyaları sahibine teslim edecek. Diğerleri de engellendikçe artık istememeye başlayacaklar.
Çocuklar bu konularda acımasız oluyor. Başkasından aldığı kalemi boyayı vs deforme olmuş şekilde geri verebiliyor, kendi malı gibi hassas kullanmayabiliyor. Bu durumda çocuğun vermek istememesi çok normal. Çocuk yok paylaşımcı olsun şöyle iyi böyle iyi olsun dememeli. Yardımseverliğini gerçekten ihtiyacı olan arkadaşlarında göstermeli. Sorumsuz çocuklara karşı değil.
Kendi yiyeceğini eşyasını sömürtmektense cimri denmesini tiye almasını öğretebilirsiniz. Ona vermediğinde cimri olmadığını ama arkadaşları onu kızdırmak için cimri dediğini bilmeli. Bir derler iki derler bir daha sömürmezler.

Baskasinin esyasi yemegi cocuklara daha mi tatli geliyor yoksa sirf ac gozlulukten mi yapiliyor bilmiyorum... cimri diyip dışlamaları kötü oluyor yoksa kim ne derse desinde..

Iyide ögretmen neden karismiyormus herkes kendi beslenmesini yiycek desin dogru olurmu bilmiyorm ama böylede dogru degil çocuk okuldan sogumuş eşyalarini geri istemeyi ögretmelisiniz yada kalemini verdiyse geri istesin bunu ögretmeyi deneyin.

Cok haklisiniz. Bu akran zorbaligina zamaninda bende maruz kalmistim ve kardesiminde ayni seye maruz kalmasi dusuncesi beni uzdu.
Kendisi ozel okulda okuyor ve rehberlikci ogretmen her veliyi pohpohluyor kimseye tü ayıp demiyor. Sen supersin bitanesin konusmalariyla boyle oldugunu dusunuyorum.. Rehber hocasi gulerek gecistirdi her sey toz pembe imaji yaratti...
Carlayin cok samimi soyluyorum ozel okulda calisan yakinim var siz bir rehbere carlayin sinirimiz bozuldu diye mudurle konusacam diye bir tutturun biraz sesi yukseltin inanin aninda duzeltilir hersey gereken hersey yapilir
Asla ogretmen arkadaslara ithafen yazmiyorum ama ozeldeki rehberlikcilere ogretmenden cok pazarlamaci sifati yukleniyor ozellikle su son duzenlemelerle ozel olan dersane tarzi okullarda bikiyorlar ogrenci falan hakgetire ne zaman cingar cikariyorsunuz o zaman kaile aliniyorsunuz
Paylasma sorunu degilde ,Akran zorbaligina maruz kaliyor sanirim biraz 5-6 kisilik grupta baskin olan karakterin dedigine digerleride uyar.Yanlis birseyler oldugunun farkinda kendinede yediremiyor biraz yani anlattiginizdan birseylerini versede yine gruba cok dahil olamamis bunu hissettigi icin artik hicbirsey goturmeme yolunu secmis gibi
Yahu cocuk ac kalmayi goze alicak kdr sikinti yapmis buraya konu acmayin direk ogretmenle muhatap olun yada pedegoga goturun davranis yonlendirmesi yapsin
Uzuldum de kuzum ya hepsini yiyorlar demis

Merhabalar

İlkokul 3.sınıfa giden bir kız kardeşim var. Belki size saçma gelebilir ama inanin nasil yol izlemeyiz bilmiyorum. tecrübeli hanımefendilerden fikir almak istiyorum. Uzun olursa kusura bakmayın.

Kendisi son zamanlarda okula isteksiz gidiyor ve eve geldiğinde mutsuzdu.
Ne oldu diye soruyorduk, soylemiyordu. Fakat garip hareketler sergilemeye basladi. Okula hicbir sey goturmek istemiyor, beslenme cantasina yiyecek koyma diye uzatiyordu. Bahaneside 'tok'muş. karsimiza alip konustuk. Sınıfında hep konuştuğu birlikte oturduğu 3-4 kız arkadaşının devamli onun eşyalarını kullandığını söyledi. Arkadaslarininda esyasi yemegi olmasina ragmen ozellikle onunkini istedigini anlatti.Paylaşmalısın seni rahatsız eden nedir? Dedigimizde
Okula götürdüğü 5-6 renkli simli kalemin 'alıyım mı?' Diye sorup okul bitene kadar kullandıklarını, bitirdiklerini soyledi. reddedersede cimri diyorlarmis. Evden koydugumuz biskuvi kek vs gibi seylerinde hepsini bitirip kendisine kalmadigini soylediginde ne yapicagimizi sasirdik.
Cani ceker alir ama bittigini ona kalmadigini israrla belirtiyor. Yanlis anlasilmaktan korkuyorum, yanlis dusunuyorsam elestirebilirsiniz. asla paylasma demeyiz veya cocuklarin yedigi bir seyde gozumuz kalmaz fakat uzun zamandir boyle oldugunu soyledi. Evden hicbir seyini goturmek istemiyor. Helali hoş olsun tabiiki fakat ne dusunecegimi bilmiyorum. Bu arada o ogrencilerin durumuda iyi öyle biri yer biri bakar yok.
Rehberlikciyle konustuk, onlar çocuk ne diyelim dedi. Hocayla konusalim biz bi dedik hoca ne yapsin dedi...
Siz ne dusunuyorsunuz? Cocuklarin ailelerini toplantilarda vs goruyoruz sadece bir samimiyet yok... biraz sacma detaylar vermis olabilirim fakat daha iyi anlatmak icindi. hepinize tesekkurler :)
Rehberlikçinin iyisi hayat kurtarır. kötüsü başa beladır maalesef .
Onlar çocuksa buda çocuk ve gitmek istemiyor deseydiniz

Merhabalar

İlkokul 3.sınıfa giden bir kız kardeşim var. Belki size saçma gelebilir ama inanin nasil yol izlemeyiz bilmiyorum. tecrübeli hanımefendilerden fikir almak istiyorum. Uzun olursa kusura bakmayın.

Kendisi son zamanlarda okula isteksiz gidiyor ve eve geldiğinde mutsuzdu.
Ne oldu diye soruyorduk, soylemiyordu. Fakat garip hareketler sergilemeye basladi. Okula hicbir sey goturmek istemiyor, beslenme cantasina yiyecek koyma diye uzatiyordu. Bahaneside 'tok'muş. karsimiza alip konustuk. Sınıfında hep konuştuğu birlikte oturduğu 3-4 kız arkadaşının devamli onun eşyalarını kullandığını söyledi. Arkadaslarininda esyasi yemegi olmasina ragmen ozellikle onunkini istedigini anlatti.Paylaşmalısın seni rahatsız eden nedir? Dedigimizde
Okula götürdüğü 5-6 renkli simli kalemin 'alıyım mı?' Diye sorup okul bitene kadar kullandıklarını, bitirdiklerini soyledi. reddedersede cimri diyorlarmis. Evden koydugumuz biskuvi kek vs gibi seylerinde hepsini bitirip kendisine kalmadigini soylediginde ne yapicagimizi sasirdik.
Cani ceker alir ama bittigini ona kalmadigini israrla belirtiyor. Yanlis anlasilmaktan korkuyorum, yanlis dusunuyorsam elestirebilirsiniz. asla paylasma demeyiz veya cocuklarin yedigi bir seyde gozumuz kalmaz fakat uzun zamandir boyle oldugunu soyledi. Evden hicbir seyini goturmek istemiyor. Helali hoş olsun tabiiki fakat ne dusunecegimi bilmiyorum. Bu arada o ogrencilerin durumuda iyi öyle biri yer biri bakar yok.
Rehberlikciyle konustuk, onlar çocuk ne diyelim dedi. Hocayla konusalim biz bi dedik hoca ne yapsin dedi...
Siz ne dusunuyorsunuz? Cocuklarin ailelerini toplantilarda vs goruyoruz sadece bir samimiyet yok... biraz sacma detaylar vermis olabilirim fakat daha iyi anlatmak icindi. hepinize tesekkurler :)
Nasıl bir rehberlik öğretmeni nasıl der çocuk ne yapalım öğretmen ne yapalir ne demek alsın velileri karşısına çocuklarını bu davranışlardan dolayı konuşmalarını söyleyecek nasıl bir uslup benim oğlumada yapmaya kalkıştılar yıktım ortalığı ailesinin evine kadar gittim kimse benim çocuğumun psikolojisini bozamazzz bir defasında çocupumu darp etmişti gittim öğretmene neymiş sorunlu çocuk vs ne yapacaksınız dedim öldürsün mü onu mu bekliyorsunuz dedim sorunluysa psikolağa yollayın dedim

Bullying gibi gözüküyor, akran zorbalığı sanırım çevirisi. Çocuklar bu tarz durumlarda yalan söylemezler yani demek ki cidden rahatsız edici bir boyuta varmış durum. Rehber öğretmene diyecek hiçbir şey bulamadım, nasıl insanlar bunlar yahu. Gidin sınıf öğretmeniyle konuşun, sınıf öğretmeni bir konuşma yapsın. Gerekirse okul müdürüne kadar çıkın.

Back
X